ISI MADDELERİ ETKİLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ISI MADDELERİ ETKİLER Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
Advertisements

Hazırlayan: Ozan Doruk YAVUZ
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
HAZIRLAYAN:GÜLCAN ÖZTEN CEMİL MİDİLLİ İLKÖĞRETİM OKULU-İZMİR
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
Isı Cisimleri Hareket Ettirir Yakıtların oksijenle birleşerek yanması sonucunda oluşan ısı enerjisi harekete dönüşebilir. Yediğimiz besinler enerji verir.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
ISININ MADDE ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
KONU:ISI MADDELERİ NASIL ETKİLER
C. ISI MADDELERi ETKiLER
GENLEŞME Isı alan cisimlerin moleküllerinin hareketi artar.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER LALE GÜNDOĞDU.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
HAL DEĞİŞİMİ.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
Maddelere verilen ısı, sıcaklığı artırırken maddelerin boyutlarında da değişime neden olur. Isının etkisiyle maddelerin boyutlarındaki bu değişime genleşme.
1. Isı alır genleşir, ısı verir büzülür
MADDENİN ISI İLE ETKİLEŞİMİ GENLEŞME
Genleşme ve Büzülme Katı , sıvı ya da gaz halinde bulunan maddelerin hacimleri ısı aldığında artar, bu olaya genleşme denir. Aynı maddeler sıcaklığı düşük.
Maddenin Tanecikli Yapısı VE Isı
Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
ISI MADDELERİ ETKİLER Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına neden.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
A K M Y İ.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
BÜZÜLME GENLEŞME.
MADDE VE ISI.
Isı maddeleri etkiler.
ISININ MADDELER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
MADDENİN ISI ETKİLEŞİMİ
Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
YOĞUNLUK (BİRİM HACİM KÜTLE)
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDE VE ISI.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Sıcaklıkları farklı iki madde bir araya getirildiğinde maddeler arasında ısı alışverişi olur. Sıcaklığı yüksek olan maddeden düşük olan maddeye doğru bir.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER.  Bir maddeye ısı verildiğinde madde ısınır ve sıcaklığı artar.Diğer bir deyişle madde ısınır.Maddeler ısı verdiğinde soğur ve.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Sıcaklıkları farklı iki madde bir araya getirildiğinde maddeler arasında ısı alışverişi olur.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MADDELERİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ISI,MADDELERİ ETKİLER.
Isı ve Sıcaklık FEN VE TEKNOLOJİ.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Maddenin Halleri ve Isı
BARIŞ KALENDERFEN VE TEKNOLOJİ Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına.
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
KONULAR Maddenin Ayrıt Edici Özellikleri Suyun Serüveni.
Maddenin ısı alarak sıcaklığının yükselmesine ısınma denir.
Maddenin Sınıflandırılması
Hazırlayan : Ayşenaz Fışkırma Ders: Fen Bilimleri.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
FEN BİLİMLERİ-5 4.ÜNİTE MADDE VE DEĞİŞİM 4.Isı Maddeleri Etkiler
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI ve ISI
Sunum transkripti:

ISI MADDELERİ ETKİLER

GENLEŞME Genleşme, ısıtılan cisimlerin, boyunda, yüzeyinde veya hacmindeki değişmedir. Genleşme katı ve sıvılar için ayırt edici bir özelliktir. Her katı ve sıvının farklı bir genleşme katsayısı vardır. Aynı şartlarda eşit hacimdeki iki gaz örneği özdeş ısıtıcılarda aynı sürede ısıtıldıklarında hacimleri eşit miktarda artar. Bütün gazların genleşme katsayısı ayırt edici bir özellik değildir.

ISI ALIR GENLEŞİR,ISI VERİR BÜZÜLÜR Asfalt sıcakta eridiği için çabuk bozulur. Balonların içi gaz ile doldurulur. Gaz genleştiği için hafifler ve yükselir.Soğudukça alçalır. Cam ve metalin genleşme oranları farklıdır.

GAZLAR GENLEŞİR Mİ? Gaz halindeki maddeler ısı alarak genleşir. Gazlardaki genleşme ,sıvı ve katı haldeki maddelerden çok daha fazladır. Gazlar ve katılar gibi sıvılar da genleşir. Sıvıların genleşme özelliğinden yararlanarak termometreler yapılmıştır.

Her madde belli sıcaklık değişimi sonucu farklı bir oranda genleşir veya büzülür. Bilim adamları gazların genleşmesinden yararlanarak,insan taşıyan balonlar yapmışlardır. Termostatlar, yangın alarm sistemleri ve termometreler maddelerin genleşme özeliğinden yararlanılarak yapılmış araçlardır.

Ev araçlarında sıcaklık ayarlarını termostatlar yapar. Sık sık genleşip büzülen maddeler çatlayıp bozulabilir. Bu duruma hangi örnekleri verebiliriz? Gök gürültüsünün sebebi de genleşmedir.

BUHARLAŞMA-YOĞUŞMA Sıvılar ısı alarak buharlaşır. Buhar ısı verirken yoğuşur. Buharlaşma her sıcaklıkta olur. Sıcaklık arttıkça buharlaşma hızlanır.

BUHARLAŞMAYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER Isı miktarı buharlaşmayı etkiler. Buharlaşan suyun yüzey genişliği bu Rüzgâr oluşu buharlaşmayı hızlandırır. Buharlaşma her sıcaklıkta gerçekleşir. (Buzdolabında ağzı açık kalan yemeğin suyunun azalması, çamaşırın bulutlu havada kuruması gibi…)

YOĞUŞMA Su buharı, soğuk bir yüzeye çarpması veya soğuk hava tabakasıyla karşılaşması sonucu ısı vererek hal değiştirir. Sıvı hale dönüşür. Su buharının ısı vererek sıvı haline dönüşmesine yoğuşma denir.

Gazlar yoğuşup sıvı hale geçerken dışarıya ısı verir Gazlar yoğuşup sıvı hale geçerken dışarıya ısı verir.Sıcaklığın artması buharlaşmayı,düşmesi ise yoğuşmayı hızlandırır.Sıcaklık düştükçe yoğuşma artar yani hızlanır.