Yöneticilerde Sürdürülebilirlik Algısı ve Firma Uygulamalarına Yönelik Değerlendirme Öğr.Gör.Dr. Burcu Mucan Dumlupınar Üniversitesi Hisarcık MYO Doç.Dr.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EFQM MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞTİMDE MÜKEMMELLİK MODELİ
Advertisements

ÜNİVERSİTE WEB SAYFALARINDA YER ALMASI GEREKEN ÖZELLİKLER
GÖNÜL ELÇİLERİ PROJESİ
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013
MESLEKİ EĞİTİM.
İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI Gül Nur AKMAN
Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları.
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ
SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
OTURUM 6 ARAŞTIRMA İZLEME VE DEĞERLENDİRME. AMAÇ VE ÖĞRENİM HEDEFLERİ Amaç: Katılımcıların TSM’ lerin sağlığın geliştirilmesi kapsamındaki müdahaleleri.
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
ELEKTRONİK ORTAMDA DENETİME GENEL BAKIŞ Prof. Dr
SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları
Proje Web Sitesi ve IPPC Envanter Veri Tabanı Onur Mat
İGEP Performans Yönetimi
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
EĞİTİMDE KALİTE ÖDÜLÜ EKİP RAPORU
Doç. Dr. Hilal Özdağ Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü
DERSİMİZİN ADI NEDİR?.
Yrd. Doç.Dr. Tuğba Örten Tuğrul Dr. Aysu Göçer
ÇEVRECİ YAKLAŞIM VE TÜKETİCİLERİN YEŞİL REKLAMLARA KARŞI TUTUMLARI
Yrd. Doç. Dr. Cemalettin DEMİRELİ
KURUMSAL KİMLİKTE ETİK VURGUSUNUN KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK VE TÜKETİCİ EKSTRA ROL DAVRANIŞI İLİŞKİSİNE ETKİSİ   Doç. Dr. Elif Karaosmanoğlu Istanbul.
Fiziksel Özürlü Bireyler Tüketim Kültüründen Nasıl Etkilenir
Tüketicilerin Lüks Marka Algısı Ölçümü
30 Eylül 2014 Eğitim Çalışmaları Webinar. Eğitim Çalışmaları Genel değerlendirme Eğitim planları – Grup gereksinimlerinin belirlenmesi – Eğitim süresinin.
5 Boyutlu Markalama Stratejisi Üzerine Bir Araştırma: Mudo Markası “Sahicilik Testi” ve “Duyu Temas Haritası” . Ali ARICI* *Öğr. Gör. Ali ARICI, Bilecik.
NİTEL VERİ TOPLAMA ARAÇLARI
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Alanında Yılları Arasında Türkiye Kökenli Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir İçerik Analizi.
Bölgesel Yatırım Ortamı Değerlendirme Projesi 14 Temmuz, 2015 İstanbul.
Bilimsel Araştırma ve Proje Yönetimi
Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma.
ARAŞTIRMA TÜRLERİ.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
PERFORMANS YÖNETİMİ -1. Hafta-
III- Dış Çevre Analizi: Fırsat ve Tehditler
AMAÇLAR, ANKET FORMU VE ANKET TASARIMI
Topluluk İnovasyon Girişimi Süreç Açıklaması ve Yol Haritası Dokümanı 26 Mayıs
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
Strateji Geliştirme Başkanlığı SWOT ANALİZİ 2009 / ANKARA ATİLLA DURMAZ.
DENEYSEL YAKLAŞIM (Kullanıcı Testleri)
Ata TÜRKFİDANI Yaşar Üniversitesi, İzmir ANKOS AEKA OpenAIREplus – Zenodo Son Gelişmeler 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı.
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ PAZARLAMA BÖLÜMÜ
Araş. Gör. Meryem Berrin BULUT ve Doç. Dr. Nuri BALOĞLU
Kalite ile ilgili kavramlar
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
Sürdürülebilir Uyum Rana İzci Marmara Üniversitesi, AB Enstitüsü
SAĞLIK ENFORMASYON YÖNETİMİ 1 DERSİ 5
F.Ç DERS: İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ : İKİNCİL KAYNAKLAR.
SÜREÇ YÖNETİMİ İNŞAAT ŞİRKETLERİ İÇİN PERFORMANS DEĞERLENDİRME VE YÖNETİMİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MAN-535 Araştırma Yöntemleri
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Web Kaynaklarının Değerlendirilmesi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

Yöneticilerde Sürdürülebilirlik Algısı ve Firma Uygulamalarına Yönelik Değerlendirme Öğr.Gör.Dr. Burcu Mucan Dumlupınar Üniversitesi Hisarcık MYO Doç.Dr. Aydın Kayabaşı Dumlupınar Üniversitesi İşletme Bölümü Prof.Dr. Canan Madran Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi

Araştırmanın İçeriği Sürdürülebilirlik nedir? Sürdürülebilirliğin boyutları nelerdir? Sürdürülebilirlikte performans ölçümü? Araştırmanın amacı Araştırmanın yöntemi Geçerlilik ve güvenilirlik Araştırma Bulguları ve Analizler Sonuç ve öneriler

Sürdürülebilirlik nedir? Daimi olma, devamlılık, süreklilik gibi anlamlar taşır, Elkington (1997) bu kavramlar içerisinde sürdürülebilirliği, ekonomik zenginlik, çevresel nitelik ve sosyal adalet olarak açıklamıştır. Freeman ve Soete (2004) çevresel sürdürülebilirliği mevcut kuşakların ihtiyaçlarını, doğal kaynakları yenilenemeyecek hale getirmeden ve çevreyi dönüşsüz bir biçimde tahrip etmeden, gelecek kuşaklara nakleden bir iktisadi sistem olarak tanımlamaktadır.

Konuya olan ilgi Özellikle 1950’li yıllardan sonra – Stocholm bildirgesi (1972) – Ortak geleceğimiz raporu (1987) – Yeryüzü zirvesi (1992) – Sürdürülebilir kalkınma zirvesi (2002)

Sürdürülebilirlik konusuna araştırmacıların yaklaşımları fırsat ve engeller kapsamında değerlendirilmesi (Nkamnebe, 2011), sağlık, çevresel etki ve yoksulluk gibi dışsal faktörlerin değer zinciri açısından incelenmesi (Fearne, Martinez ve Dent, 2012), sürdürülebilir kalkınma ve endüstriyel ekoloji kavramlarının incelenmesi (Allenby, 2000), stratejik sürdürülebilirlik ve ihracat performansının incelenmesi (da Rocha Vencato vd., 2014), bireysel olarak sürdürülebilirlik (Ratiu ve Anderson, 2014) Kurumsal sürdürülebilirlik ve KSS ilişkisi (Caymaz vd. ty)

Sürdürülebilirliğin Boyutları Ekonomik sürdürülebilirlik Sosyal sürdürülebilirlik Çevresel sürdürülebilirlik Çevre-ekonomik Sosyo-ekonomik Sosyo-çevre

Sürdürülebilirlikte Performans ölçümü Sosyal sorumluluk raporları Küresel raporlama girişimi (global reporting initiatives)

Araştırmanın Amacı … tepe, orta ve alt kademe yöneticilerinin sürdürülebilirliği nasıl algıladıklarının ve bu algının firma uygulamalarına olan yansımaları ortaya çıkarılmasıdır

Araştırmanın Yöntemi Araştırmanın Türü: – Nitel araştırma Veri toplama yöntemi: – Görüşme Veri toplama aracı: – Yarı yapılandırılmış soru formu

Firmanın web sitesi başta olmak üzere, sürdürülebilirlik raporu, çeşitli makale ve gazete haberleri gözden geçirilerek sorulacak olan sorular şekillendirilmiştir.

Geçerlilik ve Güvenilirlik (Ataseven; 2012) Nitel araştırmalarda ölçüm: – Araştırmacı ve sorularına dayalıdır Veri kalitesi: Amaca yönelik olma, Titiz ve sistematik çalışma, Doğruluk, objektiflik … – Güvenilirlik: Plan ve programlara uygun hareket etme ya da nicel bir araştırmayla konuyu destekleme – Genelleme: Nitel araştırmalarda genelleme amacı güdülmemektedir. – Bütünlük: İncelenecek sorular kapsamında tümü sorulmuş ve veriler raporlanmıştır – Güncellik Yapılan araştırmanın zaman aralığının programlanması

Bulgular ve analizler Görüşme formunun tasarımı Görüşmenin yapılması Verilerin kayıt edilmesi Kayıtların deşifre edilmesi Araştırma node’larının analiz programında oluşturulması analizler – Kelime bulutu – Kelime sayacı – Sınıflandırma analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analiz edilmesinde nVivo 10 student edition kullanılmıştır.

Kelime Bulutu

Sınıflandırma Analizi – I

Sınıflandırma Analizi – II

Sonuç sürdürülebilirlik kavramına ilişkin önemli bir bulanıklık vardır Farklı kesimlerin diyalog halinde olmasını gerektirmektedir (devlet, toplum, işletmeler,..) Turkcell firması yöneticileri önemli bir farkındalığa sahiptir, bu farkındalıkta sürdürülebilirlik raporları hazırlamanın etkisi olduğu ifade edilebilir

öneriler Yöneticiler genellikle olumlu yaklaşmaktadırlar, bu bir fırsat olarak görülerek gerekli programlar geliştirilmelidir Yöneticiler yüksek bir farkındalığa sahiptir, kavramsal olarak konuyu oldukça iyi açıklamaktadırlar, dolayısıyla uygulamalar takım çalışmalarıyla kolay bir şekilde kurumsal düzeyde tabana yayılabilir

Sürdürülebilirlik konusu özellikle devlet düzenlemeleriyle işletmelerin teşvik ve yönlendirmesini gerektirmektedir. Sürdürülebilirlik konusunda medyanın ilgisi yüksektir. Bu önemli ve işletmelerce mutlaka kullanılması gereken bir politika aracı olmalıdır. Sürdürülebilirlikle ilgili maliyetlerin yüksekliği özellikle işletmeleri zorlamakta bu nedenle bu konuda devlet teşviklerinin artması gerekmektedir.