Tekirda ğ - Kapaklı Anadolu Lisesi. Kişilerin belli bir e ğ itimle edindikleri ve hayatlarını kazanmak için sürdürdükleri düzenli ve kurallı faaliyetler.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MESLEK SEÇİMİ SEMİNERİ
Advertisements

DR. PSİKOLOJİK DANIŞMAN
KENDİNİ TANIMAK NEDİR ACABA?
MESLEK TANITIM GÜNLERİ
MESLEKİ REHBERLİK PDR SERVİSİ «Büyüyünce Ne Olacaksın»
KAZANIMLAR 6. Eğitimin meslek edindirme hedefini kavrayarak ilgi ve yetenekleri doğrultusunda mesleki tercihlerine yönelik planlama yapar.
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
Faruk GÜNEŞ Psikolojik Danışman
Meslek Nedir? Kişinin geçimini sağlamak üzere yapmış olduğu sürekli işe meslek denmektedir. Hayatımızda en önemli seçimlerden birisi de uygun bir meslek.
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
OKUL REHBERLİĞİNDE MESLEK DANIŞMANLIĞI
DERS SEÇİMİ Ne Zaman Nasıl.
ABKO ve KDE ile ilgili genel bilgiler
OKULÖNCESİ EĞİTİM NEDİR?
GAZİ ORTAOKULU REHBERLİK BİRİMİ
ÜSTÜN YETENEKLİLER EĞİTİM MERKEZİ. Misyonumuz Hedef kitlesindeki öğrencilerden zeka, yaratıcılık, sanat, liderlik kapasiteleri veya özel akademik alanlarda.
KENDİNİ DEĞERLENDİRME ENVANTERİ
MESLEK SEÇİMİ.
MESLEK NEDİR Meslek, kişilerin belli bir eğitimle edindikleri ve hayatlarını kazanmak için sürdürdükleri düzenli ve kurallı faaliyetler bütünüdür.
1 M ESLEK S EÇIMI H. HÜSNÜ TEKIŞIK REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ.
TÜBİTAK Doç. Dr. Eyüp ARTVİNLİ
TRABZON İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BİRİMİ
MESLEK NEDİR ? Meslek ,bir kimsenin hayatını kazanmak için yaptığı,kuralları toplum tarafından belirlenmiş ve belli bir eğitimle kazanılan bilgi ve becerilere.
1. Sınıf 86 nolu kazanım etkinliği
DERS SEÇİMİNİ DEĞERLENDİRİYORUM
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ. MESLEK SEÇİMİ NEDEN HAYATINIZIN DÖNÜM NOKTALARINDAN BİRİDİR?
TÜRKİYE İŞ KURUMU İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI. TÜRKİYE İŞ KURUMU REHBERLİK HİZMETLERİ.
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ
Mesleki ve Teknik Eğitimi Tanıtım ve Yöneltme Bilgilendirme Semineri
 Meslek seçimi neden hayatınızın dönüm noktalarından biridir?  Mesleğin insan yaşamındaki yeri  Mesleğe yönelme  Meslek seçme döneminde gençleri etkileyen.
Meslek Seçimi.
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ
Karlıova YBO Rehberlik Servisi
MESLEK SEÇİMİ SÜRECİ VE AİLENİN ROLÜ
HAZIRLAYAN ÖZGÜL ÇELİKKALELİ KUTLUK
Öğrenci Koçluğu Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi.
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
Ki ş inin ya ş amı boyunca edindi ğ i i ş e yönelik deneyim ve faaliyetlerle ilgili algıladı ğ ı tutum ve davranı ş lar dizisidir.
SEVGİLİ GENÇLER; İLKÖĞRETİM 8. SINIF ÖĞRENCİSİ OLARAK HAZİRAN AYINDA BİR KARAR VERECEKSİNİZ. BEN OKULU BİTİRİNCE NE YAPACAĞIM? OKUYACAK MIYIM? OKUMAYACAK.
AMAÇ VE HEDEF BELİRLEME
ORTAK DERSLER, zorunlu alınması gereken derslerdir, 33 saat ortak zorunlu alınması gereken ders vardır.  SEÇMELİ DERSLER, Genel kültür derslerini kapsar.
GENCİN MESLEK SEÇİMİNDE ANNE – BABAYA ÖNERİLER.
Alan-Ders Seçimi Seminerine HOŞGELDİNİZ
MESLEK SEÇİMİ ve MESLEKLERİ TANITMA
 AKŞEMSEDDİN BİLİM VE SANAT MERKEZİ.  YAŞAMINIZIN HER ALANINDA VE HER YAŞ GRUBUNDA ÖZEL YETENEKLİ BİREYLERLE KARŞILAŞMA OLASILIĞINIZ DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ.
MESLEK TERCİHİNDE AİLE Dr.M.Zeki İLGAR Biruni Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dr.M.Zeki İLGAR.
Okula neden devam ediyorsunuz? “Eğitim görmek için.”… Okul bizi hayata hazırlamada laboratuvar görevi görür. Sorunlara uygun çözüm yolları geliştirmemize.
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ. Meslek Nedir? Meslek, kişilerin belli bir eğitimle edindikleri ve hayatlarını kazanmak için sürdürdükleri düzenli.
YETENEK VE İLGİ ALANLARI.
ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI. ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU REHBERLİK HİZMETLERİ.
BÜYÜYÜNCE NE OLACAĞIM ACABA?. TÜRKİYE İŞ KURUMU İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI MESLEK NEDİR? Bireylerin belli bir eğitim sonucu elde ettikleri, Hayatlarını.
 Meslek seçimi konusunda gerçekçi ve doğru karara ulaşabilmek için öncelikle kendinizi tanımalısınız.
KENDİMİZİ TANIMAK MESLEKLERİ TANIMAK MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ SEÇMEK İSTEDİĞİM MESLEKLER HAKKINDA NERELERDEN BİLGİ ALABİLİRİM.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Hipotez, Amaç, Önem, Sayıltı, Sınırlılıklar İsmail GÜLEÇ.
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ KAL PDR SERVİSİ
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ Hayat Boyu Rehberlik
MESLEK NEDİR? Meslek , ‘bir kişinin hayatını kazanmak geçimini sağlamak için yaptığı iş’ olarak tanımlanmaktadır. Belli bir eğitimi gerektiren bilgi,
MESLEK SEÇİMİ PSİKOLOJİK DANIŞMAN HASAN HÜSEYİN BAKIR.
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
MESLEK NEDİR? Meslek , ‘bir kişinin hayatını kazanmak geçimini sağlamak için yaptığı iş’ olarak tanımlanmaktadır. Belli bir eğitimi gerektiren bilgi,
Sunum transkripti:

Tekirda ğ - Kapaklı Anadolu Lisesi

Kişilerin belli bir e ğ itimle edindikleri ve hayatlarını kazanmak için sürdürdükleri düzenli ve kurallı faaliyetler bütünüdür.

Belli bir iş yerinde sürdürülen benzer etkinlikler bütünüdür. Mesleki bilgi ve becerilerin uygulamaya konulmasıdır. İ ş ve meslek birbiri ile çok ilintili ve sıkça karıştırılan kavramlardır. Bir kimsenin mesle ğ i olabilir ancak işi olmayabilir.

‘Hayatımızın kırk yılı aşkın bir bölümünün işte geçti ğ ini biliyorsunuz de ğ il mi ?’

► Gelir düzeyi ► Sosyal statü ► Özel yaşam ve sosyal ilişkiler ► Zamanı kullanma biçimi ► Kendimizi ifade etme, gerçekleştirme fırsatı

İ şinden memnun olmama İ steksiz Çalışma Sık sık iş de ğ iştirme Verim düşüklü ğ ü Mesleki yenilikleri takip edememe İ ş yerinde ekonomik zarar yol açma Özel hayata olumsuz yansıma

Kendimi tanımalıyım. Meslekleri tanımalıyım. Kendi özelliklerimle örtüşen mesle ğ i seçtikten sonra ‘Nerelerde e ğ itim alabilirim?’ araştırmalıyım. Bir plan oluşturmalıyım.

Yetenekler Yetenek; ö ğ renme gücü, belli bir e ğ itimden yararlanabilme gücü olarak tanımlanabilir. Yetenek, kalıtımla getirilen gizilgücün, e ğ itimden ve çevre etkisi ile geliştirilmiş kısmını ifade eder. Yapılan işlerin karmaşıklık düzeyi arttıkça gerektirdi ğ i yetenek düzeyi de artar. Örne ğ in, ilkokulda başarılı olabilmek için orta düzeyde bir genel akademik yetenek yeterli olabilirken, ortaokulda ya da lisede başarılı olabilmek için daha üst düzeyde yetenek gereklidir.

Çalışma hayatında çeşitli yetenekleri farklı düzeylerde gerektiren pek çok meslek vardır. Bir kimse bir meslek ya da onu hazırlayan bir e ğ itim programını seçerken hangi yetenek türüne ne derece sahip oldu ğ unu düşünmeli ve en çok sahip oldu ğ u yetene ğ ini kullanabilece ğ i çalışma alanını araştırmalıdır.

Gardner, bilişsel yeteneklerin geniş bir yelpazeden oluştu ğ unu söyler:

İ lgiler Herhangi bir zorlama olmadı ğ ı ya da kendisine bir ödül vaat edilmedi ğ i halde bir kimse kendili ğ inden bazı faaliyetlere girişiyor ve bundan doyum sa ğ lıyorsa bu kimsenin o faaliyete karşı ilgisinin oldu ğ u söylenebilir. E ğ er yapmaktan hoşlanmadı ğ ımız bir etkinli ğ in yer aldı ğ ı mesle ğ i seçersek ne kadar yetenekli ve çalışkan olursak olalım o mesle ğ i yaparken mutlu olamayız. Bu da bir süre sonra iş başarımızı etkiler.

Temel Bilimler İ lgisi Sosyal Bilimler İ lgisi Canlı Varlık İ lgisi Mekanik İ lgisi İ kna İ lgisi Ticaret İ lgisi İ ş Ayrıntıları İ lgisi Edebiyat İ lgisi Güzel Sanatlar İ lgisi Müzik İ lgisi Sosyal Yardım İ lgisi

De ğ erler… Meslek faaliyetlerinin sonunda beklenen doyum genellikle “ meslek de ğ eri” olarak adlandırılır. Bir kimsenin “Ben ne için çalışıyorum”, “Mesle ğ imden, hayattan ne bekliyorum” gibi sorulara verdi ğ i cevaplar o kişinin meslek de ğ erini yansıtır. Bu cevaplar “Yeteneklerimi geliştirmek için”, “Sevdi ğ im faaliyetleri yapıp mutlu olmak için” ya da “ “Çok para kazanıp zengin olmak için”... vb olabilir.

Yetene ğ i kullanma Yaratıcılık Yarışma İ şbirli ğ i De ğ işiklik Düzenli yaşam Liderlik Ün sahibi olma Kazanç

Mesle ğ in gerektirdi ğ i genel özellikler Çalışma ortamı ve koşulları Meslek e ğ itiminin verildi ğ i yerler, meslek e ğ itimine giriş koşulları E ğ itimin süresi ve içeri ğ i E ğ itim sonunda alınan diploma-belge Çalışma alanları ve iş bulma olanakları Mesle ğ in getirece ğ i kazanç

Ailenin özellikleri ve beklentileri İ çinde yaşanılan kültürün mesleklere ve cinsiyete dayalı algılamaları Politik, ekonomik, yasal ve sisteme ilişkin özellikler (ülkenin ekonomik yapısı, yasalar, e ğ itim ve sınav sistemleri, iş bulma olanakları vb.) Şans (sa ğ lık koşulları, do ğ al olaylar, beklenmeyen durumlar vb.)

Kimlerden /Nerelerden faydalanabiliriz? Ö ğ retmenler, Rehber ö ğ retmenler, anne baba, tanıdıklar, arkadaşlarımızdan, İ ŞKUR Mesleki Bilgi Merkezleri…

‘Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez.’

/dosyalar/2013_09/ _meslekseimi.pdf /dosyalar/2013_09/ _meslekseimi.pdf ogrenme.iskur.gov.tr/oyscontent/Courses/Course162/e- ogrenme.swf ogrenme.iskur.gov.tr/oyscontent/Courses/Course162/e- ogrenme.swf