1 YGS-LYS SINAV SİSTEMİ 2012-2013 ÖĞRETİM YILI.  Üniversiteye Girişte İki Aşamalı Sınav Uygulamasının Üçüncü yılını yaşadık.  LYS puanlarını hesaplanmasında.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSTEK ÖZEL ACIBADEM LİSESİ 2010-ÖSYS Sunum , İstanbul 29 Ağustos 2009
Advertisements

2009 Sunum, Ankara 22 Temmuz ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi.
YGS - LYS (YENİ SINAV SİSTEMİ)
YGS - LYS (YENİ SINAV SİSTEMİ)
2010-ÖSYS Sunum , TEKİRDAĞ/ÇORLU OCAK 2011
2014 ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ. Edebiyat Fakültesi Eğitim Fakültesi Tıp Fakültesi Teknoloji Fakültesi.
ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi.
YGS NEDİR? LYS NEDİR?.
ÖZEL YÖNELİM MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
YETKİN LEVENT ÖZEL YENİ SINAV SİSTEMİ YGS-LYS.
Okan Üniversitesi – İstanbul, 20 Şubat 2009 ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemindeki Gelişmeler.
ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemindeki Gelişmeler.
2010 YENİ ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİ (YGS ve LYS).  Yeni sistem 2010 yılından itibaren uygulanacaktır,  2010 üniversite giriş sınavı 2 aşamalı bir sistem.
2010-ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi. 1.AŞAMA: Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 2.AŞAMA: Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)
ÖZEL ŞEFKAT EĞİTİM KURUMLARI
75. Yıl şehit üsteğmen murat erdem çok programlı LİSESİ
Yeni Sınav Sistemi  Genel Amaçlar:  Adayların Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri gibi ders grupları başarısı yerine Tarih, Coğrafya, Fizik, Kimya,..gibi.
SINAV ADITARİHSAAT LYS LYS LYS LYS LYS
Yerleştirme Sistemindeki
ÖSS Portalınız - # Gelecek Rehberiniz, 20 Şubat 2009 Yeni Sınav Sistemi  Genel Amaçlar:  Adayların Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri.
SALİHLİ KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ
YGS / LYS RAHMİ SİNANKILI.
1 YGS Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı LYS Lisans Yerleştirme Sınavı.
YGS - LYS Üniversite Girişte İki Aşamalı Sınav Sistemi.
2015 ÖSYS YGS - LYS.
Üniversite Seçerken... Akademik/ Profesyonel Kadro Burslar (OSYM/ Başarı Bursları) Kent/ Kampüs Üniversitesi Yabancı Dil Eğitimi Akademik Olanaklar o Bölüm.
2013- ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)
2014 SINAV SİSTEMİ.
2013 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)
PSİKOLOJİK DANIŞMAN PINAR ATAKUL 2012 ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ.
2013 ÖSYS Ö Ğ RENC İ SEÇME VE YERLEŞT İ RME S İ STEM İ.
BEYŞEHİR ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ
2014 YGS - LYS SINAV SİSTEMİ PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK SERVİSİ.
1 YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI (LYS)
FINDIKLI MESLEKİ ve TEKNİK EĞİTİM MERKEZİ
4 Ağustos 20151Fen Lisesi Rehberlik Birimi YILINDAN İTİBAREN UYGULANAN SİSTEM; İKİ AŞAMALI VE 6 AYRI SINAVDAN OLUŞAN BİR YAPIDADIR. 1nci Aşama
YGS-LYS SUNUMU.
2010-ÖSYS Sunum, İstanbul 29 Ağustos 2009 Üniversiteye Girişte İki Aşamalı Yeni Sistem.
ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ YGS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI.
YGS - LYS. 2015’DE UYGULANACAK SINAV MODELİ 1.Basamak Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 2.Basamak Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)
YGS YÜKSEKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI.
Yusuf URHAN-Uzm.Psikolojik Danışman
YGS-LYS REHBERLİK SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ
Üniversiteye girişte iki aşamalı yeni sistem, 29 ocak 2009 tarihli YÖK toplantısında kararlaştırılarak 21temmuz 2009 tarihinde kesinleştirildi.
Hazırlayan: Ufuk ŞENSOY ZAİM Giresun Mimar Sinan Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni ÖSYS SINAV S İ STEM İ (YGS – LYS)
2015 YGS - LYS SINAV SİSTEMİ.
"Başarının zeka ile bir ilgisi yoktur." Albert Einstein ADIYAMAN MEHMET AKİF ERSOY KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ.
YGS & LYS Yükseköğretime Geçiş SınavıLisans Yerleştirme Sınavı ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ ( 2013 )
YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) 1. BASAMAK SINAVI.
2013 ÖSYS Ö Ğ RENC İ SEÇME VE YERLEŞT İ RME S İ STEM İ.
CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ
ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ 1.
1 YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI (LYS)
GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır.
Her Noktada Maviokul.com YGS - LYS YGS - LYS Üniversiteye Giriş Sistemi Birikim Eğitim Kurumları 2009.
Her Noktada Gölge Okul… Birikim Dersaneleri YGS - LYS YGS - LYS Üniversiteye Giriş Sistemi Birikim Eğitim Kurumları 2009.
ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) 1. AŞAMA2. AŞAMA YGS LYS.
Sınav Tarihi: Nisan ayının ilk yarısında Testler ve Soru Sayları Türkçe testi: 40 soru Temel Matematik Testi : 40 Soru Sosyal Bilimler Testi : 40 Soru.
TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ VE SON DEĞİŞİKLİKLER
2013 YGS-LYS Kars Fen Lisesi Rehberlik Birimi 12 Nisan 2018.
2016/2017 ÖSYS TERCİH HAZIRLIK SUNUMU
2016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)
YEŞİLHİSAR ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
ÇANAKKALE REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI(YKS)
YGS ve LYS.
REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YGS-LYS SINAV SİSTEMLERİ SUNUSU
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)
YKS SINAV SİSTEMİ FLORYA EMPAT İ KURS MERKEZ İ REHBERL İ K VE PS İ KOLOJ İ K DANIŞMANLIK SERV İ S İ.
Sunum transkripti:

1 YGS-LYS SINAV SİSTEMİ ÖĞRETİM YILI

 Üniversiteye Girişte İki Aşamalı Sınav Uygulamasının Üçüncü yılını yaşadık.  LYS puanlarını hesaplanmasında ÖSYM yöntem değiştirdiği için sorunlar yaşandı.  Yasasıyla İlkokul,Ortaokul,Liseler oluşturuldu.  Bu yıldan itibaren AOBP yerine OBP Uygulaması kabul edildi.  Tüm Genel Liselerin Anadolu Lisesi yapılması uygulaması sürüyor.  3 Yıla yayılan SBS uygulaması yerine sadece 8.sınıf sonunda yapılacak tek sınavın ilkeleri belli oldu.  İlk uygulama 2013’te yani bu yıl yapılacak. GEÇEN YIL NELER OLDU?

sınav sistemi sınav sistemi  üniversiteye giriş sınavları

4 ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE YENİ SİSTEM NELER GETİRDİ?

5  Daha iyi ölçme ve değerlendirme yapabilmek,  Yakın programların ihtiyaç duyduğu farklı bilgi ve becerileri göz önünde tutmak,  Öğrencilerin ortaöğretim başarılarını dikkate almak,  Fırsat eşitliğini ve kişisel başarıyı öne çıkarmak, ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE YENİ SİSTEMİN AMACI NE ?

6  Ders puanlarını kullanarak  YGS-6 Puan  MF-4 Puan  TM-3 Puan  TS-2 Puan  DİL-3 Puan  YGS’de 6 Puan,LYS’de 12 Puan olmak üzere  Toplam 18 Puan Türü hesaplayarak  seçme ve yerleştirmenin etkinliğini artırmak,  Adayların İkinci Aşama Sınavlarından  sadece seçtiklerine girebilmesini sağlamak amaçlanmıştır. ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE YENİ SİSTEMİN AMACI NE ?

7  Müfredatta bir değişiklik olmadı.  Konu eklenmedi ve çıkarılmadı.  YGS  Hem genel liselerde hem meslek liselerinde okuyan öğrencilere ortak uygulanan bir sınav olduğu için sınavın yapıldığı yıl 12.sınıfta olan öğrencilerin 9.sınıfta iken gördükleri ortak müfredatlar çerçevesinde öğrendikleri konulardan soru sorulacaktır. ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE YENİ SİSTEM NE GETİRDİ ?

ORTAÖĞRETİMDEN ÜNİVERSİTEYE GEÇİŞ

9 YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI Meslek Liseleri ÖNLİSANS PROGRAMLARI Mesleki Eğitimin Devamı Niteliğindeki Lisans Programları LİSANS PROGRAMLARI Genel Liseler İLKÖĞRETİM YGS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI Meslek Liseleri ÖNLİSANS PROGRAMLARI Turizm Fak-Sanat ve Tasarım Fak Uygulamalı B.YO LİSANS PROGRAMLARI Özel Yetenek Programları Özel Yetenek Seçme Sınavı Sınavsız geçiş Genel Liseler AÖF LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI İLKÖĞRETİM OKUL ÖNCESİ Dikey Geçiş Sınavı

ORTAÖĞRETİMDEN ÜNİVERSİTEYE GEÇİŞ 1.Sınavsız Geçişle Önlisans Programlarına 2.YGS Puanlarıyla Önlisans Programlarına 3.YGS Puanlarıyla Açıköğretim Programlarına 4.YGS Puanlarıyla Lisans Programlarına 5.LYS Puanlarıyla Lisans Programlarına 6.YGS ve OYP Puanlarıyla Özel Yetenek Gerektiren Programlara

LYS-4 LYS-3 LYS-5 YGS 140 AÇIKÖĞRETİM 180 TS 1-2 LİSANS LYS-1 MF LİSANS TM LİSANS DİL LİSANS LYS-2 TURİZM FAK SANAT VE TASARIM FAK UYGULAMALI BİLİMLER YO SINAVSIZ GEÇİŞTEN BOŞ KALAN ÖNLİSANS

12 TESTLERSORU SAYISI TÜRKÇE 40 T. MATEMATİK MATEMATİK28 40 GEOMETRİ12 SOSYAL BİLİMLER TARİH15 40 COĞRAFYA12 FELSEFE8 DİN KÜLTÜRÜ5 FEN BİLİMLERİ FİZİK14 40 KİMYA13 BİYOLOJİ13 TOPLAM 160 SORU  YGS’ de adaylara yöneltilecek sorular, ortaöğretimin tüm okul türü ve alanlarında ortak olarak okutulan 9.sınıf konularından sorulacaktır.  YGS’DE HANGİ TESTLER VAR?

13 MATEMATİK50 SORU75 DAKİKA GEOMETRİ30 SORU45 DAKİKA FİZİK30 SORU45 DAKİKA KİMYA30 SORU45 DAKİKA BİYOLOJİ30 SORU45 DAKİKA YGS’ den barajı geçebilecek puanı alan adaylar, hedefledikleri puan türüne göre istedikleri LYS’lere katılabilecek,isteyen aday bütün LYS’lere girebilecek, LYS’ler haziran ayında ayrı gün ve oturumlarda yapılacak. LYS-1: MATEMATİK SINAVI : 80 soru, 120 dakika Analitik Geometriden 8 soru sorulacak.Matematik ve Geometri testleri için ayrı soru kitapçıkları kullanılacak ancak iki test için ortak cevap kağıdı olacak. LYS-2: FEN BİLİMLERİ SINAVI : 90 soru, 135 dakika Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri için ayrı soru kitapçıkları kullanılacak, cevap kağıdı ortak olacak. İKİNCİ AŞAMA LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI

14 TÜRK DİLİ ve EDB.56 SORU85 DAKİKA COĞRAFYA-124 SORU35 DAKİKA TARİH44 SORU65 DAKİKA COĞRAFYA-216 SORU25 DAKİKA FELSEFE GRUBU Psikoloji Sosyoloji Mantık 30 SORU 10 SORU 45 DAKİKA LYS-3: EDEBİYAT-COĞRAFYA SINAVI: 80 soru, 120 dakika Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya-1 testleri için ayrı soru kitapçıkları kullanılacak; fakat ortak cevap kağıdı kullanılacaktır. LYS-4: SOSYAL BİLİMLER SINAVI : 90 soru, 135 dakika Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu testleri için üç ayrı soru kitapçığı kullanılacak; fakat ortak cevap kağıdı kullanılacak. LYS-5: YABANCI DİL SINAVI : 80 soru 120 dakika olacak. Almanca, Fransızca, İngilizce testleri tek soru kitapçığı ve tek cevap kağıdı ile uygulanacaktır.

15 OKUL BAŞARISININ KATKISI OBP

16  Her öğrencinin sınavda aldığı puanların üzerine bir de okuldaki 4 yıllık başarısının yansıması sayılabilecek ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI katkısı eklenecek.  Y-YGS veya Y-LYS Puanı = Sınav Puanı + OBP Katkısı  Üniversiteye girişte şansını yükseltmek isteyen adayların daha 9.sınıftan itibaren okul başarılarına dikkat etmeleri gerekir. OKUL BAŞARISININ ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTEKİ PAYI ( AOBP KATKISI)

17  Yeni Sistemde Okul Başarısı  OBP uygulaması devam edecek.  OBP aralığında hesaplanacak.  OBP’nin çarpıldığı katsayı  Herkese 0,12 olarak uygulanacak.  Bir önceki yıl merkezi sistemle yerleştirilen veya ön kayıtla kaydolan adayların yerleştirme puanları hesaplanırken OBP için bir önceki yıl uygulanan katsayılarının yarısı alınacaktır. ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE YENİ SİSTEM NE GETİRDİ ?

18  En yüksek Puan 500 olacak  En yüksek OBP katkısı 500x0,12=60 puan,  En Yüksek Yerleştirme puanı 560 puan olacak.  OBP’nin katkısı % 11 civarında olacak.  Meslek Lisesi öğrencilerine kendi alanlarının devamları niteliğindeki lisans programlarına girişte 0,06 ek puan katsayısı uygulanacak. ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE YENİ SİSTEM NE GETİRDİ ?

19  Diploma notundan yola çıkılarak  Her öğrencinin bireysel OBP’si bulunacak.  100 üzerinden hesaplanan OBP’ler 5’le çarpılarak  en küçüğü 250 en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülecek. Ve aralığında hesaplanmış olan OBP’ler her öğrenci için farklı farklı olmak üzere 0,12 ile çarpılarak sınavda alınan puanlara eklenecek ve Yerleştirmede kullanılan puanlar elde edilecek. OKUL BAŞARISININ ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTEKİ PAYI ( OBP KATKISI)

20 OKUL BAŞARISININ ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTEKİ PAYI ( AOBP KATKISI) Aralığında OBP OBP0,12 Katsayısı Katkısı 0,06 Ek Puan Katsayısı Katkısı

21 OKUL BAŞARISININ ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTEKİ PAYI AOBP yerine OBP Gelmesinin Sonuçları

22 OKUL BAŞARISININ ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTEKİ PAYI A OKULU YGS-3+YGS-4 OrtalamasıSÖZEL125,000 TÜRKİYE GENELİ YGS-3+YGS-4 OrtalamasıSÖZEL YGS-1+YGS-2 OrtalamasıSAYISAL110,000YGS-1+YGS-2 OrtalamasıSAYISAL YGS-5+YGS-6 OrtalamasıEA115,000YGS-5+YGS-6 OrtalamasıEA B OKULU YGS-3+YGS-4 OrtalamasıSÖZEL300,000 YGS-1+YGS-2 OrtalamasıSAYISAL325,000 YGS-5+YGS-6 OrtalamasıEA315,000 C OKULU YGS-3+YGS-4 OrtalamasıSÖZEL360,000 YGS-1+YGS-2 OrtalamasıSAYISAL350,000 YGS-5+YGS-6 OrtalamasıEA355,000 Farklı okullarda olan fakat diploma notları aynı öğrencilerin eski uygulamaya göre yeni uygulamada karşılaşacağı durum AOBPAOBP KATKISIOBPOBP KATKISI OKUL ÖĞRENCİ BAŞARI SIRASI NOT Ort.OBP ESKİ AOBP SÖZ ESKİ AOBP SAY ESKİ AOBP EA AOBP- SÖZ X 0,12 AOBP- SAY X 0,12 AOBP-EA X 0,12 YENİ OBP YENİ KATKI OBP X 0,12 A198100,000500,000 60, ,00060,000 B198100,000500,000 60, ,00060,000 C198100,000500,000 60, ,00060,000 A58083,019420,673418,223418,66950,48150,18750,240415,09449,811 B58083,019458,804464,146462,01255,05655,69855,441415,09449,811 C58083,019471,590472,651472,01456,59156,71856,642415,09449,811 A155862,264323,717318,273319,26438,84638,19338,312311,32137,358 B155862,264408,453420,325415,58249,01450,43949,870311,32137,358 C155862,264436,867439,223437,81052,42452,70752,537311,32137,358 A224550,000266,425259,021260,52531,97131,10531,263250,00030,000 B224550,000378,700394,430388,14645,44447,33246,578250,00030,000 C224550,000416,349419,471417,59849,96250,33750,112250,00030,000

23 PUANLAR NASIL HESAPLANACAK? DERSLERİN YGS VE LYS PUANLARININ OLUŞUMUNA KATKISI NEDİR?

24 Soruların Ne Kadarı Her testten eşit sayıda soru çözüldüğü var sayıladı. Kaç Puan? % 100Tüm sorular,160 soru500 Puan % 90Her testten 36,toplam144 soru460 Puan % 80Her testten 32,toplam128 soru420 Puan % 70Her testten 28,toplam112 soru380 Puan % 60Her testten 24,toplam 96 soru340 Puan % 50Her testten 20,toplam 80 soru300 Puan % 40Her testten 16,toplam 64 soru260 Puan % 30Her testten 12,toplam 48 soru220 Puan % 20Her testten 8,toplam 32soru180 Puan % 10Her testten 4,toplam 16 soru140 Puan SORULARIN NE KADARI YGS’DE KAÇ PUAN GETİRDİ ?

25 TÜRKÇESOSYALMATFENToplam YGS % Puan % Puan MF TÜRKÇ E SOSYA LMATFENMATGEOFİZKİMBİYO % TM TÜRKÇESOSYALMATFENMATGEO T.DİLİ EDCOG % ,24,864 TS TÜRKÇ E SOSYA LMATFEN T.DİLİ EDCOG-1TARİHCOĞ-2FELF % ,24,88,83,2666

Test Ham Puanları 4 Yanlış bir Doğruyu Götürür,Net bulunur. Test Standart Puanları Türkçe Neti- Testin Ortalaması/ St Sapma x Ağırlıklı ÖSS (AÖSS) Puanları Testlerin Standart Puanları Katsayılarıyla çarpılıp tümü toplanır. YGS ve LYS Puanları AÖSS Puanlarının Dönüştürülmesi YGS Puanlarının Hesaplanması

YGS -LYS Puanları AÖSS PUANLARI AÖSS Puanlarının Dönüştürülmesi AÖSS Puanları Puan EN BÜYÜK EN KÜÇÜK YGS-1171,810883,873 YGS-2174,733184,791 YGS-3168,961774,296 YGS-4172,147076,068 YGS-5166,888676,243 YGS-6167,776279,237

AÖSS Puanları %20 Ortalama başarıya karşılık gelen AÖSS puanı 32 SORU %10 Ortalama başarıya karşılık gelen AÖSS puanı 16 SORU final eğitim kurumları AÖSS Puanlarının Dönüştürülmesi

29 YGS'DE ELDE EDİLEN NETLERPUAN TÜRKÇESOSYALMATFENYGS ,302 LYS- NETLERİLYS-2 NETLERİPUAN MATGEOFİZKİMBİYOMF ,978 MF-1A LYSYGS PAYILYS PAYI 138,866155,546483, ,866 YGS ORANILYS ORANI 4060 LYS PUANLARINDA YGS KATKISI % 40 YGS+ % 60 LYS

30 Sos % 10 YGS-2YGS-3 YGS-5 Fen % 30 Türkçe % 20 T.Mat % 40 Sos % 10 Fen % 40 Türkçe % 20 T.Mat % 30 Sos % 30 Fen % 10 Türkçe % 40 T.Mat % 20 Sos % 40 Fen % 10 Türkçe % 30 T.Mat % 20 Sos % 20 Fen % 10 Türkçe % 37 T.Mat % 33 Sos % 10 Fen % 20 Türkçe % 33 T.Mat % 37 YGS-4 YGS-6

31 MF-1MF-2MF-3 LYS-1 % 39 M-% 26 G-% 13 LYS-2 % 21 F-10 K-6 B-5 YGS % 40 LYS-1 % 23 M-16 G-7 LYS-2 % 37 F-13 K-12 B-12 YGS % 40 LYS-1 % 18 M-13 G-5 LYS-2 % 42 F-13 K-14 B-15 YGS % 40 LYS-1 % 33 M-22 G-11 LYS-2 % 27 F-13 K-9 B-5 YGS % 40 MF-4 MF-1 Matematik Ağırlıklı Temel Bilimler Programlarına Girişte kullanılacak puan. Matematik, Uygulamalı Matematik, Matematik Öğretmenliği, İstatistik,Bilgisayar Bilimleri, Sayısal Programlar, MF-2 Fen Ağırlıklı Temel Bilimler Programlarına girişte kullanılacak puan. Fizik,Kimya,Biyoloji, Fen Bilgisi Öğr, Fizik Öğr,Biyoloji Öğr, Fen Programları MF-3 Sağlık Bilimleri Programları Biyokimya,Beslenme ve Diyetetik, Diş Hek, Eczacılık,Tıp, Moleküler Biyoloji ve Genetik MF-4 Mühendislik ve Teknik Bilimlere girişte kullanılacak puan. Bilgisayar Müh, İnşaat Müh, Mimarlık, Tekstil Müh, Jeoloji Müh, Jeofizik Mühendisliği, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği

32 TM-1TM-2TM-3 LYS-1 % 35 M-% 25 G-% 10 LYS-3 % 25 T.ED-18 C-1-7 YGS % 40 LYS-1 % 30 M-22 G-8 LYS-3 % 30 T.ED-22 C-8 YGS % 40 LYS- 1 % 25 M-18 G-7 LYS-3 % 30 T.ED-25 C-1-10 YGS % 40 TM-1 Puanı: İşletme,İktisat,Maliye, Muhasebe, Bankacılık ve Sigortacılık,Ekonomi, Ekonometri TM-2 Puanı: Hukuk,Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Sınıf Öğretmenliği.. TM-3 Puanı: Psikoloji,Sosyoloji,Felsefe Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık,Sanat ve Sosyal Bilimler Programları

33 YGS % 40 LYS-4 % 37 Tarih % 15 Coğ-2 % 7 Fels.Gr % 15 LYS-3 % 23 T.Ed-% 15 Coğ-1 % 8 YGS % 40 TS-1 Puanı Halkla İlişkiler,Reklamcılık,İletişim, Medya ve İletişim,Gazetecilik, Radyo Televizyon ve Sinema TS-2 Puanı Türkçe Öğretmenliği,Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği,Tarih,Tarih Öğretmenliği, Sanat Tarihi LYS-3 % 30 T.Ed-% 25 Coğ-1 % 5 LYS- % 30 Tarih % 15 Coğ-2 % 5 Fels.Gr % 10

34 YGS % 35 T-%15 S-%9 M-% 6 F-% 5 LYS-5 DİL % 65 LYS-5 DİL % 50 YGS % 50 T-%25 –S %13 M-% 7 F-% 5 DİL-1 Puanı: İngilizce,Fransızca ve Almanca öğretim yapan programlar. DİL-2 Puanı: Batı Dilleri (İspanyolca,İtalyanca..) DİL-3 Puanı: Doğu Dilleri LYS-5 DİL % 20 YGS % 80 T-% 48 S-% 20 M-% 7 F-% 5

YGS

KARŞILAŞTIRMASI 2010 YGS2011 YGS2012 YGS ÖSYS'YE BAŞVURAN ADAY SAYISI YALNIZ SINAVSIZ GEÇİŞ İÇİN BAŞVURAN ADAY SAYISI ÖSS'ye BAŞVURAN ADAY SAYISI SINAVA GİRMEYEN ADAY SAYISI SINAVI GEÇERLİ ADAY SAYISI SINAVI GEÇERSİZ ADAY SAYISI PUANI HESAPLANAN ADAY SAYISI PUANLARI HESAPLANMAYAN ADAY SAYISI ve ÜSTÜNDE PUAN ALAN ADAY SAYISI PUAN BARAJINI AŞAMAYAN PUAN BARAJINI AŞAMAYAN5,70%7,70%11,67 % 180 ve ÜSTÜNDE PUAN ALAN ADAY SAYISI PUANI AŞAMAYAN PUANI AŞAMAYAN% 17% 20% 28

YGS HAM PUAN DAĞILIMLARI DAĞILIMLARI TEST TÜRÜ TÜRKÇESOSYAL BİLİMLERMATEMATİK FEN BİLİMLERİ YILLAR Net ve Üzeri Net ve Üzeri Net ve Üzeri Net ve Üzeri Net ve Üzeri Net ve Üzeri ve Altı

2011 ÖSYS 180 VE ÜZERİNDE YGS PUANI ALAN ADAYLARIN OKUL TÜRÜ VE ALANLARINA GÖRE DAĞILIMI 2012 ÖSYS 180 VE ÜZERİNDE YGS PUANI ALAN ADAYLARIN OKUL TÜRÜ VE ALANLARINA GÖRE DAĞILIMI PUAN TÜRÜ LİSE VE ÖĞRETMEN LİSESİ MESLEK L.TOPLAM LİSE VE ÖĞRETMEN LİSESİ MESLEK L. TOPLAM FEN BİL.TÜR-MATSOSY. BİLDİĞERFEN BİLTÜR-MATSOS.BİLDİĞER YGS YSG YSG YGS YGS YGS

2011 LYS PUANLARININ DAĞILIMI ADAY SAYILARI PUANMF-1MF-2MF-3MF-4TM-1TM-2TM-3TS-1TS ve Üstü ve Üstü Barajı geçemeyen %26,8234,6234,3428,6723,6620,8917,9519,1111, LYS PUANLARININ DAGILIMI ADAY SAYILARI PUAN MF-1MF-2MF-3MF-4TM-1TM-2TM-3TS-1TS ve Üstü ve Üstü Barajı geçemeyen % 51,2656,8956,8854,9548,6748,9247,451,2741,63 FARK Puan Türlerine Göre 180 Puan Barajını Geçen ve Tercih Hakkı Kazanan Aday Sayısı ile Kontanjan Sayıları MFTMTSDİL ADAYKONTENJANADAYKONTENJANADAYKONTENJANADAYKONTENJAN %64 %29% 13 %39

Puan Türlerine Göre 180 Puan Barajını Geçen ve Tercih Hakkı Kazanan Aday Sayısı ile Kontanjan Sayıları MFTMTSDİL ADAYKONTENJANADAYKONTENJANADAYKONTENJANADAYKONTENJAN % VE ÜZERİNDE LYS PUANI ALAN ADAYLARIN OKUL TÜRÜ VE ALANLARINA GÖRE DAĞILIMI PUAN TÜRÜ LİSE VE ÖĞRETMEN LİSESİ MESLEK L.TOPLAM FEN BİL.TÜR-MATSOSY. BİLDİĞER MF MF MF MF TM TM TM TS TS DİL DİL DİL VE ÜZERİNDE LYS PUANI ALAN ADAYLARIN OKUL TÜRÜ VE ALANLARINA GÖRE DAĞILIMI PUAN TÜRÜLİSE VE ÖĞRETMEN LİSESİ MESLEK L.TOPLAM Geçen Yıla Göre Fark Geçen Yıla Göre Fark % FEN BİLTÜR-MATSOS.BİLDİĞER MFl ,54 MF ,20 MF ,46 MF ,94 TMl ,30 TM ,87 TM ,31 TSl ,47 TS ,61 DİLl ,82 DİL ,39 DİL ,45

2011 LYS SAYISAL VERİLER2012-LYS SAYISAL VERİLER LYS-1LYS-2LYS-3LYS-4LYS-5TOPLAMLYS-1LYS-2LYS-3LYS-4LYS-5Toplam BAŞVURAN ADAY SAYISI SINAVA GİREN ADAY SAYISI SINAVA GİRMEYEN ADAY SAYISI SINAVI GEÇERSİZ SAYILAN ADAY SAYISI SINAVI GEÇERLİ ADAY SAYISI

2011 LYS TESTLERİNİN ORTALAMALARI2012-LYS TESTLERININ ORTALAMALARI SON SINIFTA OKUYAN ADAYLAR TÜM ADAYLAR Son Sınıfta Okuyan AdaylarTüm Adaylar TEST Soru Sayısı Aday SayısıOrtalama%Aday SayısıOrtalamaAday SayısıOrtalama% Aday SayısıOrtalama MATEMATİK (50 SORU) ,9331, , ,4328, ,17 GEOMETRİ (30 SORU) ,0530, , ,5225, ,73 FİZİK (30 SORU) ,0826, , ,4134, ,79 KİMYA (30 SORU ,2340, , ,8136, ,87 BİYOLOJİ (30 SORU) ,0740, , ,1737, ,08 TÜRK DİLİ VE EDB. (56 SORU) ,5438, , ,0843, ,52 COĞRAFYA-1 (24 SORU) ,3639, , ,5831, ,61 TARİH (44 SORU) ,5237, , ,628, ,13 COĞRAFYA-2 (16 SORU) ,3339, , ,1538, ,33 FELSEFE (30 SORU) ,7332, , ,7522, ,86 YABANCI DİL (ALM) (80 SORU) ,4368, , ,6162, ,59 YABANCI DİL (FRA) (80 SORU) ,0353, , ,5459, ,7 YABANCI DİL (İNG) (80 SORU) ,6938, , ,1341, ,62

2011 LYS-1 HAM PUAN DAĞILIMI 2012 LYS-1 HAM PUAN DAĞILIMI 2011 MATEMATİK TESTİ2011 GEOMETRİ 2012 MATEMATİK TESTİ 2012 GEOMETRİ TESTİ PUANADAY SAYISIPUAN ADAY SAYISI PUAN ADAY SAYISI PUAN ADAY SAYISI ve üstü ve üstü ve üstü ve üstü ve üstü ve üstü ve üstü ve üstü ve üstü ve üstü ve üstü ve üstü ve üstü ve üstü ve üstü ve üstü ve üstü ve üstü ve üstü ve üstü ve üstü ve üstü ve üstü ve üstü ve üstü O'dan küçük ve üstü O'dan küçük ve üstü TOPLAM ve üstü TOPLAM ve üstü ve üstü ve üstü ve üstü O'dan küçük31.051O'dan küçük TOPLAM TOPLAM

2011 LYS-2 HAM PUAN DAĞILIMI 2012 LYS-2 HAM PUAN DAĞILIMI PUAN ADAY SAYILARI Aday Sayıları FİZİKKİMYABİYOLOJİ Puan Aralığı FizikKimyaBiyoloji VE ÜSTÜ ve üstü VE ÜSTÜ ve üstü VE ÜSTÜ ve üstü VE ÜSTÜ ve üstü VE ÜSTÜ ve üstü VE ÜSTÜ ve üstü 'dan Küçük O'dan küçük TOPLAM TOPLAM

2011 LYS-3 HAM PUAN DAĞILIMI 2012 LYS-3 HAM PUAN DAĞILIMI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI TESTİ COĞRAFYA-1 TESTİ Türk Dili ve Edebiyatı Testi Coğrafya-1 Testi PUAN ADAY SAYISI PUAN ADAY SAYISI Puan AralığıAday SayısıPuan AralığıAday Sayısı ve Üstü ve Üstü ve üstü420 ve üstü ve Üstü ve Üstü ve üstü42215 ve üstü ve Üstü ve Üstü ve üstü ve üstü ve Üstü ve Üstü ve üstü ve üstü ve Üstü ve Üstü ve üstü ve üstü ve Üstü ' dan Küçük ve üstü O'dan küçük ve Üstü TOPLAM ve üstü TOPLAM ve Üstü ve üstü ve Üstü ve üstü ve Üstü ve üstü ve Üstü ve üstü ' dan Küçük ve üstü TOPLAM O'dan küçük 497 TOPLAM

2011 LYS HAM PUAN DAĞILIMI (LYS - 4) 2012 LYS HAM PUAN DAĞILIMI (LYS - 4) TARİH TESTİCOĞRAFYA-2 TESTİFELSEFE TESTİ Tarih TestiCoğrafva-2 TestiFelsefe Testi PUAN ADAY SAYISI PUAN ADAY SAYISI PUAN ADAY SAYISI Puan Aralığı Aday Savısı Puan Aralığı Adav Savısı Puan Aralığı Aday Sayısı ve Üstü ve Üstü ve Üstü ve üstü ve üstü ve üstü 75 35ve Üstü ve Üstü ve Üstü ve üstü ve üstü ve üstü ve Üstü ve Üstü ve Üstü ve üstü ve üstü ve üstü ve Üstü ve Üstü ve Üstü ve üstü ve üstü ve üstü ve Üstü ' dan Küçük ve Üstü ve üstü O'dan küçük ve üstü ve Üstü TOPLAM ve Üstü ve üstü TOPLAM ve üstü ve Üstü ' dan Küçük ve üstü O'dan küçük ve Üstü TOPLAM ve üstü TOPLAM ve Üstü ve üstü ' dan Küçük 891 O'dan küçük TOPLAM TOPLAM

2011 ADAYLARIN ÖĞRENİM DURUMUNA GÖRE PUAN ORTALAMALARI ÖĞRENİM DURUMU MFTMTS ADAY TOPLAMI Puan Ortalaması % ADAY SAYISI Puan Ortalamas ı % ADAY SAYISI Puan Ortalama sı % ADAY SAYISI SON SINIF DÜZEYİNDEKİ ADAYLAR274,23454, ,42552, ,33250, MEZUN, DAHA ÖNCE YERLEŞMEMİŞ VEYA KAYDOLMAMIŞ ADAYLAR 267,17153, ,00651, ,17553, ESKİ MEZUN ÜNİVERSİTEDE OKUYAN ADAYLAR 241,83048, ,78448, ,26851, BİR YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMINI BİTİRMİŞ ADAYLAR 214,21842, ,25449, ,17654, DİĞER234,81046, ,11546, ,46749, TOPLAM , ADAYLARIN ÖĞRENİM DURUMUNA GÖRE PUAN ORTALAMALARI ÖĞRENİM DURUMU MFTMTS ADAY TOPLAMI Ortalama Puan % Aday Sayısı Ortalama Puan % Aday Sayısı Ortalama Puan % Aday Sayısı SON SINIF DUZEYINDEKI ADAYLAR269,00053, ,20751, ,16348, MEZUN,DAHA ÖNCE YERLEŞMEMİŞ VEYA KAYDOLMAMIŞ ADAYLAR 254,79550, ,53148, ,87649, ESKİ MEZUN ÜNİVERSİTEDE OKUYAN ADAYLAR 233,32446, ,64347, ,86948, BİR YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMINI BİTİRMİŞADAYLAR 215,60243, ,23048, ,85351, DİĞER227,21045, ,20644, ,76946,

Puan Turu 2011 AOBP X 0,15 Başarı Sırası 2011 Taban Puanı 2012Tahmi ni Taban Puanı Puan Turu 2011 AOBP X 0,15 Başarı Sırası 2011 Taban Puanı 2012Tahmi ni Taban Puanı MF ,299546,406MF ,752536,617 MF ,778517,542MF ,773518,041 MF ,48504,873MF ,935503,016 MF ,828487,435MF ,747488,200 MF ,387462,211MF ,129473,736 MF ,397418,123MF ,03462,782 MF ,526380,517MF ,794441,326 MF ,557338,456MF ,266403,223 MF ,529313,446MF ,703370,823 MF ,025296,368MF ,076328,566 MF ,123280,365MF ,389257,224 MF ,168239,700MF ,581257,224 MF ,057228,079MF ,314235,595 MF ,26204,012MF ,339219,863 MF ,552204,012MF ,643206,476 MF ,381204,012MF ,597205,516 MF ,057204,012MF ,768205,084 MF ,076204,012MF ,722203,908 MF ,302204,012MF ,771203,284 MF ,556202,804 MF ,472202,444 MF ,496201,988 MF ,201201,412 MF ,674200,284

Puan Turu 2011 AOBP X 0,15 Başarı Sırası 2011 Taban Puanı 2012Tahmini Taban Puanı Puan Turu 2011 AOBP X 0,15 Başarı Sırası 2011 Taban Puanı 2012Tahmini Taban Puanı TS ,15474,334TS ,973483,429 TS ,618447,914TS ,315459,168 TS ,123411,866TS ,274424,017 TS ,142381,077TS ,466407,851 TS ,923372,054TS ,072386,760 TS ,018347,671TS ,74373,450 TS ,012339,039TS ,338353,813 TS ,172353,491 TS ,015353,276

Puan Turu 2011 AOBP X 0,15 Başarı Sırası 2011 Taban Puanı 2012Tahmini Taban Puanı Puan Turu 2011 AOBP X 0,15 Başarı Sırası 2011 Taban Puanı 2012Tahmini Taban Puanı Puan Turu 2011 AOBP X 0,15 Başarı Sırası 2011 Taban Puanı 2012Tahmini Taban Puanı TM ,857519,232TM ,900533,900TM ,019503,322 TM ,282500,858TM ,342496,342TM ,774486,585 TM ,579498,096TM ,264491,139TM ,794470,462 TM ,757483,453TM ,428476,419TM ,652462,249 TM ,021465,353TM ,561462,093TM ,574444,825 TM ,297446,564TM ,764422,262TM ,737436,545 TM ,595423,044TM ,265412,765TM ,034435,009 TM ,735405,088TM ,716405,341TM ,851431,639 TM ,025389,956TM ,430398,599TM ,161421,266 TM ,899377,549TM ,723385,432TM ,892413,119 TM ,094365,570TM ,517379,436TM ,632405,902 TM ,796356,400TM ,934368,954TM ,8392,932 TM ,640332,859TM ,027351,158TM ,483381,429 TM ,629320,303TM ,763334,963TM ,224372,124 TM ,994309,376TM ,839325,376TM ,322354,850 TM ,336304,404TM ,753316,403TM ,496338,797 TM ,360295,013TM ,137305,367TM ,388328,881 TM ,804286,623TM ,591294,530TM ,811317,713 TM ,977282,278TM ,536294,530TM ,693307,728 TM ,298278,879TM ,601284,512TM ,261298,630 TM ,267276,961TM ,671277,105TM ,304290,178 TM ,202276,961TM ,925270,050TM ,727282,184 TM ,465275,164TM ,075270,050TM ,811274,811 TM ,936272,887TM ,969263,307TM ,648267,661 TM ,532271,783TM ,997248,818TM ,495254,237 TM ,638268,018TM ,224236,034TM ,313254,237 TM ,166264,589TM ,783224,979TM ,152238,386 TM ,595258,047TM ,684216,732TM ,041231,684 TM ,441248,611TM ,394216,732TM ,277218,605 TM ,878242,544TM ,119216,732TM ,086211,001 TM ,564236,569TM ,600216,732TM ,716211,001 TM ,861233,365TM ,007216,732TM ,681211,001 TM ,373224,806TM ,133216,732TM ,036211,001 TM ,655204,375TM ,947216,732TM ,955211,001 TM ,964203,337TM ,235216,732TM ,934211,001 TM ,289203,085TM ,780216,732 TM ,291202,035 TM ,901201,069 TM ,492200,061

51 “Efendiler! Eğitim ve öğretimde uygulanacak yöntem, bilgiyi insan için fazla bir süs, bir hükmetme aracı bir hükmetme aracıyahut medeni bir zevkten çok, maddi hayatta başarılı olmayı sağlayan başarılı olmayı sağlayan pratik ve kullanılabilir bir araç haline getirmektir.” pratik ve kullanılabilir bir araç haline getirmektir.” Mustafa Kemal Atatürk

Eğitim işlerinde ne olursa olsun başarı kazanılmalıdır. Bir ulusun gerçek kurtuluşu ancak bu yolla olur. Mustafa Kemal Atatürk 52