STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlık ve Hijyen.
Advertisements

EL TEMİZLİĞİ FATMA KURT.
TEMİZLİK NİÇİN GEREKLİDİR?
El Yıkama.
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
EL HİJYENİ Cennet ERTÜRK-Dilek ÖZTEN Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi
EL TEMİZLİĞİ.
HASTANEDE EL HİJYENİ Dr.Sevinç GÜNERİ.
Bülent A. BEŞİRBELLİOĞLU GATA Enfeksiyon Hastalıkları
ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
Elazığ İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
Enfeksiyon Kontrol Hemşireliği Eğitimi
YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNDE TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON UYGULAMALARI
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
Arifiye Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü
HASTANE ENFEKSİYONLARI VE DEZENFEKSİYON
EL HİJYENİ.
STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON
Eğitim Birimi EL HİJYENİ PINAR ÇELİK Eğitim Birimi 2014.
Domuz gribi nedir? Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve.
Özel Sada Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi İlknur Yaşar
ÇİD MİKROORGANİZMALAR
Nosocomial Pnömonilerin Önlenmesi
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Grip ve Hijyen “ /.
ELİMİZDEN GELEN EL YIKAMAK
HASTANE ENFEKSİYONU VE ÖNLENMESİ
EĞİTİM 6 KİŞİSEL HİJYEN NİSAN
EĞİTİM 8 Kişisel Hijyen Oğuz Güler 1.
Antisepsi ve Ameliyathane Kuralları
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
ÜRİNER KATETERLER VE İLİŞKİLİ ENFEKSİYONLAR
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Grip ve Hijyen Alaplı Devlet Hastanesi Fatma KARAKUŞ AKIN
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI EL HİJYENİ EĞİTİMİ TEHLİKE ELLERİNDE! 2009.
HASTANE ENFEKSİYONLARINDAN KORUNMA
EL YIKAMA.

EL TEMİZLİĞİ.
HASTANE İNFEKSİYONLARINI ÖNLEME VE KORUNMA
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
DEZENFEKTANLAR.
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
PROJESİ.
HASTANE ENFEKSİYONLARININ KONTROLÜ VE ÖNLENMESİ
Kirli eller Hastane içinde yüksek virülans ve çoklu dirençli mikroorganizmaların hastalar arasında yayılmasında neden % sağlık personelinin kirli.
HİJYEN.
EL HİJYENİ EKK UZM DR.H.KAYA SÜER NEU Tıp Fakültesi.
HASTANE ÇALIŞANLARINDA EL HİJYENİ
MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI
HASTANE ENFEKSİYONLARI
HİJYEN HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU.
Bursa Sağlık Müdürlüğü İletişim Merkezi Dr.Halenur ALKOÇLAR
İnfluenza A H1N1 Swine flu-Domuz Gribi Uz. Dr. Ayşegül YEŞİLKAYA 23 Ekim 2009/Batman.
Hastane Enfeksiyonları Kontrol Komitesi
HAZIRLAYAN: Fulden SONAR
TBS’DE HİJYEN.
Personel Hijyeni İş Hijyeni
Hİjyenİk El YIkama Normal sabunlar ve antiseptik özellikli sabunlar kullanılabilir. Bu şekilde geçici mikroorganizmalar uzaklaştırılır ya da öldürülür.
EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI
Cerrahi El Yıkama.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Hazırlayan: SELDA DEMİR Acıbadem Fulya Hastanesi 8. Kat Klinik Eğitim Hemşiresi Hazırlayan: Betül TOPCU Fatma ÖZDEMİR Akıncılar İlçe Hastanesi Toplum Sağlığı.
HAZIRLAYAN ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ HEMŞİRESİ ZEYNEP KARA.
Sunum transkripti:

STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP

EL HİJYENİ VE EL ANTİSEPSİSİ Eller gerek sağlık kuruluşlarında, gerekse gıda endüstrisi gibi endüstriyel durumlarda, hem de toplumsal yaşamda veya evimizde özel yaşamımızda enfeksiyonların bulaşmasında çok önemli rol oynar. El hijyeninin enfeksiyon kontrolündeki önemi tartışılmaz boyuttadır. Son zamanlarda konuya ilişkin yayınların sayısındaki artış ta bu önemi destekler niteliktedir.

HASTANEDE ENFEKSİYONU KONTROL PROGRAMLARI 1. Dezenfeksiyon uygulamaları 2. Sürveyans 3. HIV önlenmesi 4. Uygun antibiyotik kullanımı 5. Hastane temizliği 6. Tıbbi atıklar 7. El Hijyeni 8. Kişisel hijyen 9. Dezenfeksiyon ve Sterilizasyon 10. Yoğun bakımda enfeksiyon kontrolü 11. Katater ile enfeksiyon kontrolü 12. İzolasyon yöntemleri

100-1000 cfu Klebsiella spp ile kontaminasyon HEMŞİRELERİN ELLERİ; 1. Hastanın nabzını ve tansiyonunu ölçme esnasında, 2. Hastayı kaldırma, 3. Hastanın vücut ısısını ölçme, 4. Hastaya dokunma esnasında kontamine olmaktadır. Bu maniplasyonlar sonrasında muhtemel olarak Aynı zamanda hastanın alt ekstremitel bölgelerine temas halinde 100-600 cfu/ mlProteus Mirabilis ile enfeksiyon söz konusu olduğundan özellikle hastane koşullarında EL HİJYENİ önemli bir yer tutmaktadır. 100-1000 cfu Klebsiella spp ile kontaminasyon

EL HİJYENİ NE ZAMAN ÖNEMLİDİR? ÖNCE; 1. Hasta ile temas 2. Hasta çevresindeki yüzeylerle temas 3. Her tür invaziv girişim 4. Eldiven giyme 5. İlaçların hazırlanması 6. Yemek 7. İşten ayrılma SONRA; 3. Her tür invaziv girişim 4. Eldivenlerin çıkartılması 5. Kan, kanlı sekresyon ile kontamine olma olasılığı olan herhangi bir alet veya objeye temas 6. Diğer vücut sekresyonları ile temas 7. Tuvalet

EL YIKAMA İLE İLGİLİPARAMETRİK BİLGİLER 15 sn yıkama ile 0.6-1.1 log10 30 sn yıkama ile 1.8-2.8 log10 kadar bakteri uzaklaştırmaktadır. Bazı çalışmalarda bakteri uzaklaştırmada yetersiz olduğu belirtilmektedir. Bakteri sayısını artırabilme ihtimali vardır. Sıvı sabunlar kontamine olabilir ve bu da temizlik için risktir. Ellerde kuruma olabilme söz konusudur.

DOĞRU EL YIKAMA TEKNİĞİ 1. Önce su ile eller ıslatılır 2. Ellere 3-5 ml sabun alınır 3. En az 15 sn süre ile eller ovalanır 4. Ellerin ve parmakların tüm yüzeyinin kaplanmış olmasına dikkat edilir. 5. Eller su ile durulanır ve tam olarak kurulanır.

1. ELLER DURULANIR

2. 3-5 ml SIVI SABUN ALINIR.

3. 15 sn SÜREYLE ELLER OVALANIR.

4. ELLER İYİCE DURULANIR.

ELLERİN KURULANMASI

ETKİLİ EL YIKAMADA KURULAMA TEMAS YOK!! SAĞLIKLI KURULAMA

EN KRİTİK NOKTALARDAN BİRİ!!

VE MUTLU SON…

EL YIKAMA İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER 1. Sıcak su kullanmaktan kaçınılmalı. Dermatit riski vardır. 2. Sıvı sabun kullanımı uygun bir seçenek olarak görülebilir. 3. Çok kullanımlık havlular uygun değildir. 4. Lavabo etrafına su sıçramaları ile kontaminasyon olabilir. 5. Sensörsüz muslukların açılıp, kapatılması sırasında kontaminasyon riski söz konusudur.

EL TEMİZLİĞİNDE ZAMAN FAKTÖRÜ ALKOL BAZLI SOLÜSYON İLE YIKAMA 10-20 SANİYE EL YIKAMA 1-1.5 DAKİKA

Saatte 12 el hijyeni endikasyonu, el yıkama süresi 60 sn, Bir YBÜ hemşiresi 8 saatlik nöbette sabun ve su yerine alkol bazlı el antiseptiği kullanırsa ne kadar zaman kazanır? 96-32=64 dakika yaklaşık 1 saat NEYE GÖRE? Saatte 12 el hijyeni endikasyonu, el yıkama süresi 60 sn, alkol bazlı solüsyon kullanımının süresi 20 sn olarak değerlendirildiğinde

EL ANTİSEPTİKLERİNİN AVANTAJLARI 1. Mikroorganizmalara karşı çok etkilidir 2. Daha hızlı etki göstermektedir. 3. Daha ucuzdur. 4. Durulama esnasında su kaynaklı tekrar kontaminasyon riski yoktur.

Antibakteriyal özellik açısından el hijyeni ürünlerinin etkinliği İYİ DAHA İYİ ÇOK İYİ BASİT SABUN ANTİMİKROBİYAL SABUN ALKOL BAZLI SOLÜS.

Ortalama log10 azalma (CFU) Sabun İyodofor %4 Klorheks % 70 Alkol Ortalama log10 azalma (CFU) -0.5 -1 -1.5 -2 -2.5 -3 -3.5 -4