ISI MADDELERİ ETKİLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAZIRLAYANLAR TUNAHAN KARAKAYA 1564 ZEYNEP ÖZER /K
Advertisements

ISI MADDELERİ ETKİLER Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Hazırlayan: Ozan Doruk YAVUZ
Maddenin Değişimi Ve Tanınması
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
Isı Cisimleri Hareket Ettirir Yakıtların oksijenle birleşerek yanması sonucunda oluşan ısı enerjisi harekete dönüşebilir. Yediğimiz besinler enerji verir.
ISININ MADDE ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
KONU:ISI MADDELERİ NASIL ETKİLER
C. ISI MADDELERi ETKiLER
GENLEŞME Isı alan cisimlerin moleküllerinin hareketi artar.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISININ YAYILMA YOLLARI
Maddenin şekli ve durumu ısı aldığında yani ısıtıldığında
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Maddelere verilen ısı, sıcaklığı artırırken maddelerin boyutlarında da değişime neden olur. Isının etkisiyle maddelerin boyutlarındaki bu değişime genleşme.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
1. Isı alır genleşir, ısı verir büzülür
MADDENİN ISI İLE ETKİLEŞİMİ GENLEŞME
Genleşme ve Büzülme Katı , sıvı ya da gaz halinde bulunan maddelerin hacimleri ısı aldığında artar, bu olaya genleşme denir. Aynı maddeler sıcaklığı düşük.
Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
ISI MADDELERİ ETKİLER Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına neden.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN TANINMASI VE DEĞİŞİMİ
MADDE VE ISI.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE HAL DEĞİŞİMİ
Isı maddeleri etkiler.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
BÜZÜLME GENLEŞME.
MADDE VE ISI.
Isı maddeleri etkiler.
ISININ MADDELER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
MADDENİN ISI ETKİLEŞİMİ
Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
YOĞUNLUK (BİRİM HACİM KÜTLE)
ISI MADDELERİ ETKİLER.
GENLEŞME NEDİR? Bir maddenin ısı alarak hacimce büyümesine genleşme denir.Aynı madde ısı verdiğinde ise büzüşme olayı meydana gelir.Katı ve sıvılarda.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KİMYA KONULARI
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ÇOK ISI VERDİM BİRAZ ISI VERDİM ÇOK AZ ISI VERDİM SIVI GAZ KATI.
Sıcaklıkları farklı iki madde bir araya getirildiğinde maddeler arasında ısı alışverişi olur. Sıcaklığı yüksek olan maddeden düşük olan maddeye doğru bir.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER.  Bir maddeye ısı verildiğinde madde ısınır ve sıcaklığı artar.Diğer bir deyişle madde ısınır.Maddeler ısı verdiğinde soğur ve.
Enerji Kaynağı Güneş.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Sıcaklıkları farklı iki madde bir araya getirildiğinde maddeler arasında ısı alışverişi olur.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI YAĞMURUN OLUŞUMU VE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER GÜNEŞ ENERJİSİ VE YERYÜZÜNE ETKİSİ ISI VE SICAKLIK KAVRAMLARI.
5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
Isı ve Sıcaklık FEN VE TEKNOLOJİ.
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
BARIŞ KALENDERFEN VE TEKNOLOJİ Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına.
Isıtılan Maddelerdeki Değişim Hikmet SIRMA. Evimizdeki tencere ve çaydanlıklar neden metalden yapılmıştır? Plâstikten yapılsaydı ne olurdu?
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Maddenin ısı alarak sıcaklığının yükselmesine ısınma denir.
Hazırlayan : Ayşenaz Fışkırma Ders: Fen Bilimleri.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
FEN BİLİMLERİ-5 4.ÜNİTE MADDE VE DEĞİŞİM 4.Isı Maddeleri Etkiler
Sunum transkripti:

ISI MADDELERİ ETKİLER

Isı Nedir Ve Maddeleri Etkiler Mi? Maddeler arasında alınıp verilen enerjiye ısı denir. Bir maddeye ısı verildiğinde madde ısınır ve sıcaklığı artar.Diğer bir deyişle madde ısınır.Maddeler ısı verdiğinde soğur ve bu maddelerin sıcaklığı düşer.Isınma ve soğuma, ısının maddeler üzerindeki en belirgin etkisidir.

Güneş ışığına bırakılan bir buz parçası ya da katı margarin yağı ısı alarak erir. Yanmakta olan ateşin üzerine bırakılan et parçası ısı alarak pişer. Ocakta ısıtılan suyun sıcaklığı artar ve kaynamaya başlar. Isıtma yerine soğutma yapılırsa tersi olaylar olur.

Isı verilen maddelerin şekillerinde de değişiklikler olur Isı verilen maddelerin şekillerinde de değişiklikler olur. Yazın asfaltlarda kabarma, elektrik kablolarında sarkma, kışın ise büzülmeler olur.Ayrıca ısıtılan bazı maddelerden gazlar çıkarak değişik maddelere dönüşürler.

Bu olaylar, ısının madde üzerinde fiziksel ve kimyasal etkileri olduğunu gösterir. Isıtılan maddelerin, sıcaklığın değişimi, hal değişimi, genleşme gibi olaylar fiziksel değişime örnek olarak verilebilir.

ISINMA VE SOĞUMA Isının maddeler üzerindeki en belirgin etkisi ısınma ve soğumadır. Isınan maddelerin sıcaklığı artar, soğuyan maddelerin sıcaklığı azalır. Yazın elektrik ve telefon telleri sarkar, kışın ise gerginleşir. Bunun nedeni tellerin ısınması ve soğumasıdır.

Maddeler ısıtıldıkça genleşir, hacmi büyür. Bu duruma genleşme denir Maddeler ısıtıldıkça genleşir, hacmi büyür. Bu duruma genleşme denir. Katılar, ısıtıldıklarında az genleşir. Sıvılar, ısıtıldıklarında katılardan fazla genleşir. Gazlar, ısıtıldıklarında katılardan ve sıvılardan daha fazla genleşir

BÜZÜLME VE GENLEŞME Maddeler soğutulduğunda hacmi küçülür. Maddelerin hacimce küçülmesine büzülme denir. Maddeler ısıtıldığında hacmi büyür.Maddelerin hacimce büyümesine genleşme denir. Genleşme ve büzülme birbirinin tersidir.

Genleşme ve Büzülmenin Olumsuz Etkileri Katı cisimler ısıtılır ve aniden soğutulursa çatlayıp kırılabilir. Metal ve metalden yapılmış cisimler, ısı aldıklarında genleşir. Böyle cisimler, genleşmek için uygun yer bulamazsa eğilip bükülür, kırılır. Genleşme oranı dikkate alınmadan çekilmiş elektrik ve telefon tellerinden kışın kopmalar,yazın sarkmalar görülür. Demir yolu rayları, ısının etkisi düşünülmeden döşenirse eğilip bükülür ve kazalara neden olur.

Genleşme ve Büzülmenin Olumlu Etkileri Sıcaklığı ölçmek için kullandığımız termometreler, sıvıların genleşmesinden yararlanılarak yapılmıştır. Genleşme oranı farklı iki metalin kullanıldığı metal çiftlerinden yararlanarak termostat yapılır. Termostat, buzdolabının istenilen sıcaklıkta kalmasını sağlar.

Elektrikli fırınlarda, ütülerde sıcaklığı; kalorifer kazanlarında suyun sıcaklığını istenilen düzeyde tutmak için de termostat kullanılır. Kapağı sıkışmış şişe ve kavanozlar, maddelerin genleşmesinden yararlanılarak kolayca açılabilir.