MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ Ayırt edici özellik: Her maddenin kendine özgün özelliklerinden yararlanarak o maddeleri tanıma ve ayırt etmeye denir.
SAF MADDE Kendini oluşturan parçacıklardan başka parçacık içermez. Örn.: Saf su, alkol, demir, aseton, kükürt, tuz…..
KARIŞIM İki yada daha fazla saf maddelerin birleşimi ile oluşur. Örn.:Kolalı içecekler, şekerli kahve, şekerli su, su-zeytinyağı, kükürt-demir tozu….
Kütle(kapladığı alan), hacim(ağırlık) maddenin ölçülebilir ayırt edici özelliğidir. Tatma koklama renk sertlik vb özelliklerde maddenin ayırt edici özelliğidir. Kaynama, donma, erime noktaları ve yoğunluk maddelerin ayırt edici özelliğidir.
Katı maddelerin erime ve donma sıcaklıklarının bilinmesi onların kullanımını kolaylaştırır. Kışın sular donar. Fakat arabaların deposundaki benzin donmaz. Bunun sebebi; benzin, sudan daha düşük sıcaklıkta donar.
Katı maddeler, dışarıdan ısı alır, erir ve sıvı hale geçer Katı maddeler, dışarıdan ısı alır, erir ve sıvı hale geçer. Sıvılar, dışarıdan ısı alır,kaynar ve gaz haline geçer. Gaz maddeler, dışarıya ısı verir, yoğuşur ve sıvı hale geçer. Sıvılar, dışarı ısı vererek donar,katı hale geçer.
Cisimlerin suda yüzmesi yoğunlukla ilgilidir. Yoğun madde: Hacmine göre kütlesi büyük olan maddelere denir. Eşit hacimli katılarda kütlesi büyük olan katı, diğerine göre daha yoğundur.
Yoğunluk: Bir maddenin birim hacminin kütlesine denir Yoğunluk: Bir maddenin birim hacminin kütlesine denir. Bir maddenin 1mLlik hacminin kütlesi, o maddenin yoğunluğunu verir.
Yoğunluğu su yoğunluğundan büyük olan maddeler su içinde batar Yoğunluğu su yoğunluğundan büyük olan maddeler su içinde batar. Yoğunluğu suyun yoğunluğundan küçük olan maddeler suda yüzer. Yoğunluk: Kütle(g) / Hacim(mL) olarak hesaplanır.