TÜRKÇE / HABER KİPLERİ HABER KİPLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİLEK KİPLERİ.
Advertisements

EYLEMDE KİP.
FİİLLERDE KİP.
FİİLLERDE ZAMAN
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
SIRA NO: 21 HAZIRLANAN KONU: YAPI BİLGİSİ (YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ)
BEYŞEHİR ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ
HABER KİPLERİ.
ZAMANLAR Geçmiş Zaman Şimdiki Zaman Gelecek Zaman Geniş Zaman.
FİİLLERDE KİP.
Hazırlayan: ömer faruk özer.

EK FİİL ÇEKİMİ VE GÖREVİ
Okul – koş – kitap – bulut
FİİLLLER (EYLEMLER).
II. FİİLLERDE ÇEKİMLİLİK GRAMER KATEGORİSİ
FİİL ÇEKİM EKLERİ.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
DİLEK KİPLERİ.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
TÜRK DİLİ I HAFTA : 11 ÇEKİM EKLERİ II Fiil Çekim Ekleri.
Fiiller …Egitimhane.com….
6. EYLEM KİPİNDE ANLAM KAYMASI.
DİLEK (TASARLAMA) KİPLERİ
Fiiller Nesibe Karadağ
Ek-Fiil Ek -Fiil Nedir?.
1.soru 16-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır? A. Kımıldatmaz B. Susmazlar C. Çalışmam D. Gelmeyeyim.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
FİİL ÇEKİMLERİ.
EK FİİLLER.
FİİLDE KİP (ANLAM) KAYMASI
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ.
TÜRKÇE / FİİLLER ( EYLEMLER )
FİİLLER.
FİİLLER Erciyes Üniversitesi Türkçe Eğitimi
Fiiller.
EK FİİLLER Bu slayt Türkçe Öğretmenliği Bölümü (İ.Ö) 2.sınıf öğrencisi Zafer KARAKABAK tarafından hazırlanmıştır. Ek fiiller konusu ilköğretim 8. sınıf.
Fiillerde Anlam (Zaman) Kayması
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
TÜRKÇE / Dilek Kipleri KİPLER.
TÜRKÇE / Fiillerde Soru ve Olumsuzluk / Anlam Kayması
FİİLLERDE ZAMAN GELECEK Z. FİİLLER ŞİMDİKİ Z. GENİŞ Z. GEÇMİŞ Z.
FİİLLERDE KİP A-HABER KİPLERİ(Bildirme) Bu kiplerde belirli bir zaman kavramı vardır,işin yapılıp yapılmadığı bellidir.Fiilin yapıldığını,yapılmakta.
Fiiller (Eylemler).
II. FİİLLERDE ÇEKİMLİLİK GRAMER KATEGORİSİ
2 EYLEM (FİİL) inceltenyumuşatan öğrenmemişbulmuştu öldürülmüşkalmıştı zengindivezirdi aldıistedi yetiştirecekçıkaracaktı olmakyoktu.
FİİLLER (EYLEMLER).
EKLER VE KELİME YAPISI.
Kılış (İş) Eylemleri : Öznenin kendi iradesiyle bir nesne üzerinde gerçekleşen ve bu eylemden nesnenin etkilendiği tüm eylemler iş-kılış anlamlıdır. Kadın.
FİİLLERDE KİP.
EK FİİL / EK EYLEM /.
GURBET DUYMUŞ FİİLLER (EYLEMLER).
EK FİİL (EK EYLEM). İsim soylu sözcüklere eklenerek onları cümle içinde yüklem yapan; basit zamanlı fiillere gelerek de onları birleşik zamanlı olmasını.
FİİLDE MASTAR VE KİP.
EK FİİL (EK EYLEM) TÜRKÇE / EK FİİL (EK EYLEM) Eren TAŞKAYA
FİİLLERDE SORU Fiile "mi" soru eki getirilerek soru çekimi sağlanır.
Hazırlayan Zahide KURT 9/A -23
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
DERSİMİZ TÜRKÇE.
Çekİmlİ Fİİl Nedİr ? Fiilin en temel özelliği; o eylemi yapan bir kişisinin ve yapılma zamanının bulunmasıdır. Yani işin kim tarafından ve ne zaman yapılmış.
Hakan Satılmış /Türkçe Öğrt. İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
KÖKLER EKLER.
1 FİİLLER (EYLEMLER) TÜRKÇE / Fiillerde Soru ve Olumsuzluk / Anlam Kayması.
FİİLER Abdulcelil KAHVECI
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
HATIRLAYALIM.
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
BEYŞEHİR ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ
Sunum transkripti:

TÜRKÇE / HABER KİPLERİ HABER KİPLERİ

HABER KİPLERİ TÜRKÇE / HABER KİPLERİ 1) Görülen (Bilinen, di’li) Geçmiş Zaman 2) Duyulan (Öğrenilen, miş’li) Geçmiş Zaman 3) Şimdiki Zaman 4) Gelecek Zaman 5) Geniş Zaman

3) Şimdiki Zaman Kipi Kar yağıyor. Çocuk uyuyor. TÜRKÇE / HABER KİPLERİ 3) Şimdiki Zaman Kipi • Bu kipte fiil söz söylendiği sırada gerçekleşmektedir. • Fiil kök veya gövdelerine -yor eki getirilerek yapılır. Örnekler Kar yağıyor. Çocuk uyuyor.

TÜRKÇE / HABER KİPLERİ Taşı- fiilini şimdiki zaman kipinde altı farklı kişiye göre çekimleyelim. Ben ( I.Tekil ) Sen ( II.Tekil ) O ( III.Tekil) Biz ( I.Çoğul ) Siz ( II.Çoğul) Onlar ( III.Çoğul) Fiil Kişi Çekimi Kişi eki Taşıyorum -m Taşıyorsun -sun Taşıyor - Taşı- Taşıyoruz -uz Taşıyorsunuz -sunuz Taşıyorlar -lar

4) Gelecek Zaman Kipi Eşyalar yarın taşınacak. Haftaya askere gidecek. TÜRKÇE / HABER KİPLERİ 4) Gelecek Zaman Kipi • Bu kipte fiil söz söylendikten sonra gerçekleşecektir. • Fiil kök veya gövdelerine -ecek/-acak eki getirilerek yapılır. Örnekler Eşyalar yarın taşınacak. Haftaya askere gidecek.

TÜRKÇE / HABER KİPLERİ Yap- fiilini gelecek zaman kipinde altı farklı kişiye göre çekimleyelim. Ben ( I.Tekil ) Sen ( II.Tekil ) O ( III.Tekil) Biz ( I.Çoğul ) Siz ( II.Çoğul) Onlar ( III.Çoğul) Fiil Kişi Çekimi Kişi eki Yapacağım -ım Yapacaksın -sın Yapacak - Yap- Yapacağız -ız Yapacaksınız -sınız Yapacaklar -lar

5) Geniş Zaman Kipi Her sabah süt içerim. Damlaya damlaya göl olur. TÜRKÇE / HABER KİPLERİ 5) Geniş Zaman Kipi • Bu kip genelde fiilin her zaman yapıldığını, yapılmakta olduğunu veya yapılacağını anlatır. Tüm zamanları kapsar. • Fiil kök veya gövdelerine -r eki getirilerek yapılır. Her sabah süt içerim. Damlaya damlaya göl olur. Örnekler

TÜRKÇE / HABER KİPLERİ Sev- fiilini geniş zaman kipinde altı farklı kişiye göre çekimleyelim. Ben ( I.Tekil ) Sen ( II.Tekil ) O ( III.Tekil) Biz ( I.Çoğul ) Siz ( II.Çoğul) Onlar ( III.Çoğul) Fiil Kişi Çekimi Kişi eki Severim -im Seversin -sin Sever - Sev- Severiz -iz Seversiniz -siniz Severler -ler

HABER KİPLERİ Şimdiki Zaman Kipi Gelecek Zaman Kipi Geniş Zaman Kipi TÜRKÇE / HABER KİPLERİ HABER KİPLERİ Şimdiki Zaman Kipi Gelecek Zaman Kipi Geniş Zaman Kipi