Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP 1 GENEL KURULDA KABUL EDİLEN TAHMİNİ BÜTÇENİN SONRAKİ YILLARA UYARLANMASI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Karar Tarihi : Karar No : 5189/1
Advertisements

2015 YILI TAHMİNİ BÜTÇE HAZIRLAMA KURALLARI
Vergi ile İlgili Kavramlar
RİSK KAVRAMI RİSKLERİN BELİRLENMESİ
Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarınca Düzenlenecek Mali Tablolar Hangileridir? 1 – Mizan 2- Bilanço 3- Gelir Tablosu.
FISCAL TRANSPARENCY IN TURKEY DİLEK YILMAZCAN MARMARA UNIVERSITY
Bütçe Sisteminin Yasal Düzenlemesi
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI Kurum ve Süreç Performans.
MUHASEBE EĞİTİMİ.
Başbakanlık Proje Grubu Ankara 3 Şubat Mevzuat Merkezî yönetim bütçe kanununda; yılı ve izleyen iki yılın gelir ve gider tahminleri, varsa bütçe.
Vergi Teşvikleri – Hesap Verebilirliğin Sağlanması Visa Paajanen/NAOF
OKUL GELİŞİM YÖNETİM EKİBİ (OGYE).
DEÜ İİBF MALİYE BÖLÜMÜ MALİYE SOSYOLOJİSİ
4734 Sayılı KAMU İHALE KANUNU.
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
5. İşletme Dönemi Finansman Planının Hazırlanması
HOŞGELDİNİZ. GÜNDEM 1- Başkanlık Divanının seçilmesi Faaliyet Raporunun okunması 3- 1 Nisan – 31 Aralık 2007 yılı gelir giderlerinin ibrası 4-
ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI. BÜTÇE 5018 SAYILI KANUNDA BÜTÇE: BELİRLİ BİR DÖNEMDEKİ GELİR VE GİDER TAHMİNLERİ İLE BUNLARIN UYGULANMASINA İLİŞKİN HUSUSLARI.
BÜTÇE HAKKI KAVRAMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ
FUNDA CANIMOĞLU MALİYE-A MODERN BÜTÇELEME SİSTEMLERİNE GEÇİŞİ SAĞLAYICI DENEMELER -MİLLİ BÜTÇELER -YATIRIM BÜTÇELERİ.
NAKİT BÜTÇESİ İşletmenin gelecekteki çalışmaları ile ilgili olup,belirli bir dönem(genellikle bir yıl) nakit giriş ve çıkışlarının gösterildiği bir tablo.
olarak tanımlanmıştır.
KESİN HESAP.
Finansal Planlama ve Kontrol
ODALARIMIZ TARAFINDAN YAPILACAK GENEL KURUL TOPLANTILARINA SUNULACAK, YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU İLE EĞİTİM, TEORİK VE PRATİK KURS PROGRAMLARI.
Harcama Yetkilileri.
T.C. BAŞBAKANLIK Hazine Müsteşarlığı TÜRKİYE İÇİN ÇOK YILLI HARCAMA ÇERÇEVESİNİN TASARLANMASI.
2012 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 18 EKİM 2011.
OKUL GELİŞİMİ YÖNETİM EKİBİ (OGYE) TOPLANTISI
MARMARA ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
İŞLETME BÜTÇESİNİN HAZIRLANIŞI
İdari kesimde yönlendirme sistemi Visa Paajanen.
Başbakanlık Proje Grubu Ankara 3 Şubat Mevzuat Kanun, kalkınma planları ile ilgili yatırımlar veya bir yıldan fazla sürecek iş ve hizmetler için.
İL YATIRIM PROGRAMI HAZIRLIK VE İZLEME SÜRECİ
BÜTÇELERİN KONTROLÜ.
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 2006 Yılı Bütçesi Ocak-Haziran Dönemi Bütçe Uygulama Sonuçları.
Merkezî yönetim bütçesinin hazırlanması
Cam Vakıf Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Ve İştirakleri Sosyal Güvenlik ve Bilimsel Araştırma Vakfı Temsilciler Meclisi Olağan Genel Kurul Toplantısı.
GENEL BÜTÇE KANUN TASARISI KESİN HESAP KANUN TASARISI
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
ŞİŞLİ İMKB HALK EĞİTİMİ MERKEZİ GENEL KURUL TOPLANTISI
TUNCAY ÖZOĞLU. AVRUPA BİRLİĞİ ORGANLARI  Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen organdır.  AB üyesi ülkelerin vatandaşları.
GENEL BÜTÇENİN HAZIRLAMA SÜRECİ Emine ŞAHİN Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı Mali Hizmetler Uzmanı.
BÜTÇE NEDİR 1. Bütçe: Bütçe, gelecekteki belirli bir dönemde gerçekleşmesi öngörülen gelir ve giderlerin karşılıklı tahminlerini içeren cetveldir.
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
HARCAMA.
YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 26 Ekim 2010.
AKEV (Antalya Kültür ve Eğitim Vakfı) OKUL AİLE BİRLİĞİ TOPLANTISINAHOŞGELDİNİZ.
Analitik Bütçe Sınıflandırması
DÜZCE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI OCAK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI OLUŞUMU EĞİTİMİ VE ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ.
BÜTÇE TEKLİFİ HAZIRLAMA KLAVUZU
ORTA ÇAĞDA İSLAM ÜLKELERİNDE MALİ OLAYLAR: KAMU GELİR VE HARCAMALARIN YÖNETİLMESİ Maliye Tarihi Doç. Dr. Temel GÜRDAL SAÜ /Maliye.
Cam Vakıf Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Ve İştirakleri
***PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
BÜTÇE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
Merkezi Yönetim ile Yerel Yönetim İlişkileri
SINIF YÖNETİM MODELLERİ
Cam Vakıf Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Ve İştirakleri
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Cam Vakıf Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Ve İştirakleri
Bütçenin Uygulanması.
Sunum transkripti:

Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP 1 GENEL KURULDA KABUL EDİLEN TAHMİNİ BÜTÇENİN SONRAKİ YILLARA UYARLANMASI

Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP 2 BÜTÇE: BÜTÇE: Bütçe, gelecekteki belirli bir dönemde gerçekleşmesi öngörülen gelir ve giderlerin karşılıklı tahminlerini içeren cetveldir.

Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP 3 Bütçenin Özellikleri: Bütçenin Özellikleri: Bütçe, henüz gerçekleşmemiş olan, tahmini rakamları gösteren bir mali plandır. Bütçenin dikkatli kullanılması ile olabilecek olumsuz ekonomik, mali, siyasi ve hukuki sonuçlar ortadan kaldırılır. Bütçenin dikkatli kullanılması ile toplum ve üyelerimiz üzerinde olumlu izlenimler bırakırız. Bütçede önce giderler tespit edilir. Odamızın bütçesinde önceki tecrübelerimiz ışığında olması muhtemel giderler tespit edilerek zorunlu ihtiyaçların karşılanması esas alınır. Giderler tespit edildikten sonra bunlara uygun gelir sağlanmaya çalışılır.

Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP 4 Bütçenin İlkeleri: - Genellik ilkesi: Bütün gelir ve harcamaların bütçede ayrı ayrı gösterilmesini ifade eder. Hiçbir gelir ve harcama birbirinin arkasında gizlenemez. - Birlik ilkesi: Oda da bütün gelir ve harcamalarını içeren tek bir bütçe hazırlanması anlamına gelir. - Doğruluk ilkesi: Bütçenin gelir ve harcama tahminleri, mümkün olduğu kadar gerçeklere uygun sonuçlar verebilmelidir. - Açıklık ilkesi: Bütçede gelir ve harcamalarla ilgili yer alan bilgilerin mümkün olduğu kadar açık olması, sadece uzmanların değil ilgi duyan üyelerimizinde anlayabileceği şekilde hazırlanması gerekir. - Giderlerin gelirlerden önceliği ilkesi: Bütçede önce giderler tahmin edilir. Gider rakamları belirlendikten sonra gelirler tahmin edilir. Gelirlerin önce belirlenmesi durumunda sınırlı gelir kaynaklarıyla gelişmenin sağlanması mümkün olamaz.

Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP 5 Bütçenin İlkeleri: - Anlaşılabilirlik ilkesi: Bütçede yer alan gelir ve giderlerin herkesin kolayca anlayabileceği şekilde açık ve sade olarak düzenlenmesini ifade eder. Bu ilkeye uyulması, aynı zamanda bütçenin uygulanmasını da kolaylaştırır. Bütçe gelir ve giderleriyle ilgili rakamların kolayca anlaşılmasını sağlar. - Tasarruf ilkesi: En az harcama ile en fazla hizmetin sağlanmasını savunur. - Denklik ilkesi: Klasik maliyecilerin ve ona uygun klasik maliye görüşünün savunduğu bir ilkedir. - Yıllık olma (zaman) ilkesi: Söz konusu ilke, bütçenin uygulanması için verilen iznin bir süre ile sınırlandırılmasını ifade eder. Bu süre bir yıl olarak kabul edilir. Genellikle her ülkede kabul edilen ve uygulanan mali yıl, bir yıllık bir süreden oluşur. Bu dönem bütçe uygulaması itibariyle uygun bir zaman dilimidir ve ülkemizde de anayasanın 161. maddesinde “yıllık” ifadesi kullanılmaktadır.

Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP 6 GÜNDEM: 1- Yoklama ve açılış. 2- Başkanlık Divanının teşekkülü ve Divana tutanakları imzalama yetkisi verilmesi , 2015, 2016, 2017 yılları çalışma programı ile bu programı içinde yer alan eğitim teorik ve pratik kurs programları ve tahmini bütçenin okunması, görüşülmesi kabul veya reddi..

Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP 7 TÜİK 2014 yılının enflasyon rakamlarını açıkladı yılında TÜFE yüzde 8,17 oldu. T.C.M.B’nın 2015 yılı enflasyon beklentisi ̴ %7’dir.

Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP YILI TAHMİNİ BÜTÇESİ 2014 YILI TAHMİNİ BÜTÇESİ

Uzm.Öğr.Muzaffer GARİP 9

10 TEŞEKKÜR EDERİZ TEŞEKKÜR EDERİZ