Karışımların Ayrıştırılması Burak hakan KILIÇ
A) Tanecik Boyutu Farkından Yararlanarak Ayırma 1-) Ayıklama 2-) Eleme 3-) Süzme 4-) Diyaliz
B) Yoğunluk Farkından Yararlanarak Ayırma Yöntemleri 1-) Çöktürme 2-) Dekantasyon 3-) Flotasyon
C) Çözünürlük Farkından Yararlanarak Ayırma Yöntemleri 1-) Kristallendirme 2-) Ekstraksiyon
D) Kaynama Noktasın Farkından yararlanarak Ayırma 1-) Damıtma(basit) 2-) Ayrımsal Damıtma
A1) Ayıklama Örn: Pirinçin taştan ayrıştırılması, nohut, fasülye tanelerinin ayrıştırılması, kayısının sapından ayrıştırılması vb.
A2) Eleme Örn: İnşaatlarda kumun çakıldan ayrıştırılması vb.
A3) Süzme Örn: Makarnanın süzülmesi vb.
A4) Diyaliz Örn: Böbreği çalışmayan insanların kanını temizlemek için kullanılan bir yöntemdir.
B1) Çöktürme Örn: Suyun arıtılması, içme suyundan demirin uzaklaştırılması vb.
B2) Dekantasyon Örn: Altının saflaştırılması vb.
B3) Flotasyon Örn: Bakır, kurşun çinko cevherinin ayrıştırılması vb.
C1) Kristallendirme Sıcaklığın düşmesiyle çözünürlüğü azalan maddenin düzgün geometrik şekilli katı parçalar halinde çöktürülmesine kristallendirme denir.
C2) Ekstraksiyon Örn: Şeker pancarından şeker, karanfilden karanfil yağı elde edilmesi vb.
D1) Damıtma Örn: tuzlu su çözeltisinden suyu buharlaştırarak tuzun ayrıştırılması vb.
D2) Ayrımsal Damıtma Örn: Alkol-su karışımının ayrıştırılması vb.