ROKET YAKITLARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
Advertisements

REAKSİYON ENTALPİSİ (ISISI)
Maddenin Hal Değiştirmesi
6.SINIF KİMYA Ünite:1 MADDENİN MADDENİN TANECİK TANECİK YAPISI YAPISI.
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
MADDEYİ TANIYALIM
MADDEYİ TANIYALIM
ISI MADDELERİ ETKİLER LALE GÜNDOĞDU.
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
Maddenin Tanecikli Yapısı
Su donarken moleküller arasında yeni etkileşimler oluşur; buharlaşırken de yine moleküller arası zayıf etkileşimler ortadan kalkar. Buna karşılık kömür.
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
Entalpi - Entropi - Serbest Enerji
Maddenin tanecikli yapısı
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
Atmosferik Kirleticiler
Özel Durumlar Patlamalar ve Roketler
HAZIRLAYANLAR Kurtuluş BULUT M.Selim ÖNER Taner AKÇAY Tolga KEÇECİ.
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
Kimyasal Tepkimeler.
YAKITLAR VE YANMA OKTAN benzin içinde bulunur. Tutuşma sıcaklığı heptandan yüksek setandan düşüktür. (BENZİNLİ MOTORLAR) SETAN motorin içinde bulunur.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
KİMYASAL TEPKİMELER.
ONİKİNCİ HAFTA Yarı metaller; bor, silisyum,
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER
Kaynama, Erime ve Donma.
MADDENİN TANINMASI VE DEĞİŞİMİ
ONDÖRDÜNCÜ HAFTA Havai fişekler, zımpara kağıdı 1.
Katılar, Sıvılar ve Moleküllerarası kuvvetler
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
Fiziksel ve Kimyasal Olaylar
5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2007
YANIKLAR VE KAN KİMYASI
MADDENİN HALLERİ.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Elemetler Ve Bileşikler
Madde ve özellikleri.
Yıldızlar.
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
Çökelme tepkimeleri Çökelme tepkimelerinde belirli katyon ve anyonlar birleşerek çözülemeyen iyonik bir katı oluştururlar. Oluşan katı ÇÖKELEK olarak isimlendirilir.
TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ
REDOKS TEPKİMELERİ. 2 Elektron alış-verişi olan kimyasal tepkimelere redoks tepkimeleri denir. Denklemde nötral (yüksüz) durumda olan çinko (Zn), +2 değerlikli.
GAZLAR 6. Ders.
GAZLAR VE GAZ KANUNLARI
PİROLİZ.
1 Ödev (I. ve II. Öğretim) Soruların cevapları yazılı olarak (el yazısıyla) tarihindeki derste teslim edilmelidir. 1. Nötr bir atom katyona.
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için
Çözeltilerde Derişim Hesaplamaları
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
Alkanlar ve Alkenler.
ELEMENTEL ANALİZ.
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için
SÖNDÜRME PRENSİPLERİ.
Elif ULUGUT Cansu UYSAL Meltem YILDIRIM Tuğçe Nur YILDIZ Gamze ÖZTÜRK
KENTLERDE HAVA KİRLİLİĞİ
METALİK BAĞLAR   Metallerin iyonlaşma enerjileri ile elektronegatiflikleri oldukça düşüktür. Bunun sonucu olarak metal atomlarının en dış elektronları.
Yakıt pilinde katalizör
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
MADDENİN HALLERİ KATILAR HAL DEĞİŞİMLERİ SIVILAR GAZLAR.
Sunum transkripti:

ROKET YAKITLARI

Roket yakıtları, reaksiyona çok yatkın maddelerdir Roket yakıtları, reaksiyona çok yatkın maddelerdir. Kar içinde bile kendiliğinden tutuşup yanarlar. Uzay seyahatlerinde kullanılan yakıtlar, otomobillerde kullandığımız yakıtlardan çok farklıdır. Uzay uçuşlarında, yakıtın kütlesi, onun işgal ettiği hacimden daha önemlidir. Çünkü tüm parçalar yeryüzünün çekimi dışına itilmek zorundadır. Ayrıca bir roket, yakıt yanında bir de oksitleyici taşımalıdır. Çünkü yakıt havanın olmadığı yerde yanmak zorundadır.

Bir otomobil tarafından yayılan egzoz gazlarının hacmi önemli değildir Bir otomobil tarafından yayılan egzoz gazlarının hacmi önemli değildir.Önemli olan egzozdaki gazların cinsidir. Halbuki bir roket,motorundan çıkan gazların itmesiyle hareket eder ve roketin hızını, oluşan gazların hacmi belirler. Dolayısıyla uygun bir roket yakıtı, yandığı zaman büyük hacimde gaz ve çok ısı üreten, düşük yoğunluklu sıvı veya katı olmalıdır.

Sıvı ve katı yakıtlar uzay mekiğinin itilmesi için kullanılır Sıvı ve katı yakıtlar uzay mekiğinin itilmesi için kullanılır. İlk katı itici yakıtlar mekiği yerden kaldırmak için yakılır. Mekik atmosferde yeterli yüksekliğe ulaşınca roket kabukları serbest bırakılır ve geri kazanım için okyanus içine düşürülür. İtici roketlerdeki katı yakıt, alüminyum toz(yakıt), amonyum perklorat(yakıt ve oksitleyici) ve demir(ııı) oksit(katalizör) karışımıdır.

Bu karışım bir sıvı polimer ile karıştırılıp katılaştırılır ve roket kabuklarının(kılıfının) içinde sertleştirilir.

Uzay mekiği itici roketinden çıkan beyaz duman, toz halde alüminyum oksit ve alüminyum klorürden oluşmuştur.

Oluşan reaksiyonlardan birisi; 3NH4CLO4(k) +3AL(k) → AL2O3(k) + ALCL3(k) + 6H2O(g) + 3NO(g) dır. Katı ürünler, kalkış sırasında katı roket iticisi tarafından yayılan beyaz tozdan ince bir bulutu oluşturur. Fe2O3

Mekik, sıvı olarak depolanan iki gaz arasındaki reaksiyon tarafından yörüngesine itilir. Tipik bir mekik seferi için 1,4 x 10 L (1,4 ML) sıvı hidrojen ve 0,5 ML sıvı oksijen kullanılır. Gazlar, hacmi azaltmak için sıvı olarak depolanır. Hidrojen ve oksijen buharlaştırılır ve karıştırılarak yakılır. Yüksek yanma sıcaklığında su buharı ve ürünlerin hızlı genleşmesi ana motorlara itme sağlar. 6

Net yanma ve buharlaşma reaksiyonu; 2H2(s) + O2(s) → 2H2O(g) ∆H = - 483 kj şeklindedir. Aya iniş için tasarlanan Apollo projesinde, farklı bir yakıt ve oksitleyici gerekiyordu. Sıvı hidrojen ve oksijen çok uçucudur ve sıvı hidrojenin entalpi yoğunluğu çok düşüktür.

Katı roket yakıtlarının sakıncası yanmayı durdurmadaki zorluk ve sönmüş alevin tekrar başlatılamamasıdır. Apollo’nun aya iniş ve ayrılışında hidrazin türevleri ve N2O4 karışımı kullanıldı. Bu iki sıvı karışır karışmaz, büyük hacimli gaz olmak üzere tutuşur. 4CH3NHNH2(s) + 5N2O4(s) → 9N2(g) + 12H2O(g) + 4CO2(g)

Otomobil ve roket yakıtları arasındaki bir diğer fark; taşıma ve depolama güçlükleri ile ilgilidir. Benzin otomobillere kolayca aktarılabilir, halbuki roket yakıtları özel bir işlev için seçilmiştir ve çok tehlikeli maddelerdir. Örneğin metil hidrazin öldürücü derecede zehirlidir ve N2O4 ise korozyona dayanıklı kaplarda muhafaza edilmesi gerekli yüksek aktiviteli bir bileşiktir.

KAYNAKÇA TEMEL KİMYA ( Moleküller, Maddeler ve Değişimler) Bilim Yayıncılık Peter Atkıns – Loretta Jones İnternet

HAZIRLAYAN Yahya Habeşoğlu 232073 - 3/A (İÖ)