Veri Tabanı Tasarım Süreci

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yazılım Geliştirme Süreci
Advertisements

Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/
Yazılım Mühendisliği Bölüm - 6 Gerçekleştirim
VERİ TABANI YÖNETİMİ Ders 7: Veri Tabanı Sisteminin Kurulması
E-İşletme Açısından Veri Tabanı, Veri Ambarı ve Örnekleri
Erişim Kuralları Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi
BBY Bilgi Teknolojisi ve Yönetimi
Gereksinim Analizi ve Varlık Bağıntı Diyagramı
VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ (Database Management Systems)
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Ders başladıktan sonra öğrenciler sınıfa alınmayacak.
KARAR DESTEK SİSTEMLERİ-KDS
Veri Tabanı Nedir ?.
Slide 1 Web 2.0 Teknolojileri ve Uygulamaları Çalıştayı, 4 Aralık 2009, Ankara Web 2.0, Semantik Web ve Kütüphanelerin Geleceği Yaşar Tonta ve Umut Al.
Veri tabani nedir? Veritabanı basit olarak bilgi depolayan bir yazılımdır. Bir çok yazılım bilgi depolayabilir ama aradaki fark, veritabanın bu bilgiyi.
VERİTABANI ve YÖNETİMİ
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Bilgi Yönetiminin Kavramsal Tanımı ve Uygulama Alanları Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi.
BBY 105 Bilginin Organizasyonu I
Quest Atlantis Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel Bir Bilgisayar Oyununun Teknik Yapısı.
Varlık-İlişki Veri Modellemesi: Örnekler
© 2002 by Prentice Hall 1 David M. Kroenke Database Processing Eighth Edition Chapter 1 Introduction to Database Processing.
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
Kütüphane Oryantasyonu
BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI
Ö.Yavuz KARAGÖZ Mevlüt BALTA Hasan AKKOÇ
Araştırma Önerisi ve Araştırma Raporu
BBY 207: Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri I Y.T. SPSS Ödevi Çözümü Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge YönetimiBölümü
SABPO METODOLOJİSİ KULLANILARAK FIPA UYUMLU ÇOK-ETMENLİ BİR OTEL REZERVASYON SİSTEMİNİN TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Ayşegül Alaybeyoğlu, Geylani Kardaş,
“Türkiye’de Kütüphanecilik Eğitiminin Yeniden Yapılanması” Mayıs 2000, İstanbul Y.T. Türkiye’de Kütüphanecilik Eğitiminin Yeniden Yapılanması Yaşar.
Veri Tabanı Yönetimi Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi
SİSTEM ANALİZİ ve TASARIM
SLIDE 1DOK 322 – Spring 2005 Veri Tabanı Yaşam Döngüsü ve MS Access Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü DOK.
Varlık-İlişki Veri Modellemesi: Araçlar ve Teknikler
FIRAT ÜNİVERSİTESİ PERSONEL OTOMASYONU
SLIDE 1BBY208 – Bahar 2005 Alan Araştırması Yaşar Tonta H.Ü. BBY yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2005/bby208/
Metadata Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi
Bilgi Erişim: Temel Kavramlar
Gizem Tanış Bozok Üniversitesi Öğr. Görevlisi.  Veri erişimi için ADO.NET kodunu yazmak ve yönetmek zordur.  Microsoft, uygulamada veritabanı aktivitelerini.
KARAR DESTEK SİSTEMLERİ BİLEŞENLERİ
VERİ KAYNAKLARI YÖNETİMİ 5. ÜNİTE. GİRİŞ Bilgi sisteminin öğelerinden biride “veri yönetimidir”. Geleneksel yada çağdaş, birinci yada ikinci elden derlenen.
BBY606: Araştırma Yöntemleri
Yapısal Tasarım Araçları
Mühendislikte Bilgisayar Uygulamaları Mustafa Öztürk.
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
;EEn Hazırlayan: Şahin GÖKÇEARSLAN Gazi Üniversitesi Enformatik Bölümü.
Bilgisayar Mühendisliğindeki Yeri
Arama BBY256 Bilgi Mimarisi. Bulmak için Tasarım Farklı bilgi arama modelleri İnsanların bilgi arama davranışları Bu davranışların öğrenilmesi.
İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
Geleneksel Tasarım Araçları
"Açık Bilim, Araştırma Verisi ve Açık Erişim" Paneli Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html.
Sistem Analizi ve Tasarımı
Tasarım ve Belgeleme BBY256 Bilgi Mimarisi. Plan Tasarım aşamasında diyagramların rolü En yaygın Bilgi Mimarisi diyagramları olan taslak ve çerçeveler.
Living in a Digital World Discovering Computers 2010 Bilgisayarların Keşfi Veritabanı Yönetimi Hafta 9.
Hafta 4: Dizinleme Süreçleri ve Dizinleme İşlemleri BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
ACTIVE DIRECTORY.
ARŞİV KATALOGLARINDA STANDARTLAŞMA SORUNLARI: DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRİMİÇİ ARŞİV KATALOĞU Prof. Dr. Hüseyin ODABAŞ Çankırı Karatekin Üniversitesi.
Bir İşletim Sisteminin Mantıksal Yapısı
Dijital kütüphane işlevleri
Structure of an IR System
Öğretim Yönetim Sistemleri ve Moodle
Öğretim Yönetim Sistemleri ve Moodle
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel
SLAYT.
İLERİ VERİ TABANI UYGULAMALARI
Türkçe Haber Yazılarında Sosyal Ağların İncelenmesi
BBY208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II
Veri Tabanı Temel Kavramları Öğr. Gör. Yunus KÖKVER
Sunum transkripti:

Veri Tabanı Tasarım Süreci Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü DOK 322: Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bazı slaytlar için kaynak: Ray R. Larson, School of Information Management and Systems, UC Berkeley http://sims.berkeley.edu/courses/is257/s04

Plan Veri tabanı tasarımı

Veri Tabanı Tasarım Süreci Kavramsal Model Mantıksal Dış gerekler Uygulama 1 Uygulama 2 Uygulama 3 Uygulama 4 İç

Veri Tabanı Tasarım Aşamaları Gerekirlikleri formüle etme ve çözümleme Kavramsal tasarım -- Kavramsal Model Kurulum tasarımı -- Mantıksal Model Fiziksel tasarım --Fiziksel Model

Veri Tabanı Tasarım Süreci Gerekirlikleri formüle etme ve çözümleme Amaç: Örgüt tarafından kullanılan verileri belirle ve tanımla Sonuçlar: Metadata’nın belirlenmesi, Veri Sözlüğü, Kavramsal Model– Varlık-İlişki (ER) diyagramı

Veri Tabanı Tasarım Süreci Gerekirlikleri formüle etme ve çözümleme Sistem Çözümleme süreci Mevcut uygulamalarda kullanılan tüm bilgi kaynaklarını incele Her veri ögesinin özeliklerini belirle sayı metin Tarih/saat vs. Bu bilgiyi kullanarak gerçekleştirilen görevleri incele Bu bilgiyi kullanarak yaratılam raporları ya da sonuçları incele

Veri Tabanı Tasarım Süreci Kavramsal Model Tüm uygulamaların ortak gerekesinimlerini birleştir Hangi Varlıklar ın kullanıldığını kararlaştır Varlık: Hakkında bilgi tutulan nesne O varlıkların Özellikler i nelerdir? Varlığın özellikleri Varlığı tekil olarak belirleyen What attributes özellik(ler) Varlıklar arasındaki İlişkiler nelerdir? Varlıklar birbiriyle nasıl etkileşiyot?

Veri Tabanı Tasarım Süreci Kavramsal Model Her varlık ve ilişkinin VTYS’nin veri modelinde nasıl temsil edildiği Hiyerarşik? Ağ? İlişkisel? Nesne yönelimli?

Veri Tabanı Tasarım Süreci Fiziksel (İç) Model Dizin kütüğü yapısı seçenekleri Veri depolama formatları seçenekleri Disk düzeni seçenekleri

Veri Tabanı Tasarım Süreci Dış Modeller Bütünleşik veri tabanının “kullanıcı bakış açıları” Eski ya da güncelleştirilmiş uygulamaların yeni veri tabanı tasarımında çalışmasını sağlama

Kavramsal Model Geliştirme Gerekirlik Analizi sırasında keşfedilen bilgileri bütünleştiren bütüncül veri tabanı bakış açısı Kavramsal Modelin ögeleri Varlık-İlişki Diyagramları (ER Diyagramları) ile temsil edilir. Varlık İlişki diyagramları ögelerin anlamlarını ve birbiriyle ilişkilerini belirli bir veri tabanı sisteminden ya da kurulum ayrıntılarından bağımsız olarak gösterir