Proteinüri: Ağır Preeklampsi Tanısı İçin Gerçekten Gereksiz midir?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kan basıncının Yaş, Cinsiyet ve Vücut Kitle Endeksi ile ilişkisi
Advertisements

DİYABETİK NEFROPATİNİN KLİNİK EVRELERİ
Yüksek Riskli Gebelikler
TÜRKİYE’DE GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ANNE ÖLÜMLERİNİN ANALİZİ
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
Nurhak Merkez Sağlık Ocağına Başvuranlarda Proteinüri Risk Faktörleri
12.ULUSAL REJYONAL ANESTEZİ KONGRESİ 29 EYLÜL- 2EKİM 2011 PROBLEME DAYALI EĞİTİM TARTIŞMASI   PREEKLAMPSİ VE ANESTEZİ EĞİTİM YÖNLENDİRİCİSİ DR.BERRİN.
 Sık görülen,  Morbidite ve mortalitesi yüksek olan,  Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen,  Büyük ekonomik yük getiren,  Farkındalığı ve erken tanısı.
Normal doğum mu? Sezaryen mi?
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
Prof.Dr. Filiz ÖZERKAN ÇAKAN EÜTF Kardiyoloji AD İZMİR
Gebelik komplikasyonları
Gebelik ve Hipertansif Hastalıklar
ERKEN DOĞUMDA PROGESTERON KULLANIMI
12.ULUSAL REJYONAL ANESTEZİ KONGRESİ 29 EYLÜL- 2EKİM 2011 PROBLEME DAYALI EĞİTİM TARTIŞMASI   PREEKLAMPSİ VE ANESTEZİ EĞİTİM YÖNLENDİRİCİSİ DR.BERRİN.
Birinci Basamakta Hipertansiyon
SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM
Diyabette Doğum şekli ve zamanı
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
Coşkun ve Lichtenstein herni onarım tekniklerinin uzun dönem sonuçlarının karşılaştırması Doç.Dr. Faruk COŞKUN ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ.
Gestasyonel Diyabet için Riskli Hastaların Saptanması
AORT KOARKTASYONUNDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Dr. Nahit Çakar İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Anabilim dalı
EISENMENGER SENDROMLU BİR HASTADA SEZARYEN OPERASYONU İÇİN DÜŞÜK DOZ KOMBİNE SPİNAL EPİDURAL ANESTEZİ UYGULAMASI Araş. Gör. Dr. Selin Bayral Doç. Dr.
GEBELİK VE HİPERTANSİYON
Günümüzün sorunu: normal vajinal doğum ve sezaryen
Sezaryen Skar Gebeliğinden Ruptüre Plasenta Perkrata’ya
Maternal near miss morbidite kavramı ve Kanuni Sultan Süleyman EAH Deneyimi Doç. Dr. Halil Aslan İstanbul Kanuni Sultan Süleyman EAH Perinatoloji Kliniği.
GEBELİK VE HİPERTANSİF HASTALIKLAR
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME PROGRAMI
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
CİDDİ SOLUNUM YETMEZLİKLİ YENİDOĞANLARDA ECMO PROGRAMI ÖNCESİ VE SONRASINDA SAĞKALIMIN DEĞERLENDİRİLMESİ J. Kattan MD, A. Gonzalez MD, P. Becker MD, M.
Hazırlayan: İnt.Dr.Büşra KÖSE Aile Hekimliği Stajı
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
BAYRAKLI HİPERTANSİYON PREVALANS VE FARKINDALIK (BAYHİP) ÇALIŞMASI
Trans obturator tape (TOT) yapılan hastalarda kısa ve uzun dönem sonuçlar Çelebi BASUGUY*, Serdar BAŞARANOĞLU, Talip KARAÇOR, Şafak HATIRNAZ, Orhan ŞAHİN,
Çoğul Gebeliklerde İzlem ve Doğumun Zamanlaması
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
Gebelikte kalsiyum ve D vitamini
ÇOCUKLARDA ORTAYA ÇIKAN SEPTİK ŞOKTA SERUM LAKTAT SEVİYELERİ
PREMENSTRUAL SENDROM DAHA YÜKSEK ORANDA CİNSEL FONKSİYON BOZUKLUĞU VE CİNSEL STRES İLE İLİŞKİLİDİR DR GÜLŞAH İLHAN, DR FATMA FERDA VERİT ATMACA, DR HÜRKAN.
Yenidoğanın transportu
Gestasyonel Diyabetes Mellitusun Erken Risk Değerlendirmesinde Yeni yöntem ARŞ.GÖR.DR.HATİCE ÇAVUŞ KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ ABD
. Op.Dr. Aşkın E. GÜLER Yrd. Doç. Dr. Melahat ATASEVER
Preeklampsi Olgularında Sezaryen Seksiyoda Anestezi Uygulamalarının Analizi Alev Özer1, Hakan Kıran1, Abdullah Tok1, Bülent Köstü1, Deniz Arıkan1, Güven.
Maternal serum 25-OH vitamin D düzeylerinin ve Nötrofil–Lenfosit oranının ( NLR) Preeklempsi ve Preterm Doğumda Rolü Var mıdır? Medipol Üniversitesitesi.
Servikovajinal PAMG-1 proteininin erken doğum riski olan gebelerde yedi gün içindeki doğumu tahmin etmedeki rolü op. Dr.Yasemin Çekmez sağlık bilimleri.
Sepsisli Hastalarda prokalsitonin, C-Reaktif Protein, Lökosit, Mean Platelet Volüm Değerlerinin, Kan Kültüründe Üreyen Mikroorganizmalarla Karşılaştırılması.
Tersiyer Bir Merkezde Doğum Yapan Adolesan Reprodüktif ve İleri Yaş Gebelerde Obstetrik ve Neonatal Sonuçların Karşılaştırılması Yrd.Doç.Dr. Sibel SAK.
DİABETES MELLİTUS’LU HASTA TAKİBİNDE TÜKRÜK FRUKTOZAMİN DÜZEYİ
Dr. Şafak özdemirci Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları EAH/ANKARA
Preeklampside Maternal Venöz SHARP1 Düzeyleri
Arş.Gör.Dr. Abdullah Kaan KURT
Böbrek hastalıkları ve gebelik
Aktif doğum eylemi başlangıcında kullanılan obstetrik doğum jelinin primipar ve nullipar gebelerde aktif doğum eylemi ve perine üzerine etkisi Dr. Kaan.
Rahim İçi Araç(RİA) Kullanımı Sırasında Oluşan Gebeliklerin Sonuçları: Tek Merkez Deneyimimiz Talip KARAÇOR¹, Serdar BAŞARANOĞLU², Şafak HATIRNAZ², Nurullah.
İkinci trimester başlangıçlı preeklampside tedavi yaklaşımları
Zor Hastaya Yaklaşım Dr. Hasan KAYABAŞI Dr. Hasan KAYABAŞISBÜ Haydarpaşa Numune Hastanesi Haydarpaşa Numune Hastanesi.
PERİNATOLOJİ NEDİR ? Doç.Dr.Başak Baksu.
Günümüzün sorunu: normal vajinal doğum ve sezaryen Türkiyedeki Artan Sezaryen Oranına Bir Bakış Prof.Dr. Ramazan Dansuk Bezmialem Üniversitesi Kadın Hast.
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Hipertansif Bozukluklara Bağlı Anne Ölümlerini Önlemede Prensipler
Hipertansif Bozukluklara Bağlı Anne Ölümlerini Önlemede Prensipler
Kronik Hipertansif Hastaya Yaklaşım
Prof. Dr. İnanç Mendilcioğlu Akdeniz Üniversitesi
Kronik Diz Ağrısı Hastalarına Yapılan Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu ve Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu Yanında Yapılan Geniküler Sinir Bloğunun.
Sunum transkripti:

Proteinüri: Ağır Preeklampsi Tanısı İçin Gerçekten Gereksiz midir? Dr Selahattin KUMRU Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD, Düzce Sağlık Bakanlığı Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Antalya 13. Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi 11-15 Mayıs 2015 Antalya

Tanim:. Preeklampsi ilk kez gebelikte ortaya çıkan Tanim: * Preeklampsi ilk kez gebelikte ortaya çıkan * Plasentanın doğumundan sonra kaybolan * Kan basıncı artışı * Proteinüri * Sistemik endotelial hasar

Siniflama * Kr Hipertansiyon * Geçici Hipertansiyon * Preeklampsi * Superempoze preeklampsi * Eklampsi HELLP Sendromu

AĞIR PREEKLAMPSİ KRİTERLERİ 4saat ara ile ölçülen en az 2 ölçümde kan basıncı 160 /110 mm-hg üzerinde olması (antihipertansif kullanımı olmadan ) Trombosit <1000000/ml Kc enzimlerinin normal konsantrasyonlarının 2 katına çıkması veya tedaviye yanıtsız sağ üst kadran ve epigastrık agrı Progresif renal yetmezlik Cr >1.1mg/dl veya kreatinin herhangi bir renal hastalık olmadan 2 katına çıkması Pulmoner ödem Yeni başlangıçlı serebral visüel semptomlar

Ağır Preeklampsi kriteri olmaktan çıkartılması önerildi Proteinüri miktarı ve IUGR’nin Ağır Preeklampsi kriteri olmaktan çıkartılması önerildi Hypertension in pregnancy: Report of the American College of Obstetricians and Gynecologists' Task Force on Hypertension in Pregnancy. Obstet Gynecol 2013; 122:1122.

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniklerine Ocak 2012-ocak 2015 tarihleri arasında başvuran 25-42 haftalık gebeliği olan toplam 206 gebe (Uzmanlik Tezi Projesi)

Dışlanma Kriterleri • Kronik hipertansiyon, • Diabetus mellitus, • Böbrek hastalığı, • Karaciğer hastalığı, • Tromboembolik hastalığı • Bilinen trombofilisi, • Malformasyonlu bebeği, • Çoğul gebelik

Preeklampsi tanısı ve sınıflandırması ACOG Task force on hpyertansion in pregnancy 2013 kriterlerine göre yapıldı (Hypertension in pregnancy: Report of the American College of Obstetricians and Gynecologists' Task Force on Hypertension in Pregnancy. Obstet Gynecol 2013; 122:1122) Araştırma süresince yukarıda yer alan kriterler uygulanarak, toplam 103 preeklampsi tanısı alan gebeler vaka grubuna dahil edildi. Kontrol grubu ise sağlıklı, herhangi bir medikal ve obstetrik komplikasyonu olmayan toplam 103 gebeden oluşturuldu.

Yaş, gebelik haftası, gravida, parite, abortus ve KB, maternal hastanede yatış süresi, hematolojik ve biyokimyasal parametreler, doğum şekli, sezaryen endikasyonu, maternal yatış süres,i plesenta dekolmanı, DIC ,ABY , pulmoner emboli ,intrakranial kanama, subkapsüler hematom, taze donmuş plazma, trombosit süspansiyonu, eritrosit transfüzyonu, aferez, dializ, plazmaferez ihtiyacı, yenidoğan özellikleri, boy, kilo, cinsiyet, apgar skoru, intrauterin gelişme geriliği yenidoğan yoğun bakım ünitesi (ydybü) ihtiyacı, ydybü’ nde kalış süresi respiratuar distress sendromu, yenidoğanın geçici taşipnesi, sepsis, nekrotizan enterekolit, perinatal ex kayıt edildi. Hastaların HGB ,HCT, trombosit, AST, ALT, LDH, ürik asit ,BUN, kreatinin parametreleri retrospektif olarak kayıt edildi

Tanımlayıcı istatistikler frekans, yüzde, ortalama (mean), standart sapma (SD) ve medyan (ortanca), minimum (min), maksimum (max) değerleri ile sunulacak sekilde not edildi. Kategorik değişkenler arasındaki ilişkilerin analizinde Fisher’s Exact Test veya Pearson ki-kare testi kullanıldı.

Maternal yatış süresi ile en iyi korelasyon proteinüri(r=0,657 p<0 Maternal yatış süresi ile en iyi korelasyon proteinüri(r=0,657 p<0.001 n=206). Diastolik kan basıncı (r=0,554 p<0.001 n=206) (p<0.05). Yenidoğan ağırlığı ile en güçlü negatif korelasyon proteinüride saptandı.(r=-0,428) (p<0.001 n=206). Sistolik kan basıncı (r=-0,408 p<0.001 n=206),(p<0.05) Yenidoğanın 5. dakika apgar skoru ile en güçlü korelasyonu proteinüri gösterdi (r=-0,283p<0.001 n=206). Sistolik kan basıncı (r=-,274p<0.001 n=206). Yenidoğan yatış süresi ile en kuvvetli pozitif korelasyonu proteinüri gösterdi (r=0,490p<0.001 n=206). Sistolik kan basıncı (r=,466p<0.001 n=206).

Sonuçlar: * Preeklampsi maternal ve neonatal morbidite ile ilişkilidir * Proteinüri maternal yatış süresi, YDYBÜ kalış süresi ve 5. dakika APGAR skoru ile en iyi korelasyonu göstermektedir. Proteinüri ACOG tarafından önerilen (2013) parametreler ile güçlü korelasyonlar göstermektedir.

TEŞEKKÜRLER