ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞI VE BAĞIMLILIĞIN TOPLUMA ETKİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Toplumsal Duyarlılık Projesi
Advertisements

MADDE BAĞIMLILIĞINDA BİZE DÜŞENLER
Şİddet Muhammet GÜLER.
TÜTÜN VE YOKSULLUK Dr. Zeynep Aytemur Solak
KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR bilgidagi.com.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
ADIYAMAN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ RUH SAĞLIĞI VE SOSYAL HASTALIKLAR ŞUBESİ
Ergenlerde Madde Bağımlılığı
MADDE BAĞIMLILIĞI BAĞIMLILIK:Bir maddenin belirgin bir etkiyi elde etmek için alınması sürecinde ortaya çıkan bedensel,ruhsal ya da sosyal sorunlara rağmen.
İnternet üzerinden iletişim araçları
ALKOLLÜ İÇKİ İÇMEK VE UYUŞTURUCU KULLANMAK 1
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR VE MADDE BAĞIMLILIĞI
EYŞAN ALTIOK  Bir mal ya da hizmeti para karşılığı alma ve satma işidir..
SİGARA, ALKOL, MADDE KULLANIMI
DÜNYADA ÖZÜRLÜLERİN DURUMU BOLU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ İL EĞİTİMCİLERİ HÜMEYRA ERTOK NAGİHAN KARAL.
Hak ve özgürlüklerin kullanımını engelleyen ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
ALKOLLÜ İÇKİ İÇMEK VE UYUŞTURUCU KULLANMAK 2
İnsanlar neden sigara içer?
YAS SÜREÇLERİ NİLÜFER ARDA ÖMER PAMUK
KREDİ KARTI NEDİR Kredi kartı, Bankaların ve bazı finansman kuruluşlarının müşterilerine verdiği, anlaşmalı POS cihazı bulunan alışveriş noktalarında.
İnternette Güvenlik. Güvenlik O Günlük hayatta tanımadığınız kişilerle konuşmak, onlara kendiniz ve aileniz hakkında bilgi vermek, onlardan yiyecek içecek.
Toplumsal Duyarlılık Projesi Sosyal Bağımlılıklar Grup KEŞ.
ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI
NEDENLERİ SONUÇLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI
Tomris KARAİSMAİLOĞLU 6-C
ZARARLI ALIŞKANLIKLARDAN
- Kumar Oynamak KUMAR OYNAMAK.
MADDE BAĞIMLILIĞI.
MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLARI
SINAV KAYGISI.
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Alkolsüz Bir Hayat İçin» adlı (Metin: Uğur Evcin, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır. Sunudaki.
SİGARANIN ZARARLARI.
ÇOCUK VE GENÇLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI
RAKAMLAR ÜLKEMİZDE SİGARA BAĞIMLI SAYISI 17 MİLYON
SORUN YOKTUR BAKIŞ AÇILARI VARDIR.
Selçuklu Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Rehberlik Servisi
SALDIRIYA UĞRAYAN ÇOCUKLARDA CİNSEL ZEDELENME. Dr. Finkelhor ve Dr. Brown 1985’de yayınladıkları makalelerinde çocuğa yönelik cinsel sataşma ve saldırıların.
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
TELİF HAKKI.
SOMA İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ DR. MUSTAFA BABACAN.
Madde Bağımlılığı.
PARA BİRİKTİRİYORUM.
Patolojik Teknoloji Kullanımı
KİŞİLİK BOZUKLUKLARI VE GENÇLİK
Günün konusu Bağımlılık Bağımlılığın gelişimi 1.
MADDE BAĞIMLILIĞI.
“HAZİRAN 2015 DÖNEMİ MESLEKî ÇALIŞMALAR” PROGRAMI
ÖFKE NEDİR? Bireyin haz alma dünyasını engelleyen herhangi bir durum, olay veya kişi ile karşılaştığında oluşan duygudur. İstediğini alamama, haksız davranışlara.
BİRİKİM YAPACAĞIM.
MADDE ve ALKOL KULLANIM BOZUKLUKLARI
KUMAR OYNAMAK * Para, mal veya değerli bir eşya karşılığı şansa ve tahmine dayalı olarak oynanan oyunlara kumar denir. Kumarda amaç başkasının parasını,
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE.
OLUMLU DÜŞÜNCE NEDİR? Hayatın her alanında, bizi her konuda etkileyen aslında bizim olaylara nasıl baktığımızdır. Şunu unutmamak gerekir ki; meydana.
SAVURGANLIK YAPMAYINIZ
MADDE BAĞIMLILIĞI ŞEHİT RAMAZAN OKUR ORTAOKULU Rehberlik Servisi.
İNTERNET YÜZÜNDEN KARŞILAŞILAN PROBLEMLER SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ…
1) UYUŞTURUCU MADDE BAĞIMLILIĞI VE ETKİLERİ * Kişisel özellikler * Çevre faktörü Uyuşturucu maddenin yapısal özellikleri * Alışma Dönemi * Doyma Dönemi.
ZARARLI ALIŞKANLIKLARDAN
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ TANITIM SUNUSU
KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR 1) Alkollü içki içmek, 2) Uyuşturucu kullanmak
Bugün neler öğreneceğiz?
YAŞAM BOYU SPOR – BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ.
OKUL REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI OKUL REHBER ÖĞRETMENİ ZEHRA KOCA
SOSYAL MEDYA VE ZARARLARI Konu Başlıkları: Sosyal Medya Nedir? Sosyal Medyanın Hayatımıza Etkileri Nelerdir? Sosyal Medya Ve Zararları.
ZARARLI ALIŞKANLIKLARDAN
 Ceza Kanunu’muzda, “Kazanç kastı ile oynanan kâr ve zararı baht ve talihe (şansa) bağlı bulunan oyun” olarak tarif edilen kumar isteyerek riske girme.
Sunum transkripti:

ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞI VE BAĞIMLILIĞIN TOPLUMA ETKİSİ ECE SOLMAZ 4-A

BAĞIMLILIK NEDİR? Bağımlılık bir şeye bağlı olma duygusudur. Bağımlılık hem beyni hem davranışları etkiler. Tabii bunların dışında bazı bağımlılıklar tedavi edilebilir. Bağımlılık gelişene birey yani kişi bir sürü evrelerden yani aşamalardan geçer.

ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞI NEDİR? Alışveriş bağımlılığı kişi kendini iyi hissetmeyince para harcamasından meydana gelir. Alışveriş bağımlılığı kişinin ruh halini değiştirir. Artık teknoloji çağındayız. Bazı insanlar yerinden kalkmayıp internetten alışveriş yapıyor. Bu da çok yaygın. Bazı bağımlılıklar aslında hastalıktır. Alışveriş bağımlılığı da hastalıktır. Bu hastalığın tedavisi ARTIK vardır. Bu hastalık eğer çok fazla yaygınlaşmasaydı tedavisi de olmazdı.

Alışveriş bağımlılığı aslında para harcama bağımlılığı olarak ta bilinir. Mesela böyle bir bağımlılığı olan kişi para harcamaya başlayınca kendini durduramayabilir. Planladığından daha fazla satın alabilir. İngilizcesi Spend MONEY ‘ dir. Yani para harcama.

ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞI: Alışveriş bağımlıları ihtiyaçları olmadan sürekli bir şeyler satın alırlar. Alışveriş anında mutlu olsalar da sonrasında pişmanlık ve suçluluk duyarlar.

BAĞIMLI OLDUĞUMUZU ANLAYABİLİRMİYİZ? Evet. Anlayabiliriz. Mesela eğer mutsuzluk , stres gibi duygularda insanlar kendilerini alışverişe bu kişiler bağımlıdır. Başkalarından daha fazla alışveriş yapanlarda bağımlıdır. Paraları ve kredi kartları yanında olmadan insanlar kendilerini gergin hissederlerse o kişiler bağımlıdır. Eğer insanlar para harcamayınca kendilerini kötü hissederlerse o kişiler bağımlıdır.

BAĞIMLILIĞIN TOPLUMA ETKİSİ Bağımlılık kötü bir alışkanlıktır. Örneğin ilaç ve alkol gibi bağımlılıklar. Bu günkü konumda bağımlılığın topluma etkisini anlatacağım. Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarının %65 alkollü sürücüler tarafından meydana gelmektedir. Bağımlılıklar kişinin kendisine zarar verdiği gibi topluma da zarar vermektedir. Örneğin şiddet olayları, cinayetler çoğunlukla bağımlı kişiler tarafından işlenmektedir.

BAĞIMLILIKLAR TOPLUMU OLUMSUZ ETKİLER!

Alkol, sigara ve madde bağımlılığı hem kişiye hem topluma büyük zararlar verir. Alışveriş bağımlılığı hem para hem de zaman kaybına yol açar. Kumar bağımlılığı para kaybına ve kişinin ev ve sosyal hayattaki değerlerinin bozulmasına yol açar. Teknoloji bağımlılığı asosyalleşmeye yol açar. Yeme bağımlılığı obeziteye yol açar.