ŞİİR TÜRLERİ. ŞİİR TÜRLERİ 1.LİRİK ŞİİR Her tür duygu,özlem ,dilek,düş ve coşkuları dile getiren şiirlerdir: “Her şey insanla güzel Doğan güne karşı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1/20 Yazı Türleri “Seçilmiş bir konu üzerinde, yapılan araştırma ve incelemelerin sonucunu bildiren yazılara denir.” Yukarıda hangi türün tanımı yapılmıştır.
Advertisements

SANAT VE SANAT DALLARI HAZIRLAYAN:EMRE BOYUN
HazIrlayan:Vecİhe –PInaR AVCI 4/a 138
ŞİİR TÜRLERİ.
EDEBİYAT BİLGİSİ Edebi türler 2 grupta incelenir A)Düz yazı B)Şiir
ANLATIM BOZUKLUKLARI Duygu ve düşüncelerin dil aracılığıyla anlatılmasına ANLATIM denir. Dil ve düşünce arasında iyi bir bağın kurulamaması, anlatım gücünü.
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
PARAGRAFTA ANLAM.
NAZIM Duygu ve düşüncenin uyaklı ve ölçülü sözlerle anlatılmasıdır. Ölçülü ve uyaklı söylenmiş ya da yazılmış yapıtlara "manzum eser" denir. Kısabiçimde.
MANZUME VE ŞİİR.
ŞİİRDE TEMA.
Konu=İNSAN SESLERİ.
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI

Ergül CELEP,Nursun KARAGÜL,Emel USLU, Nilüfer BEYAZIT
İSLAMİYETTEN ÖNCEKİ TÜRK EDEBİYATI (..?-11.yy.)
ŞİİR TÜRLERİ.
NAZIM, MANZUME, MANZUM ESER
TÜRKÇECİNİN AŞKI Sevgilim( ) Zamirlerin isminin yerini tutamayacağı bir gecedeyim( ) Her şey karanlık ve darmadağın. En kral yapıbilimci gelse yine de.
dünyanın “NEHİR”lerindeki her damla su...
ŞİİR VE ŞİİR TÜRLERİ.
Kına Gecesi Manileri Kınayı getir aney Parmağın batır aney Bu gece misafirem Koynunda yatır aney.
TÜRK HALK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ.
GİTME VAKTİ Şiir: Emine TOKGÖZ.
ŞİİRDE ŞEKİL.
TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları
Konularına Göre Şiir Türleri
KONULARINA GÖRE ŞİİR TÜRLERİ
En az iki ismin bir araya gelerek bir kavramı veya bir varlığı karşıladıkları söz öbekleridir. Tamlamalarda “tamlayan” ve “tamlanan” bulunur. Tamlayan.
EDANUR GÜMÜŞ 5/C BAHAR KOLEJİ TARSUS/MERSİN KIR ŞARKISI.
Sonbaharımsın Artık
SES BİLGİSİ.
ŞİİR Edebiyat türlerinin en eskisi şiirdir.Bugüne kadar şiirin birçok tanımı yapılmıştır.Bu tanımlamalar çağdan çağa ,kişiden kişiye değişmiş;kesin bir.
Mitat Zorlu 1 Adı ve Soyadı : …………………………………………. 12 Ocak 2009 Pazartesi 1. Dinozorlardaki işlemleri incele.Verilmeyen sayıları bul.Bulduğun sayılara ait.
ŞİİR Edebiyat türlerinin en eskisi şiirdir.Bugüne kadar şiirin birçok tanımı yapılmıştır.Bu tanımlamalar çağdan çağa ,kişiden kişiye değişmiş;kesin.
ÇEVRE.
ŞİİR ÇEŞİTLERİ GEDİKLİ FURKAN TAHA. ŞİİR ÇEŞİTLERİ GEDİKLİ FURKAN TAHA.
KELİME OYUNU YARIŞMASI 1 GENEL BİLGİ Her yarışmacı 12 soruya yanıt verecektir Yarışmacı, sorunun yanıtını bilemediği takdirde dilediği kadar.
Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B
CAHİT SITKI TARANCI DESEM Kİ ... Desem ki... İnan bana sevgilim inan,
İnsanoğlunun kendini geliştirmesi ( bugünkü medeniyet seviyesine ulaşması ) dil aracılığı ile olmaktadır. Dil sayesinde bütün birikimlerini sonraki kuşaklara.
ÇOCUK KİTAPLARI Çocuk Kitabın sayfalarını çevirirken adeta resimlerle konuşmaya bir şeyler anlatmaya çalışacaktır. Çocuğun çevresinde duydukları ile bu.
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
Cumhuriyet Döneminde Halk Şiiri
Hazırlayan: Mukaddes Alkan_s7
Olay çevresinde oluşan metinler DESTAN
İslami Dönemde İlk Dil ve Edebiyat Ürünleri
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ DESTAN DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
YE Şİ M ÖZDEM İ R BA Ş AK Ş EH İ R ANADOLU L İ SES İ MANZUME VE ŞİİR.
GÜZEL SANATLAR İÇERİSİNDE EDEBİYATIN YERİ  YE Şİ M ÖZDEM İ R  BA Ş AK Ş EH İ R ANADOLU L İ SES İ.
Hazırlayan Leyla DENİZ. Dilde biri nazım diğeri nesir olmak üzere iki anlatım biçimi vardır. Nazım, ölçülü ve uyaklı anlatım biçimidir. Manzume: Ölçü.
TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ
DERS;SOSYAL BİLGİLER KONU; ÜLKEMİZDE GÖÇ ADI;ALKAN SOY ADI;DÜZLÜ SINIF; 7/A NO;34 ÖĞRETME’NİN ADI;EMRAH SOY ADI;KASKATI.
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
Turklerin İslam dinini kabul etmelerinden sonra, halk arasında İslam öncesi Türk edebiyatı geleneğinin sürdürülmesiyle gelişen edebiyat türüdür. Türklerin.
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
GÜZEL SANATLAR VE EDEBİYAT GÜZEL SANATLAR İÇİNDE EDEBİYATIN YERİ
ÂŞIK TARZI HALK ŞİİRİ.
GÖRSEL SANATLAR DERSİ.
HAZIRLAYAN: HAZIRLAYAN: FURKAN TAFLAN FURKAN TAFLAN 10-G G 265.
GARİP ŞİİR. Garip Hareketi’nin etkisinin sürdüğü yıllarda şiiri onlar kadar bayağılaştırmak istemeyen, her biri kendine özgü şiir tarzını oluşturmuş aşağıdaki.
I. ŞİİR.
ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
- Coğrafi konum (yeryüzü şekli, iklim…) Dinsel inanışlar
TÜRK EDEBİYATI EVRELERİ
ANONİM HALK EDEBİYATI Anonım halk edebiyatı, ilk söyleyeni unutulan ağızdan ağıza aktarılak, halkın ortak malı olmuş bır edebiyattır. Anonim edebiyat ürünleri,
Sunum transkripti:

ŞİİR TÜRLERİ

1.LİRİK ŞİİR Her tür duygu,özlem ,dilek,düş ve coşkuları dile getiren şiirlerdir: “Her şey insanla güzel Doğan güne karşı gerinen evler, Mavi rüzgarların koştuğu sokak! İnsan olmazsa ;kötü resimler gibi Lâcivert bahçelerde başlayan bahar Temmuz tarlalarında başak”

2.EPİK ŞİİR Bir ulusun yaşamını derinden etkileyen savaş,göç…gibi tarihsel ve toplumsal olayları ,olağanüstü niteliklerle anlatan ,yüzlerce dizeden oluşan şiirlerdir. Savaş,yiğitlik,yurt sevgisi gibi konuları işler.

3.DİDAKTİK ŞİİR Duygudan çok düşüncenin ağır bastığı eğitici,öğretici şiirlerdir. Ör:” Şermîn”,”fabllar”…

4.PASTORAL ŞİİR Kır ve çoban yaşamının güzelliklerini anlatan şiirlerdir. “idil” ve “eglog” olarak ikiye ayrılır.

5.SATRİK ŞİİR Toplumdaki yanlışlıkların taşlamalarla,yergilerle dile getirildiği şiirlerdir. “Mutfağa fareler ayak basmazdı. Kediler kilere kulak asmazdı, Yaş söğüt dalına vursan kesmezdi, Soğan doğradığım bıçak nic’oldu.”

6.DRAMATİK ŞİİR Manzum tiyatro eserlerindeki şiirlerdir.

İSLÂMİYETTEN ÖNCEKİ ŞİİR TÜRLERİ 1.SAGU 2.KOŞUK 3.DESTAN 4.EFSANE

İSLÂMİYETTEN SONRAKİ ŞİİR TÜRLERİ 1.MÂNİ 2.TÜRKÜ 3.KOŞMA(GÜZELLEME,TAŞLAMA,KOÇAKLAMA,AĞIT) 4.SEMAÎ 5.VARSAĞI 6.DESTAN 7.ÎLÂHİ 8.NUTUK 9.DEVRİYE