ÖĞRENCİ BAŞARISINDA ANNE BABA TUTUMLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ERDAL YILMAZ PSİKLOJİK DANIŞMAN
Advertisements

ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİLERİ.
SINAVLARDA YAŞANAN KAYGININ AZALTILMASINA YÖNELİK VELİLERE ÖNERİLER
 HAZIRLAYAN : MEHMET RAC İ KILIÇ.  Anne ve babalar!  Genellikle çocuklarımızın çok zeki oldu ğ unu dü ş ünürüz; ancak okulda bazı derslerden ba ş.
ÖZEL ÇAYCUMA AÇI DERSHANESİ
EĞİTİM BAŞARISINI ARTTIRMADA ANNE BABANIN ROLÜ
SINAVLARA HAZIRLIKTA AİLELERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR.
Değerler Eğitimi Özgüven.
ÇOCUĞUNUZ SINAVA HAZIRLANIYOR!..
SELDA HARMAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN
ANA BABA VE ERGENLİK.
ANA-BABA OLABİLMEK.
AİLE EĞİTİM SUNUSU 5.
ÇOCUK EĞİTİMİNİN ANAHTARI: ÖZGÜVEN
ANNE-BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ
ANNE BABA TUTUMLARI.
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …. Çocuklarımızı çok severken kişisel isteklerimizin, beklentilerimizin onlar için belki de aşırı bir yük olacağını.
EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR Davranışlarımızla çocuğumuza model olmalıyız.
HOŞGELDİNİZ.
AİLE EĞİTİM SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ
Sınav Başarısında Ailenin Rolü
Tutum Kişinin herhangi bir olaya ve kişiye karşı olan tutumu onun kişiliği doğrultusunda gerçekleşir. Genellikle ev dışındaki ortamlarda yaşıtları tarafından.
AİLE VE İLETİŞİM AİLE VE İLETİŞİM.
ANNE BABALAR SINAVA HAZIR MISINIZ?
Okul Rehberlik Servisi
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …
ÇOCUĞUN SINAV KAYGISINI AZALTMAYA YÖNELİK AİLELERE ÖNERİLER
ÇOCUKLA İLETİŞİM KURMAK
Özgüvenli Çocuk Yetiştirme Seminerini
ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİLERİ.
ANNE BABA OLABİLMEK.
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ
ÇOCUK GELİŞİMİNDE OKULÖNCESİ EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
ANNE BABA OLABİLMEK.
BİR ANNE YA DA BABANIN ÇOCUĞU İÇİN YAPABİLECEĞİ
ERGENLİK DÖNEMİ VE GENÇLERLE İLİŞKİLER
MEHMET GÖKHAN AY ANADOLU LİSESİ
KAYGI NEDİR. Büyük felaketler büyük insanların yetiştiği okuldur
SEVGİLİ ANNE-BABALAR. Gençlerimizin sorumluluk sahibi, başarılı, mutlu,olumlu,kendilerini ve yaşamayı seven insanlar olarak yetişmelerini istiyorsak;onlara.
SEÇİLİN HİKAYESİ RESİM SEVGİDEN YOKSUN ÇOCUKLARIN BÜYÜMESİ, YÜRÜMESİ, KONUŞMASI gecikir. ZEKA DÜZEYİNDE GERİLEME olur. Çocuğun kişilik ve başarı ortamı.
SINAVLARDA OLUŞABİLECEK KAYGININ VE ÇOCUĞUN KAYGISINI
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ
ŞEHİT ALBAY İBRAHİM KARAOĞLANOĞLU ORTAOKULU
SBS - AİLELERE ÖNERİLERİMİZ ERHAN BUDAK (Psikolojik Danışman)
FADİME AKCA PSİKLOJİK DANIŞMAN
SINAV KAYGISI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER
ANNE-BABANIN SORUMLULUKLARI
“Kaygı ve sınav kaygısı nedir?” “Nedeni belirsiz korkuya kaygı denir. Kaygıda korkudan farklı olarak fiziksel açıdan tehdit eden bir uyaran söz konusu.
DUYGUSAL VE SOSYAL GELİŞİM
EYVAH ÇOCUĞUM ARTIK ERGEN!
Ailenin Çocuğun Başarısındaki Rolü ,Sağlıklı İletişim ve Aile Sağlığı
OLUMLU DÜŞÜNCE NEDİR? Hayatın her alanında, bizi her konuda etkileyen aslında bizim olaylara nasıl baktığımızdır. Şunu unutmamak gerekir ki; meydana.
SINAVLARDA YAŞANAN KAYGININ AZALTILMASINA YÖNELİK
SINAVLARDA YAŞANAN KAYGININ AZALTILMASINA YÖNELİK VELİLERE ÖNERİLER.
Çocuklarımıza nasıl davranıyoruz?
ANA-BABA OLABİLMEK.
BAŞARIYA GÖTÜREN AİLE Hazırlayan: Psikolojik Danışman Nur Türkoğlu.
SINAVLARDA YAŞANAN KAYGININ AZALTILMASINA YÖNELİK
SINAVLARDA YAŞANAN KAYGININ AZALTILMASINA YÖNELİK
AİLE İÇİ İLETİŞİM Anne-Baba Tutumu
ANA BABA VE ERGENLİK.
ANNE BABALAR SINAVA HAZIR MISINIZ?
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ
ANNE BABALAR, ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR!!!
PELİN AŞÇI.
Sunum transkripti:

ÖĞRENCİ BAŞARISINDA ANNE BABA TUTUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMAN MERVE NAZMİYE ULUDAĞ

EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR

“BİR GÜL FİDANI NASIL SUYA, HAVAYA , IŞIĞA VE TOPRAĞA MUHTAÇ İSE; ÇOCUK TA SEVGİNİN ŞEVKATİN , KARŞILIKLI SAYGININ OLDUGU MUTLU BİR AİLE TOPRAĞINA MUHTAÇTIR.”

SEVGİDEN YOKSUN ÇOCUKLARIN BÜYÜMESİ, YÜRÜMESİ, KONUŞMASI gecikir. ZEKA DÜZEYİNDE GERİLEME olur.

“Olumlu çocuk yetiştirmenin ilk şartı, olumlu anne-babadır “Olumlu çocuk yetiştirmenin ilk şartı, olumlu anne-babadır. Hiç birimiz mükemmel değiliz o zaman onlardan mükemmel olmalarını bekleyemeyiz.”

SORUMLULUKLAR ANA-BABALIK KİŞİYE AŞAĞIDAKİ SORUMLULUKLARI YÜKLER: Çocuğun Bakımı Çocuğun Korunması Çocuğun Eğitimi Çocuğun Ruh Sağlığının Zedelenmemesi Çocukla Kaliteli Zaman Geçirme Çocuğun Hayatı ve Geleceği Hakkında Doğru Kararlar Alma Çocukla Sağlıklı Bir İletişim Kurma Çocuğa Duygusal Anlamda Destek Verebilme Çocuğun Masraflarını Karşılayabilme

ANNE-BABA TUTUMLARI AŞIRI KORUYUCU ANNE-BABALAR ÇOCUK EĞİTİMİNDE ANNE-BABANIN ROLÜ ANNE-BABA TUTUMLARI AŞIRI KORUYUCU ANNE-BABALAR OTORİTER,ELEŞTİRİCİ ANNE-BABALAR MÜKEMMELİYETÇİ ANNE-BABALAR SAĞLIKLI VE ETKİLİ ANNE-BABALAR

(AŞIRI KORUYUCU ANNE-BABALAR) ÇOCUK EĞİTİMİNDE ANNE-BABANIN ROLÜ (AŞIRI KORUYUCU ANNE-BABALAR) Aşırı sevgiden kaynaklanan ilgi, çocuğu boğar, bağımlı ve güvensiz bir kişilik yaratır. Çocuk, her türlü ihtiyacında ve karşılaştığı her sorunda çözüm kapısı olarak ailesini görür. Bu da, çocuğun özgüveninin ve sorumluluk duygusunun gelişmesini engeller.

AŞIRI KORUYUCU ANNE-BABALAR Çocuklarına Hayat Tecrübesi Yaşama Fırsatı Tanımazlar Çocuklarını Hiç Büyütmezler, Hep Bebekmiş Gibi Davranırlar Çocuklarına Hiçbir İş veya Görev Vermezler, Her şeyi Kendileri Yapmaya Çalışırlar

SONUÇ ÖZGÜVEN DUYGUSU GELİŞMEZ HUZURSUZLUK VE KAYGI OLUŞUR ANA-BABAYA BAĞIMLI OLUR SORUMLULUK DUYGUSU GELİŞMEZ İÇEDÖNÜK VEYA SALDIRGAN OLUR DAVRANIŞ VEYA UYUM SORUNLARI GÖRÜLÜR

(OTORİTER,ELEŞTİRİCİ ANNE-BABALAR) ÇOCUK EĞİTİMİNDE ANNE-BABANIN ROLÜ (OTORİTER,ELEŞTİRİCİ ANNE-BABALAR) Sevginin davranışlara yeterli yansımaması, çocukta değersiz olduğu hissini uyandırır. Sıkı kurallar ve fiziksel yaptırımlarla yetişen, kişiliği hiçe sayılan çocuk, kendi hayatını kontrol etmekte zorlanır Sessiz, çekingen, güvensiz, küskün, aşırı hassas ve pasif bir kişilik oluşur. kendini, duygularını ifade edememe, BAZEN saldırganlık ve davranış sorunları görülebilir.

OTORİTER-ELEŞTİRİCİ ANNE-BABALAR ÇOCUKLAR ÜZERİNDE BASKI KURARLAR ÇOCUKLARINI DİNLEMEZLER ÇOCUKLARININ ÇABALARINI GÖREMEZLER SÜREKLİ ELEŞTİREN, SUÇLAYAN ANNE-BABALARDIR. SADECE KENDİ İSTEKLERİ, DUYGULARI VE KURALLARI ÖN PLANDADIR.

MÜKEMMELİYETÇİ ANNE-BABALAR ÇOCUK EĞİTİMİNDE ANNE-BABANIN ROLÜ MÜKEMMELİYETÇİ ANNE-BABALAR Çocuk hakkındaki tüm kararları "çocuğumu en iyi ben tanırım" anlayışıyla almak ve ondan sadece bu kararlara uymasını beklemek, mutsuz, kendi yetenek ve ilgisine uygun bir meslekte çalışmayan, bu nedenle kendiyle barışık olmayan bir insan yaratır.

MÜKEMMELİYETÇİ ANA-BABA TUTUMLARI BU ANNE-BABALARI MEMNUN ETMEK OLDUKÇA ZORDUR.. ÇOCUK ÇIRPINDIKÇA HEP DAHA FAZLASINI İSTERLER. ZAMANLA ÇOCUK AŞIRI KAYGI, STRES, TEDİRGİNLİK, HAYAL KIRIKLIĞI GİBİ DUYGULARI YAŞAMAYA BAŞLAR. “TIRNAK YEME, KEKEMELİK, ALT ISLATMA, YALAN, ÇALMA, ...GİBİ” DAVRANIŞ SORUNLARIYLA KENDİNİ İFADE EDER.

ETKİLİ ANA-BABALIK NEDİR? HER KOŞULDA SEVGİ, SAYGI, ANLAYIŞ, HOŞGÖRÜ VE ŞEFKAT EŞLER ARASI UYUM VE İŞBİRLİĞİ ÇOCUK YETİŞTİRME HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ OLMA AİLE İÇİ SAĞLIKLI İLETİŞİMİ SAĞLAMA

SAĞLIKLI VE ETKİLİ ANNE-BABALAR DEMOKRATİK ANNE-BABALAR ÇOCUK EĞİTİMİNDE ANNE-BABANIN ROLÜ SAĞLIKLI VE ETKİLİ ANNE-BABALAR DEMOKRATİK ANNE-BABALAR Yaşıtları ile gezmesi, sinema ve tiyatroya gitmesi, müzik dinlemesi gibi ilgilerine saygı gösterelim. Hayatı farklı yönleriyle tanımasına ve kişiliğinin gelişmesine fırsat verecek aktivitelerdir. Çocuğumuzu anlamak, neyi neden yaptığını öğrenmek istiyorsak, onu yargılamadan tarafsız olarak dinleyelim. Böylece, gerçek duygularını ve sorunlarını öğrenmeye şansımız olur.

ETKİLİ VE SAĞLIKLI ANNE-BABA TUTUMLARI ÇOCUK EĞİTİMİNDE ANNE-BABANIN ROLÜ ETKİLİ VE SAĞLIKLI ANNE-BABA TUTUMLARI ÇOCUKLARINA GÜVENİRLER ONLARI ÖVER VE TAKDİR EDERLER SORUMLULUK VERİRLER YENİ DENEYİMLER YAŞAMALARINA İZİN VERİRLER, ORTAM HAZIRLARLAR

ÇOCUK EĞİTİMİNDE ANNE-BABANIN ROLÜ ÖNERİLER Sevgi sözcüklerini çocuğumuza cömertçe kullanalım; sarılmayı, öpmeyi asla ihmal etmeyelim. Hiç bir zaman onu "sevgisizlik" le cezalandırmayalım. O, her şeye rağmen bizim çocuğumuzdur. Ona değerli olduğunu hissettirin.

ÇOCUK EĞİTİMİNDE ANNE-BABANIN ROLÜ ÖNERİLER "Sana güveniyorum, elinden geleni yapacağına inanıyorum" mesajını verin. "Bu kafayla gidersen...", "Ben demedim mi..." diye başlayan sözler söylemeyin. Hayat sadece ders ve sınav üzerine kurulmamıştır. 'Sınavı ve başarılı olmayı, çocuğun "var olma nedeni" haline getirirsek, onun elini kolunu bağlamış, özgüvenini zedelemiş ve kaygılarını çoğaltmış oluruz.

ÇOCUK EĞİTİMİNDE ANNE-BABANIN ROLÜ ÖNERİLER Kendisini Mutlu, Huzurlu Ve Güven İçerisinde Hissetmesine Gayret Edin Çocukların Size Karşı Duygularını Açıkça İfade Etmelerine İzin Verin İyi Anne-baba Olmak ,Çocuğun Her İstediğini Yapmak, Her İstediğini Almak Olmadığını Unutmayın Çocuğunuzla Kaliteli Zaman Geçirin Çocuklarınızı Sevmek İçin Hiçbir Gerekçeye İhtiyacınızın Olmadığını Unutmayın…..

Video 1

ERGENLİK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

Sınavlarda ve Akademik Başarısında Ana-Babanın Rolü Sınav başarısı için anne babalara stratejiler

Çocuğunuzun ilk ve en önemli öğretmeni kim? Unutmayınız ki çocuğunuzun ilk ve en önemli öğretmeni sizsiniz.

Unutmayın ki genellikle ilgili olan ana-babaların çocukları daha başarılı olabilmektedir

Unutmayın ki hiçbir başarı tek başına elde edilemez Evdeki herkesin, varsa büyükannenin, büyükbabanın ve kardeşlerin az veya çok belirli bir düzeyde etkisi olacaktır.

Sizler TV seyrederken çocuğunuza “- Haydi git odanda ders çalış Sizler TV seyrederken çocuğunuza “- Haydi git odanda ders çalış...” dememelisiniz. Sizler de TV’yi kapatıp elinize bir kitap veya en azından bir gazete almalısınız. Bu size belki biraz zor gelebilir ancak iyi ana-baba olmak fedakarlık ister.

ELEŞTİRMEK YERİNE SAYGI Onu sürekli eleştirmek yerine ona sürekli iyi model olursanız o zaman ona destek vermiş olursunuz…

Güvensizlik-öğrenmenin en önemli güçlüğüdür. Ona güveneceksiniz ve güvendiğinizi de ona söyleyecek veya hissettireceksiniz. Aslında öğrenmede karşılaşılan güçlüklerin temelinde yetersizlikten çok kendine olan güvensizlik vardır.

Çocuk okulda veya sınavlarda bazen başarısızlıklar yaşayabilir. Ancak bunlar doğru kullanıldığı zaman başarı yolunda kullanılabilecek birer araç olurlar.

Çocuklarınızı asla başkalarıyla kıyaslamayın :

Video 2

Çocuklarınızın arkadaşlarına gerekli önem ve ilgiyi gösterin :

Çocuklarınızın arkadaşlarını elbette ki öncelikle inceleyin ve tanımaya çalışın. Çünkü özellikle ergenlik çağında arkadaşlık etkisi çok fazladır. İyi arkadaş çocuğa iyi etki yaparken kötü arkadaş kötü etki yapar. Onun için aşırıya kaçmadan çocuğunuzun arkadaşlarının iyi olup-olmadığını gözlemek ve gerekirse çocuğu uyarmak temel bir göreviniz olmalıdır.

Arkadaşlarıyla Daha İyi Öğrenir Çocuğunuzun uygun göreceğiniz arkadaşına ders vermesini teşvik edin. Çocuğunuz için öğrendiklerini en iyi akılda kalma yöntemi bu yaklaşımdır. Yani çocuğunuz arkadaşına öğrettiği zaman hem arkadaşı hem de kendisi kazanacaktır.

Unutmayın ki çocuğun başarısında aile-içi huzur çok önemlidir. Evde huzurlu bir ortamın olmayışı okul ve sınavlarda başarısızlığın temel nedenlerinden biridir.

Sizler anne-baba olarak kendinizi 2 şekilde görebilirsiniz: Birincisi aynaya bakarsınız kendinizi görürsünüz İkincisi çocuklarınıza bakarsınız yine kendinizi görürsünüz. Çocuklar ailenin aynasıdır. Anne-babalar gösterdikleri davranışlarla sürekli olarak çocukların gözünde model oluştururlar. RAM

UNUTMAYIN; SİZİN ÇOCUĞUNUZ OLARAK DOĞMAK ONLARIN ELİNDE DEĞİLDİ, ANCAK SEÇME HAKLARI OLSAYDI, SİZDEN BAŞKA KİMSENİN ÇOCUĞU OLMAK İSTEMEZLERDİ... RAM

Çocuğunuzu tanıyor musunuz? *Çocuğunuz en çok hangi rengi seviyor? *En iyi arkadaşının adı ne? Onunla tanıştınız mı? *Öğretmenini seviyor mu? Öğretmeninin adı ne? *En çok kimi taklit ediyor? Büyüyünce kim gibi olmak istiyor?

*En çok ne yemekten hoşlanıyor? Sevdiği yemeğin adı ne? *TV’ de en çok hangi programı seviyor? Sevdiği, izlemekten hoşlandığı bir sanatçı var mı? *Neleri yapmaktan hoşlanıyor? *Gelecekte olmayı düşündüğü meslek var mı?

SINAVA HAZIRLANMA SÜRECİNDE ÇOCUKLARIMIZA NASIL,DESTEK OLABİLİRİZ

Kaygı, öğrenmenin ve öğrendiğini kullanmanın önündeki en önemli engeldir.   Kaygısı artan, sınava olduğundan farklı anlamlar veren öğrenciler için her sınav bir "Kriz"dir. Kendisini ispatlaması gereken, değerli olduğunu herkesin görmesi gereken ve mutlaka kazanılması gereken bir savaş.   Bu duygularla sınava hazırlanan genç, her bir sınavı, hatta her bir çalışma testini, kazanılması gereken bir savaş olarak görecek, yapamadığı her bir soruyu kaybedilmiş bir savaş olarak yorumlayacaktır.

ÇOCUĞUN KAYGISINI AZALTMAYA YÖNELİK ÖNERİLER Yoğun kaygı yaşayan kişiler geleceği düşünmekten bugünü kullanamazlar. Sizin sınav sonucu ile aşırı meşgul olmanız, çocuğunuzun da bu yönde meşguliyetini arttıracaktır. Çocuğunuza yardımcı olmak için çocuğunuzun bugünkü yaptıkları ile ilgilenebilirsiniz.

En az şu kadar net yapmalısın. ‘’Matematik ve Türkçeden ful yapmalısın En az şu kadar net yapmalısın. ‘’Matematik ve Türkçeden ful yapmalısın.’’ Başarılı olmalısın.’’ Kendini dersine vermelisin. ’’ Bu yıl mutlaka kazanmalısın’’ vb. türünden zorunluluk ifade eden cümleler öğrencinin kaygısının artmasına neden olmaktadır. Bu tür zorunluluk ifade eden sözleri mümkün olduğunca az kullanmaya çalışın.

Çocuğa, sınavların onun kişiliğini değerlendiren bir ölçü olmadığı, kazanmak kadar kaybetmenin de hayatın bir parçası olduğu, hayatın sonu olmadığı anlatılmalıdır.

“Sen bizim evladımızsın. Seni seviyoruz ve hep seveceğiz “Sen bizim evladımızsın. Seni seviyoruz ve hep seveceğiz.” şeklinde açıklamalar yaparak öğrenci rahatlatılmalıdır. Öğrenci, ailesinin sevgisini kazanmak için özel bir gayret sarf etmek zorunda olmadığını anlayacaktır.   Bu rahatlama, öğrencinin sınavda daha iyi performans göstermesini sağlayacaktır.

TEŞEKKÜRLER