YAHYA KEMAL İLKÖĞRETİM OKULU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİLERİ.
Advertisements

HOŞGELDİNİZ.
ÇOCUĞUNUZUN OKUL BAŞARISINDA ÖNEMLİSİNİZ!!!
YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
OKUL BAŞARISINDA ANNE BABANIN ROLÜ
OKUL-AİLE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
Yaşar DUMAN Yaşar DUMAN.
ANNE-BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ
Aile Eğitimi Etkinlikleri
SEMİNERİN TEMEL FELSEFESİ
ÇOCUKLARIMIZ… Bizim en değerli varlıklarımız… Tüm çabalarımız
6-7 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ 1.sınıf velilerine tavsiyeler
EĞİTİMDE OKUL VELİ İŞBİRLİĞİ
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
Ailelerin Çocukları İle İlgili Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
Ailelerin Çocukları İle İlgili Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
Çocuğun Eğitiminde Disiplin ve Sınırlar
ÇOCUĞUMA NASIL YARDIMCI OLURUM?.
İNSANI İNSAN YAPAN DEĞERLER…
ÇOCUKLA İLETİŞİM KURMAK
Özgüvenli Çocuk Yetiştirme Seminerini
ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİLERİ.
Eğer bir çocuk kınanarak yaşarsa suçlamayı öğrenir.
ÖZEL EĞİTİME MUHTAÇ ÇOCUKLARIN AİLELERİNE ÖNERİLER
MUSTAFA AY Rehber Öğretmen Ergenle iletişim kurmak neden bu kadar zor?Acaba ergenlerin bize mesajlarını iletmekte zorlanması da aynı nedenlerden kaynaklanıyor.
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
ANNE- - BABA OLMANIN ALTIN KURALLARI
AİLE MODELLERİ VE ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ
Mustafa kemal Akbay İlköğretim Okulu Veli Toplantısına Hoş Geldiniz.
AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.
Girne Orta Okulu Rehberlik Servisi
EVDE BAŞARIYI ARTTIRMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ
ERGENLİK ve PROBLEMLERİ
ERGENLİK DÖNEMİ VE GENÇLERLE İLİŞKİLER
Okulunuzun Fotoğrafını ekleyiniz.
1 CANSAN İLKÖĞRETİM OKULU. 2 “Dünyanın en güzel insanlarına” Sevgili anneme ve babama mektup.
ANNE BABA TUTUMLARI VE OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ÖNEMİ
AİLE EĞİTİMİ ÇALIŞMALARI. ÇOCUĞA; İNANDIĞINIZI, GÜVENDİĞİNİZİ VE SEVDİĞİNİZİ BELLİ EDİNİZ !
SBS - AİLELERE ÖNERİLERİMİZ ERHAN BUDAK (Psikolojik Danışman)
PATNOS RAM 1 AİLE EĞİTİM SUNUSU 4. 2PATNOS RAM EĞİTİM BAŞARISINI YÜKSELTMEDE, SAĞLIKLI VE MUTLU İNSANLAR YETİŞTİRMEDE “AİLENİNİN ROLÜ”
ERGENLİK DÖNEMİ.
SINAV KAYGISI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER
AİLE MODELLERİ VE ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
VE ÇOCUGUN GELİŞİMİNE ETKİLERİ
ÇOCUĞUNUZUN OKUL BAŞARISINDA ÖNEMLİSİNİZ!!!
Hoş Geldiniz Hoş Geldiniz Sunum: Abdurrahman ÇIĞRIK İZMİR.
ANA BABA OKULU SEMİNERİNE
ÇOCUKLARIYLA İLETİŞİMDE AİLELERE ÖNERİLER
AİLELERE ÖNERİLER Çocuklarımız Geleceğimizdir!!! Çocuklarımız Geleceğimizdir!!! Bizler anne babalar olarak kimi zaman bu değerli hazinenin farkında olamıyoruz.
EĞİTİM BAŞARISINI ARTIRMADA AİLENİN ROLÜ
4 HOŞ GELDİNİZ 4 HUN Bİ HEYR HATİNİ 4 EHLEN VESSEHLEN BİKUM.
Ailenin Çocuğun Başarısındaki Rolü ,Sağlıklı İletişim ve Aile Sağlığı
Çocuk Yaşadığını Öğrenir
REHBERLİK SERVİSİ Kübra KARAKALE. “ REHBERLİK SERVİSİ ” NEDİR? Rehberlik servisinde öğrencilerimize çalışmalar ve etkinlikler yapılır. Öğrencilerin gelişim.
ANA BABA OKULU SEMİNERİ.
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
HAZIRLAYAN: CANAN MAÇAN BALİBEY İLKÖĞRETİM OKULU
AKÇAĞLAYAN ORTAOKULU HOŞGELDİNİZ.
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ Psikolojik Danışman Serpil KARACA
AİLE MODELLERİ VE ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Ailelerin Çocukları İle İlgili Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
VALİDEBAĞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
SAVUR ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
Sunum transkripti:

YAHYA KEMAL İLKÖĞRETİM OKULU AİLE İÇİ İLETİŞİM VE ÇOCUKLARIMIZ REHBERLİK SERVİSİ

Ailelerin Çocukları İle İlgili Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR Çocuklarımızın eğitiminde ve başarılı olmalarında etkili olan ortamlar Aile, Okul ve yaşanılan çevredir. Bu 3 ortam birbirini tamamlayan fonksiyonlara sahip olmakla beraber çocuğun eğitiminde en önemli görev aileye düşmektedir. Yapılan araştırmalar,huzurlu ve mutlu ailelerde yetişen çocukların okul ve iş yaşamında daha başarılı olduklarını göstermiştir.

Çocuğun yaşamındaki en etkili çevre aile çevresidir Çocuğun yaşamındaki en etkili çevre aile çevresidir. Çocuk yaşamında en etkili örnekleri ailesinden alır. Anne baba olarak tüm davranışlarınızla örnek olunuz.

7-10 YAŞ EVRESİNDE ÇOCUKLARIN SAHİP OLDUKLARI ÖZELLİKLER Sezgisel düşünmenin yerini mantıksal düşünmeye bıraktığı için nedensellik dönemi’ başlar. Bu evrede çocuklar örgün eğitim için hazırdırlar. Motor becerilerinde kaydedilir bir gelişme gösterirler. Dinleme becerilerinde kaydedilir bir gelişme gözlenir. Uzlaşma ve işbirliği içindedirler. Bu özelliklerinden dolayı yakın arkadaşlıklar kurabilme becerileri geliştirirler. Oyunlarda yenilgiyi kabul edebilirler ve yenilgiden dolayı yıkılmazlar. Kuralları kabullenirler ve harfiyen uygularlar. Karne, not ya da öğretmenin övgüsü gibi somut ödüllere cevap verirler

Zihinsel Gelişimde Ebeveyn davranışları (7-12 Yaş Arası Çocuklarda) Zihinsel Gelişimi Desteklemek İçin Yararlı(işlevsel) Ebeveyn Davranışları Çocukların öğrenme meraklarını desteklemek Öğrendiklerini, bilgilerini takdir etmek Dünya, cinsellik, diğer insanlarla ilişkilerle ilgili güvenilir ve tutarlı bir bilgi kaynağı olmak, Neden-sonuç ilişkisini kurmaları konusunda onları teşvik etmek, Çocukların yaratıcı ve mantıklı düşünme becerilerini destekleyin. Hangi sorumluluğun kime ait olduğu konusunda açık, net olmak Zihinsel Gelişimi Desteklemek İçin Zararlı (işlevsel olmayan) Ebeveyn Davranışları Çocuklara rehberlik yapmadan bazı becerileri öğrenmelerini beklemek Mükemmel olmalarında ısrarcı olmak Çocukların tüm zamanlarını ders, etkinlikle doldurmak, hiç boş zaman bırakmamak Becerilerini küçümsemek, dikkate almamak Çocukların yetersiz olduğu becerileri göz ardı etmek, konuşmamak

ÇOCUK NEYİ ÖĞRENİR? EĞER BİR ÇOCUK DÜŞMANCA DAVRANIŞLAR İÇİNDE YAŞARSA KAVGA ETMEYİ ÖĞRENİR. EĞER BİR ÇOCUK ALAY EDİLEREK YAŞARSA SIKILGANLIĞI ÖĞRENİR. EĞER BİR ÇOCUK HOŞGÖRÜYLE YAŞARSA SABIRLI OLMAYI ÖĞRENİR. EĞER BİR ÇOCUK DEĞER VERİLEREK YAŞARSA SAYGI DUYMAYI ÖĞRENİR. EĞER BİR ÇOCUK DOĞRULARLA YAŞAMIŞSA DÜRÜSTLÜĞÜ ÖĞRENİR EĞER BİR ÇOCUK SEVGİYLE YAŞAMIŞSA DÜNYAYI SEVMEYİ ÖĞRENİR

Çocuğunuzu iyi tanıyınız Çocuğunuzu iyi tanıyınız. Çocuklardan yapamayacağı şeyler istemeyiniz, beklemeyiniz. Onları yeteneklerinin üstünde başarı göstermeye zorlamayınız.

Çocuğun her istediğinin yerine getirilmesi, ona her istediği şeyi yapabileceği, elde edebileceği kanısının verilmesi veya tam tersi olarak isteklerinin çok sınırlandırılması, hiç yerine getirilmemesi çeşitli uyumsuz davranışlar geliştirmelerine neden olacaktır. Bu konuda titiz olunuz.

Çocuğunuza yeteri kadar harçlık veriniz Çocuğunuza yeteri kadar harçlık veriniz. Harçlığını mümkünse aylık veya haftalık olarak toptan veriniz. Böylece kendini yönetmeyi öğrenecek ve sorumluluk kazanacaktır.

Çocuklarınızı başka çocuklarla ve kardeşleriyle mukayese etmeyiniz. Her insanın sahip olduğu nitelikler farklıdır. Onları olduğu gibi kabul ediniz.

ÇOCUKLARIMIZI KESİNLİKLE HİÇ KİMSEYLE KIYASLAMAYALIM Çocuğu olduğu gibi, bir birey olarak kabul etmeme anlamına gelir ve çocuğun kişilik gelişimini zedeler. Her birey farklıdır, eşsizdir, kendine özgüdür. Bu nedenle hiç kimse başka biriyle kıyaslanmamalıdır. Çocuklarımızı kardeşleriyle, akraba çocuklarıyla, arkadaşlarıyla kıyaslamayalım. KIYASLANAN ÇOCUĞUN: Kendine güveni sarsılır,engellenir. Kişiliği incinir, yara alır. Başarmak için çaba harcamaz. Saldırgan ya da içedönük davranışlar geliştirir. Kendisini olumsuz, değersiz değerlendirir.

ÇOCUKLARINIZI ETKİLİ BİR ŞEKİLDE DİNLEYİN. ÇOCUKLARIMIZIN HER ZAMAN DOĞRU DAVRANMALARINI DOĞRU DÜŞÜNMELERİNİ VE MÜKEMMEL OLMALARINI BEKLEMEYELİM. ÇOCUKLARIMIZIN YAŞADIKLARI OLUMLU VE OLUMSUZ DUYGULARI İFADE ETMELERİNE İMKAN SAĞLAYALIM. ÇOCUKLARINIZA ÖZEL ZAMAN AYIRIN. ÇOCUKLARINIZA AYIRDIĞINIZ ZAMANIN SÜRESİ DEĞİL NİTELİĞİ ÖNEMLİDİR. ÇOCUKLARINIZI ETKİLİ BİR ŞEKİLDE DİNLEYİN. ÇOCUKLARINIZA BULUNDUKLARI ORTAMIN VAZGEÇİLMEZ BİR ÜYESİ OLDUKLARINI HİSSETTİRİN

Çocuklarınızı korkutmayınız Çocuklarınızı korkutmayınız. Fazla baskılardan, bedeni cezalardan ve olamayacak sınırlamalar koymaktan sakınınız.

Çocuklarınıza iyi notların yanında zayıf not almasının da normal olduğunu ve çalışmakla durumun düzeltilebileceğini telkin ediniz.

Çocuğunuzun okul dışındaki arkadaşlarını kontrol ediniz.

Ders çalışırken çocuğunuzu ev işi, çarşı, pazar işi için kaldırmayınız

Çocuğunuzu sık sık eleştirmeyiniz Çocuğunuzu sık sık eleştirmeyiniz. Hele bunu başkalarının yanında asla yapmayınız. Onun aşağılık duygusuna kapılmasını önleyiniz.

Beğendiğiniz, takdir ettiğiniz taraflarını söyleyiniz Beğendiğiniz, takdir ettiğiniz taraflarını söyleyiniz. Kendine güven duymasını sağlayınız.

Çocuklarınız arasında ayırım yapmayınız. Çocukları kıskandırmayınız Çocuklarınız arasında ayırım yapmayınız. Çocukları kıskandırmayınız. Hepsine sevgi ve ilgi gösteriniz.

İçinde bulundukları yaşlarda arkadaş çocuğunuz için çok önemlidir İçinde bulundukları yaşlarda arkadaş çocuğunuz için çok önemlidir. Arkadaşı olmasına ve iyi arkadaşlar seçmesine yardımcı olunuz.

Televizyon izlemede çocuğunuza iyi alışkanlıklar kazandırınız Televizyon izlemede çocuğunuza iyi alışkanlıklar kazandırınız. Sürekli TV izleme çocuğunuzun başarısını olumsuz etkiler. Ancak bunu zor kullanarak değil, ikna ederek gerçekleştiriniz.

Çocuğunuzun evde ders çalışmasını kontrol ediniz. Ancak sürekli şekilde "ders çalış" ikazı olumsuz etki yapmaktadır. Ona güvendiğinizi belli ederek uyarınız.

Çocuklara bol bol öğüt verme yerine, örnek davranışlar yapın ve örnek davranışlar bulup gösterin.

Çocukların tutum ve davranışlarına biçim ve yön verirken "ben senin kadarken" diye başlayan konuşmalardan kaçının.

Çocukları nızla yapılan konuşma ve tartışmaları onları korkutarak ve yıldırarak kesmeyin.

Konuşma ve tartışmalar sırasında çocuklarınızın doğru düşündüğü, gerçeği bulup söylediği durumlarda ona hak verin, düşünce ve önerisini gerçekleştirmek için yardımcı olun. “Ben önemliyim” “Ben değerliyim” “Beni kabul edin

Aile ve evle ilgili konularda ve sorunlarda gencin düşünce ve önerilerini alıp, onunla konuşup tartışmaktan çekinmeyin.

Her davranışın bir "sebebi", bir "amacı" vardır. Birey her davranışını bedensel, ruhsal ve sosyal yaşamında bir denge sağlamak için yapar. Çocuğunuzda görülen olumsuz davranışların, başarısızlıkların da bir sebebi vardır. Bunları ortadan kalkması dayak ve ceza ile değil, bunları doğuran sebeplerin ortadan kalkması ile mümkündür.

Çocuklarınıza karşı sabırlı, soğukkanlı ve anlayışlı olunuz. Doğal olarak onlar hata yapacaklardır, kusurları ve kötü hareketleri olacaktır. Hoşgörüyü elden bırakmayın.

PSİKOLOJİK DANIŞMAN&REHBER ÖĞRETMEN SALİH UĞUR PSİKOLOJİK DANIŞMAN&REHBER ÖĞRETMEN