BAĞLAÇLAR Eş görevli kelime, kelime grubu ya da cümleleri bağlayan kelime türlerine bağlaç denir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
EDATLAR E Ü BAĞLAÇLAR ÜNLEMLER B.
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
BAĞLAÇLAR.
TEMEL, ORTA ve İLERİ SEVİLERDE DİL BİLGİSİ KONULARI
ЕKLER VE EK TÜRLERİ.
BAĞLAÇLAR
‘’De’’nin Yazımı.
Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf (Gündüz)
Hayatta En Doğru Yol Gösterici Bilimdir.. BAĞLAÇLAR  Kendi başlarına anlamları olmayan,cümleleri,cümlecikleri,eş görevli sözcükleri ya da sözcük gruplarını.
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ İKİNCİ ÖĞRETİM İKİNCİ SINIF
YAZIM KURALLARI Bir dilin sözcüklerinin yazıya doğru olarak aktarılmasını sağlayan kurallara yazım(imla) kuralları denir. Yazım, bir dilin belirlenmiş.
ZAMİRLER.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
1/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Aşağıdaki dizelerin hangisinde “böyle” sözcüğü ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır? Böyle ferman etti.
YAPISINA CÜMLELER GÖRE BASİT SIRALI BAĞLI BİRLEŞİK.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
YAZIM KURALLARI.
9. Sınıf Dil ve Anlatım NİSAN
Kİ BAĞLACININ YAZIMI Ki bağlacı anlam bakımından iki cümleyi birbirine bağlar. Ki sözcüğü iki cümleyi birbirine bağlıyorsa ayrı yazılır. Not: Cümleden.
Anlam Bakımından Anlatım Bozuklukları
ZARFLAR (BELİRTEÇ).
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
=>NOKTALAMA İŞARETLERİ<=
ZARFLAR (BELİRTEÇ) Burak SÖKÜCÜ
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan ''de'' yanlış yazılmıştır? A) Bence annen de haksızdı, sen de haksızdın. B) Bıçak ta, kaşık ta ikisi.
‘’de’’nin Yazımı.
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
BAĞLAÇ.
-Yalın Hali -E Hali -İ Hali -De Hali -Den Hali
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
CÜMLEDE DE ’NİN YAZIMI.
‘’De’’nin Yazımı Türkçe Dersi Ödevi
YAZIM KURALLARI.
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
SIFAT ( ÖN AD ).
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
SIFAT ( ÖN AD ).
ZAMİR (ADIL).
YAZIM KURALLARI (İMLA)
Hazırlayan: Göksel KURT Türkçe Öğretmeni. Göksel KURT Türkçe Öğretmeni2 SIFAT  İsimlerin önüne gelerek onların şeklini, durumunu, rengini, işaret yoluyla.
CÜMLENİN ÖGELERİ TEMEL ÖGELER YARDIMCI ÖGELER NESNE YER TAMLAYICISI
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
KELİME TÜRLERİ BAĞLAÇ EDAT.
ADLAR (İSİMLER).
Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf (Gündüz)
Beyza KARTALCI tarfından hzaırlanmıştır.
ADLAR (İSİMLER).
YAZIM KURALLARI FAHRİYE ŞAHİN 9/C NO:134 BÜNYAN ANADOLU LİSESİ.
ADILLAR (ZAMİRLER).
Bağlaç Olan da, de’nin Yazımı
ZAMİRLER MERHABA HAZIR MISINIZ? ...Egitimhane.com...
EDATLAR Hikmet SIRMA.
BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 
KELİME TÜRLERİ EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM Tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde sözcükler arasında anlam ilgisi kuran sözcüklere denir. EDATLAR “yalnız,
HATIRLAYALIM.
Sunum transkripti:

BAĞLAÇLAR Eş görevli kelime, kelime grubu ya da cümleleri bağlayan kelime türlerine bağlaç denir.

EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ BAĞLAÇLAR VE İLE YA DA VEYA FAKAT,LAKİN,AMA,ANCAK,YALNIZ DA ,DE

EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ BAĞLAÇLAR Kİ YA........................YA............... NE........................NE............... HA........................HA................ HEM....................HEM............... ÇÜNKÜ

“VE” BAĞLACI Ali ve Ahmet bahçede top oynuyor. Kalemimi ve silgimi evde unutmuşum.

“İLE” BAĞLACI Kalemimi ile silgimi evde unutmuşum. Yerine VE kelimesini kullanabiliyoruz. Ödevimi Ali ile yaptım. Ödevimi pilot kalemle yaptım. Birliktelik ve vasıta(araç,aracılık) bildiriyorsa EDAT görevini üstlenir.

“FAKAT,AMA,LAKİN,ANCAK,YALNIZ” BAĞLAÇLARI Size gelecektim ; ama işim çıktı. FAKAT anlamıyla kullanıldıkları zaman bu kelimelerin hepsi bağlaç görevini üstlenir.

“YA DA , VEYA” BAĞLAÇLARI Bu akşam fen ya da matematik sınavına çalışmalıyım. Bu akşam fen veya matematik sınavı çalışmalıyım. YA DA bağlacı ayrı yazılır.

“YA DA , VEYA” BAĞLAÇLARI VE , VEYA , YA DA bağlaçlarından önce ya da sonra herhangi bir noktalama işareti konulmaz. Yemekte çorba , ve pilav vardı (Yanlış) Yemekte çorba ve , pilav vardı (Yanlış) Yemekte çorba ve pilav vardı (Doğru) Yemekte çorba , pilav vardı (Doğru)

“YA DA , VEYA” BAĞLAÇLARI VE , VEYA , YA DA, bağlaçlarından önce ya da sonra herhangi bir noktalama işareti konulmaz. Akşam süt , ya da çay içelim. (Yanlış) Akşam süt ya da , çay içelim. (Yanlış) Akşam süt ya da çay içelim. (Doğru) Akşam süt veya çay içelim. (Doğru)

“ÇÜNKÜ” BAĞLACI Sınavı kazanamadım ; çünkü düzenli çalışmamıştım. Seninle bir daha konuşmayacağım ; çünkü sen dedikoducusun.

“DA , DE” BAĞLACI Pikniğe Ali de gelecek Yerine DAHİ ,BİLE kelimelerini koyabiliyoruz. Cümleden çıkartıldığı zaman cümlenin anlamında bozulma olmuyor. Her zaman ayrı yazılıyor. Sert şekilleri yok. (Ta,te şekli yok.)

“DA , DE” BAĞLACI Sana simit te alayım. (Yanlış) Sana simitte alayım. (Yanlış) Sana simit’te alayım. (Yanlış) Sana simitde alayım. (Yanlış) Sana simit’de alayım. (Yanlış) Sana simit de alayım. (Doğru)

“DA , DE” bulunma hali eki Bahçede top oynayalım. Bu akşam okulda toplantı var. İsimlere gelir. Birleşik(bitişik) yazılır. Genellikle yer bildirir. -ta , te şeklide vardır. Ödevinizi bu kitapta bulabilirsiniz.

YA .............. YA .............. BAĞLACI Ya Kemal ya Kenan gelsin. Ya Kemal ya da Kenan gelsin. Ya bana ya da öğretmene söyle. Ya bana ya öğretmene söyle.

HEM .............. HEM .............. BAĞLACI Hem film seyretmiş hem de ders çalışmış. Hem film seyretmiş hem ders çalışmış.

HA .............. HA .............. BAĞLACI Ha varlığın ha yokluğun Ha okulda çalışmışsın ha evde çalışmışsın.

NE .............. NE .............. BAĞLACI Ne varlığa sevinirim ne yokluğa yerinirim. Ne varlığa sevinirim ne de yokluğa yerinirim. Ne gelen var ne de giden var. Ne gelen var ne giden var.

“NE” KELİMESİ SORU SIFATI Baban ne gün gelecek ? SORU ZAMİRİ Doğum günümde bana ne aldın ? SORU ZARFI O kitaba ne bakıyorsun ? (NİÇİN ?)

“Kİ” BAĞLACI Duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini. (Gözlerimin rengini unuttuğunu duydum.) Cümleye ters çevrilmiş , devrik görünümü verir. Cümleden çıkartılabilir. Genellikle çekimli bir fiilden sonra kullanılır.

“Kİ” BAĞLACI Her zaman ayrı yazılır. Kİ bağlacının kalıplaşmış örnekleri birleşik yazılır. OYSAKİ , HALBUKİ , ÇÜNKÜ vb.

SABIRLA DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.