2. Hasta/Yaralının ve Olay Yerinin Değerlendirilmesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HASTA YARALININ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ.
Advertisements

TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
İLK YARDIMIN TANIMI VE TEMEL İLKELERİ
BOĞULMALARDA İLKYARDIM
DS FA.EU.TE1 04.SNM.EG
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
HASTA / YARALININ VE OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
TANIMLAR KAZA NEDİR ? FELAKET NEDİR ? İLKYARDIM NEDİR ?
MERKEZİSİNİRSİSTEMİ Beyin: 5 duyu organından gelen bilgileri değerlendirir. Konuşma ve isteğimizle yaptığımız(istemli) davranışları yönetir. Acıkma,
BOŞALTIMDA GÖREVLİ YAPI VE ORGANLAR
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI
İlkyardım: Kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması.
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Olay Yerinde Yapılacak İşler Kazaya uğrayan araç mümkünse yolun dışına ve güvenli bir alana alınmalı, kontağı kapatılmalı.
HASTA/YARALI VE OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
DERS:Fen ve Teknoloji KONU:Denetleyici ve Düzenleyici Sistem
DENETLEYİCİ ve DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER
2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
2-HASTA/YARALININ VE OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
ANA SAYFA KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRLENME HAZIRLAYANLAR ÇIKIŞ.
7.SINIF 1. ÜNİTE: DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER
BOĞULMALARDA İLKYARDIM
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
İNSAN VÜCUDU Vücudu Oluşturan Sistemler-İşlevleri BİYEM Vücut.
1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
XII. BÖLÜM BOĞULMALARDA İLKYARDIM
ÖĞR.GÖR. ÖZLEM KARATANA RESÜSTASYON DERS 1
İLKYARDIM GENEL BİLGİLERİ
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Ders: Fen ve Teknoloji (4
FİZYOLOJİYE GİRİŞ VE HOMEOSTAZ
Organlarımız ve Görevleri
DOLAŞIM SİSTEMİ 6. SINIF.
İLK YARDIM YRD. DOÇ. DR. Kadri KULUALP
İLK YARDIM.
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
İLKYARDIM. Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda sağlık görevlilerinin yardımı sağlanana kadar hayatın kurtarılması ya da durumun.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUM DURMASI:
Temel Yaşam Desteği Bölüm 3.
Hasta – Yaralı ve Olay Yeri Değerlendirme
HASTA / YARALININ OLAY YERİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ
1 TEMEL İLK YARDIM UYGULAMALARI BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ. İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık.
HASTA YARALININ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ.
HASTA/YARALININ ve OLAY YERİNİN
BURAYA TIKLAYINIZ Vücudumuz neden sıcaktır?
İLK YARDIM TEMEL BİLGİLER
HAZIRLAYAN:Bedirhan YILMAZ
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
(2)-HASTA YARALININ VE OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Ş O K.
İNSAN VÜCUDU İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
(12)- BOĞULMALARDA İLK YARDIM
SİSTEMLER.
Doç. Dr. Ayhan SARITAŞ Acil Tıp AD
İNSAN VÜCUDU.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
OLAY YERİNİ KURALLARINA UYGUN OLARAK DEĞERLENDİRMEK
DOLAŞIM SİSTEMİ.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ PRM.KÜBRA NUR DEMİRCİ.
Sunum transkripti:

2. Hasta/Yaralının ve Olay Yerinin Değerlendirilmesi

Değerlenidirme Yapabilmek için bilinmesi gerekenler! ??? İnsan Vücudunu oluşturan Sistemler Yaşam Bulguları ???

Hareket Sistemi Vücudun hareket etmesini, desteklenmesini sağlar ve koruyucu görev yapar. Hareket sistemi şu yapılardan oluşur: Kemikler Eklemler Kaslar

Dolaşım Sistemi Vücut dokularına oksijen, besin, hormon, bağışıklık elemanı ve benzeri elemanları taşır ve yeniden geriye toplar. Dolaşım sistemi şu yapılardan oluşur: Kalp Kan damarları Kan

Sinir Sistemi Bilinç, anlama, düşünme, algılama, hareketlerin uyumu, dengesi ve solunum ile dolaşımı sağlar. Sinir sistemi şu yapılardan oluşur: Beyin Beyincik Omurilik Omurilik soğanı

Solunum Sistemi Vücuda gerekli olan gaz alışverişi görevini yapar. Böylece, hücre ve dokuların oksijenlenmesini sağlar. Solunum sistemi şu organlardan oluşur: Solunum yolları Akciğerler

Boşaltım Sistemi Kanı süzerek, gerekli maddelerin vücutta tutulmasını, zararlı olanların ise atılmasını sağlayarak vücutta iç dengeyi sağlar. Boşaltım sistemi şu organlardan oluşur: İdrar borusu İdrar kesesi İdrar kanalları Böbrekler

Sindirim Sistemi Ağızdan alınan besinlerin öğütülerek sindirilmesi ve kan dolaşımı vasıtasıyla vücuda dağıtılmasını sağlar. Sindirim sistemi şu organlardan oluşur: Dil ve dişler Yemek borusu Mide Safra kesesi Pankreas Bağırsaklar

??? Yaşam Bulguları: Bilinç, Solunum, Dolaşım, Vücut Isısı, Kan Basıncı. ???

Bilinç Durumunun Değerlendirilmesi: Normal bir kişi kendine yöneltilen tüm uyarılara cevap verir. Bilinç düzeyi yaralanmanın ağırlığını gösterir… Bilinç Kontrolü; Sesli uyarı- yanıt vermemesi durumunda dokunsal uyarı ile gerçekleştirilir.

Solunum Değerlendirilmesi: Hasta/yaralının solunumu değerlendirilirken: Solunum sıklığına, Solunum aralıklarının eşitliğine, Solunum derinliği’ne bakılır. Düzensiz solunum sinir sistemi zedelenmesini düşündürür. Kişinin bir dakika içinde yaptığı nefes alma verme sayısı solunum sıklığıdır. Yetişkinde dakikada 12–20 Çocukta 16-22 Bebekte 18-24

Nabız: Nabız alınan yerler: Kalp atımlarının atardamara yaptığı basınca nabız denir. Normal nabız yetişkinde dinlenme halinde dakikada 60-100, Çocuklarda 100-120, Bebekte 100-140 ‘tır. Nabız alınan yerler: Şah Damarı: Adem elmasının her iki yanı, Kol Damarı: Kolun iç yüzü, dirseğin üstü, Önkol Damarı: Bileğin iç yüzü, başparmağın hizası, Bacak Damarı: Ayak sırtının ortasında.

Vücut Isısı: Koltuk altından ölçülmelidir. Normali 36,5’tur. 41-42 üstü ve 34,5 altı tehlikelidir. 31,0 ve altı ölümcüldür.

Kan Basıncı: Kalbin kasılma ve gevşeme anında damar duvarına yaptığı basınçtır. Kalbin kanı pompalama gücünü gösterir. Normali ; 100/50 - 140/100 mmHg’dir.

DEĞERLENDİRME YAPMAK!! ÖNCE OLAY YERİ DEĞERLENDİRİLMESİ SONRA HASTA/YARALILARIN DEĞERLENDİRİLMESİNİ İÇERİR..

Olay Yerini Değerlendirilmesi ??? TEHLİKEYİ ORTADAN KALDIRMAK (Tekrar kaza olması riskini ortadan kaldırmak) H/Y SAYISINI ve TÜRLERİNİ BELİRLEMEK KAYIT

Olay Yerinin Değerlendirilmesinde Yapılacak İşler Nelerdir? Olay yeri, yeterince görünebilir biçimde işaretlenmelidir. Bunun için üçgen reflektörler kullanılmalıdır.

Olay Yerinin Değerlendirilmesinde Yapılacak İşler Nelerdir? Kazaya uğrayan araç, mümkünse yolun dışına ve güvenli bir alana alınmalı, kontağı kapatılmalı, el freni çekilmeli, araç LPG’li ise aracın bagajındaki tüp vanası kapatılmalıdır. Olay yerinde H/Y yapılacak yardımı güçleştirebilecek veya engelleyebilecek meraklı kişiler olay yerinden uzaklaştırılmalıdır.

Olay Yerinin Değerlendirilmesinde Yapılacak İşler Nelerdir? Gaz varlığı söz konusu ise; Oluşabilecek zehirlenmelerin önlenmesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Ortam havalandırılmalıdır. Olası infilak ve yangın riskini önlemek için olay yerinde sigara içilmemelidir Kıvılcım oluşturacak ışıklandırma veya çağrı araçlarının kullanılmasına izin verilmemelidir.

Olay Yerinin Değerlendirilmesinde Yapılacak İşler Nelerdir? Yaralı ve olay hakkındaki bilgiler kaydedilmelidir. Yardım ekibi gelene kadar olay yerinde kalınmalıdır.

H/Y Değerlendirilmesi ??? Hastalık ya da yaralanmanın ciddiyetini değerlendirmek, İlkyardımın öncelikle kime yapılacağını belirlemek (önceliklerini)… Yapılacak ilkyardım yöntemini belirlemek, Güvenli bir müdahale sağlamak.

İLK DEĞERLENDİRME BİLİNÇ KONTROLÜ (sesli ve dokunsal uyarı) HAVAYOLU AÇIKLIĞI (A) (1-Ağız içi kontrolü, 2- Baş geri çene yukarı pozisyonu) SOLUNUMUN KONTROLÜ (B) (Bak-Dinle-Hisset 10saniye süre ile) DOLAŞIM DESTEĞİ (C) (Solunum yok ise Temel Yaşam Desteği)

??? İKİNCİ DEĞERLENDİRME GÖRÜŞEREK BİLGİ EDİNME BAŞTAN AŞAĞI KONTROL Olayın mahiyeti, koşulları, kişisel özgeçmişleri, sonuç olarak ne yedikleri, kullanılan ilaçlar ve alerjinin varlığı sorularak öğrenilir ve KAYIT EDİLİR. BAŞTAN AŞAĞI KONTROL Baş – Boyun-Gövde- Kol ve Bacaklar Bilinç düzeyi, anlama, algılama, solunum sayısı, ritmi, derinliği, nabız sayısı, ritmi, şiddeti, vücut veya cilt ısısı, nemi, rengi değerlendirilir. ???