İSİM TAMLAMALARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

halı kilim orman gülü yakacak kömür sevgi yolu bundan böyle
1/20 Tamlamalar A B C D “ Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü.... Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü.” Yukarıdaki beyitte kaç tane belirtili.
ZIT ANLAMLI SÖZCÜKLER.
TAMLAMALAR.
İSİM GRUBU.
İSİM (AD) TAMLAMALARI En az iki isimden oluşan, Bir nesnenin parçası olan, Aralarında anlam bağlantısı kurularak oluşturulan, Bir nesnenin başka bir.
TAMLAMALAR.
1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
TAMLAMALAR.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
TAMLAMALAR Bir ismin başka bir isimle ya da sıfatla oluşturduğu söz öbeğine tamlama denir. Tamlamalar iki grupta incelenir. A. Sıfat Tamlamaları B. İsim.
TAMLAMALAR.
TAMLAMALAR.
KONULAR İSİM TAMLAMALARI EDAT GRUBU SIFAT TAMLAMALARI BAĞLAMA GRUBU
En az iki ismin bir araya gelerek bir kavramı veya bir varlığı karşıladıkları söz öbekleridir. Tamlamalarda “tamlayan” ve “tamlanan” bulunur. Tamlayan.
Tamlamalar sıfat ve isim tamalaması olarak ikiye ayrılır.
TAMLAMALAR.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim.
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi
TAMLAMALAR İSİM VE SIFAT TAMLAMALARI HAZIRLAYAN:SÜNDÜS ÇELİK
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
İSİM TAMLAMALARI.
TAMLAMALAR.
Tarafından yayınlanmaktadır
TÜRKÇE DERSİ TAMLAMALAR.
İSİM TAMLAMALARI Bir ya da birden çok adın bir araya gelerek oluşturduğu söz öbeklerine isim tamlamaları denir. İsim tamlamalarında tamlayan ve tamlanan.
Tamlamalar sorular.
TÜRKÇE PERFORMANS ÖDEVİ
TAMLAMALAR TEST -1-.
1)Aşağıdaki tamlamalardan hangisinin çeşidi farklıdır?
Sıfat Ve İsim Tamlamaları
KELİME GRUPLARI İsim tamlamaları
TAMLAMALAR.
1.Soru 1-Aşağıdaki cümlelerdeki sıfat tamlamalarını bulunuz. A) Filmdeki olaylar, Bulgaristan sınırında geçiyor. B) Sanatçı, ilk sergisini önümüzdeki.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
SIFAT GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. SIFAT TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, SIFAT TAMLAMASI:
AD TAMLAMALARI “Şu dağların eteği, Bu kovanın peteği,
SIFAT TAMLAMALARI İSİM TAMLAMALARI
İSİM TAMLAMALARI              İki veya daha fazla ismin, yeni bir anlam meydana getirecek şekilde birlikte kullanılmasıyla oluşan söz gruplarına isim tamlaması.
SELÇUK TÜREYEN 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
İSİM (AD) İSİM ÇEŞİTLERİ İSİM TAMLAMALARI
ADLAR a:Cins Ad b:Özel Ad c:Ad Tamlamaları 2-Sevim’in babası İstanbul’dan bugün geldi. Örnekte gördüğünüz her sıra bir cümledir.Çünkü,her sırada birtakım.
AD TAKIMI. İki ismin bir araya gelip kaynaşması ile oluşan tamlamalardır. evin çatısı kedinin gözleri.
Kelime Grupları. KELİME GRUPLARI Birden çok sözcükten oluşan,aralarında anlamca bağ kurulduğu için cümlede sadece bir öğe olarak ele alınan dil birliklerine.
ÖN AD.  Sıfat : Adların önüne gelerek onları çeşitli yönlerden niteleyen ya da belirten sözlerdir.Örnek :  İyi insan, üç çocuk, bulanık su, bazı kitaplar,
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
1 D ERSİMİZ T ÜRKÇE. 2 İSİM TAMLAMALARI Aralarında anlamca ilgi bulunan iki ya da daha çok ismin belirli kurallar çerçevesinde bir araya gelmesiyle oluşan.
TAMLAMALAR.
İSİMLER Canlı cansız tüm varlık ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir. Gül Çocuk İstanbul Masa Ev Ağaç İnsan.
İSİM TAMLAMALARI  Tanımlı kavram haritası  Cevaplı test soruları (17 soru)
SIFAT GRUBU.
Türkçe Eğitimi Kaynak Sitesi KELİME GRUPLARI
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
SIFAT TAMLAMALARI .
İSİM GRUBU.
Tarafından yayınlanmaktadır
İSİMLER GÖKHAN ATALAY 9/B 12.
KONU KAVRAMA SORULARI İSİM TAMLAMALARI.
Sıfat Ve İsim Tamlamaları
TAMLAMALAR.
YAZAR: HARUN EMRE CERİTLİOĞLU
İSİM (AD). Nesneleri, varlıkları ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir.  1-) Varlıklara Verilişlerine Göre İsimler a-) Özel İsimler : Tek bir.
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
ZAMİRLERZAMİRLER. ZAMİRLER ( ADILLAR ) ZAMİRLER ( ADILLAR ) İsimlerin yerine kullanılan kelime veya eklere zamir denir. Örnek: Nisa çalışkandır. Nisa.
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
Sıfat(Ön Ad) Varlık adlarından önce gelerek onları niteleyen, biçimlerini, sayılarını, yerlerini belirten sözcüklere SIFAT(ÖN AD)denir.
Sunum transkripti:

İSİM TAMLAMALARI

İSİM TAMLAMALARI Bir ismin başka bir isimle oluşturduğu anlamlı sözcük öbeğine isim tamlaması denir. Türkçede dört türlü isim tamlaması vardır.Bunlar: BELİRTİLİ İSİM TAMLAMASI Tamlayan ve tamlanan her ikisi de tamlama eki alır. İzmir’in deniz- i Öğretmen- in kürsü-s-ü Kapın-ın kol-u BELİRTİSİZ İSİM TAMLAMASI Sadece tamlanan tamlama eki alır. Gül yaprağ- ı Sınıf kapıs - ı Koltuk kenar- ı

İSİM TAMLAMALARI TAKISIZ İSİM TAMLAMASI Tamlayan ve tamlanan her ikisi de tamlama eki almaz;fakat ikisi de isimdir.Tamlayan sözcük tamlananın “Neyden yapıldığını?” , “Neye benzediğini?” belirtir. Kerpiç duvar Bez mendil Tahta masa Aslan asker Balık adam Zeytin gözler

İSİM TAMLAMALARI ZİNCİRLEME İSİM TAMLAMASI En az üç isimle kurulur.Tamlayan ve tamlanandan biri veya her ikisi de isim tamlamasıdır. 1.Tamlayanın İsim Tamlaması olduğu Zincirlene İsim Tamlamaları ÖRNEK: Şehir sokaklarının lambaları Masa ayağının demiri Dalga seslerinin yankısı 2.Tamlananın İsim Tamlaması Olduğu Zincirleme İsim tamlamaları Ayşegül’ün okul masrafları Öğrencilerin sınav heyecanı Evin demir kapısı

İSİM TAMLAMALARI ZİNCİRLEME İSİM TAMLAMASI 3.Tamlayanın ve Tamlananın İsim Tamlaması Olduğu Zincirleme İsim Tamlamaları ÖRNEK: Edebiyat öğretmeninin not defteri tamlayan tamlanan Televizyon programının başlama saati Tamlayan tamlanan

İSİM TAMLAMALARINDA ÖZELLİKLER 1.İsim tamlamalarında tamlayanla tamlanan yer değiştirebilir. Buz gibidir suları bu güzelim köyün Rengi hala yanımdadir gözlerinin 2.İsim tamlamalarında tamlayanın başına veya tamlayanla tamlananın arasına değişik türde sözcükler girebilir. Mavi gömleğin beyaz düğmeleri(sıfatlar) Ağaçların sararmış yaprakları (pekiştirilmiş sıfat) Sahilin artık tadı kalmadı.(zarf) Çürük soba borusu Malatya eski valisi 3.İsim tamlamalarında bir tamlayan birden fazla tamlanana bağlanabilir: Roman eleştirmenleri ve okurları taze soluklar istiyor. Bahçenin sümbülü ,bülbülü hiç eksik olmazdı.

İSİM TAMLAMALARINDA ÖZELLİKLER 4.İsim tamlamalarında bir tamlanan birden fazla tamlayana bağlanabilir: Öğrencilerin ve öğretmenlerin sorunları tartışıldı. Sanatçı, roman ve deneme alanında başarılıydı. 5.İsim tamlamalarında bazı durumlarda tamlayan düşebilir. (Onun)Kardeşi dün okula gitmiş. (Senin)Şiirlerini okudum fakat beğenmedim. (Bizim)Evimiz okula oldukça uzaktı. 6.İsim tamlamaları bir sıfat tarafından nitelenebilir ya da belirtilebilir: (Mavi) Çocuk önlüğü (Pahalı) güneş gözlüğü (Bu) Sahil kasabası

HAZIRLAYAN: SELAMİ İPEK TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRT.