BASİT ŞEKERLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAŞAMAK İÇİN NELERE İHTİYACIMIZ VAR?
Advertisements

Yrd. Doç. Dr. M. Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi/BESYO 2013
KARBOHİDRATLAR.
KARBONHİDRATLAR Karbonhidratlar karbon, hidrojen ve oksijenden oluşurlar. Genel bir kural olarak bir karbonhidrat kendi karbon atom sayısı kadar su molekülüne.
Hekzos dönüşümleri ve Uronik asit yolu
KARBONHiDRAT METABOLİZMASI
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2009
Canlıların Temel Bileşenleri
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
Meyve ve Sebzelerin Bileşimi
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ VE ORGANİK MOLEKÜLLER
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ IV
KARBONHİDRAT NEDİR...
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
KARBONHİDRATLAR Görevleri: Enerji verirler (1 gramı 4 k.kalori).
Canlılarda madde ve enerji
BÖLÜM-3 FOTOSENTEZ
BESLENME VE ENERJİ DENGESİ
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
KARBONHİDRATLAR carbohydrates (CHO)
KARBONHİDRAT BİYOKİMYASI
KARBON HİDRATLAR Yapısında C,H,O atomları bulunduran ve doğal olarak oluşan maddelerdir. Genel olarak basit formülleri CH2O ve Genel formülleri Cn(H2O)m.
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
KARBONHİDRATLAR Genel formülleri, adlandırılmaları
CTF Biyokimya Anabilim Dalı Doç.Dr. S.C
BİYOKİMYA Yrd. Doç. Dr. Serpil SAVCI.
CANLILARI OLUŞTURAN TEMEL BİLEŞENLER KARBONHİDRATLAR
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ III
KARBONHİDRATLAR (ŞEKERLER)
KARBONHİDRATLAR.
BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
2. Karbohidratlar.
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
KARBONHİDRATLARIN YAPISI
HÜCRENİN KİMYASAL YAPISI
NÜKLEİK ASİTLER Yönetici moleküllerdir.Tüm canlılarda bulunurlar
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ ÜNİTE 6 SPOR VE BESLENME.
Karbonhidratlar.
Canlı Ve Enerji İlişkisi
DİYET LİF BESİNSEL LİF Dietary Fiber
1 KARBONHİDRATLAR. 2 Karbonhidratlardaki fonksiyonel gruplar.
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
NİŞASTA Çok sayıda glikozun glikozit bağları ile birleşmesinden oluşur. Bitkiler nişastayı kök,gövde,yaprak ,tohum ve meyve gibi kısımlarda depolar. Mısır.
Karbonhidratlar Öğr. Dyt. Şenol YILDIZ
ANNE - ÇOCUK BESLENMESİ
KARBONHİDRATLAR Karbonhidratlar: C, H, O
KARBOHİDRATLAR.
ATP (Adenozin Trifosfat)
ANA SORU: Karbonun hangi özelliği yaşam moleküllerinin temelini oluşturmak için uygun olmasını sağlar?
KARBONHİDRATLAR PROTEİNLER YAĞLAR
PROTEİNLER.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
CANLILARDA ENERJİ.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
Karbonhidratlar II Disakkaridler ve Polisakkaridler
Dersi Veren Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Aslı UÇAR
KARBONHİDRATLAR
KARBONHİDRATLAR.
Dersi veren Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Aslı UÇAR
Yapısında C, H, O bulunduran kimyasal bileşiklere Organik Bileşikler denir. Bazı organik bileşiklerde N, P, S gibi maddelerde bulunabilir. (Proteinler.
GLUSİTLER (KARBOHİDRATLAR)
Şeker ve Nişasta Hammaddelerinden Etanol Üretimi
Karbohidratlar.
KARBONHİDRATLAR.
Karbonhidratlar Monosakkaridler
KARBONHİDRATLAR.
Sunum transkripti:

BASİT ŞEKERLER

BASİT ŞEKER NEDİR Monosakkaritler, su ile daha küçük birimlere parçalanamadıklarından basit şekerler, tek şekerler, monozlar olarak da bilinirler. Bu sekerler karbonhidratların en küçük yapı birimidir. Çoğu Cn(H2O)n formülüne uyar. Bazı monosakkaritler tatlıdır. Zincir veya halkalı yapıya sahip olup, genellikle 3-6 arasında karbon (C) atomu taşırlar. Moleküllerindeki karbon sayılarının Latincelerinin sonuna -oz eki getirilerek gruplandırılırlar. Üç karbonlu olanlar trioz, dört karbonlular tetroz, beş karbonlular pentoz, altı karbonlular heksoz adını alırlar. Pentozlardan X  riboz (C5H10O5) ve deoksiriboz (C5H10O4) nükleik asitlerin yapısına girer. Hücre zarından difüzyon ile kolay geçerler. Besin kaynağı bakımından önemli olan monosakkaritler heksozlardır. Bunlardan glikoz (üzüm şekeri), fruktoz (meyve şekeri, levüloz) ve galaktoz (süt şekeri) en önemlileridir. Sindirilmeden kana karışırlar. Hepsinin kapalı formülleri C6H12O6 şeklinde olup birbirlerinin izomeridirler

 Basit Şekerler Sindirime uğramadan bağırsaklarda 15-20 dakika içinde emilerek hızla kana karışan şekerlerdir. Kan şekerinde ani yükseliş ve düşüşe sebep olurlar. Sindirilirken çok kolay ayrışan organik yapıları doğrudan enerji olarak kullanılmalarına sebep olur. Örnek olarak çay şekeri, akide şekeri, karamela, lokum, meyvelerde bulunan şeker, süt şekeri, bal, reçel, marmelat, pekmez, çukulata, tahin helvasıdır.

Bileşik-Kompleks Karbonhidratlar: Sindirimleri 3-4 saat kadar süren karbonhidratlardır. Kan şekeri üzerinde ani dalgalanmaya sebep olmazlar.  Yavaş sindirimleri nedeniyle kana karışmaları daha uzun sürer ve daha uzun süreli enerji sağlarlar. Örnek olarak, tahıllar, kuru baklagiller ve sebzelerdir. Karbonhidratın çeşidi ne olursa olsun glikoza dönüştürülerek enerji için kullanılmaktadır. Yani enerji için karbonhidratların temel şekli olan glikoz kullanılmakta ve kanda bulunmasından dolayı da sıklıkta kan şekeri olarak adlandırılmaktadır.

Genel Aldoz · Ketoz · Piranoz · Furanoz Geometri Siklohekzan uyumu · Anomer · Döndürme açısı Monosakkaritler Triozlar Ketotrioz (Dihidroksi aseton) · Aldotrioz (Gliseraldehit) Tetrozlar Ketotetroz (Eritruloz) · Aldotetroz (Eritroz, Treoz) Pentozlar Ketopentoz (Ribuloz, Ksiluloz) Aldopentoz (Riboz, Arabinoz, Ksiloz, Liksoz) Deoksi şeker (Deoksiriboz) Heksozlar Ketoheksoz (Psikoz, Fruktoz, Sorboz, Tagatoz) Aldoheksoz (Alloz, Altroz, Glukoz, Mannoz, Guloz, İdoz, Galaktoz, Taloz) Deoksi şeker (Fukoz, Fukuloz, Ramnoz) >6 Heptoz (Sedoheptuloz) · Oktoz · Nonoz (Nöraminik asit) Çoklular DisakkaritlerTetrapiroller

Sükroz · Laktoz · Maltoz · Trehaloz · Turanoz · Sellobiyoz Trisakkaritler Rafinoz · Melezitoz · Maltotrioz Tetrasakkaritler Acarboz · Staçioz Diğer oligosakkaritler Frukto-oligosakkarit (FOS) · Galakto-oligosakkarit (GOS) · Mannan-oligosakkaritler (MOS) Polisakkaritler Glukoz: Glikojen · Nişasta (Amiloz, Amilopektin) · Selüloz · Dekstrin · Glukan (Beta-glukan) Fruktoz: Fruktan (İnülin, Levan beta 2→6) N-Asetilglukozamin: Kitin Glikozaminoglikanlar Heparin · Kondroitin sülfat · Hyalüronik asit · Heparan sülfat · Dermatan sülfat · Keratan sülfat Aminoglikozitler Kanamisin · Streptomisin · Tobramisin · Neomisin · Paromomisin · Apramisin · Gentamisin · Netilmisin · Amikasin Temel biyokimyasal aileler Sakkaritler · Karbonhidratlar · Glikozitler · Amino asitler · Peptitler · Proteinler · Glikoproteinler · Yağlar · Terpenler · Steroidler · Karotenoitler Alkaloidler · Nükleobazlar · Nükleik asitler · Enzim kofaktörleri · Flavonoitler · Poliketitler ·