ISI: Bir maddenin bütün moleküllerinin sahip olduğu çekim,potansiyel enerjileri ile kinetik enerjilerinin toplamına ısı denir.Isı bir enerji türüdür.Başka.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
5. SINIF KİMYA KONULARI.
Advertisements

MADDE ve ISI.
MADDE ve ISI MADDENİN TANECİKLİ YAPISI:
ISI MADDELERİ ETKİLER.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
3)Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
6.Ünİte Madde ve IsI.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISININ YAYILMA YOLLARI
HAL DEĞİŞİMİ.
MADDE VE ISI.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
ISI VE SICAKLIK.
MADDE İLE ISI ARASINDAKİ İLİŞKİ
ISI ve SICAKLIK.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ISI VE SICAKLIK Maddeyi oluşturan atom yada moleküller sürekli hareket halindedir. Bu hareket katı maddede denge konumu etrafındaki titreşimler , sıvı.
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Genleşme ve Büzülme Katı , sıvı ya da gaz halinde bulunan maddelerin hacimleri ısı aldığında artar, bu olaya genleşme denir. Aynı maddeler sıcaklığı düşük.
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
A Adı ve Soyadı : Şubesi : No :
Bulunduğu ortama göre sıcaklığı fazla (yüksek) olan her madde çevresine ısı aktarır yayar. Masa insan ateş buz su kendisinden daha soğuk bir ortamda.
HAZIRLAYAN: SONGÜL KÜÇÜKÇALGAZ Fen bilgisi Öğretmenliği 3.sınıf
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
ADI:TUĞBA SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
ISI MADDELERİ ETKİLER Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına neden.
METEOROLOJİ DERSİ SICAKLIK Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
Maddenin Hali Maddeler katı, sıvı, gaz halinde bulunurlar.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
Maddenin Hal Değiştirmesi
ISININ YAYILMA YOLLARI
ISI VE SICAKLIK.
A K M Y İ.
MADDE VE ISI.
SEN ŞİMDİ GÖRÜRSÜN!!.
maddenin ayırt edici özellikleri maddenin değişim olayları
Isı ve sıcaklık Sıcaklık duyularla algılanmakta ve genellikle “sıcak” ve “soğuk” kavramlarıyla ifade edilmektedir. Ekleyen: Netlen.weebly.com.
ISI.
MADDE VE ISI.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
HATİCE AKKOYUNLU  Sıcaklık maddenin bir molekülünün ortalama kinetik enerjisidir.  Isı maddenin molekülleri arasındaki toplam enerjidir.
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDE VE ISI.
MADDENİN ISI İLE ETKİSİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDE VE ÖZELLİKLERİ MADDE.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISINMA Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar. Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir. Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan.
Madde Ve Isı.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ.
ISI VE SICAKLIK.
ISI,MADDELERİ ETKİLER.
Isının Yayılma Yolları
ISI VE SICAKLIK.
Maddenin Halleri ve Isı
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
..
Hidroterapi ve balneoterapi
MADDENİN HALLERİ MADDENİN KATI HALİ MADDENİN SIVI HALİ
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Maddenin ısı alarak sıcaklığının yükselmesine ısınma denir.
MADDE VE ISI.
Sunum transkripti:

ISI: Bir maddenin bütün moleküllerinin sahip olduğu çekim,potansiyel enerjileri ile kinetik enerjilerinin toplamına ısı denir.Isı bir enerji türüdür.Başka enerjilere dönüşebileceği gibi başka enerjilerden de elde edilebilir.

SICAKLIK: Bir maddenin moleküllerinin ortalama kinetik enerjilerinin bir ölüsüdür.Sıcaklık bir enerji değildir.

Isı kalorimetre kabı, Sıcaklık termometre ile ölçülür Isı kalorimetre kabı, Sıcaklık termometre ile ölçülür. Termometreler sıvıların sıcaklık etkisinde genleşme özelliğinden yararlanılarak yapılır

ISI MİKTARI ve ÖLÇÜLMESİ Isı enerjisi alan cisimlerin sıcaklıkları veya halleri değişir.Bir maddenin taşıdığı ısı enerjisi maddenin kütlesine, cinsine, ve sıcaklığına bağlı olup bunlarla doğru orantılıdır.

Isınma Isısı (Özgül Isı): Her hangi bir cismin 1 gramının sıcaklığını 1ºC arttıran ısı miktarına o cismin ısınma ısısı denir Isı Sıhası: Bir cismin tüm kütlesinin sıcaklığını 1ºC değiştirmek için gerekli olan ısıya o cismin ısı sığası denir.

Isı Alışverişi: Birbiriyle temas halinde bulunan sıcaklıkları farklı iki madde arasında ısı alışverişi olur.Sıcak madde ısı vererek soğurken, soğuk madde de bu ısıyı alarak sıcaklığı artar. Bu olay sıcaklıklar eşitleninceye kadar devam eder

HAL DEĞİŞTİRME Maddeler katı, sıvı, gaz halinde bulunurlar HAL DEĞİŞTİRME Maddeler katı, sıvı, gaz halinde bulunurlar.Maddelerin bulunduğu halden başka bir hale geçmesine hal değiştirme denir.

Erime: Katı haldeki maddelerin ısı alarak sıvı hale geçmesine erime denir.Bu olayın tersine de donma denir. Bir maddenin erimeye başladığı andaki sıcaklık derecesine o maddenin, o koşullardaki erime sıcaklığı noktası denir Buharlaşma: Sıvı haldeki maddelerin ısı alarak buhar hale geçmesine buharlaşma denir.

Kaynama: Belli bir basınç altında, belli bir sıcaktaki sıvının ısı enerjisi alarak sıvı halden gaz hale geçmesine kaynama denir. Not: Kaynama anında sıvının buharlaşma hızı en üst noktaya ulaşır. Not: Kaynama sıvının her yerinde gerçekleşir.Fakat buharlaşma sadece sıvının yüzeyinde gerçekleşir.

Süblimleşme: Katı haldeki bir maddenin sıvı hale geçmeden buhar haline geçmesine süblimleşme denir. Ör: Naftalin

ISININ YAYILMASI 1.İletim Yoluyla Yayılma: Sıcak cisimlerin molekülleri hızlı hareket ederler.Bu cisimlere soğuk bir cisim temas ettirildiğinde sıcak cismin molekülleri, soğuk cismin yavaş olan moleküllerini titreşimleriyle hızlandırırlar.Bu hızlanma soğuk cismin diğer ucuna kadar sürer. Böylece soğuk olan cisim ısınmış olur.Genellikle elektriği iyi iletenler ısıyı da iyi iletirler

2.Konveksiyon Yoluyla Yayılma: Bu tür yayılma, ısınan gaz ve sıvı moleküllerinin diğer moleküllerle yer değiştirmesiyle olur.

3.Işıma Yolu İle Yayılma: Isının etrafa enerji dalgaları şeklinde yayılmasıdır (Işık gibi). Bunun için maddesel bir ortam gerekmez, yani ısı bu şekilde boşlukta da yayılabilir. Güneşin dünyayı ısıtması buna örnektir.Isı parlak ve açık renkli yüzeyler tarafından yansıtılırken, mat ve koyu renkli yüzeyler tarafından soğurulur.

VE SON