STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP
EL HİJYENİ VE EL ANTİSEPSİSİ Eller gerek sağlık kuruluşlarında, gerekse gıda endüstrisi gibi endüstriyel durumlarda, hem de toplumsal yaşamda veya evimizde özel yaşamımızda enfeksiyonların bulaşmasında çok önemli rol oynar. El hijyeninin enfeksiyon kontrolündeki önemi tartışılmaz boyuttadır. Son zamanlarda konuya ilişkin yayınların sayısındaki artış ta bu önemi destekler niteliktedir.
HASTANEDE ENFEKSİYONU KONTROL PROGRAMLARI 1. Dezenfeksiyon uygulamaları 2. Sürveyans 3. HIV önlenmesi 4. Uygun antibiyotik kullanımı 5. Hastane temizliği 6. Tıbbi atıklar 7. El Hijyeni 8. Kişisel hijyen 9. Dezenfeksiyon ve Sterilizasyon 10. Yoğun bakımda enfeksiyon kontrolü 11. Katater ile enfeksiyon kontrolü 12. İzolasyon yöntemleri
100-1000 cfu Klebsiella spp ile kontaminasyon HEMŞİRELERİN ELLERİ; 1. Hastanın nabzını ve tansiyonunu ölçme esnasında, 2. Hastayı kaldırma, 3. Hastanın vücut ısısını ölçme, 4. Hastaya dokunma esnasında kontamine olmaktadır. Bu maniplasyonlar sonrasında muhtemel olarak Aynı zamanda hastanın alt ekstremitel bölgelerine temas halinde 100-600 cfu/ mlProteus Mirabilis ile enfeksiyon söz konusu olduğundan özellikle hastane koşullarında EL HİJYENİ önemli bir yer tutmaktadır. 100-1000 cfu Klebsiella spp ile kontaminasyon
EL HİJYENİ NE ZAMAN ÖNEMLİDİR? ÖNCE; 1. Hasta ile temas 2. Hasta çevresindeki yüzeylerle temas 3. Her tür invaziv girişim 4. Eldiven giyme 5. İlaçların hazırlanması 6. Yemek 7. İşten ayrılma SONRA; 3. Her tür invaziv girişim 4. Eldivenlerin çıkartılması 5. Kan, kanlı sekresyon ile kontamine olma olasılığı olan herhangi bir alet veya objeye temas 6. Diğer vücut sekresyonları ile temas 7. Tuvalet
EL YIKAMA İLE İLGİLİPARAMETRİK BİLGİLER 15 sn yıkama ile 0.6-1.1 log10 30 sn yıkama ile 1.8-2.8 log10 kadar bakteri uzaklaştırmaktadır. Bazı çalışmalarda bakteri uzaklaştırmada yetersiz olduğu belirtilmektedir. Bakteri sayısını artırabilme ihtimali vardır. Sıvı sabunlar kontamine olabilir ve bu da temizlik için risktir. Ellerde kuruma olabilme söz konusudur.
DOĞRU EL YIKAMA TEKNİĞİ 1. Önce su ile eller ıslatılır 2. Ellere 3-5 ml sabun alınır 3. En az 15 sn süre ile eller ovalanır 4. Ellerin ve parmakların tüm yüzeyinin kaplanmış olmasına dikkat edilir. 5. Eller su ile durulanır ve tam olarak kurulanır.
1. ELLER DURULANIR
2. 3-5 ml SIVI SABUN ALINIR.
3. 15 sn SÜREYLE ELLER OVALANIR.
4. ELLER İYİCE DURULANIR.
ELLERİN KURULANMASI
ETKİLİ EL YIKAMADA KURULAMA TEMAS YOK!! SAĞLIKLI KURULAMA
EN KRİTİK NOKTALARDAN BİRİ!!
VE MUTLU SON…
EL YIKAMA İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER 1. Sıcak su kullanmaktan kaçınılmalı. Dermatit riski vardır. 2. Sıvı sabun kullanımı uygun bir seçenek olarak görülebilir. 3. Çok kullanımlık havlular uygun değildir. 4. Lavabo etrafına su sıçramaları ile kontaminasyon olabilir. 5. Sensörsüz muslukların açılıp, kapatılması sırasında kontaminasyon riski söz konusudur.
EL TEMİZLİĞİNDE ZAMAN FAKTÖRÜ ALKOL BAZLI SOLÜSYON İLE YIKAMA 10-20 SANİYE EL YIKAMA 1-1.5 DAKİKA
Saatte 12 el hijyeni endikasyonu, el yıkama süresi 60 sn, Bir YBÜ hemşiresi 8 saatlik nöbette sabun ve su yerine alkol bazlı el antiseptiği kullanırsa ne kadar zaman kazanır? 96-32=64 dakika yaklaşık 1 saat NEYE GÖRE? Saatte 12 el hijyeni endikasyonu, el yıkama süresi 60 sn, alkol bazlı solüsyon kullanımının süresi 20 sn olarak değerlendirildiğinde
EL ANTİSEPTİKLERİNİN AVANTAJLARI 1. Mikroorganizmalara karşı çok etkilidir 2. Daha hızlı etki göstermektedir. 3. Daha ucuzdur. 4. Durulama esnasında su kaynaklı tekrar kontaminasyon riski yoktur.
Antibakteriyal özellik açısından el hijyeni ürünlerinin etkinliği İYİ DAHA İYİ ÇOK İYİ BASİT SABUN ANTİMİKROBİYAL SABUN ALKOL BAZLI SOLÜS.
Ortalama log10 azalma (CFU) Sabun İyodofor %4 Klorheks % 70 Alkol Ortalama log10 azalma (CFU) -0.5 -1 -1.5 -2 -2.5 -3 -3.5 -4