Bilimsel Araştırma Yöntemleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilimsel Yöntem Prof Dr Süheyla Ünal.
Advertisements

Bilimsel Araştırma Yöntemleri
D – 3 KURAM VE ARAŞTIRMA Neumann, 2000 Chapter 3, 4.
Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri
Hafta 2 Bilimin Doğası: Bilimsel bilgi ve bilimsel metod
VIII. Ünite Bilim Felsefesi.
BİLİMSEL BİLGİNİN ÖZELLİKLERİ VE FEN - TEKNOLOJİ OKURYAZARLIĞI
Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri
Yrd.Doç.Dr. Ali Murat SÜNBÜL Selçuk Üniversitesi, Egt.Fak.
BİLİM NEDİR? Dünyaya ve bu dünyada yer alan olgulara ilişkin tarafsız gözlem ve deneye dayalı zihinsel etkinliklerin ortak adına ‘bilim’ diyebiliriz.
BİRİNCİ BÖLÜM: TEZE BAŞLARKEN
MATEMATİK EĞİTİMİ FELSEFESİ
MANTIK DERSİ AKIL YÜRÜTME YÖNTEMLERİ
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
İnsan aklının erebileceği olgu, gerçek ve ilkelerin bütünü
BİLİMSELLİK GÜNCELLİK FAYDALILIK Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Dersi Danışman: Prof.Dr.Mustafa ERGÜN Hazırlayan: Özlem K.GENELİOĞLU.
B İ L İ M Bilim: "Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli.
Roma Rakamları - Sayıları I = 1 II = 2 III = 3 V = 5 X = 10 L = 50 C = 100 D = 500 M = Önce gelen küçük sayı, sonra gelen büyükten çıkartılır. IV.
FENBİLGİSİ DERSİNİN ÖNEMİ
VERİ, BİLGİ VE ENFORMASYON
BİLGİ EDİNME İHTİYACI:
Bilim ve Araştırma: Temel Kavramlar
H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
Bilim Adamının Özellikleri:
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
Sağlık Hizmetlerinde Araştırma ve Değerlendirme Teknikleri
Sosyal bilgiler tarihi Sosyal bilgiler kavramı ilk kez Amerika Birleşik Devletlerinde, 1916 yılında toplanan Millî Eğitim Konseyi tarafından ele alınmıştır.
EĞİTİM BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ.
Sosyal bilgiler tarihi Sosyal bilgiler kavramı ilk kez Amerika Birleşik Devletlerinde, 1916 yılında toplanan Millî Eğitim Konseyi tarafından ele alınmıştır.
BÖLÜM 1 DÜNYAYI KAVRAMAKBİLGİ KAYNAKLARIBİLİMSEL AÇIKLAMANIN DOĞASIPSİKOLOJİ BİLİMİ Birinci Bölüm Konuları.
Bilimsel Araştırma ve Bilimsel Araştırma Süreci II
EĞİTİMİN BİLİMSEL TEMELLERİ
FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ 1. FİZİĞİN UĞRAŞ ALANLARI
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
BİLİM NEDİR? BİLİMİN SINIFLANDIRILMASI Hazırlayan= Meslina ÖZER.
Bilim nedir? Hazırlayan= Mihriban Harmancı
DİN EĞİTİMİ BİLİMİNİN ARAŞTIRMA METODLARI ve DİLİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
BİLME-BİLGİ EDİNME, BİLGİ EDİNMENİN YOLLARI VE ÖNEMİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri.
Bilimsel Araştırma: Temel Kavram, İlke ve Yaklaşımlar
Bilimsel Araştırmalarda Temel Kavramlar
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 1
BİLİM KAVRAMI TANIMI-AMACI-SINIRLARI-ÖZELLİKLERİ
BİLİMSEL YÖNTEM VE BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR
NESNELLİK KONUSU.
Yrd. Doç. Dr. Ebrucan İSLAMOĞLU
Bilimsel Yöntem Prof Dr Süheyla Ünal.
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
SOSYAL BİLİMLER SOSYAL BİLGİLER.
Bilim Felsefesi Prof Dr Süheyla Ünal.
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
RASYONALİZM. Mantık ilkeleri ile düşünebilen insan doğru ve açıklayıcı bilgileri şüphe durmaksızın akıl ile kavrar. Rasyonalizme göre duyularımızla nesnelerin.
“Bilgi” Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?.  Bilgi edinme insanın en temel güdülerinden birisidir.  İnsan bu özelliği sayesinde diğer canlılardan ayrılır.
EĞİTİM BİLİMLERİNDE YÖNTEM
1/17 BİLİM TARİHİ VE FELSEFESİ Musa çankaya. 2/17 Bilim; doğruyu ve bilgiyi araştırma, bilgi edinme ve bilgiyi düzenleme süreci, evreni anlama ve tanımlama.
Bilimsel Bilgi ve Özellikleri Bilimsel Araştırma Nedir-Türleri
GRS751 ARAŞTIRMA METODOLOJİSİ
Üst Düzey Zihinsel Özellikler
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Bilimsel Bilgi ve Özellikleri Bilimsel Araştırma Nedir-Türleri
VIII. Ünite AD:Talip SOYAD:KILIÇ SINIF:10/I NO:2082 KONU:BİLİM FELSEFESİ.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
Bilimsel Araştırmada Kullanılan Temel Kavramlar
B İ L İ M FELSEFES İ 10.Sınıf Bilim felsefesi; genel olarak bilimin doğasını, yapısını ve işleyişini özel olarak da onun kavramlarını, ilkelerini ve.
Sunum transkripti:

Bilimsel Araştırma Yöntemleri Bilim ve Araştırmayla İlgili Temel Kavramlar

Plan Bilim Bilimsel yöntem Bilimsel kavramlar Kuram Araştırma Araştırma türleri

Bilim… “Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgi, ilim.” “Nesnel dünyaya ve bu dünyada yer alan olgulara ilişkin tarafsız gözlem ve sistematik deneye dayalı zihinsel etkinliklerin ortak adı.” (Kaptan, 1977, s. 3)

Genel anlamda bilim; “Tabiatta meydana gelen olayların; neden ve niçinlerini, birbirleriyle olan bağlantılarını bulma; onları genelleştirme, kuramsallaştırma ve bu kuramsal bilgi yardımı ile sonradan meydana gelecek olayların nasıl ve ne zaman meydana geleceğini tespit etmektir.

Bilimsel Düşünce “Bilim temeline dayanan, özgür, eleştirici, araştırıcı ve bağımsız düşünce” (Türkçe Sözlük) “yaratıcı, sistemli ve problem çözmeye yönelik amaçlı düşünce” (Kaptan)

Bilimin özellikleri 1-Objektiflik; Ön yargılardan uzak, kişisel düşüncelerin üstünde, duyguların etkisi dışındadır.

Ulaşılan sonuçların çelişkili olmaması. Bilimin özellikleri 2-Tutarlılık; Ulaşılan sonuçların çelişkili olmaması.

Bilimin özellikleri 3-Doğruluk; Yazılanların gerçeğe uygun olması, ölçü, kural ve ilkelere uygunluk

Bilginin temellerini ve doğruluk durumunu inceleme, sınama, yargılama Bilimin özellikleri 4-Eleştiri; Bilginin temellerini ve doğruluk durumunu inceleme, sınama, yargılama

Bilimin özellikleri 5-Genellik; Verilerden hareketle olaylara ve sonuçlara dayanarak genel yargılamalara varma

Bir sonrakini veya ondan sonrakini bilme hali Bilimin özellikleri 6-Öngörü; Bir sonrakini veya ondan sonrakini bilme hali

Bilimin özellikleri 7-Toplumsal Gereklilik; Toplumun ihtiyaçları, sorunlarını çözme veya amaca ulaşılması için bireyleri sürükleyen ve yön veren gereklilikler

Burada BİLİMİN Fen ve Sosyal Alanlarda Nasıl Kullanıldığını Bir İnceleyelim

Metin 1: Termodinamiğin Birinci Yasası İnsanlar, tarih boyunca kendiliğinden çalışan makineler yapmaya çalışmışlardır. Fakat bütün uğraşıların ve denemelerin boşa çıkması ile termodinamiğin birinci yasası kabul edilmiştir. Termodinamiğin birinci yasasına göre enerji yoktan var edilmez ve var olan bir enerji de yok edilemez. Mekanik ve elektriksel enerjinin kullanılması sırasında, bu enerjiler kolaylıkla ısı enerjisine dönüşür. Mekanik ve elektriksel enerji kolayca ısı enerjisine dönüştüğü halde, ısı enerjisi mekanik enerjiye ya da elektriksel enerjiye o kadar kolay dönüşmez. Bununla birlikte, birbirine dönüşen enerji miktarı daima birbirine eşittir. O halde termodinamiğin birinci yasası: Bir sistemin toplam enerjisi, iç enerji (E), potansiyel enerji (PE) ve kinetik enerjilerinin (EK) toplamına eşittir. Bir sistemin iç enerjisi, sistemi oluşturan atomlar, moleküller, iyonlar ve atom altı parçacıklar arasındaki itme ve çekme enerjileri yanında, tüm bu parçacıkların kinetik enerjilerinin toplamına eşittir.

Metin 2: İngiliz ve Cesaretin Anlamı "İngiliz'in zaten mevcut olan cesaretine, Hıristiyan dini ayrı bir kuvvet katmıştı. Hayatta kalmakla ölmek arasında önemli bir fark yoktu. Esas olan savaştı. Çünkü savaş insanları maddi ve manevi rahata kavuşturan tek yoldu. İngiliz ordusu daima savaşa hazırdı. Yorulmak bilmezdi. Müslümanların üç günde aldıkları bir yolu, bir gecede alırdı. Sessiz ve hızlı hareket, savaş gereklerinin en önemlilerinden biri olarak kabul edilirdi. Yüz Müslüman'ın on bin İngiliz'den daha fazla gürültü yaptığını Doğulu yazarlar bildirmektedir. İngiliz askerlerinin cesareti her türlü takdirin üzerinde idi.

Asıl metin (bir Türk tarih kitabından alınmıştır) Türk'ün zaten mevcut olan cesaretine, İslam dini ayrı bir kuvvet katmıştı. Hayatta kalmakla, ölmek arasında önemli bir fark yoktu. Esas olan savaştı. Çünkü savaş insanları maddi ve manevi rahata kavuşturan tek yoldu. Türk ordusu daima savaşa hazırdı. Yorulmak bilmezdi. Hıristiyanların üç günde aldıkları bir yolu, bir gecede alırdı. Sessiz ve hızlı hareket, savaş gereklerinin en önemlilerinden biri olarak kabul edilirdi. Yüz Hıristiyan'ın on bin Osmanlıdan daha fazla gürültü yaptığını Batılı yazarlar bildirmektedir. Türk askerlerinin cesareti her türlü takdirin üzerinde idi.

Bilimin Temeli Tecrübe Deney Araştırma Bilim var olan ama henüz bilmediğimiz bir düzeni araştırır.

Anlama Açıklama Kontrol Bilimin Temel İşlevleri İDİOGRAFİK: spesifik bir olayın açıklanması (sınavda başarısız olma örneği) NOMOTETİK: daha çok olayın genel olarak açıklanması (futbol takımlarının kendi sahasında daha başarılı sonuçlar alması) Kontrol

1-Olgular Bilimsel Bazı Kavramlar Doğrulukları ispatlanmış önermeler veya beklenen eylemlerdir. Örnek; Volkanik patlamalar, güneş tutulması gibi

2-Olay Bilimsel Bazı Kavramlar Olguları oluşturan vakalardır. Örnek; Yağmur yağması olgu, bunun salı günü olması olaydır.

Olgular arasındaki ilişkiler ve kalıpların tanımıdır. Bilimsel Bazı Kavramlar 3-Kavramlar Olgular arasındaki ilişkiler ve kalıpların tanımıdır.

4-Prensipler ve yasalar Bilimsel Bazı Kavramlar 4-Prensipler ve yasalar Kavramlar arası ilişkilerden doğan genellemeler prensiptir. Prensipler zamanla test edilip, farklı durumlar içinde doğrulanırsa yasa olur.

5-Hipotezler Bilimsel Bazı Kavramlar Deneylerden veya gözlemlerden beklenen olası sonuçlar ve bir problemi doğru sonuca ulaştırması beklenen çözüm yollarıdır.

Bilim adamlarının oluşturduğu zihinsel önermeler paketidir. Bilimsel Bazı Kavramlar 6-Kuramlar (teori) Bilim adamlarının oluşturduğu zihinsel önermeler paketidir. Birtakım olguları veya olgusal ilişkileri açıklayan kavramsal sistemler

Kuram Örneği AİLE İÇİ ŞİDDET Polisin seçenekleri / bakış açıları (kuram değil) Kısa dönem barış için zorunlu ayrılık (ailevi sorun) Arabuluculuk (danışmanlık) Tutuklama (suç) CAYDIRMA KURAMI (suçun cezalandırılması – böylece bir daha aynı suçu işlemek isteyenler de caydırılmış oluyor) DAMGALAMA KURAMI (Suçluyu cezalandırarak damgalarsanız bu kişi gene aynı suçu işler) Kaynak: Schutt, 1999, s. 36

Rasyonel Seçenek Simgesel Etkileşimcilik İki Kuramın Aile İçi Şiddete Yaklaşımı Rasyonel Seçenek Simgesel Etkileşimcilik İnsanlar nesnelere, davranış- lara ve diğer insanlara simgesel anlamlar yüklerler Damgalama kuramı: suç İşleyenin damgalanması daha fazla suç işlenmesine neden oluyor Şiddet uygulayan bir kez damgalandıktan sonra daha sık bu suçu işler İnsanların davranışı hareket- lerinin maliyet/yararıyla şekillenir Caydırma kuramı: yararı zararından fazlaysa insanlar suç işliyor Şiddet uygulayan bunun maliyetini (tutuklama) gördükten sonra tekrar yapmamaya karar verir Kuramsal varsayım Kriminolojik bileşen Kestirim (tutuklama- nın aile içi şiddete etkisi) Kaynak: Schutt, 1999, s. 37

1-Otoriter Figürü Yaklaşım Bilgi Edinme Yolları 1-Otoriter Figürü Yaklaşım Alanında uzman sayılan ve otorite olarak kabul edilen kişilerin görüşlerinden yararlanma

Otomobil alırken kullandınız mı?

Bilgi Edinme Yolları 2-Mistiksel Yaklaşım Karşılaşılan sorunlara çözüm için din adamı, medyum, falcı kimselerden yararlanma

Bilgi Edinme Yolları 3-Rasyonel Yaklaşım Mantıksal düşünme yoluyla bilgi edinme. İki türlüdür; a) tümevarım (Aristokrat) b) tümdengelim (Bacon)

Tümdengelim: Tümevarım: Genel önermelerden (doğrulardan) hareket ederek özel durumlar için akıl yürüterek sonuç çıkarma. Tümevarım: Tek tek yapılan gözlem ve deneylerin sistemli bir biçimde incelenmesiyle elde edilen genellemeler.

4-Bilimsel Yaklaşım (Araştırma) Bilgi Edinme Yolları 4-Bilimsel Yaklaşım (Araştırma) Sistematik, planlı ve bazen de kontrollü olarak yapılan çalışmalar.

bilinen en güvenli sorun çözme yöntemi Bilimsel Yaklaşım Açık seçik, denetlenebilir, yansız, eleştirici, düzeltici, deneyici, seçici, akla uygun, duyarlığı yüksek, olgusal düzeyde, bilinen en güvenli sorun çözme yöntemi

Bilimsel yöntem TÜMDENGELİM ve TÜMEVARIMIN bir sentezidir.

Bilim Adamının Yaklaşımı Bilim adamı, araştırma konusuna iki amaçla yaklaşır; 1-Bilmek için bilmek 2-Fayda için bilmek Bunun sonucunda da ortaya yine iki tür ilmi çalışma çıkacaktır; 1-Temel araştırmalar (teori bulma bu tür araştırmaların amacıdır) 2-İhtiyaç araştırmaları

Bilimin Doğası Bilim önce gözlemle başlar, deneyle devam eder ve sonunda yasayla genellenir.

BİLİM İNSANLARI DOĞADA OLUP BİTENLERİ DİKKATLE GÖZLEMLEYEREK; topladıkları olguları sınıflar, bilinen diğer olgular ışığında yorumlar, bulgularını açıklamak için kuramlar oluşturur, yeni gözlem verileriyle kuram veya genellemeleri test ederler, test edilen kuram olgulara uygunsa doğru kabul edilir, ters düşerse düzeltilir ya da açıklayıcı yeni kuram oluşturulur.

Bilim; 1-Matematiksel bir kavram değildir; daha karmaşık bir yöntemdir. 2-Statik değil; dinamiktir. 3-Olgusaldır; gözlenebilir olgulara dayanır. 4-Mantıksaldır; bilimsel hükümler birbiriyle tutarlı ve çelişkisizdir. 5-Denetimli gözlem sonuçlarına göre olguları açıklayıcı özelliğiyle hipotezleri doğrulama yöntemidir. 6-Keşfedilmeden önce bilinmeyenleri gerçekliğe dönüştüren bir insan faaliyetidir. 7-Geçerliği ispatlanmış sistemli bilgiler bütünüdür.