Key Terms from the Chapters. Chapter -1 Statistics, Data, and Statistical Thinking Fundemantal Elements of Statistics Statistics: EN: Statistics is the.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Biyoistatistiğe Giriş
Advertisements

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ÇAY MESLEK YÜKSEK OKULU
Chapter Seventeen 11. HAFTA.
İstatistik Kavramı İstatistik; kesin olmayışlığın ışığı altında karar verme tekniğidir. Ana kitle hakkında örneklem yardımıyla tahmin çalışmalarıdır. Kitle.
İstatistikte Temel Kavramlar
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Yard. Doç. Dr. Serkan ŞENDAĞ MAKÜ 2012, BURDUR
İSTA 201 YAŞAMIN HER ANINDA KARAR VERMEK ZORUNDAYIZ. KARARLARI VERİRKEN SAHİP OLDUĞUMUZ BİLGİLERİ DÜŞÜNCE SÜRECİNDEN GEÇİRİREK SONUCA VARIRIZ. SAHİP OLDUĞUMUZ.
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Biyoistatistiğe Giriş
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Örnekleme Yöntemleri Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
Chapter Twelve ÖRNEKLEM YÖNTEMLERİ.
DEVRE TEOREMLERİ.
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı
SÜLEYMAN DEM İ REL PRIMARY AND SECONDARY SCHOOL. GENERAL INTRODUCTION SCHOOL DIRECTORY, TEACHERS AND OTHER STAFF CLASSROOMS PARTS OF THE SCHOOL GALLERY.
MÜZİKAL GRUBU.
İSTATİKSEL KAVRAMLAR İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ| e-FEK.
Biyoistatistiğe Giriş: Temel Tanımlar ve Kavramlar
İstatistik ve Biyoistatistiğe Giriş: Temel İstatistiksel Kavramlar
İstatistik 1.Bölüm EĞITSEL YAZıLıM GELIŞTIRME VE DEĞERLENDIRME.
BM-305 Mikrodenetleyiciler Güz 2015 (6. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
Statistics, Data, and Statistical Thinking
Database for APED Büşra Bilgili | Emirhan Aydoğan | Meryem Şentürk | M. Arda Aydın COMPE 341.
Copyright © 2013 Pearson Education, Inc.. All rights reserved.
NİCEL ARAŞTIRMA NEDİR? Bir amaca yönelik, belirli aşamalar içerisinde ve bir yöntem dahilinde yapılan çalışmalara araştırma denir. Araştırmacı yaptığı.
Copyright © 2013 Pearson Education, Inc.. All rights reserved.

DERS 4: Sayısal Verileri Anlamlandırma ve Anlatma Akın Şahin.
AVRUPA BİRLİĞİ GUNDTVİG ÖĞRENME ORTAKLIĞI ‘ALTIN ÇOCUKLAR ALTIN EBEVEYNLER’ PROJESİ EUROPEAN UNION GRUNDTVIG LEARN PARTNERSHIP GOLDEN PARENTS FOR GOLDEN.
Learning to learn network for low skilled senior learners ÖĞRENME KABİLİYETİMİ VE YAKLAŞIMIMI BİLME Öğrenmeyi öğrenme Her yerde ve her zaman kendi stilimle.
Practice your writing skills
CHAPTER Section 1.1 What Is Entrepreneurship? Section 1.2 Characteristics of an Entrepreneur Introduction to Entrepreneurship.
DISCUSSION
CHILD PORNOGRAPHY IŞIK ÜNİVERSİTESİ
Yrd.Doç. Dr. Özcan PALAVAN
İSTATİSTİK II Hipotez Testleri 1.
Chapter 1: Introduction to Statistics
İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR
ANLAM ÇIKARTICI (KESTİRİMSEL) İSTATİSTİK
İSTATİSTİĞE GİRİŞ.
İSTATİSTİK II Varyans Analizi.
CHAPTER 1 uzm. Psk. Özlem ataoğlu
SPSS Uygulamaları Parametrik İstatistik
BİLİMSEL ÇALIŞMA BASAMAKLARI SCIENTIFIC WORKING STEPS MHD BASHAR ALREFAEI Y
Biyoistatistiğe Giriş
Chapter 1 (Bölüm 1) The accounting equation(muhasebe denklemi) and the balance sheet(bilanço)
Future: I will/shall & I am going to. Structure: Subject+will/shall+verb(base form)+object.
Organizational Communication
A short information about Afghanistan East West North South This is Afghanistan map and flag’s color.
İSTATİSTİK II Hipotez Testleri 1.
MAKİNA TEORİSİ II GİRİŞ Prof.Dr. Fatih M. Botsalı.
İSTATİSTİK II Varyans Analizi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
PRODUCTION. CONTENT  WHAT IS PRODUCTION  BENEFITS OF PRODUCTION  ELEMENTS THAT CHARACTERIZE THE PRODUCTION PROCESS  CLASSIFICATION OF PRODUCTION SYSTEMS.
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
Imagine that you are a teacher and you are taking your 20 students to England for the summer school.
According to string theory, every substance in the universe consists of one thing. These strings, which vibrate in different channels, create everything.
SUBJECT NAME Prepeared by Write the names of group members here
People with an entrepreneurial mindset are always brave.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 5
Istatistik I Sinem Yalgın.
Sunum transkripti:

Key Terms from the Chapters

Chapter -1 Statistics, Data, and Statistical Thinking Fundemantal Elements of Statistics Statistics: EN: Statistics is the science of data. This involves collecting, classifying, summarizing, organizing, analyzing, presenting, and interpreting numerical information. TR: İstatistik, belirli bir amaç için verilerin toplanması, sınıflandırılması, çözümlenmesi ve sonuçların yorumlanması ile ilgili teknik ve yöntemleri içeren bir bilim dalıdır. Johnson (1987) istatistiği, sayısal verilerin toplanması, sınıflandırılması, sunulması ve yorumlanmasını konu alan bir bilim dalı olarak tanımlamaktadır. İstatistiği öğrenmede amaç, bir araştırmada elde edilen yanıtların ya da tepkilerin uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak nasıl yorumlanacağını bilmektir.

Types of Statistical Applications Descriptive (Betimsel) Statistics: EN: Descriptive statistics utilizes (kullanır, değerlendirir) numerical and graphical methods to look for patterns in a data set, to summarize the information revealed in a data set, and to present that information in a convenient form. TR: Betimsel istatistik, belirli bir gruba ait gözlemlere ilişkin sayısal verilerin özetlenmesi, düzenlenmesi ve sınıflanmasıyla ilgilenen istatistiktir.

Four Elements of Descriptive Statistical Problems 1.The population or sample of interest 2.One or more variables (characteristics of the population or sample units) that are to be investigated 3.Tables, graphs, or numerical summary tools 4.Identification of patterns in the data

Inferential (Anlam çıkarıcı, Yordayıcı) Statistics: EN: Inferential statistics utilizes sample data to make estimates, decisions, predictions, or other generalizations about a larger set of data. TR: Anlam çıkarıcı istatistik, tanımlanmış bir evrenin yansız bir örneklemine ait istatistiklere dayalı olarak evren hakkında genellemeler ve tahminler yapmayı amaçlayan teknikleri anlatır.

Five Elements of Inferential Statistical Problems 1.The population of interest 2.One or more variables (characteristics of the population units) that are to be investigated 3.The sample of population units 4.The inference about the population based on information contained in the sample 5.A measure of the inference

Population (Örneklem): EN: A population is a set of units (usually people, objects, transactions, or events) that we are interested in studying. Dic: In statistics this term is used for any finite or infitine collection of ‘units’ which are often people but may be, for example, institutions, events, etc. TR: Örneklem, evrenden seçilen ve onun yansız bir temsilcisi olan birey ya da nesneler topluluğudur. Bir örneklem evreni temsil edici olmalıdır; çünkü örneklemden elde edilen istatistikler evren parametresini tahmin etmede kullanılmaktadır. Yansız bir örneklem seçmek için evrendeki her bir üyenin örnekleme seçilme şansının eşit ve bağımsız olması gerekir.

Sample: EN: A selected subset of a population chosen by some process usually with the objective of investigating particular properties of the parent population.

Variable: EN: A variable is a characteristics or property of an individual experimental (or observational) unit in the population. Dic: Some characteristic that differs from subject to subject or from time to time. TR: Değişken, farklı değer ya da düzeyler alabilen ve değişebilen bir özelliktir. Verilen iki nokta arasında sınırsız değerler alabilen değişkenlere sürekli; sınırlı bir değer alabilen değişkenlere de süreksiz değişkenler denir.

Quantitative (Nicel) Data: EN: Quantitative data are measurements that are recorded on a naturally occurring numerical scale. TR: Birey ya da nesnenin belli bir özelliğe sahip olması miktar olarak açıklanabiliyorsa, bu tür değişkenlere nicel değişken denir. Burada birey ya da nesneler sahip olunan özellik açısından sıralanabilirler. Örneğin, öğrenciler matematik testi puanlarına; aileler gelir miktarlarına göre yüksekten düşüğe doğru sıralanabilir. Akademik başarı puanı, ağırlık, zeka puanı, gelir miktarı, kütüphanedeki kitap sayısı, bir ailenin sahip olduğu çocuk sayısı nicel değişkenlere örnek olarak verilebilir.

Qualitative (or Categorical, Nitel) Data: EN: Qualitative data are measurements that cannot be measured on a natural numerical scale; they can only be classified into one of a group or categories. TR: Nitel değişken birey ya da nesnelerin sahip olunan belli bir özellik açısından sınıflara ayrılmasını gösterir. Konuşulan dil, ten rengi, din, akademik ünvan, cinsiyet gibi değişkenler nitel değişkenlere örnektir.