Çocuklarda Travma sonrası stres bozukluğu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Şİddet Muhammet GÜLER.
Advertisements

Yrd. Doç. Hatice DEMİRBAŞ G.Ü.Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri.
Okullarda Suç ve Şiddeti Önleme
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümü
FARKI BİRLİKTE YAŞAYALIM
İlkokul Çocuklarının Özellikleri ve Ailelere Öneriler
Çağdaş Bilimler Merkezi Dershanesi
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ ‘BEBEKLİK DÖNEMİ’
ÇOCUK İHMALİ.
PSİKO SOSYAL BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
KRİZ VE TRAVMA SONRASI MÜDAHALE
ÇOCUKLARDA OKUL FOBİSİ
Yönetimde stres kaynakları
TRAVMA SONRASI ÇOCUĞUN YAŞAMI
ÖFKE VE ÖFKE YÖNETİMİ.
Patolojik Yas Kavramına Yeni Bir Yaklaşım: “Travmatik Yas”
Hazırlayan Psk.Dan.Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan. Sinem TARHAN
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ÇOCUKLARDA DİKKAT EKSİKLİĞİ VE VELİLERE ÖNERİLER
Travma nedir? Travma sonrası tepkiler nelerdir?
KİŞİLİK BOZUKLUKLARI.
TRAVMA SONRASI NORMAL TEPKİLER
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ANASINIFI VELİ SEMİNERİ
Artık benim için yaşamak bir ıstırap. Eskiden çok değer verdiğim şeyler dahi anlamını kaybetti. En ufak şeylerden zevk alırdım. Şimdi dünyaları verseler.
RİSKLİ DAVRANIŞLAR NEDİR?
BABALARININ İNTİHARINA TANIK OLAN ERGENLER: Üç Olgu Sunumu
ŞAHİNBEY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Kadına Şiddet İlk Görüşme
Psikososyal Okul Projesi
VE ÇOCUGUN GELİŞİMİNE ETKİLERİ
DIŞKI KAÇIRMA(ENKOPRESİS)
Hazırlayanlar Psk.Dan Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan Sinem TARHAN
ANİ YAŞANAN VE YAŞAMI TEHDİT EDEN OLAYLAR
İÇERİK BOŞANMA BOŞANMIŞ ANNE OLMAK BOŞANMIŞ BABA OLMAK BOŞANMANIN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ.
PSİKOSOSYAL VELİ SEMİNERİ
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
“Stres ve Başa Çıkma Yöntemleri”
AİLE İÇİ ŞİDDET.
PSİKO SOSYAL OKUL PROJESİ
KISKANÇLIK VE UTANGAÇLIK. KISKANÇLIK  İnsanların sahip oldukları ya da sahip olmak istedikleri şeyleri paylaşma durumunda kaldıklarında duydukları hisler.
Travma Nedir? Post Travmatik Stres Bozukluğu.
a) Boşanma Sıfır-altı yaş döneminde çocuklar ana- babanın niçin ayırdığını anlamada zorluk çekerler. Yoğun ayrılık kaygısı gösterirler. Boşanma olayından.
Bölüm 6 Kaygı Bozuklukları II: Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Yaygın Kaygı Bozukluğu, ve Obsesif-Kompulsif Bozukluk.
Kişisel gelişim, çocuğun kendi kendine yemek yeme, giyinme, giysilerini çıkarma, tuvalete gitme, tuvalet temizliği yapma, yıkanma vb. öz bakım becerilerini.
DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
Mehmet Akif Ersoy İlkokulu Sunar. ÇOCUĞUN GELİŞİM DÖNEMLERİ 0 – 2 YAŞ BEBEKLİK DÖNEMİ 2 – 6 OYUN DÖNEMİ 6 – 12 OKUL DÖNEMİ 12 – 18 ERGENLİK.
OKUL KORKUSU VE BAŞ ETME YOLLARI
ERGENLERDE MADDE KULLANIMI Sosyal Hizmet Uzmanı Ercan Mutlu
Öfke Kontrolü ve Stresle Başa Çıkma Semineri
ŞİDDET eğilimi olan ve SUÇA itilen çocuk ve gençler
Kaygı Bozuklukları.
1 MERSİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOSOSYAL OKUL PROJESİ ÖĞRETMEN SEMİNERİ Okul Psikolojik Danışmanı PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ ………………………………İLKÖĞRETİM.
Çocuk Sağlıgı Açısından Teknoloji ve İnternetin Zararları
Psikiyatride öykü alma ve muayene
ÇOCUKLARDA OKUL FOBİSİ
PSİKOSOSYAL DESTEK EĞİTİM SUNUSU
Zeka Gerilikleri.
Rehberlik Servisi.
Özel Gereksinimli Çocuklar
Travma Nedir? YAŞAMA TEHDİT! VÜCUDUN BÜTÜNLÜĞÜNE TEHDİT!
Risk faktörleri-koruyucu faktörler perspektifi
ERGENLİK DÖNEMİ ANNE-BABA SORUMLULUKLARI
STRES YÖNETİMİ
Çocuklara Yönelik Şiddetin Önlenmesi
TRAVMATİK OLAYLARDA PSİKOLOJİK DESTEK
Şiddetin Birey Üzerindeki Etkileri AD ve SOYAD: Yunus Emre Ataman Sınıf:9/E No:640 Ders: Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü.
ESRA ÇELİK 12/A Şiddet, bireyin fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik yönden zarar görmesiyle ya da acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması.
Sunum transkripti:

Çocuklarda Travma sonrası stres bozukluğu

Çocuklarda TSSB Kriterleri 1. Ölümün yaşandığı, başkalarının ve kendisinin yaralandığı ya da başkalarının ve kendisinin fiziksel bütünlüğünün tehlike altında kaldığı bir olayı yaşamış veya böyle bir olaya tanık olmuş. 2. Yeniden yaşama: Kompulsif tekrarlı oyun Her zamanki oyundan daha az ayrıntılı ve zayıf hayal gücü Olayı canlandırma oyunu Tekrarlayan anılar Kabuslar Hatırlatan şeylere maruz kalındığında rahatsızlık Flashback

3. Tepkisellik ve Kaçınmanın Uyuşması Toplumsal olarak kendini geri çekiyor Sınırlı duygulanım alanı Gelişimsel becerilerin kaybı (Ör; dil ve tuvalet eğitimi) Oyunların sınırlanması Olayla ilgili etkinliklerden/ İnsanlardan kaçınma 4. Artan Uyarılmışlık Artan huzursuzluk/ telaşlılık/ mizaç dalgalanmaları Geceleri uyanma/ tekrar uyumakta zorlanma Düşük dikkat yoğunluğu Aşırı zindelik (vigilence) Abartılı heyecanlanma tepkisi

Yeni korkular. Örn; tuvalete gitmek/ Yabancılar Yeni ayrılma kaygısı 5. Yeni Korkular ve Saldırganlık Yeni korkular. Örn; tuvalete gitmek/ Yabancılar Yeni ayrılma kaygısı Yeni saldırganlık 6. Rahatsızlıkların en az bir ay süreyle devam etmesi *Scheering M & Zeanah C, Drell M & Larrien J. (1994).

Çocukların gelişimi dış faktörlerden yüksek oranlarda etkilenir Çocukların gelişimi dış faktörlerden yüksek oranlarda etkilenir. Travma üzerine yapılan araştırmalar çocukların olayları ana-babalarının veya diğer yetişkinlerinin gözünden algıladıklarını göstermektedir. Yetişkinlerin bu tür olaylara karşı tepkileri, gündelik yaşamlarını normalleştirme çabaları, çocuklara olayla ilgili olarak yaptıkları açıklamalar, çocukların travmatik olayları algılayışları ve tepkileriyle ilgili ipuçları vermektedir. Bu yüzden ana-babanın; seanslar sırasında, çocuğun psikolojik gereksinimlerini karşılama becerilerini gözlemlemek önemlidir. Bazı durumlarda anne babayla paralel terapi yürütmek gerekebilir.

Anne- Babaların Çocukluk Travmalarına Verdikleri Tepkiler Aşırı koruyucu / kısıtlayıcı Hatırlatıcı / korkutucu Tepkisiz / ulaşılmaz Aşırı hoşgörülü / suçlu Kızgın / sabırsız / cezalandırıcı

Çocuklarda Travma Belirtileri İçe kapanma (sessiz, konuşmayan ) İnkar (kaçınma, yok sayma, anı ve gerçekleri inkar etme) Oyunlarda travmatik temalar Yabancılardan korkma, ebeveyne yapışma, sevdiği objeye bağlanma) Yeni durum ve kişilerden, şiddetten, bazı objelerden korkma) Regresyon(kendinden beklenmeyenyaşına uygunsuz şeyler yapma)

Okul ya da yaptığı diğer aktivitelerde performans düşüşü Gerçeğin aksine davranmak, hayal kurmak(İnkar davranışları) Duygulanımda tutarsızlık Davranış değişiklikleri Psikosomatik sorunlar (ıslatma ve çeşitli bedensel belirtiler )

Ergenlik Döneminde Travma Belirtileri Davranış sorunları (yalnızlık,madde-alkol tüketimi, suça yönelme, evden kaçma, intihar düşüncesi) Özgüven sorunları (suçlama, kontrol kaybı) Yaşından büyük davranmak ya da hızlı yaşamak Öfke Kendiyle aşırı meşgul olmak

EMDR uygulaması için Başlangıç 1. Ana-babadan ayrıntılı bir gelişim öyküsü alınır. 2. Ana- babaya EMDR ile ilgili sürecin özeti verilir; olumlu/ olumsuz yanları aktarılır. 3. Çocukla güvenli bir ilişki kurulur. Normal olarak bir çocukla ne yapılıyorsa o yapılır (değerlendirme, test, oyun, konuşma vb.) 4. EMDR uygulamasına geçilir. İlgili konular: travma sonrası stres bozukluğu tedavisi, travma sonrası stres bozukluğu pdf, travma sonrası stres bozukluğu ölçeği, travma sonrası stres bozukluğu ppt, travma sonrası stres bozukluğu vaka örneği, travma sonrası stres bozukluğu belirtileri, travma sonrası stres bozukluğu eğitimi, travma sonrası stres bozukluğu testi. Kaynak: www.onlineterapiler.com