KARIŞIMLARI ÇÖZÜNÜRLÜK FARKI İLE AYIRMA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Saf Madde Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka içermez. Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin, tuzun yapısında sadece.
Advertisements

KARŞIM VE BİLEŞİKLERİN AYIRMA YÖNTEMLERİ
MADDELERİN AYRIŞTIRILMASI
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
K A R I Ş I M L A R.
1.)ELEKTRİKLENME İLE AYRILMA
Karışımlar Ayrılabilir Mi ?
Karışımların Ayrılması
Hazırlayanlar: Behsat ARIKBAŞLI Tankut MUTLU
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
ÖZHAN ÇALIŞ KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLARIN AYRILMASI
Madde Ve Enerji.
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLARIN AYRIMI.
MADDELERİN AYRILMASI.
SU KİMYASI ve SUYUN SERTLİĞİ
Karışım ve özelikler.
KARIŞIM AYIRMA YÖNTEMLERİ
Fiziksel ve Kimyasal Değişmeler
MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR
KARIŞIMLAR.
DÖRDÜNCÜ HAFTA Asit ve bazların iyonlaşma sabitleri. Ortak iyon etkisi. Tampon çözeltiler. 1.
KARIŞIMLAR.
karIşImlarIn ayrIlmasI
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Farklı element atomları uygum şartlarda bir araya geldiğinde yeni maddeler oluşur. Bu yeni maddeleri oluşturan atomlar arasında kimyasal bağ bulunmaktadır.
MADDELERİN AYRILMASI KARIŞIMLARIN AYRILMASI BİLEŞİKLERİN AYRILMASI
BASİT KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Maddeyi Tanıyalım.
KARIŞIMLAR İÇİNDEKİLER: -KARIŞIM NEDİR? -KARIŞIMLARIN ÖZELLİKLERİ
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR
ÇÖZELTİLERDE ÇÖZÜNMÜŞ MADDE ORANLARI
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ?
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Karışımlar.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDENİN YAPISI,ÖZELLİKLERİ VE AYIRMA ŞEKİLLERİ
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR
İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR.
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR)
YOĞUNLUK FARKINDAN YARARLANARAK AYIRMA
MADDEYİ TANIYALIM.
Karışımların Ayrılması
KARIŞIMLAR.
ÇÖZELTİ- ÇÖZÜNME İki ya da daha fazla saf madde birleşerek karışım oluşturur. Suyun içine tuz, şeker, yağ, kum katarak karışım elde edebiliriz. Su iyi.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
DOĞADA MADDELER KARIŞIK HALLDE BULUNUR
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ
İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU.
ÇÖZÜNÜRLÜĞÜN MADDELER İÇİN KİMLİK ÖZELLİĞİ OLDUĞUNU BİLİYORUZ.MADDELERİN ÇÖZÜNÜRLÜKLERİNİN FARKLI OLMASINDAN YARARLANARAK KARIŞIMLARI BİLEŞENLERİNE AYIRABİLİRİZ.ÖRNEĞİN.SALAMURA.
KARIŞIMLARIN AYRILMASI
ÇÖZÜNÜRLÜK ve ÇÖZÜNÜRLÜK HESAPLARI.
Madde Saf Madde Karışım Element Bileşik Homojen karışım
Madde Ve Enerji
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR.
Madde ve özellİklerİ SEZEN DEMİR.
GENEL KİMYA Çözeltiler.
SU KİMYASI VE SU ARITIMI
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
KARIŞIMLARI NASIL AYIRABİLİRİZ ?
Sunum transkripti:

KARIŞIMLARI ÇÖZÜNÜRLÜK FARKI İLE AYIRMA

Çözünürlük farkı ile ayırma işleminde birbiriyle karışmış olan iki katı madde bir çözücü içine atılır. Çözücünün katılardan birini çözerken diğerini çözmemesi gerekir.Çözünen madde çözücüyle homojen karışım oluştururken çözünmeyen madde sıvının altında ya da üstünde toplanır.

Çözünmeyen katının öz kütlesi sıvının öz kütlesinden büyükse katı dibe çöker.Çözünmeyen katının öz kütlesi sıvının öz kütlesinden küçükse katı sıvının üstünde toplanır.Katı içeren sıvı karışım süzülür. Sıvı alta geçerken katı kısım süzekte kalır ve karışım ayrılmış olur.

Yemek tuzu-talaş suyun içine atılınca yemek tuzu çözünür,talaş çözünmez.Talaş suyun yüzeyine toplanır. Yemek tuzu-kum suyun içine atıldığında yemek tuzu çözünür,kum çözünmez.Kum suyun dibinde toplanır. Böylelikle karışımlar çözünürlük farkından yararlanılarak su yardımı ile birbirinden ayrıştırılmış olur.

KRİSTALLENME Katı-katı karışımdaki maddelerden birisini çözüp diğerini çözmeyen çözücü bulunmayabilir.Bu durumda katılar ikisini de çözen sıvıya atılır.Oluşan çözelti genellikle soğutulur.Soğutulan çözeltide çözünürlüğü sıcaklıkla azalan madde kristalleşerek çökmeye başlar.Katılaşan madde süzülerek ayrıştırılır.

KRİSTALLENME Burada olduğu gibi bir katının çözeltisinden sıcaklık gibi etkilerle katılaşmasına kristallenme,yapılan işleme kristallendirme denir.İki ya da daha çok maddenin çözünürlük farkı ile ayrılmasına ayrımsal kristallendirme denir.Örneğin KNO₃ Ce2(SO4)₃ karışımı bileşenlerinebu şekilde ayrılabilir.

EKSTRAKSİYON(ÖZÜTLEME) Sıvı ya da katı halde bulunan bir karışıma dışarıdan eklenen bir çözücü yardımıyla karışımdaki bir bileşenin ayrılma işlemine denir. Ekstraksiyon özütleme ve çekme anlamlarına da gelir.Özütleme homojen karışımların bileşenlerine ayrılmasında kullanılabilir.

Siyah ya da diğer bitkisel çay yapraklarının suya renklerini vermesi suyun çaya renk ve tat veren maddeler özütlemesi olarak tarif edilebilir.

Ekstraksiyon şeker endüstrisinde şeker pancarı gibi bitkilerden şeker eldesinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.

Özütleme işleminde ayrılacak maddenin özelliğine göre organik çözücüler ya da su gibi maddeler kullanılabilir.

İYON DEĞİŞTİRİCİ REÇİNELER İyon değiştirici reçine, suda istenmeyen anyon ve katyonların giderilmesi için kullanılır. Katyonlar hidrojen ve sodyum ile, anyonlar hidroksit iyonları ile yer değiştirir. Pozitif iyonları değiştiren iyon değiştirme reçineleri katyonik, negatif iyonları değiştiren iyon değiştirme reçineleri anyonik reçine olarak isimlendirilir.

İYON DEĞİŞTİRİCİ REÇİNELER Su saflaştırma sistemlerinde, Katyon (Bir eriyikte bulunan pozitif yüklü iyon) giderme ve Anyon (Bir eriyikte bulunan negatif yüklü iyon) giderme reçineleri kullanılır. Katyon giderme reçineleri, kalsiyum, magnezyum, sodyum gibi katyonlar karşılığında hidrojen (H-)açığa çıkarır. Anyon giderme reçineleri, klor, sülfat, biokarbonat gibi anyonları hidroksit (OH-) iyonlarına dönüştürür. H- ve OH- birleşerek H2O oluşturur.