Elektronik Dergicilik Gökhan Akçapınar Aycan Kavaklı Oumit Farzlı Belkıs Başkan Halil Bozdoğan eee - grup Elektronik Yayıncılık ve.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan : Semiha SARAÇ
Advertisements

ELEKTRONİK KAYNAKLAR İÇİN KATALOG TARAMASI
Journal Use Reports Süreli Yayın Koleksiyonu Geliştirmenizde Güçlü Karar Destek Hizmeti - Kasım
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
Dijital Dünyada Yaşamak
KÜTÜPHANE OTOMASYON SİSTEMİNİN KULLANIMI
Yasal Yönleri ile Açık Erişim İlkay Holt, Kütüphane Direktörü 50. Kütüphane Haftası, Panel: Bilimsel Bilgiye Erişimin Sorunları ve Açık Erişim Hareketi.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi. Açıkerişim nedir?  Bilimsel içerikli çalışmalara internet ortamında serbest erişimin sağlanmasıdır.
Dijital Çağda Kaynak Paylaşımının Geleceği Ertuğrul Çimen
Bölüm 1: Introductions (Tanıtım,Tanım)
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
Bilgi Teknolojileri Hafta 01. Bilgi Nedir???  Fikir  İlim  Malumat.
Sosyal Bilimlerde Türkçe Yayınlar: Sorunlar ve Çözüm Önerileri Doç. Dr. Feyzan Erkip Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi.
Doç. Dr. Atilla SANDIKLI BİLGESAM Başkanı
Bulut Depolama.
Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır?
Bilişim Teknolojileri Okuryazarlığı
Prof. Dr. Bülent Yılmaz H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt.
©Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
BBY 105 B İ LG İ N İ N ORGAN İ ZASYONU I Prof. Dr. Gülbün Baydur.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
UZAKTAN EĞİTİM Uz. Fezile ÖZDAMLI.
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
UE TEKNOLOJİLERİ Ders UZAKTAN EĞİTİMİN TEMELLERİ Ders Sorumlusu
ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER
“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. Sosyal Bilim Araştırmalarında Elektronik Yayınların Kullanımı Yaşar Tonta.
BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI
Metadata ve Z39.50 Metadata.
Bilgi ve İletişim Teknolojisi
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
Medya Tarihi ve Kavramlar
Bilişim Suçlarına Yönelik Mevzuat. İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA.
Fikri Haklar: – Zeka ürünlerini devlet otoritesiyle korumayı hedefleyen haklar – Yenilikte bulunanları korumak/ödüllendirmek – Katılımı teşvik etmek.
MESLEKİ ve GELİŞİM DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ SUNUSU
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS KİTAPLARI
Hakan Kapucu  Kurumsal Akademik Arşiv Danışma Kurulu oluşturulmuştur.  Danışma Kurulu, Işık Üniversitesi Açık Erişim Politikasını.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
“ INDICATE” UZUN SÜRELİ SAYISAL KORUMA SAHA ÇALIŞMASI Hakan Koray OZLUK Bahadır AYDINONAT 15 – 16 Ekim 2012 Ankara.
ELEKTRONIK KÜTÜPHANELER Tacettin İnandı. Kapsam E – kütüphane Tıp – Sağlık Kütüphaneleri Hastane Kütüphanesi Elektronik yayınlar.
Sayılarla Yükseköğretim Akademik Arşiv Projesi (YAAP) ve Uluslararası Görünürlük Gültekin GÜRDAL İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
BİLGI KAYNAKLARıNA ERIŞIM METODLARı Hazırlayan= Halil Yenilmez.
ULUSAL AKADEMİK AĞ ve BİLGİ MERKEZİ
AÇIK ERİŞİM Dr. Semanur ÖZTEMİZ
KÜTÜPHANE OTOMASYON SİSTEMİNİN KULLANIMI
Temel Bilgi Teknolojileri
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
Metadata ve Z39.50 Metadata.
Dijital kütüphane işlevleri
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
YANSITILAN GÖRSEL MATERYALLER
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemi (PACS - Picture Archiving and Communication System) Yasin KAYA – Karadeniz Teknik Üniversitesi Enformatik Bölümü.
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Veri Tabanı 1
SİBER GÜVENLİK BÖLÜM 6.
Medya OkuryazarlIğI.
Sunum transkripti:

Elektronik Dergicilik Gökhan Akçapınar Aycan Kavaklı Oumit Farzlı Belkıs Başkan Halil Bozdoğan eee - grup Elektronik Yayıncılık ve

“Belgelerin” elektronik ortamlar veya ağlar aracılığıyla dağıtımı, arşivlenmesi ve bu belgelere erişilmesi olarak tanımlanabilir Elektronik Yayıncılık Nedir?

Yayıncılar ve Araştırmacılar Açısından Elektronik Yayıncılık

Yayıncılar: Paralel…? Tamamen elektronik yayıncılık yerine, bir süreli yayının hem basılı hem de elektronik olarak yayımlanması olan, paralel yayıncılığı tercih etmektedirler.

Araştırmacılar : ??? Elektronik yayınları henüz benimsedikleri söylenemez! Bazı Eleştiri ve Sorunları “Ciddi bilim” için uygun değil ? “Duvar yazısı” Yaptıkları yayınlar akademik yükselme amacıyla nasıl kullanılacak?

Elektronik Yayıncılığın Avantajları 1.Elektronik yayınlar hareketlidir 2.Elektronik yayına ulaşım kolaydır 3.Depolama için yer sıkıntısı yoktur 4.Elektronik yayınlar kolayca çoğaltılabilmektedir

1.Elektronik yayınlarda telif hakkı sorunu 2.Elektronik yayınların doğruluğu ve güvenilirliği 3.Bilgisayar ve iletişim sistemi bağımlılığı 4.Ekonomik sorunlar 5.Elektronik bilginin saklama sorunu Elektronik Yayıncılığın Dezavantajları

Elektronik Yayıncılıkta Son Gelişmeler Dijital Nesne Tanımlama (DOI) –“21.yy’ın ISBN” numarası olarak adlandırılır. – Dijital nesneleri adlandırmak, bu adları depolamak ve internet aracılığıyla söz konusu nesnelere ulaşmak için tasarlanmıştır

Metadata –Kısaca “bilgi hakkında bilgi” anlamına gelmektedir. –Bu tanıma göre kütüphane kataloglarında ve arama motorlarında belgeleri temsil etmek üzere kullanılan bilgiler “metadata” olarak adlandırılabilir. –15 öğe ile tanımlanır. Elektronik Yayıncılıkta Son Gelişmeler

Bu Standartlar Niye mi Gerekli...?

İşte bunun için! ?

İçerik – Teknoloji Bütünleşmesi –Elektronik yayıncılıkta “teknoloji” ve “içerik” birbiriyle bütünleşmiştir. Elektronik yayınları okuyabilmek, dinleyebilmek ve izleyebilmek için çoklu ortam (multimedia) yazılımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Elektronik Yayıncılıkta Son Gelişmeler

Elektronik Yayınların Korunması ve Arşivlenmesi –Basılı yayınlarda, fiziksel medya korunduğu sürece içeriğe ulaşmak her zaman mümkündür. –Elektronik ortamdaki bilgilerin korunması ve arşivlenmesi ise oldukça sorunludur. Elektronik medyanın ömrünün kısa olması erişim ve telif hakları sorunları Arşivleme sorumluluğunun hangi kuruluşlara ait olması gerektiğinin henüz belirlenmemiş olması Elektronik Yayıncılıkta Son Gelişmeler

Elektronik Yayınlarda Telif Hakları –Elektronik yayınları kullanma ve kopyalamadan doğan telif hakları basılı yayınlara oranla çok daha karmaşıktır. –Bu konu ile ilgili yasal mekanizmalar henüz geliştirilememiştir. Elektronik Yayıncılıkta Son Gelişmeler

Ve Elektronik Dergiler