ERGENLİK DÖNEMİNDE RİSKLER ve SORUNLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NESLİHAN AKÇER PSİKOLOG STRESS & BAŞETME YÖNTEMLERİ
Advertisements

TED ANTALYA KOLEJİ REHBERLİK HİZMETLERİ.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi
ÜNİVERSİTEYE UYUM SÜRECİ
? ? ? Bugünlerde şu soruları kendinize soruyor musunuz?
GENÇLERDE ÖZGÜVEN GELİŞİMİ.
ANA BABA VE ERGENLİK.
KİMLİK GELİŞİMİ VE KENDİNİ KABUL
ERGENLİK DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ
ERGENLİK DÖNEMİ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ve AİLE İÇİ İLİŞKİLER
Ergenlerde Madde Bağımlılığı
Ergenlik Sorunları Hazırlayanlar Mehmet BAYRAM Mehmet ERDİN
PSİKOLOJİK DANIŞMA İLE İLGİLİ ÖNYARGILAR
ANNELERE VE BABALARA. 2 BU EĞİTİMDE NELER YER ALACAK ? Okullarda Bulunan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisleri Ergenlik Dönemi ve Sorunları Aile.
Ailelere Ergen Gelişimi Hakkında Dipnotlar
Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
Tutum Kişinin herhangi bir olaya ve kişiye karşı olan tutumu onun kişiliği doğrultusunda gerçekleşir. Genellikle ev dışındaki ortamlarda yaşıtları tarafından.
Okul Rehberlik Servisi
ANNELERE VE BABALARA Hazırlayan: Adem DEĞERLİ Yenikent İlköğretim Okulu Rehber ve Psikolojik Danışmanı.
TV – BİLGİSAYAR – CEP TELEFONU – İNTERNET VE ÇOCUK EĞİTİMİ
ERGENLİK DÖNEMİ VE GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
ANNE BABA TUTUMLARI Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi.
ANNE-BABA TUTUMLARI İLKNUR NURKAN
ÇOCUĞUN OKULA UYUM BAŞARISINI ARTTIRMAK İÇİN VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
KAYGI VE TEST EDİLME KAYGISI
ERGENLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE SORUNLARI
SINAV KAYGISI VE AİLE.
KIZLARDA GÖRÜLEN ERGENLİK DÖNEMİ DEGİŞİKLİKLERİ VE SORUNLARI
MADDE BAĞIMLILIĞI.
Kaygı Nedir? Nedeni belirsiz korkuya kaygı denir. Kaygıda korkudan farklı olarak fiziksel açıdan tehdit eden bir uyaran söz konusu değildir. Kaygı.
AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI.
ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ GENÇLERLE ANNE BABA İLİŞKİSİ
ERGENLİK ve PROBLEMLERİ
ERGENLİK ve ERGENLİKTE İLETİŞİM
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ Okul Psikolojik Danışmanı Gökan ARSLAN.
TV – BİLGİSAYAR – CEP TELEFONU – İNTERNET VE ÇOCUK EĞİTİMİ
SINAV KAYGISI. SINAV KAYGISI NEDİR? Sınav kaygısı,sınav öncesinde başlayan Sınav kaygısı,sınav öncesinde başlayan farklı,fiziksel ve psikolojik tepkilerle.
ERGENLİK DÖNEMİ.
BAŞARI ÇALIŞMA ve KARİYERLER
KİŞİLİK,SOSYAL, DUYGUSAL VE AHLAKSAL DEĞİŞİM
DUYGUSAL GELİŞİM Duygu: Ansızın şiddet ve yoğunluk düzeyi değişebilen yansıma veya tepki olarak hissedilen içsel yaşantılardır.
ERGENLERDE MADDE KULLANIMI Sosyal Hizmet Uzmanı Ercan Mutlu
EYVAH ÇOCUĞUM ARTIK ERGEN!
DİĞER TUTUMLAR.
ERGENLİK DÖNEMİ PSİKOSOSYAL GELİŞME
Ailenin Çocuğun Başarısındaki Rolü ,Sağlıklı İletişim ve Aile Sağlığı
Öğrenciyi Tanıma Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı.
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
ERGENLİK.
ANA BABA OKULU-II ÖZEL OĞUZ FEN BİLİMLERİ TEMEL LİSESİ.
ÖZEL EĞİTİMDE KAYNAŞTIRMA UYGULAMARI
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
Yrd. Doç. DR. Tülay KUZLU AYYILDIZ ERGENLİK DÖNEMİ SAĞLIK SORUNLARI
Aile Katılımı Nedir? Çocuğun gelişimi hakkında anne babaları bilgilendirme. Anne babalara duygusal destek sağlama. Çocuklarına öğretmenlik ve rehberlik.
ÇOCUKLARDA OKUL FOBİSİ
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
ANA BABA VE ERGENLİK.
ERGENLİK.
ANNE BABA ve ERGEN İLETİŞİMİ
EYVAH ÇOCUĞUM ARTIK ERGEN!
ERGENLİK.
Ergenlik Döneminin Genel Özellikleri
ERGENLİK DÖNEMİ ANNE-BABA SORUMLULUKLARI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN ZİHİNSEL,DUYGUSAL VE SOSYAL SAĞLIĞIN ERGEN BİREYLER AÇISINDAN ÖNEMİ.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ Gülçin UYSAL Psikolojik Danışman.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
GELİŞİM EVRELERİ VE ERGENLERLE İLETİŞİM. B üyüme Vücutta bulunan organların zamana bağlı hacminin artmasıdır.
Sunum transkripti:

ERGENLİK DÖNEMİNDE RİSKLER ve SORUNLAR

Risk Kavramı ve Türleri Ergenlik dönemiyle birlikte son derece çalkantılı bir duygusal sürece giren gencin; Büyüme Bağımsızlaşma Okul Sorunları Sosyal Kimliği ve Uyumu ile İlgili Sıkıntılar İlişkisel Sorunlar Disiplin Sorunları Alkol-Kullanımı Hatırlanması gereken, çocukların bu sorunlara tepkileri farklıdır.

Arkadaşlık Sorunları Çocuğun kolaylıkla dışarıya kapılabileceği, olumlu, olumsuz faaliyetlere yönelebileceği dönemdir. Ergenlik döneminde; ergenin sosyal ilişkilerinin, arkadaş çevresinin bilinmesi gerekir. Ergenin arkadaşlarını gözleyerek onun ruhsal problemlerinin farkına varabiliriz.

Cinsel Sorunlar Genellikle ilk adet görme kızlar için psikolojik bir etki yaratır. Cinsel gelişim döneminde görülen kilo artışının normal olduğunu kabul etmekte güçlük çekerler. Çocuklar, çeşitli sorunların çıktığı bu döneme önceden hazırlanmalı. Eğitim ve danışmanlık üç şekilde olabilir; Bilgi Verme Eğitim Danışmanlık

Madde Bağımlılığı Ergenlerde madde kullanımının altında yatan sebepler genellikle şu durumdan kaynaklanabilir; - Ebeveynlerin bağımsız bir kimlik oluşturma çabası. - Alternatif tutumlar, yaşam tarzları ve davranışlar deneme. - Arkadaş grubunun tutum ve davranışlar üstündeki etkisinin artması. - Kendilerine yetişkin gibi davranılmasını isteme.

Ergenlikte madde kullanımı sonucunda ergen, akranlarının gerisinde kalmakta, çaresizliğe sürüklenerek madde kullanımına devam etmektedir. Ergenler önce alkol ve sigara gibi yasal maddeleri denemekte, daha sonra bira, şarap gibi daha sert içkiler takip etmekte.

Madde Kullanımının Önlenmesinde; Her ebeveyn çocuğu ile güçlü bir sevgi ilişkisi kurmalıdır. İyi bir dinleyici olmak ve çocukla duyguların paylaşıldığı bir iletişim kurmak çok önemlidir. Aile içi iletişim kaliteli olmalıdır. Anne babaların bu maddelerden uzak durması gerekir. Çocuğu eğitmek için koyulan kuralların mantıklı ve tutarlı olmalıdır.

Koyulan kurallar uygulanmalıdır. Ailenin bu konuyu evde konuşmaktan kaçınması sorunu tabu haline getirir. Aile kendi değerleri hakkında çocuğa bilgi vermeli. Ergene arkadaş baskısıyla başa çıkmada yardımcı olmak gerekir. Evde ve dışarıda çocuğun gözlenmesi önemlidir.

İNTERNET BAĞIMLILIĞI İnterneti aşırı ve gereksiz kullananlarda fiziksel ve ruhsal problemler baş göstermektedir. Kişinin çevresiyle iletişimi zayıflar ve kendini ifade kabiliyeti körelir. Artan bireysel davranışlarına paralel, kişide yalnızlık ve dolayısıyla yabancılaşma görülmektedir.

DUYGUSAL SORUNLAR Bu dönemde ergenin, duygusal dünyasında çelişkiler dikkat çeker. Yalnızlık duygusunun yanı sıra, bir gruba ait olma özlemi, endişe ve umutsuzluk gibi duygular.. Eğer ergenin dünya görüşü ve değerleri akranlarından bariz bir biçimde farklılaşıyorsa «kimlik karmaşası» yaşayabilir. Ergenin «ben kimim?» sorusuna cevap bulması gerekir.

Sınav Kaygısı Gelişmesinin Sebepleri; Evdeki sıkı disiplin, kısıtlayıcı ve güven kırıcı ebeveyn tutumları. Olumsuz ve kırıcı öğretmen eleştirileri. Cezalar Kıt not verme Zorlu sınav koşulları Sık tekrarlanan okul başarısızlıkları veya başarının küçümsenmesi Yetişkinlerin olumsuz değerlendirmeleri

Sınav Kaygısını Ortadan Kaldırmak İçin Neler Yapılabilir; Stresle başa çıkmada kişinin kendini kontrol duygusu çok önemlidir. Her şeyden önce gencin kendi yaşamına sahip çıkmasına olanak tanımak gerekir. Üniversite seçme sınavı her şeyin başlangıcı ya da sonu değildir.

BESLENME SORUNLARI Zayıflık ve aşırı şişmanlık bu yaşta sık görülür. Ergenlerin yemekle ilgili düşüncelerini anlamaya çalışmak ve onların pozitif yönlerini desteklemek önemlidir. Erken ve bilinçsiz diyetler gelişimlerini ve sağlıklarını olumsuz etkileyecektir. BESLENME SORUNLARINDA OBEZİTE ve ANOREKSİYA başı çekmektedir.

SAĞLIKLI BESLENME Ergenlikte büyümenin hızlanmasıyla vücudun enerji ve besin ihtiyacı artar. Karbonhidrat ve yağdan zengin bir beslenme şişmanlığa yol açar.