ÜROJİNEKOLOJİDE PESER KULLANIMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Advertisements

Yrd. Doç. Dr. Turan SET Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi AD
Pierre Fabre Oral Care International seminar / juillet 2007/Sorèze Marc WATTS Periodontal cerrahi sonrası klorheksidin ağız çalkalama suyu ile operasyon.
Funda Güngör UĞURLUCAN, Cenk YAŞA, Özlem DURAL,
ERKEN DOĞUMDA PROGESTERON KULLANIMI
Atama ve eşleme (eşleştirme) problemleri (Matching and Assignment problems)
THE PRESENT PERFECT TENSE
Histerektomi Hangi Yolla: Vaginal? Abdominal? Laparoskopik?
Pesser Uygulamalarının
(OLMAK FİİLİNİN GEÇMİŞ ZAMANI)
VTE' DE DIREKT KATATER ILE TROMBOLYSIS DVT REKÜRRENSINI AZALTıR Mı ? Dr.Serdar Bayrak T.C.Sağlık Bakanlığı İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim.
21. Yüzyılda Tıpta Kök Hücrenin Yeri. “ I magination is more Important than knowledge ” Albert Eistein.
GnRH AGONİST GnRH ANTAGONİST POOR RESPONDER BACKGROUND. This is the first published report of a prospective, randomized, controlled trial comparing a.
Güncel tıbbi bilgilerden haberdar mısınız ? ( Kendi tıbbi bilgilerinizi yönetin !) Dr.Otmar Mueller Market Manager CEE & Turkey Wolters Kluwer Health |
Günümüzde Astım Tedavisi
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
/ 141 Yrd. Doç. Dr. Turan SET Atatürk University Medical Faculty, Erzurum QUALİTY CIRCLES
Günümüzde Astım Tedavisi
Osteoporoz Tedavisinde SERM’ler ve Diğer Yöntemler Prof. Dr
Kelime Uygulama Sunumu - 2 Bu sunumdaki kelimeler… Abundance To accelerate To accept To access To accommodate.
Kartal Koşuyolu Araştırma Yüksek İhtisas Eğitim ve Hastanesi
ROBOTİK & LAPAROSKOPİK LENFADENEKTOMİ
. Dr. Cemal Ark Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi
Prolapsus Cerrahisinde Tedavi Modalitelerinin Yaşam Kalitesine Etkisi
Pelvik Organ Prolapsus Cerrahisi Sonrası Ortaya Çıkan Stres Üriner İnkontinans Nasıl Tespit Edilir ve Yönetilir Çetin ÇAM.
Kadın Hastalıkları ve Doğum AD VAN
Vajinal kaf prolapsusunda tedavi seçenekleri
INFORMED CONSENT Assist.Prof.Dr. Mehmet KARATAS Dept. of History of Medicine & Ethics.
S ÜLEYMAN Ş AH ÜN İ VERS İ TES İ DERS KAYIT İŞ LEMLER İ / COURSE REGISTRATION PROCESS.
There was a man who was thinking of building an honourable structure that could last for milleniums and show the king’s power. So, he racked his brain.
Yaparak yaşayarak öğrenme. Motivasyon ve yöneltme Learning to Learn Training Öğrenmede yetişkinleri ne güdüler? Developed with the support of the EU Leonardo.
Learning to learn network for low skilled senior learners ÖĞRENCİ Mİ? EVET, O BENİM! Learning to Learn Training Gölgede kalmış yeterliliklerinizin farkında.
Bilimsel Makale Nasıl Yazılır? (Çalıştay) Zekeriya AKTÜRK Prof. Dr. 19 Mart 2016; 9:00-11:00 / 181.
PELVİK ORGAN PROLAPSUSLARI
  Shifting deictic centre as source of ambiguity: (20) [on the phone]: There’s a hospital at the opposite end of town.  (21) [letter.
SAĞLIK BAKANLIĞI HASTANELERİNE YAPILAN HASTA ŞİKÂYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ SAĞLIKTA PERFORMANS VE KALİTE DERGİSİ - 3. SAYI Uzm. Fzt. Duygu KIRGIN.
What is lost in translation?
AVRUPA BİRLİĞİ GUNDTVİG ÖĞRENME ORTAKLIĞI ‘ALTIN ÇOCUKLAR ALTIN EBEVEYNLER’ PROJESİ EUROPEAN UNION GRUNDTVIG LEARN PARTNERSHIP GOLDEN PARENTS FOR GOLDEN.
1 NİSAN 2015 SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA GÜNLERİNİN 92. GÜNÜ YOKSULLUĞA SON DİYORUZ. DÜNYA DAHA GÜZEL YARINLAR İÇİN ETKİNLİKLERİNİZİ BEKLİYORLAR 14 SENE 9.
Learning to learn network for low skilled senior learners ÖĞRENME KABİLİYETİMİ VE YAKLAŞIMIMI BİLME Öğrenmeyi öğrenme Her yerde ve her zaman kendi stilimle.
İnhaler steroidler pnömoni sıklığını artırırlar! Prof.Dr.Arzu Mirici Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi.
Greft Enfeksiyonları Op.Dr.Attila Çakmak Anadolu Sağlıuk Merkezi Hastanesi.
Practice your writing skills
Aesthetic Dermatology Seperatly from the nature of skin, the skin needs also vary with age. Resistance of skin to external environment decreas, skin starts.
DISCUSSION
CHILD PORNOGRAPHY IŞIK ÜNİVERSİTESİ
İnkontinans? Üriner inkontinans kadının sosyal, fiziksel ve psikolojik sağlığı üzerine olumsuz etki yaratarak utanç, düşük benlik saygısına neden olur.
İSTATİSTİK II Hipotez Testleri 3.
İSTATİSTİK II Hipotez Testleri 3.
RETROSPECTIVE EVALUATION OF THE TREATMENT APPROACHES OF ECTOPİC PREGNANCIES ACCORDING TO GESTATIONAL WEEK Op. Dr. Nurullah PEKER.
BİLİMSEL ÇALIŞMA BASAMAKLARI SCIENTIFIC WORKING STEPS MHD BASHAR ALREFAEI Y
SUNCITY HOTEL & BEACH CLUB ÇEVRE EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME
Uz. Dr. Feriyde ÇALIŞKAN Acil Tıp Uzmanı Akupunkturist
SERVİKS KANSERİNDE İNKOMPLET CERRAHİYE YAKLAŞIM
ÇEVRE EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME
Pesser Uygulamaları Doç. Dr. Turhan ARAN
Studies for Improvement and Development of Vocational Education
Multipoint programlama
İSTATİSTİK II Hipotez Testleri 3.
Perinatoloji Uzmanı Onkoloji uzmanı
Before the Battle of Çanakkale. Why a Front in Çanakkale was Opened? In the summer of 1914, the war continued in Europe with all its intensity, and by.
MİDURETHRAL SLİNGLER ( MUS ) : TOT ( transobturator tape )
Kolon Kanseri Önlenebilir mi?? Niye Tarama?
PREPARED BY: 9-B STUDENTS. Sumerians, who laid the foundations of great civilizations and the world cultural heritage, emerged to the st The Sumerians.
Was/were “idi”.
Beslenme Destek Ekibi.
People with an entrepreneurial mindset are always brave.
Kemoterapi: yeni standart olabilir mi, niçin?
Edilgenlik İngilizce cümlelerde edilgenlik “be + V3” kalıbıyla yapılır; “be” fiilinin kendisi kullanılabileceği gibi 3 formundan biri de kullanılabilir:
Sunum transkripti:

ÜROJİNEKOLOJİDE PESER KULLANIMI Dr İbrahim Sözen TJOD 11. ULUSAL KONGRESİ 15-19 Mayıs 2013

Leonardo da Vinci 1452-1519

Prolapsın ilkel tedavisi

Peserler

Tarihçe Eski Mısır’da MÖ 1500-2000’e ait belgelerde Hipokrat: Şaraba batırılmış nar Efes’li Soranus: DÜNYADAKİ İLK KAYITLI JİNEKOLOJİ KİTABI On the Diseases of Women: Peser ile tedavinin ayrıntılı anlatımı

Homœopathic Journal of Obstetrics, Gynaecology and Pediatrics,9 Homœopathic Journal of Obstetrics, Gynaecology and Pediatrics,9.cilt, 1887

Pelvic Organ Prolapse (POP)

Pelvic Organ Prolapse (POP)

Pelvic Organ Prolapse (POP)

Peser Kullanımı için güncel ve kapsamlı review makalesi Obstet Gynecol. 2012 Apr;119(4):852-60 Nonsurgical management of pelvic organ prolapse. Culligan PJ. Source Atlantic Health System, Morristown and Summit, NJ, USA. patrick.culligan@atlantichealth.org Abstract Although surgical management of symptomatic pelvic organ prolapse (POP) is common and often necessary, conservative treatments such as pessaries, pelvic floor muscle training, or both can usually result in symptomatic improvement. When treating patients with POP, health care practitioners should focus primarily on identification and alleviation of POP-related symptoms. It is appropriate to offer nonsurgical management to most people with POP. This article reviews the objective and subjective evaluation and nonsurgical management of POP, emphasizing a simple, practical approach to pessary fitting and management.

Problemin Boyutu ABD’de kadinların yaşam boyu prolaps veya inkontinans ameliyatı olma riski: %11 4 yıl içinde re-opere olma riski: %30

Problemin Boyutu ABD’de gelecek 20 yıl içinde 65 yaş ve üstu kadın sayısı ikiye katlanarak 2030 yılında 40 milyon olacak. Gelecek 30 yıl içinde ürojinekolojik tedavi ihtiyacı % 45 artacak. ABD Ürojinekolog mu ithal edecek????

Peser Kullanımı Amerikan Ürojinekoloji Derneği anketi: Hekimlerin % 77’si, peserleri prolapsta ilk tedavi olarak seçiyor. Türkiye: ??

Peser Tipleri SUPPORT (DESTEK) PESERLERİ Ring, Incontinence Ring Lever (Smith-Hodge) Gehrung Shaatz

Peser Tipleri SPACE-OCCUPYING (YER KAPLAYAN) Gellhorn Donut Cube

Peser Tipleri

Avantajlar-Dezavantajlar Ring: Kolay takilir ve çıkarılır, çoğu zaman hafif prolapslar için 1. seçenek Tümsekli halka stres inkontinans için Diaframlı halka hafif uterin veya kaf prolapsı için

Avantajlar-Dezavantajlar Gehrung: Uterin prolapsle beraber sistosel ve rektoseli olan hastada. Ön vajen duvarında bir köprü gibi eğimli durabilir.

Avantajlar-Dezavantajlar Gellhorn: İleri prolaps vakaları için iyi seçim. Sapi ve konkav yuvarlak yüzeyi var. Konkav yuvarlak kısım, prolapse olan dokuya vakum yaparak yapışıyor. Çıkartırken bir parmakla peser ve doku arasına girip, vakumu bozmak gerek.

Avantajlar-Dezavantajlar Cube: Bu da ileri derece ağır prolapsli hastalarda. Peserin yüzeyleri dokulara vakum yaparak vajen icinde sabitleniyor. Deliklerine sizan vajen sekresyonları koku yapabilir. Erozyona en açık peser, daha sık değiştirilmeli, yıkanmalı.

Doğru Peser Büyüklüğü Mid-vajenin genişliği öiçülerek doğru çaptaki peser bulunur ve ısmarlanır. KURAL: Hastanin konforlu şekilde tolere ettiği en yüksek çaplı peser kullanılır.

Doğru Peser Büyüklüğü Peserin her iki yanindan muayene eden tek parmak rahat geçebilmeli. Peser takıldıktan sonra hasta ayakta ve yatar halde Valsalva yapmalı, yürümeli ve nasil tolere ettiği, düşüp düşmediği görülmelidir.

Peser Takibi Atrofi için lokal estrojen desteği (?Dönemsel) Yer kaplayan peserlerde (gellhorn, cube) 1-3 ay arası takip. Hastanın kendi cıkartıp yeniden koyduğu peserlerde 6 ay aralıklı takip.

Peser Takibi Her visitte, peser cikartilip yıkanır. Vajen, akıntı-koku-ülserasyon-morarma-granülasyon dokusu vs açısından muayene edilir. Vajen, iyotlu sıvı ile temizlenir.

Powers K, Lazarou G, Wang A, et al Powers K, Lazarou G, Wang A, et al. Pessary use in advanced pelvic organ prolapse. Int Urogynecol J Pelvic Floor Dysfunct. 2006;17(2):160-164. POP Evre 3 ve 4’de bile peser kullanımı ile % 62’ye varan başarı oranı.

Wu V, Farrell SA, Baskett TF, Flowerdew G Wu V, Farrell SA, Baskett TF, Flowerdew G. A simplifi ed protocol for pessary management. Obstet Gynecol. 1997;90(6):990-994. Doğru büyüklükte başarılı peser uygulanması halinde, kadınların yüzde 53’ünün 3 yıl sonra da peser kullanımına devam ettikleri saptandı.

Başarısız Peser Uygulaması 6 cm’den kisa vajen Geçirilmiş pelvik ameliyat Histerektomi 4 parmak genişliği geçen vajinal giriş Stres üriner inkontinans varlığı

Peser dünyasında yenilikler

Peser Dünyasında Yenilikler Int Urogynecol J Pelvic Floor Dysfunct. 2006 Sep;17(5):449-54. Epub 2005 Nov 19. Safety and effectiveness of Colpexin Sphere in the treatment of pelvic organ prolapse. Lukban JC, Aguirre OA, Davila GW, Sand PK. Source Urogynecology Associates of Colorado, Denver, CO, USA. Abstract Our objective was to determine the safety and effectiveness of Colpexin Sphere in women with advanced genital prolapse. A total of 39 subjects were enrolled in our prospective multicenter clinical trial, and 27 completed the full 16-week assessment. At baseline, subjects were fitted with a sphere, instructed on insertion and removal, and educated on a regimen of pelvic floor muscle exercises performed with the device in place. Efficacy was evaluated by a baseline vs 16-week comparison of pelvic organ prolapse staging and pelvic floor muscle strength assessment. Safety evaluation included, but was not limited to, an assessment of vaginal mucosal integrity. Subjects also completed a patient satisfaction questionnaire at the end of the study. Improvement in the prolapse of at least one vaginal segment was seen in 81.5% of the subjects, while 63% exhibited improved muscle function on digital examination at 16 weeks. Twenty-five (92.6%) would recommend the device to treat prolapse, and most found it easy to insert (96.3%) and remove (100%). In short-term usage, problems with urination (29.6%) and defecation (72%) were reported, primarily due to device displacement. Two subjects developed superficial vaginal mucosal ulceration, which resolved spontaneously. No significant adverse events were reported.

Peser Dünyasında Yenilikler

Peser Dünyasında Yenilikler 1-kolay vajinal giriş 2-çanın geniş çapıyla urethraya destek 3-sapıyla kolay giriş ve çıkarış

Peser Dünyasında Yenilikler A Randomized Controlled Trial of the Uresta Continence Pessary (SURE) This study is currently recruiting participants. Verified August 2011 by Mount Sinai Hospital, Canada Sponsor: Mount Sinai Hospital, Canada Information provided by: ClinicalTrials.gov Identifier: NCT01284244 First received: January 25, 2011 Last updated: August 2, 2011 Last verified: August 2011

Dinlediğiniz için size ve oturum başkanlarına, davet ettikleri için TJOD yönetimine teşekkür ederim.. Dr İbrahim Sözen sozen8241@yahoo.com