CEBİR CEBİRSEL İFADELER Cebirsel ifadelerde toplama ve çıkarma işlemi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İÇİNDEKİLER - ORAN ORANTI DOĞRU ORANTI TERS ORANTI ARİTMETİK ORTALAMA
Advertisements

ORAN VE ORANTI ÖZGE ALTUNTAŞ.
ORAN ORANTI.
POLİNOMLAR TANIM: P(x)=anxn+an-1xn a2x2+a1x+a0 biçimindeki ifadelere reel katsayılı bir bilinmeyenli polinom denir. anxn, an-1xn-1, ... , a1x+a0.
KARMA Ş IK SAYILAR Derse giriş için tıklayın... A. Tanım A. Tanım B. i nin Kuvvetleri B. i nin Kuvvetleri C. İki Karmaşık Sayının Eşitliği C. İki Karmaşık.
Cebirsel İfadeler’ de Toplama İşlemi
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
Prof.Dr.Şaban EREN Yasar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
Prof. Dr. Halil İbrahim Karakaş
EŞİTLİK VE DENKLEMLER.
Birinci Dereceden Denklemler
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
Batuhan Özer 10 - H 292.
Bir eşitliğin her iki yanına aynı sayıyı eklersek eşitlik bozulmaz.
BİRİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER
1.Dereceden 1 Bilinmeyenli Denklemler
DENKLEM.
HER ÖĞRENCİ MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR MURAT GÜNER ATAŞEHİR
CEBİRSEL İFADELER ŞEHİT POLİS İSMAİL ÖZBEK ORTA OKULU BURSA/KESTEL.
BİRİNCİ DERECEDEN İKİ BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER
Ders : MATEMATİK Sınıf : 8.SINIF
DENKLEMLER. DENKLEMLER ÜNİTE BAŞLIĞI X kimdir neye denir,neden gereksinim duyulmuştur.Bilinmeyeni denklem kurmada kullanırız.Bilinmeyen problemlerde.
Birinci Dereceden Denklemler
DERSİMİZİ ŞU ANA BAŞLIKLAR HALİNDE İNCELEYECEĞİZ.
CEBİRSEL İFADELER.
DOĞRUNUN EĞİMİ İLE DENKLEMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
EŞİTLİK ve DENKLEM.
MATEMETİK YARI YIL TATİL ÖDEVİ 7. SINIF.
EŞİTLİK VE DENKLEM KURMA PROBLEMLERİ
DENKLEM ÇÖZME Sonraki sayfa
CEBİRSEL İFADELER ÖMER KOCA
CEBİRSEL İFADELER.
DOĞRUSAL DENKLEM SİSTEMLERİNİN GRAFİK İLE ÇÖZÜMÜ
Eşitlik ve denklem.
DOĞRUSAL DENKLEMLER Tuba TIRAŞOĞLU
İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER
İLKÖĞRETİM MATEMATİK 6.SINIF
MATEMATİK 1 POLİNOMLAR.
RASYONEL SAYILARLA ÇOK ADIMLI İŞLEMLER
DİFERANSİYEL DENKLEMLER
MATEMATİK DERSİ KONU : DENKLEM ÇÖZME SEMİH YAŞAR
İSMAİL EKSİKLİ Öğr. No:
ÇEMBER VE DAİRE.
KARMAŞIK SAYILAR.
BİR BİLİNMEYENLİ RASYONEL DENKLEMLER
KARMAŞIK SAYILAR.
BASİT CEBİRSEL İFADELER
KOORDİNAT SİSTEMİ.
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ ÖZKAN ÖZCAN
İLKÖĞRETİM MATEMATİK 8.SINIF
HAZIRLAYAN:İMRAN AKDAĞ NO:
Diferansiyel Denklemler
İçinde değişken bulunduran ifadelere cebirsel ifadeler denir. Örnek: 3x+1, 6x²+23x+7, 2xy+y gibi….
CEBİRSEL İFADELER İçinde en az bir tane bilinmeyen bulunan ifadelere cebirsel ifadeler denir.Örneğin, 5.x-8 cebirsel ifadesinde x bilinmeyen veya değişken.
Denklemeler içerdiği değişkenin sayısına ve kuvvetine göre sınıflandırılır. Aşağıdaki örneklere bakarsak; 2x+4=15I. Dereceden I Bilinmeyenli Denklem x.
İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER
CEBİRSEL İFADELER Terim , Katsayı, Kuvvet
Tanım: Bir x 0  A = [a,b] alalım. f : A  R ye veya f : A -{x 0 }  R ye bir Fonksiyon olsun Terimleri A - {x 0 } Cümlesine ait ve x 0 ’a yakınsayan.
Yeşilköy Anadolu Lisesi. TANıM (KONUYA GIRIŞ) a, b, c gerçel sayı ve a ¹ 0 olmak üzere, ax 2 + bx + c = 0 biçimindeki her açık önermeye ikinci dereceden.
EŞİTLİK VE DENKLEM DOĞRUSAL DENKLEMLER
Ders : MATEMATİK Sınıf : 8.SINIF
DERSİMİZİ ŞU ANA BAŞLIKLAR HALİNDE İNCELEYECEĞİZ.
DERSİMİZİ ŞU ANA BAŞLIKLAR HALİNDE İNCELEYECEĞİZ.
CEBİRSEL İFADELER. CEBİRSEL İFADE VE BİLİNMEYEN NEDİR? En az bir bir bilinmeyen ve bir işlem içeren ifadelere cebirsel ifadeler denir. Cebirsel ifadelerde.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DERSİMİZİ ŞU ANA BAŞLIKLAR HALİNDE İNCELEYECEĞİZ.
DERSİMİZİ ŞU ANA BAŞLIKLAR HALİNDE İNCELEYECEĞİZ.
..Denklemler..
DERSİMİZİ ŞU ANA BAŞLIKLAR HALİNDE İNCELEYECEĞİZ.
Sunum transkripti:

CEBİR CEBİRSEL İFADELER Cebirsel ifadelerde toplama ve çıkarma işlemi Cebirsel ifadelerde çarpma işlemi DENKLEMLER Birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemler Doğrusal denklemler Kartezyen koordinat sistemi Doğrusal denklemlerin grafikleri

1.CEBİRSEL İFADELER ÖRNEK: Cebir karolarını kullanarak x(x+2) ifadesinin çarpımını bulalım. x 1 1 x 𝑥 2 1 1 x x Olarak alınır ve işlemler sırasıyla şöyle modellenir.

x(x+2) cebirsel ifadesini modelleyelim dağılma özelliği kullanıla- x rak iki cebirsel ifadenin çarpımı işlemi yapılır. x(x+2) = xx+x2 = 𝑥 2 +2𝑥

ÖRNEK: (-x-5) ile (2x+9) ifadelerinin toplamını bulalım ÇÖZÜM: (-x-5)+(2x+9) = -x-5 +2x+9 parantezler kaldırılır = (-x+2x)+(-5+9) benzer terimler bir araya getirilir = (-1+2)x+4 benzer terimlerin katsayıları toplanır =x+4 olur

** Bir cebirsel ifadenin aynı veya farklı katsayılara sahip olan terimlerine ‘benzer terim’ denir. benzer terimler toplanırken içinde bilinmeyen bulunan terimlerin önündeki katsayılar toplanır ve katsayı olarak yazılır. ÖRNEK: (𝑎−1) 2 − 𝑎 2 −7 cebirsel ifadesinin en sade eş değerini bulalım.

ÇÖZÜM: (𝑎−1) 2 − 𝑎 2 −7= 𝑎−1 . 𝑎−1 − 𝑎 2 −7 = 𝑎 𝑎−1 + −1 𝑎−1 − 𝑎 2 −7 = 𝑎 2 −𝑎−𝑎+1− 𝑎 2 −7 = 1−1 𝑎 2 + −1−1 𝑎−7 = 0. 𝑎 2 + −2 𝑎−7 = −2𝑎−7 −2𝑎−7 ifadesi, (𝑎−1) 2 − 𝑎 2 −7 cebirsel ifadesinin en sade şeklidir.

ALIŞTIRMA CEBİRSEL İFADE TERİM SAYISI KATSAYILAR TOPLAMI 8 𝑥 2 −4𝑥+5 9 𝑥 2 −5𝑥−1 4 𝑎 2 −1 9𝑎 1 2 𝑛 2 −𝑛−4 12−4𝑦

CEVAPLAR CEBİRSEL İFADE TERİM SAYISI KATSAYILAR TOPLAMI 8 𝑥 2 −4𝑥+5 3 8-4+5=9 9 𝑥 2 −5𝑥−1 9-5-1=3 4 𝑎 2 −1 2 4-1=3 9𝑎 1 9 1 2 𝑛 2 −𝑛−4 1 2 -1-4=-4,5 12−4𝑦 12-4=8

2.DENKLEMLER 1.Birinci Dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler: **Eşitliğin her iki tarafı aynı sayı ile toplanırsa, eşitlik bozulmaz. ** Eşitliğin her iki tarafı aynı sayı ile çarpılırsa, eşitlik bozulmaz. ÖRNEK: 8𝑥+6=4𝑥−2 denklemini çözelim.

ÇÖZÜM: Eşitliği bozmamak için, eşitliğin her iki tarafına -6 sayısını ekleyelim. 8𝑥+6+ −6 =4𝑥−2+(−6) 0 -8 8𝑥=4𝑥−8 Eşitliğin her iki tarafına, -4x sayısını ekleyelim. 8𝑥−4𝑥=4𝑥+ −4𝑥 −8 4x 0 4𝑥=−8 Eşitliğin her iki tarafını 1 4 sayısı ile çarpalım. 𝑥=−2

** Denklem çözümlerinde eşitliğin bozulmaması için her iki tarafa da aynı işlemin yapılması gerekir. Yani eşitliğin her iki tarafına da aynı sayı eklenebilir veya çıkarılabilir. Her iki taraf aynı sayı ile çarpılabilir ya da sıfırdan farklı aynı sayıya bölünebilir.

2. Doğrusal Denklemler ve grafikleri: Doğrusal ilişkiler ÖRNEK: Sena 1günde 50 sayfa kitap okumaktadır. Tablo ve grafikle bu durumu inceleyelim. Sena’nın okuduğu sayfa sayısı ile zaman arasındaki ilişkinin denklemini bulalım. GRAFİĞE GÖZ AT

Tablo: Sayfa sayısı ve zaman Grafik: sayfa sayısı ve zaman Gün (g) Sayfa sayısı (s) ilişki 1 50 50’nin 1 katı 2 100 50’nin 2 katı 3 150 50’nin 3 katı 4 200 50’nin 4 katı ... .... g s= 50.g 50’nin g katı

Sayfa sayısı ve zaman arasında doğrusal bir ilişki vardır ve bu doğrusal ilişkinin denklemi s=50.g dir. Bu denklem s-50g=0 şeklinde de gösterilebilir. Bu tür denklemlerin belirttiği grafikler, doğrusal grafiklerdir. ** Doğrusal ilişki, iki değişkenden oluşan ax+by+c biçimindeki cebirsel ifade ile gösterilebilir.bu ifade de c sabit sayı, a ve b katsayılardır. a ve b katsayıları aynı anda sıfır(0) olamaz.

KAZANIMLAR Bu üniteyi çalıştığınızda; Cebirsel ifadelerletoplama çıkarma işlemi yapabilecek, İki cebirsel ifadeyi çarpabilecek, Birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemleri çözebilecek, Denklemleri problem çözmede kullanabilecek, Doğrusal denklemleri açıklayabilecek, İki boyutlu kartezyen koordinat sistemini açıklayabilecek ve kullanabilecek, Doğrusal denklemlerin grafiğini çizebileceksiniz.

BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM 

TANSU DEMİR RECEP TAYYİP ERDOGAN ÜNİVERSİTESİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ 2-B 130403072