ÇOCUKLARDA OLUMSUZ DAVRANIŞLARI AZALTMA YÖNTEMLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAMANI ETKİLİ KULLANMA VE PLAN YAPMA
Advertisements

ZAMANI ETKİLİ KULLANMA VE PLAN YAPMA
YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
Şİddet Muhammet GÜLER.
BİYOLOJİK VE PSİKOLOJİK, SEVECEN VE KARARLI ANNE BABA OLMAK
ANNE-BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ
“ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ NASIL SAĞLANIR” BAHAR DOĞAN UTKU KOLEJİ REHBERLİK BİRİMİ.
ÇOCUKLARDA OLUMLU DAVRANIŞ GELİŞTİRME
EDİMSEL (OPERANT) KOŞULLANMA
HOŞGELDİNİZ.
KARARIM ETKİLİ Mİ? *Etkinlik işlenirken etkili karar vermede sorun yaşayan öğrencileriniz için okul rehber öğretmeni, okul rehber öğretmeni yoksa RAM.
EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR Davranışlarımızla çocuğumuza model olmalıyız.
ÇOCUKLA İLETİŞİM VE ETKİLİ DİSİPLİN
ÇOCUKLARIMIZ… Bizim en değerli varlıklarımız… Tüm çabalarımız
ÇOCUĞA OLUMLU DAVRANIŞ KAZANDIRMA
4.ÜNİTE C.ETKİLİ İLETİŞİM.
ÖZGÜVEN GELİŞTİRME EĞİTİMİ
DAVRANIŞ DEĞİŞTİRME TEKNİKLERİ PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMEN
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
HOŞGELDİNİZ.
Eğitimin anlamından bahsedile bilir eğitimde çocuğun özgür iradesinin de olması gerektiği vurgulana bilir ÇOCUĞA SINIR KOYMAK.
HOŞGELDİNİZ.
ÇOCUKTA İSTENMEYEN DAVRANIŞLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ
ÇOCUKLARDA SALDIRGANLIK VE ŞİDDET
UYGUN DAVRANIŞLARIN ARTIRILMASI
Çocuğun Eğitiminde Disiplin ve Sınırlar
ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE ÖĞRENCİLERİMİZE BAZI ÖNERİLER
ÇOCUKLARDA OLUMLU DAVRANIŞ KAZANDIRMA
ZÜBEYDE HANIM İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK SERVİSİ
ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ DEĞİŞTİRME TEKNİKLERİ.
ÖDÜL - CEZA.
OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİ
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI İlk-Ortaokul Öğrenci Semineri
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ VE OKULA UYUM
Engelli Çocuk Ailelerine Önemli Uyarılar
AİLE İÇİ ŞİDDET.
AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI.
ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ GENÇLERLE ANNE BABA İLİŞKİSİ
OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİ
HASAN TÜREK ANADOLU LİSESİ Uzman Psikolojik Danışman Murat AYDOĞDU Kasım, 2013.
DİSİPLİNDE MOLA (düşündürme) YÖNTEMİ
ÇOCUKLA KALİTELİ ZAMAN GEÇİRMEK
ÇOCUĞUM OKULA BAŞLIYOR
YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
DAVRANIŞ PROBLEMLERİ VE BAŞETME YÖNTEMLERİ
Kişisel Rehberlik Uygulamaları
n Düzey: n Düzey: Lise 1. Sınıf öğrencileri n Genel Hedef: n Genel Hedef: Karar verme becerisini geliştirmelerini sağlayabilme. n Oturum Sayısı: n Oturum.
VE ÇOCUGUN GELİŞİMİNE ETKİLERİ
Mehmet Akif Ersoy İlkokulu Sunar. ÇOCUĞUN GELİŞİM DÖNEMLERİ 0 – 2 YAŞ BEBEKLİK DÖNEMİ 2 – 6 OYUN DÖNEMİ 6 – 12 OKUL DÖNEMİ 12 – 18 ERGENLİK.
ETKİN DİNLEME BEN DİLİ VE SEN DİLİ
OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİ
BİLİŞSEL GELİŞİM: İYİ SEYİRLER .
Olumsuz davranış olmadan önce, çocuğa istenilen davranışları kazandırmak amacıyla uygulayabileceğiniz yöntemler.
AİLE(FARKINDALIK) EĞİTİMLERİ. Kişilik Oluşumunu Etkileyen Faktörler 2 ÇERKEZKÖY İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ5 ANNE, BABA, KARDEŞ ARKADAŞ, KOMŞU, AKRABA.
DAVRANIŞ DEĞİŞTİRME YÖNTEMLERİ
DAVRANIŞ DEĞİŞTİRME TEKNİKLERİ PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMEN
EĞİTİM BAŞARISINI ARTTIRMADA ANNE BABANIN ROLÜ
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI Ortaokul Öğrenci Semineri
DAVRANIŞ PROBLEMLERİ VE
ÇOCUKLARDA SALDIRGANLIK VE ŞİDDET
FATMA YILDIZ REHBER ÖĞRETMEN
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI İlk-Ortaokul Öğrenci Semineri.
UYGUN DAVRANIŞLARIN ARTIRILMASI
AZE216 KÜÇÜK ADIMLAR ERKEN EĞİTİM PROGRAMI
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI Öğrenci Semineri
ZORBA MISIN?.
BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİ VELİLERİNE ÖNERİLER BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİ VELİLERİNE ÖNERİLER REHBER ÖĞRETMENREHBER ÖĞRETMEN TEKBİR GÜRPINARTEKBİR GÜRPINAR.
Sunum transkripti:

ÇOCUKLARDA OLUMSUZ DAVRANIŞLARI AZALTMA YÖNTEMLERİ FİKRİYE MECİT ATATÜRK İLKOKULU REHBER ÖĞRETMENİ

Çocuklarınızın davranışlarını kontrol edemiyorsanız; o zaman bu davranışları onlar için, “SİZ ŞEKİLLENDİRMELİSİNİZ”

BİR ANNE BABA ÇOCUĞUNUN OLUMSUZ DAVRANIŞLARINI NASIL DEĞİŞTİRİR BİR ANNE BABA ÇOCUĞUNUN OLUMSUZ DAVRANIŞLARINI NASIL DEĞİŞTİRİR? NASIL DÜZELTİR?

OLUMSUZ VE YARARSIZ YÖNTEMLER Sözlü Cezalar Duygusal Cezalar Dayak

OLUMSUZ DAVRANIŞLARI AZALTMADA İZLENECEK YOLLAR 1-Olumsuz davranışın tanımı yapılmalıdır Sorun tanımlanıp davranış basit basamaklara indirgenmelidir. Böylece amacımız belli olur. Davranıştaki problem nedir? (Kime göre problem öğretmene göre mi aile ye göre mi?) Can yaramaz bir çocuktur. YARAMAZLIK NEDİR?

2-Nedenini Düşünmek: Davranışın altında yatan neden ne? ( Bu nedenler bize göre geçerli olmayabilir,ancak çocuğa göre geçerli bir sebebi olabilir)

3-Gözardı-Teşvik: Olumsuz davranışa dikkatinizi vermeyip,ilgilenmezseniz,yani görmezden gelirseniz istenmeyen davranışlar azalabilir UNUTMAYIN! İLK ZAMANLAR DAVRANIŞIN ŞİDDETİ (Kötüye gitmesi) ARTACAK SONRA İYİLEŞECEKTİR.

4- Seçenek Sunmak: Çocuğun kabul edilemez davranışının yerine yapabileceği,kabul edilebilir bir veya birkaç davranış sunmaktır. Her bir basamağın eğitimine geçilmeden önce, çocuktan ne yapması istendiği açıkça KISA ve NET ifadelerle söylenmelidir. EVDE KOŞMANI İSTEMİYORUM. Neden,Alternatif çözüm

5- Farklı Çözüm Yolları Düşündürmek: Olumsuz davranışı yerine uygulayabileceği, kabul edilebilir başka neler olabiliri düşündürmek ve iyi bir çözüm yolu bulduğunda onu takdir etmek

( Sebep-Sonuç İlişkisi) 6- Davranışının Sonucunu Açıklayarak Zararını Göstermek: Çocuk yaptığı olumsuz davranışın sonucunu bilmeli.Bu nedenle de aile çocuğa davranışının sonucunu açıklayarak zararını göstermeli. ( Sebep-Sonuç İlişkisi)

7- Davranışının Sonucunu Kendisinin Yaşaması: Bu yöntemde çocuğa anne-baba değil de hayat ders verir. Örneğin; ödevini yapmayan öğrenci öğretmenine ne cevap verecek?

ÖDÜLLENDİRİN Simgesel ödüller Sözel ödüller Etkinlik ödülleri Çocuğunuz doğru davranış sergilediğinde ödüllendirin. BU ÖDÜLLER: Simgesel ödüller Sözel ödüller Etkinlik ödülleri

Olumlu Pekiştireçler: PEKİŞTİREÇ KULLANIN Olumlu Pekiştireçler: Birincil pekiştireçler: (yiyecek, içecek, uyku) Nesnel Pekiştireçler: (oyuncak, eşya, araç) Etkinlik pekiştireçleri: (şarkı söyleme, oyun oynama) Sosyal pekiştireçler: (gülümseme, okşama, övme) Sembol pekiştireçler: (yıldız, kupon, marka)

Kontrol Tekniği Anlaşılıp- anlaşılmadığını? Duyulup- duyulmadığını? Davranışsal aşamaya geçme zamanının sınırlandırılmasıdır?

Benim söylediklerimi duydun mu? NASIL YAPILIR? Söylediğimi anladın mı? İsteklerim açık mı? Benim söylediklerimi duydun mu? Benim söylediklerimi kendi sözcüklerinle tekrarlar mısın? Örn: Ayşe, televizyonu kapat ve ellerini yıka

Tekrar Dene Tekniği Basit bir yanlış davranıştan sonra, kesin sınır koyulması ve çocuğun doğru davranışı ‘tekrar denemesine imkân tanınması gerekir. Eğer çocuk direnirse, bu teknikten esnekçe sınırlandırılmış seçimler ya da mantıksal sonuçlar aşamasına geçmeliyiz. Örneğin;Kapıyı çalıp girmesini isteme. Ellerini yıkayıp gel.

MOLA TEKNİĞİ Mola yöntemi çocuklara doğru mesajlar iletir. Yanlış davranışı durdurur.Mola, çok açık bir davranışsal mesajdır. Hepsinden öte, mola yöntemi süreçtekilerin hiçbirinin duygularını incitmeden amaca ulaşılmasını sağlar.

Mola Kullanmanın Kuralları Üç yaşından itibaren ergenlik yılları boyunca bile pek çok değişik durumda uygulanabilir. Molayı kararlılıkla sunar ve mantıksal bir sonuç olarak uygularsanız çok etkili bir yöntem olduğunu göreceksiniz.

1.Kullanmadan önce çocuklarınıza molanın ne olduğunu anlatın. 2. Uygun bir mola yeri saptayın. 3. Bir saat kullanın. 4.Sınırların test edilmesi durumunda, sınırlandırılmış seçenekleri olan bir mola uygulayın.

5.Kurallar ihlâl edildiğinde, mola yöntemini doğrudan uygulayın. 6. Mola yönteminden sonra temiz bir sayfa açın. 7.İhtiyacınız olduğu sürece mola yöntemini kullanın.

1. Sınırları test eden davranışlar 2. Saygısız davranışlar Molayı Ne Zaman Kullanmalı? 1. Sınırları test eden davranışlar 2. Saygısız davranışlar 3. Meydan okuyan davranışlar 4. Kin dolu ve inciten davranışlar 5. Şiddet dolu ve saldırgan davranışlar 6. Öfke nöbetleri

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER