1. Giriş.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Advertisements

KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
Yrd. Doç. Dr. M. Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi/BESYO 2013
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME VE ANTİ-AGİNG
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
HUBUBAT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
Canlılarda madde ve enerji
Besin ve İçerikleri.
BİYOKİMYAYA GİRİŞ VE BİYOMOLEKÜLLER
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Kalbe ferahlık verir, kuluncu ve sindirim organı sancılarını giderir.
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ VE SAĞLIĞA ETKİSİ
BESLENME REHBERİ 1.
SAĞLIKLI BESLENME.
BİYOKİMYA I (2. DERS).
BİRİNCİ HAFTA Mutfakta kullanılan temel gıda maddeleri.
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Hazır Gıdalar Açlık, yalnızca yemeklerden önce duyulan sevimsiz bir duygu degildir, aynı zamanda dünyada her yıl yüz binlerce kisinin ölümüne yol açan.
Canlı Ve Enerji İlişkisi
“EN İYİ DENETÇİ KİŞİNİN KENDİSİDİR.”
PROJESİ.
Biyokimyaya Giriş ve Biyomoleküller
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
VİTAMİNLER.
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
İçme Sütü ve Konsantre Süt Ürünleri
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
OKULLAR SAĞLIKTA YARIŞIYOR
Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler
CANLILARDA ENERJİ.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Makarnanın kendi değil sosu kilo aldırır !
MONOSODYUM GLUTAMATIN ENDÜSTRİYEL ÜRETİMİ
Menü Planlama.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
LİPİTLER.
Sunum transkripti:

1. Giriş

Ders Kitabı

Konular Gıda kontaminantları Karbohidratlar Alkaloidler Lipidler Gıda Muhafaza Yönt. Proteinler Gıda Katkı Maddeleri Su Aroma Maddeleri Mineral Maddeler Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler Vitaminler Gıda kontaminantları Enzimler Alkoller

Gıdalardaki Maddeler Su, Protein, Lipid, Karbohidrat, Vitamin, Minareller. Bunlardan bazıları: Bazıları vücutta yapılabilir, Başka maddelerle yer değiştirebilir ya da yerlerine başkaları alınabilir. Bazıları esansiyel bileşenlerdir. Bu grupta çeşitli yağ asitleri, aminoasitler, vitaminler, mineral maddeler vb. yer almaktadır.

Gıda Maddesinin Tanımı Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde gıda maddesinin tanımı; tütün ve sadece ilaç olarak kullanılanlar hariç olmak üzere, içkiler ve sakızlar ile hazırlama ve işleme gereği kullanılan maddeler dâhil insanlar tarafından yenilen ve içilen ham, yarı veya tam işlenmiş her türlü maddelerdir şeklinde verilmiştir.

Gıda maddeleri her ne kadar farklı bileşim ve yapıda olsalar da, içerdikleri kimyasal bileşenler vücudumuzdaki enzimler tarafından parçalanıp, kullanılabilir forma dönüştürülmektedir. Gıdalarda bulunan bileşenler temel özelliklerine göre su, protein, lipid, karbonhidrat, vitamin ve mineral maddeler olmak üzere 6 grupta toplanır. Gıda maddeleri bu bileşenlerin karışımından oluşmaktadır.

Çeşitli Gıda Maddelerinin İçerdikleri Bazı Bileşenler Gıda Bileşenleri Buğday ekmeği Nişasta, selüloz, gliadin, glutenin, lipidler, kalsiyum, B1, B2 vitaminleri vb. Patates Nişasta, gliadin, kalsiyum, lipidler, A, B1, B2 ve C vitaminleri vb. Havuç Selüloz, gliadin, nişasta, lipidler, organik asitler, kalsiyum, A, B1, B2 ve C vitaminleri vb. İçme sütü Laktoz, albumin, globulin, kazein, kalsiyum, lipidler, A, B1, B2, ve C vitaminleri vb. Yumurta Albumin, globulin, lipidler, glikoz, kalsiyum, A, B1 ve B2 vitaminleri vb. Sığır eti Albumin, globulin, lipidler, glukoz, B1 ve B2 vitaminleri vb.

Gıdalarda Bulunan Bazı Bileşenler ve Bunların Grupları Üzüm şekeri (glukoz) Karbonhidratlar Sakkaroz (Sukroz) Nişasta Gliadin Proteinler Kazein Fenilalanin Oleik asit Lipidler Kolesterol Lesitin (Fosfatidil kolin) Kalsiyum Mineral Maddeler Flor B1 vitamini Vitaminler Askorbik asit (C vitamini)

Bileşenlerin bulunma oranları Gıda Su (%) Karbonhidrat Protein Yağ Lifli Maddeler (%) İnek sütü, %3,5 yağlı 87,7 4,8 3,3 3,6 0,7 Emmental peyniri 33,6 - 27,0 27,9 3,7 Tavuk yumurtası 65,2 0,6 11,4 9,9 1,0 Tereyağı 15,3 83,2 0,1 Dana eti 73,6 19,8 1,4 1,2 Sığır eti 71,6 20,0 4,1 1,1 Ringa balığı 45,7 12,7 10,4 0,9 Morina balığı 60,6 13,3 0,3 0,8

Emmental Peyniri

Bileşenlerin bulunma oranları Gıda Su (%) Karbonhidrat Protein Yağ Lifli Maddeler (%) İrmik 13,1 65,6 10,3 0,8 5,8 Buğday unu 13,9 72,8 10,6 1,0 2,7 Çavdar ekmeği 42,0 36,3 7,3 1,2 8,7 Gevrek ekmek 7,0 63,2 10,1 1,4 16,9 Buğday ekmeği 38,3 49,7 8,2 4,5 Bezelye, dane ve kuru 10,9 56,1 22,7 19,1 Ceviz 1,9 5,2 6,2 26,9 2,8 Çilek reçeli 33,3 58,2 0,4 - 0,3 Bira 90,6 2,9 0,5 0,2

Gıda bilimi Gıda bilimi, gıda maddelerinin üretimini, işlenmesini, değerlendirilmesini, muhafaza edilmesini, ambalajlanmasını, nakliyesini ve tüketimini konu alan bilim dalıdır. Bu bilim dalı, kimya, biyoloji, beslenme ve mühendislik bilimleri ile iç içedir.

Gıda bilimi Uygulamalı kimyanın bir kolu olan gıda kimyası, gıda maddelerinin nitelik ve niceliklerini, oluşum, üretim, hazırlama aşamalarında kimyasal yapılarını ve meydana gelen reaksiyonları, gıda analiz ve muhafaza yöntemlerini ele alan bilim dalıdır.

Gıda bilimi Gıda kimyası bize gıdaların muhafaza, hazırlama, işleme gibi gıda teknolojisi aşamalarının daha iyi anlaşılabilmesini ve gıda maddelerinin kullanılması için uygun şartları temin eder. Gıda kimyasının konuları arasında gıdalarda beklenen bozulma reaksiyonlarını ve bunları engellemek için gerekli değişkenleri ortaya koymak gibi konularda vardır.

Günümüzde gıda sanayinde meydana gelen hızlı gelişmeler ile gıda maddeleri üretiminde yeni teknikler geliştirilmiş ve yeni formülasyonlarla ürün çeşitliliği de oldukça artmıştır. Standart ve yüksek kalitede uzun süre muhafaza edilebilen gıda maddeleri tüketiciye sunulabilmektedir. Aynı zamanda toplumların beslenme modelleri de değişmiştir. Özellikle daha çok hazır veya yarı hazır gıdaya yönelme söz konusudur.

Kaynaklar Gıda Kimyası, Prof.Dr. Mehmet Demirci, 2012.