BAŞARISIZ ÇOCUK BAŞARISIZLIK NEDİR? NASIL ÖNLENEBİLİR?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Öğrenciler Neden Başarısız Olur?
Advertisements

YALAN SÖYLEMEK.
GENÇLERDE ÖZGÜVEN GELİŞİMİ.
Şİddet Muhammet GÜLER.
Öğrenci davranışlarını etkileyen etmenler
ANA BABA VE ERGENLİK.
Okullarda Suç ve Şiddeti Önleme
KİMLİK GELİŞİMİ VE KENDİNİ KABUL
OKUL-AİLE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
ÖZEL ANTAKYA ATA İLKOKULU
OKUL KORKUSU NEDİR? Uzm. Psikolog Arzu YILDIRIM
ANNE-BABA TUTUMLARI.
İSTEK ÖZEL ACIBADEM OKULLARI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ
ANNELERE VE BABALARA. 2 BU EĞİTİMDE NELER YER ALACAK ? Okullarda Bulunan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisleri Ergenlik Dönemi ve Sorunları Aile.
ANNE BABA TUTUMLARI.
GELİŞİM PİSKOLOJİSİ.
Hazırlayan Psk.Dan.Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan. Sinem TARHAN
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Ruh Sağlığı.
EĞİTİMDE OKUL VELİ İŞBİRLİĞİ
HATALI ANNE BABA TUTUMLARI
NASIL BİR AİLE?.
OLUMLU OLUMSUZ TUTUMLAR
ANNE-BABA TUTUMLARI VE ÇOCUĞUN KiŞiLiK GELiŞiMiNE ETKiLERi
Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
Hazırlayan Psk.Dan. Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
ERGENLİK DÖNEMİNDE ARKADAŞ ETKİSİ
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ANASINIFI VELİ SEMİNERİ
Tutum Kişinin herhangi bir olaya ve kişiye karşı olan tutumu onun kişiliği doğrultusunda gerçekleşir. Genellikle ev dışındaki ortamlarda yaşıtları tarafından.
ANNELERE VE BABALARA Hazırlayan: Adem DEĞERLİ Yenikent İlköğretim Okulu Rehber ve Psikolojik Danışmanı.
SALDIRGANLIK.
Çocuğun Eğitiminde Disiplin ve Sınırlar
BAŞARIDA AİLENİN ROLÜ.
ENGELLİLER AİLE VE ÇEVRE
ANNE BABA TUTUMLARI Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi.
ANNE-BABA TUTUMLARI İLKNUR NURKAN
OKUL BAŞARISININ SAĞLANMASINDA AİLENİN ROLÜ
OKUL BAŞARISIZLIĞI.
EĞİTİMDE AİLENİN ÖNEMİ
ERGENLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE SORUNLARI
SINAV KAYGISI VE AİLE.
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VELİ SUNUMU
MOTİVASYON.
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ GENÇLERLE ANNE BABA İLİŞKİSİ
HAZIRLAYAN:BURCU GÜLBAHAR BAĞLAR RAM
ERGENLİK ve PROBLEMLERİ
ERGENLİK DÖNEMİ VE GENÇLERLE İLİŞKİLER
SEVGİLİ ANNE-BABALAR. Gençlerimizin sorumluluk sahibi, başarılı, mutlu,olumlu,kendilerini ve yaşamayı seven insanlar olarak yetişmelerini istiyorsak;onlara.
HOŞGELDİNİZ.
Çocuğu doyuran, büyüten, eğiten ve ilk terbiyeyi veren anne, verdiği eserin sorumlusudur. (anonim)
MAREŞAL ÇAKMAK İLK OKULU
DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
DİĞER TUTUMLAR.
ANNE BABA TUTUMLARI ERKAN SARIUŞAK OKUL REHBER ÖĞRETMENİ.
 AYLIK DÖNEMDE ÇOCUKLARIMIZIN;  ÖZBAKIM BECERİLERİ  KÜÇÜK VE BÜYÜK KAS GELİŞİMİ  İFADE EDİCİ DİL BECERİLERİ  SOSYAL VE PSİKOLOJİK GELİŞİMİ.
Ailenin Çocuğun Başarısındaki Rolü ,Sağlıklı İletişim ve Aile Sağlığı
Öğrenciyi Tanıma Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı.
AİLE TUTUMLARI ve ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Çocukların kendilerine özgü bir dünya görüşü ve davranış biçimleri vardır. Henüz tam olarak gelişmemiş olmakla birlikte hızlı bir gelişme değişme.
Çocuklarımıza nasıl davranıyoruz?
GÜNDEM 1.Açılış 2.Yeni müfredat programı 3.Öğrencilere evde yapılacak rehberlik çalışmaları 4.Eğitim öğretim çalışmalarının ailede de desteklenmesi 5.Ailede.
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
Anne Baba Tutumları ve Çocuğun Kişilik Gelişimine Etkileri.
ANA BABA VE ERGENLİK.
OKUL DÖNEMİNDE GELİŞİM 6-11 YAŞ
BAŞARIDA AİLENİN ROLÜ SAMET YAN. “ BAŞARI ” Nedir? Belirlenen bir hedefe ulaşılması durumu. “ BAŞARILI İNSAN ” Kimdir? Hedefine ulaşan kişi.
AİLEDE İLETİŞİM.
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ Gülçin UYSAL Psikolojik Danışman.
Sunum transkripti:

BAŞARISIZ ÇOCUK BAŞARISIZLIK NEDİR? NASIL ÖNLENEBİLİR?

Çocuk, okulda gereğince çalışmadığında, aldığı notlar kötü ya da beklenenden düşük olduğunda genellikle “tembel” olarak nitelenir. Ancak tembellik olarak isimlendirilen başarısızlığın kökeninde farklı sebepler yatmaktadır.

Unutulmaması gereken nokta başarısızlığın bir “HATA” değil, bir “SONUÇ” olduğudur.

Bu Sonucu Doğuran Sebepler: Zihinsel Gerilik Zihinsel Gerilik Sağlık Durumundaki Aksaklıklar Sağlık Durumundaki Aksaklıklar Beden Yapısındaki Özellikler Beden Yapısındaki Özellikler Çocuğun Çevresiyle Olan Çatışmaları Çocuğun Çevresiyle Olan Çatışmaları Duygusal Etmenler Duygusal Etmenler

Zihinsel Gerilik Hafif düzeydeki zihinsel gerilik Hafif düzeydeki zihinsel gerilik Ağır öğrenme Ağır öğrenme

Sağlık Durumu Sağlık kontrollerini yaptırmak çocuğa gereksiz yere “başarısız” damgasının vurulmasını engeller. Sağlık kontrollerini yaptırmak çocuğa gereksiz yere “başarısız” damgasının vurulmasını engeller.

Bedensel Özellikler Astenik Tip Astenik Tip Aşırı Hareketli (Hiperaktif) Tip Aşırı Hareketli (Hiperaktif) Tip

Çevre İlişkileri Anne – Baba ile çatışmalar Anne – Baba ile çatışmalar Kardeş çatışmaları Kardeş çatışmaları Okul ortamıyla çatışmalar Okul ortamıyla çatışmalar

Duygusal Etmenler Gelişim aşamaları Gelişim aşamaları Psikolojik sorunlar Psikolojik sorunlar Düşük Benlik Saygısı Düşük Benlik Saygısı

Benlik Kavramının Oluşumunda Ana-Babanın Rolü BENLİK: insanın kendini algılayış ve kavrayış biçimidir. BENLİK: insanın kendini algılayış ve kavrayış biçimidir. Benlik saygısı doğuştan gelmez,ana- babadan,kardeş ve arkadaşlardan öğrenilir. Benlik saygısı doğuştan gelmez,ana- babadan,kardeş ve arkadaşlardan öğrenilir. Benlik Saygısı: Bireyin kendinden memnun olma durumudur. Benlik Saygısı: Bireyin kendinden memnun olma durumudur.

Benlik saygısının yüksek olması için aile: - Özgüvenli -Aralarında ve çocukla iyi iletişim kuran -Çocuklarına karşı güven verici -Hoşgörülü ve esnek bir yaklaşım içinde olan bireylerden oluşmalıdır.

Benlik saygısını azaltan hatta yok eden, aile üyelerinin; Çocukta iç denetim mekanizması geliştirememiş olması Çocukta iç denetim mekanizması geliştirememiş olması Aşırı baskılı, otoriter yaklaşım içinde olmalarıdır. Aşırı baskılı, otoriter yaklaşım içinde olmalarıdır.

Benlik saygısı az gelişmiş çocuklar okulda: Pasif Pasif İçe kapanık İçe kapanık Korkak Korkak Kendini iyi ifade edemeyen Kendini iyi ifade edemeyen İzole edilmiş çocuklardır. İzole edilmiş çocuklardır.

Başarısız Çocuğun Tutumu Sıkılmıştır, utanmıştır, sebepleri kendine bile açıklayamaz Sıkılmıştır, utanmıştır, sebepleri kendine bile açıklayamaz Çoğunlukla başarısızlığın nedenlerini görmezden gelir, bazen de sebepleri gerçekten bilmez Çoğunlukla başarısızlığın nedenlerini görmezden gelir, bazen de sebepleri gerçekten bilmez Bazı çocuklar başarısızlıklarını gizlerler Bazı çocuklar başarısızlıklarını gizlerler Başarısızlıktan kendilerini sorumlu tutmazlar Başarısızlıktan kendilerini sorumlu tutmazlar

Başarısızlıkta anne-babanın sevgisini kaybetmekten korkarlar Başarısızlıkta anne-babanın sevgisini kaybetmekten korkarlar Bazıları ebeveyninin kendisi ile daha çok ilgilendiğini fark eder Bazıları ebeveyninin kendisi ile daha çok ilgilendiğini fark eder Bazı çocuklar başarısızlığı ile övünür Bazı çocuklar başarısızlığı ile övünür Başkalarını suçlayarak sorumluluktan kaçarlar Başkalarını suçlayarak sorumluluktan kaçarlar

Bunlar düşünülmüş, planlanmış, ebeveyne yöneltilen bilinçli tepkiler değillerdir. Bunlar düşünülmüş, planlanmış, ebeveyne yöneltilen bilinçli tepkiler değillerdir. Bunlar çocuğun henüz gelişmemiş kişiliğinin, zor bir durum karşısında geliştirdiği başarısız savunma girişimleridir. Bunlar çocuğun henüz gelişmemiş kişiliğinin, zor bir durum karşısında geliştirdiği başarısız savunma girişimleridir.

Okul Başarısızlığı Karşısında Ana- Baba Tutumları Başarısızlık kabul edilmez Başarısızlık kabul edilmez Gelecek Endişesi ile aşırı kaygı Gelecek Endişesi ile aşırı kaygı Hiç olmamış gibi görmezden gelme Hiç olmamış gibi görmezden gelme En küçük hataya bile müdahale En küçük hataya bile müdahale Her yöntemi deneme girişimleri Her yöntemi deneme girişimleri Ebeveynin tümüyle kendini sorumlu tutması Ebeveynin tümüyle kendini sorumlu tutması

Anne-Babaya Düşen Görevler: Çocuğun ilgi ve yetenekleri gözden geçirilmeli Çocuğun ilgi ve yetenekleri gözden geçirilmeli Çocuk başkalarıyla kıyaslanmamalı Çocuk başkalarıyla kıyaslanmamalı Okula karşı yanlış tutumlar içinde olunmamalı Okula karşı yanlış tutumlar içinde olunmamalı Başarısızlığın aile içinde utanç verici bir durum olmadığı kabul edilmeli Başarısızlığın aile içinde utanç verici bir durum olmadığı kabul edilmeli Çocuk katı bir dille suçlanmamalı, cezadan mümkün olduğunca uzak durulmalı Çocuk katı bir dille suçlanmamalı, cezadan mümkün olduğunca uzak durulmalı

Çocuğa kendi sorumluluklarını almayı öğretmeli Çocuğa kendi sorumluluklarını almayı öğretmeli Okul olgunluğuna ulaşmamış çocukları okula erken göndermekte ısrar edilmemeli Okul olgunluğuna ulaşmamış çocukları okula erken göndermekte ısrar edilmemeli Başarısızlık karşısında paniğe kapılmamalı Başarısızlık karşısında paniğe kapılmamalı Çocuğun kaygılarını arttıracak yaklaşımlardan kaçınılmalı Çocuğun kaygılarını arttıracak yaklaşımlardan kaçınılmalı

OKUL BAŞARISINDA ANNE-BABANIN ROLÜ