SES BİLGİSİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÜNSÜZ YUMUŞAMASI SELMA ÇİMEN
Advertisements

SES BİLGİSİ (ÜNSÜZ BENZEŞMESİ)
SES BİLGİSİ 1. Gurbete düşmüşlerin başına çöktü damlar
Dinle-yor dinliyor e>i
TÜRKÇE’DE SES BİLGİSİ=
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
SES OLAYLARI.
Ses Bilgisi Soru 1: İkinci hecesinde dar ünlülerin olduğu bazı sözcüklere ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde ikinci hecedeki dar ünlü düşer. Bu ses.
SORULAR 1)Aşağıdakilerden hangisinde büyük ünlü uyumuna uymayan kelime vardır? A)Sabahtan beridir ince bir yağmur B)Yağıyor soğuk bir sisle karışık C)Kafesler.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
I.Dönem Türkçe performans Ödevi
SES BİLGİSİ.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
TÜRKÇENİN SES ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ HAZIRLAYAN:FERİT GÜL.
ÜNSÜZ BENZEŞMESİ (ÜNSÜZ SERTLEŞMESİ)
Ses olayları Ünlü (hece) düşmesi Ünlü türemesi Ünsüz yumuşaması
ÖRNEK SORU:1 “Senin resmini defterimin arasına sakladım” Cümlesinde hangi sözcükte ünlü düşmesi var? A)Senin B)resmini C)Defterimin D)sakladım.
SES BİLGİSİ İLE İLGİLİ SORULAR.
ÜNSÜZ YUMUŞAMASI Sonu (p, ç, t, k) sert ünsüzleri ile biten bir sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında "pb'ye, çc'ye, t  d'ye, k  g, ğ'ye" dönüşür.
SES BİLGİSİ.
D ERSİMİZ T ÜRKÇE  Ağaça çıkmış. ğaca çıkmış. PÇTKBCD G, Ğ.
SES BİLGİSİ Türkçe Öğretmeni.
SES BİLGİSİ.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
Alfabemizde 29 harf vardır.Her harfin büyüğü ve küçüğü vardır.
Aşağıdaki sözcüklerden hangisi düz-geniş ünlülerinden meydana gelmiştir? A)Yapraklar B)Korkusuz C)Azimli D)duygusal.
SES BİLGİSİ SORULAR.
Ses bilgisi ses bilgisi.
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI
TÜRKÇE DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ
HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI - 1
1.soru Aşağıdaki sözcüklerden hangisi Türkçenin ses yapısına uymaktadır ? A. Telefon B. Spor C. Yosun D. Saat.
Ses Bilgisi.
Ses bigisi soruları.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ.
Paragrafta anlam.
Ses Bilgisi.
1.Soru "Yaşlı adam duvarı tek başına boyuyordu."
1) “Meydanda telefon kulübesini göremiyor, ama, yine de arıyordu
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ Test Soruları.
Soru 1: Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde hem ünlü düşmesi hem de ünsüz yumuşaması vardır? A) Onunla karşılaşınca ne diyeceğimi şaşırıyorum.
SES BİLGİSİ.
ÜNLÜ DÜŞMESİ (hece düşmesi)
SES BİLGİSİ.
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI
Ses bilgisi.
ÜNLÜLERİN(SESLİLERİN) ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ KONU ANLATIM M. UÇAR TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
SES BİLGİSİ AÇ.
SEVGİLİ ÖĞRENCİLERİM;
Akciğerlerden çıkan havanın nefes borucu aracılığıyla yukarı çıkarak, gırtlaktaki ses tellerine çarpmasıyla oluşan titreşimlere ses denir. Bir dilin en.
DİL İnsanların duygu,düşünce ve isteklerini anlatmaya yarayan,insanlar arasında anlaşma sağlayan seslerin ve işaretlerin tümü dildir. Her milletin bir.
ÜNLÜ (HECE) DÜŞMESİ Türkçe kelimelerde, ikinci hecesinde ünlü (ı,i,u,ü) bulanan bazı sözcüklere ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde, sözcüğün ikinci.
Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir.
SESBİLGİSİ.
SES BİLGİSİ Büyük Ünlü Uyumu
(KALINLIK – İNCELİK UYUMU)
SES BİLGİSİ 2 Not: Evde ders tekrarı yaparken defterinize konuya uygun görseller çizebilirsiniz. Görsel alanlarını şimdilik boş çerçeve çizerek belirtebilirsiniz.
ADI: ECE SOYADI:ARSLAN SINIFI-NO:6/K   Dilimizde 8 tane ünlü harf vardır. Bunlar ;  A,e,ı,i,o,ö,u,ü ÜNLÜ HARFLER.
YAZIM KURALLARI VE NOKTALAMA İŞARETLERİ
Dil Nedir? Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan, kendisine özgü yasaları olan ve ancak bu yasalar çerçevesinde gelişen, temeli bilinmeyen zamanlarda.
Dersimiz.Com SES OLAYLARI Ünsüz yumuşaması(sert sessizlerin yumuşaması): P,ç,t,k harfleriyle biten sözcüğe ünlüyle başlayan ekler gelirse kelime sonundaki.
Sunum transkripti:

SES BİLGİSİ

Aşağıdaki sözcüklerden hangisi büyük ünlü uyumuna uymaz? A) sınırlı   B) görgülü C) bakımsız    D) meraklı

CEVAP: D “meraklı” sözcüğü büyük ünlü uyumuna uymamaktadır.

2. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük ünlü uyumuna aykırı sözcük yoktur? A)   Isıtılan demir genişler. B)   Çalışan insan her zaman başarır. C)   imzalanacak çok belge var. D)   Kardeşimle ödevlerimi yazıyorum.

CEVAP: A A seçeneğinde büyük ünlü uyumuna aykırı sözcük yoktur.

3. SORU Aşağıdaki kelimelerin hangisinde büyük sesli uyumu aranır? A) Kütüphane                                     B) Söz C) Öğrenci                                        D) Televizyon

CEVAP: C “öğrenci” sözcüğünde büyük ünlü uyumu arayabiliriz.

4. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük küçük ünlü uyumuna uymamaktadır? A)  Soğanı iyice kavur. B)  Dergileri rafa diziver. C)  Artık bu masal kabak tadı verdi. D)  Gölün suyu çekildi.

CEVAP:A Türkçede a, e, ı, i harflerinden sonra a, e, ı, i geliyorsa küçük ünlü uyumu vardır.Ancak a’dan sonra “u” gelirse küçük ünlü uyumu olmaz.

5. SORU Aşağıdaki kelimelerden hangisine sesliyle başlayan bir ek getirildiğinde yumuşama görülmez? A) Kırbaç                                           B) Yatak C) Devlet                                         D) Kebap

CEVAP: C Devlet sözcüğüne sesliyle başlayan bir ek getirilirse yumuşama görülmez. Devlet-Devleti

6. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sert ünsüz yumuşaması yoktur? A)   Bu işten umudum kesildi. B)   Soğuğa karşı tedbirli olmalıyız. C)   Yaz tatilinde oldukça dinlendik. D)   Kitabımı çantaya yerleştirdim.

CEVAP: C C seçeneğinde yumuşama yoktur.”Oldukça” sözcüğünde ise sertleşme vardır.

7. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sert ünsüz benzeşmesine örnek vardır? A)  Bu sokağın yolları çok bozuk. B)  Baskın basanındır, derler. C)  Kapalı yollar bir bir açılıyor. D)  Her söze hemen inanır.

CEVAP: B Baskın kelimesinde sert ünsüz benzeşmesi vardır. Basgın-Baskın

8. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, ünsüz yumuşamasına uğramış bir sözcük yoktur? A) Anahtarı bulamayınca kilidi kırdılar. B) Kardeşim kızamığa yakalandı. C) Barışmaları için kardeşim aracı oldu. D) Masadaki kitabı bana verir misin?

CEVAP: C C seçeneğinde her ne kadar “aracı” kelimesinde varmış gibi gözükse de aracı kelimesi zaten aynen kullanılır.Yani bu cümle için onun aslı araç değildir.Kullanımı “aracı olmak” şeklindedir.Yumuşama C seçeneğinde yoktur.

9. SORU Aşağıdaki sözcüklerden hangisinde kaynaştırma ünsüzü yoktur? A) Yirmişer                                         B) Kapıya C) Halısı                                             D) Düğünün

CEVAP: D Y, ş, s, n ünsüzleri kaynaştırma harfleridir.D seçeneğinde bu harflerden herhangi biri kaynaştırma ünsüzü olarak kullanılmamıştır.

10. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yoktur? A)  Sultan Murat eydür, gelsün göreyim. B)  Nice kahramandır ben de bileyim. C)  Vezirlik isterse üç tuğ vereyim. D)  Yiğitlere serdar oldu Genç Osman.

CEVAP:B Ünsüzle biten bir kelimeden sonra ünlüyle başlayan bir kelime geldiğinde ikisinin bir arada okunmasına “ulama” denir.B seçeneğinde ulama yoktur.

11. SORU Aşağıdaki kelimelerin hangisinde sessiz düşmesi yoktur? A) Küçücük   B) Büyücek C) Ufacık                                      D) Kısacık

CEVAP:D Kısacık kelimesinde düşme yoktur.Ancak diğer şıklarda kelimelerin sonundaki “k” harfi düşmüştür.

12. SORU Aşağıdaki kelimelerin hangisinde ses düşmesi vardır? A) Biricik  B) Ufacık C) Azıcık                                    D) İncecik

CEVAP: B B seçeneğinde “k” harfi düşmüştür.