TEST SORULARI NASIL ÇÖZÜLÜR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

Sınav ve Test Tekniği Her işin bir tekniği vardır.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV İPUÇLARI.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
TED ANTALYA KOLEJİ PDR SERVİSİ
HAZIRLAYAN: MURAT CİVELEK
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”
tüm öğrencilere başarılar dileriz.
BAŞARILI OLMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
Bursa Birey Dershaneleri
ÜNAL GÜLMEZ REHBERLİK SERVİSİ
‘VERİMLİ ÇALIŞMA’.
Güce Çok Programlı Lisesi Onur ÖZDEMİR Okul Psikolojik Danışmanı
Etkin Çalışma Yöntemleri.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ.
HAZIRLAYAN: KISMET YAŞAR 8-A ÖĞRETMEN : SELMA ERASLAN
TEOG Sınavından Yüksek Puan Almak İçin 10 Altın Tavsiye
YEŞİM KULA ÖMER MART İLKÖĞRETİM OKULU REHBER ÖĞRETMENİ
Planlı Çalışma Nedir? Zamanı israf etmemek ve en sağlıklı şekilde değerlendirmek için her etkinliği planlayarak yapmak gerekir. En kullanışlı çalışma.
UĞUR DERSHANELERİ REHBERLİK BİRİMİ EYLÜL 2004
VERİMLİ DERS ÇALIŞMAK NEDİR?
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
SINAV STRATEJİLERİ VE TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
Yaşamınızı planlayın hayalleriniz gerçek olsun
SINAV KAYGISI.
ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV ANI STRATEJİLERİ
DÜZCE ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi Seyhan ÖZCAN Okul Psikolojik Danışmanı “VERİMLİ” ÇALIŞIYOR MUYUZ? 2014.
YGS-LYS Esnasında Nelere Dikkat Edilmelidir. 1. Sınava başlamadan önce soru kitapçığına göz gezdirin. 2. Sınavda en iyi olduğunuz alandan başlayın. 3.
ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ ŞEHİT ALBAY İBRAHİM KARAOĞLANOĞLU ORTAOKULU.
Verimli Ders Çalışmayı öğrenmek istiyor musunuz?
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.
HANGİ DERSE NASIL ÇALIŞALIM? Mehmet Kahriman BİLGİNİN EFENDİSİ OLMAK İÇİN ÇALIŞMANIN UŞAĞI OLUNMALIDIR.
DERSLERE NASIL ÇALIŞMALIYIZ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
ADAPAZARI REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ. VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ.
DERS PROGRAMI OLUŞTURMA
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ. Gelecekte iyi bir meslek sahibi olmanın yolunun daha verimli çalışmaktan geçtiği bir gerçektir. Çok çalışmak değil, Etkili.
BAŞARININ SIRLARI.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
ETKİLİ TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ REHBER ÖĞRETMEN HÜLYA KARAY.
YGS TESTLERİNDE YERALAN SORULAR ZORLUK DÜZEYLERİNE GÖRE 5’E AYRILMAKTADIR.
HANGİ DERSE NASIL ÇALIŞMALIYIM?
Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri 1 VERİMLİ ÇALIŞMA TEKNİKLERİ Hazırlayan ve sunan : Uzm.Psk.Dan. Yusuf URHAN.
HOŞ GELDİNİZ  REHBERLİK SERVİSİ. TEST ÇÖZME TEKNİĞİ.
 REHBERLİK SERVİSİ YAVUZ ÖCAL REHBER ÖĞRETMEN.
Kestanelik Çok Programlı Lisesi VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ.
1 2 NİÇİN BU SEMİNER... ACABA NELER ANLATILACAK “En İyi Tamir Bakımdır.”
YÖNTEMLERİ ETKİLİ ÖĞRENME.
 her sorunun bir doğru cevabı, bir çeldiricisi iki tanede kendi içinde doğru fakat kesinlikle cevap olamayan şıkkı vardır.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ AHMET ATİLLA KONURALP REHBERLİK SERVİSİ.
REHBERLİK SERVİSİ.
AZDAVAY ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”. Verimli ders çalışma amaç doğrultusunda planlı ve programlı çalışmaktır. Verimli ders çalışmak sadece ders.
ETKİLİ TEST ÇÖZME STRATEJİLERİ
Nasıl Test Çözülür? Rehberlik Servisi.
VERİMLİ VE ETKİLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ CUMHURİYET İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ.
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”. Verimli ders çalışma amaç doğrultusunda planlı ve programlı çalışmaktır. Verimli ders çalışmak sadece ders.
ETKİLİ TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA, MOTİVASYON VE BAŞARILI OLMA
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ YGS ve LYS test tekniğine dayalı sınavlardır. Bu sınavlarda başarılı olmak test çözme becerisi kazanmayı gerektirir.
SINAVLARDA BAŞARILI OLMA YOLLARI
MALAZGİRT MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”
Sunum transkripti:

TEST SORULARI NASIL ÇÖZÜLÜR

ne olacağını sor, sonra ne yapmak gerekiyorsa onu yap.” Epictetus “İlk önce kendine ne olacağını sor, sonra ne yapmak gerekiyorsa onu yap.” Epictetus

Test Çözmeye Başlamadan Önce Edinilmesi Gerekenler Alışkanlıklar

Önce Kendinize İnanın “İnsan bir şey ciddi olarak istemeye görsün; hiçbir şey erişilemeyecek kadar yüksekte değildir.” H.C. Anderson Başarıyı elde etmek için, başarıya inanmak gerekir

Sınav Korkusu “Korku her zaman , korkulan şeyden fazla zarar verir.” Marie Curie Peki ya başarılı olamazsam? Ya dikkatimi toplayamazsam? Ya sorular zorsa? Ya zamanlamamayı iyi ayarlayamazsam? Sorularından sıyrılın ve sınava hazırlık sürecine dikkatiniz verin.

İdealiniz netleştirin “İstemek yetmez, amacımıza ulaşmak için şiddetle arzulamanız gerekir.” Ovidius Hangi okula, kaç puanla veya kaç net ile girileceğini belirlemek öğrencinin çalışmaları için pusula niteliğindedir.

Ders, en iyi derste öğrenilir “Okulda gördüğüm dersi, derste halleder, iyi dinler, not alırdım... Akşam eve gelince kısa bir tekrar ve ödevlerimi yapar sonra programımdaki testleri çözmeye başlardım.” Samet Oymak

Ders, en iyi derste öğrenilir Öğrenci bilgiyi okuldaki dersleri dinleyerek kazanır, diğer kurumlarda bilgiyi farklı açılardan yorumlamayı öğrenir ve test tekniğini geliştirir.

Bol kitap okuyun Okuma zevkini kazanamayanın öğrenimi yarıda kalmıştır.” P. Peacut Kitap okumak ayrıntılı düşünme gücünü,iletişim kurma yeteneğinizi ve kelime dağarcığınızı geliştirecek ve size yeni ve farklı bakış açıları kazandıracak, evrensel değerler hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır.

Kitap Okuyun Kitap okuyan öğrencilerin, testlerde okuma hızlarının ve soruyu yorumlama güçlerinin daha fazla olduğu gözlenmiştir.

Zaman Çizelgesi Zaman çizelgeleri öğrencinin sınava hazırlık sürecini planlar. Zaman çizelgeleri öğrencinin hedeflerine ulaşmada somut bir yol haritası oluşturmaktadır. Zaman çizelgesi ile öğrenci psikolojik olarak kendini ders çalışmaya hazırlar. ÖRNEĞİN:Günlük ders programları, Haftalık ders programları

Test Nedir? Bilgi Yorum Hız Dikkat Motivasyon

Bilgisel Yeterlilik Bilgi öğrenme ile kazanılır. Tekrar ile pekiştirilir. Soru çözme tekniğinin temelini oluşturur. Bilgisel yeterlilik oluşmadan testlerde başarılı olunamaz.

Test Çözmeye Başlama Konulara hakim olduğunuzda test çözmeye başlayabilirsiniz! Test çözmenin hedefi bilgi edinmek değil, çalıştığınız derslere ne kadar hakim olduğunuzu konuların tarafınızdan ne derece öğrenildiğinin oranını ölçebilmektedir.

Bilgi olmadan başarı olmaz Ünlü yazar söyleşimiz sırasında,.... Bu cümle aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanırsa cümlenin öğeleri sırayla özne, zarf tümleci, dolaylı tümleç nesne ve yüklemden oluşur? A) son yapıtının ayrı bir değer taşıdığını söyledi. B)yitirdiğimiz sanatçılardan söz ederken çok duygulandı. C)bana bugünlerde nasıl geldiğini anlattı. D) sanatçıların örnek alınması gereken kişiler olduğunu ayrıntılı bir biçimde açıkladı. E)romanının karakterlerini tanıttı. ÇÖZÜM: Bu soruda cevabını verebilmek için özne, zarf tümleci, dolaylı tümleç nesne ve yüklem hakkında bilgimiz olması gerekir. Cevap:C

Yorum Gücü Yorum, öğrenilen ve tekrarla pekiştirilen bilgiyle ilgili düşünce geliştirme veya bilgiye farklı açılardan bakabilme gücünü ifade eder. Soru çözme tekniğinin geliştirilmesini sağlar.

Yorumda İki Temel Unsur 1. SENTEZ:Bize verilen parça halindeki verileri bir araya getirebilmek

Akdeniz ve Ege bölgelerinde pamuk yetiştirilen yerlerde zeytinde yetiştirilebilmektedir. Doğu Anadolu’da pamuk tarımı yapılan Malatya, Elazığ ve Iğdır ovalarında, zeytin tarımının yapılmaması aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir? A)Yaz sıcaklığının yetersizliğiyle B)Toprak yapısının farklılığıyla C)Yaz yağışlarının yetersizliğiyle D)Tarım alanlarının yetersizliğiyle E)Kış sıcaklığının düşüklüğüyle ÇÖZÜM:Metinde zeytin ve pamuğun yetişmesi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Soruda ise zeytin ve pamuğun aynı yerde yetişmemesinin nedeni sorulmuştur. CEVAP:E

2.ANALİZ:Bize verilen bir bütünü parçalayıp bizden istenen parçayı bulmak.

Aşağıdakilerden hangisi çevre kirliliğinin göstergelerinden biri değildir? A)Toprakta tarım ilaçlarının birikmesi B)Havadaki CO2 oranının artması C)Havadaki nem oranının artması D)Sularda petrol atıklarının görülmesi E)Yağışlardaki asit oranının artması ÇÖZÜM:Burada öğrenci çevre kirliliğin nedenleri bilecek seçeneklerden hangisinin çevre kirliliği yaratmadığını seçecek. CEVAP:C

Hız Hız kazanılan bilgiye ve elde edilen yorum gücüne ait problemlerin kısıtlı zaman içinde çözülmesidir. Hız, test çözerken zamanı etkin bir biçimde kullanmanıza yardım eder.

Hız konusunu göz ardı etmeyin! Ders çalışırken;Evde konu ve test çözerken süre belirlenmelidir. Çünkü öğrenci çalışmalarında süre belirlediğinde zamanı etkili kullanmayı öğrenir. Örn. Matematik Ödevini 40 dakikada bitereceğim!

Dikkat Beyninizin istediği zaman istenmeyen şeylere kapılarını kapatacağını, hatırlayıp olumlu durumlara/şeylere dikkatinizi yoğunlaştırın.

Bütün dikkatiniz toplayın Soru:Derste dikkati dağılan öğrenciler ne yapmalı? Cevap:“Dersi dinlemek için öğrenciler kendilerini zorlamamalı. Çünkü kendiniz zorladıkça dersi dinlemeniz daha zor olur. Derste biraz ilgilenirseniz otomatik olarak dersi de dinlemeyi başlarsınız.” Ahmet Önder Güven (2002 ÖSS üçüncüsü)

Bir dikkat testi. Soruyu en kısa sürede cevaplayın! Bir sonraki slayttaki soruyu en kısa sürede çözeye çalışın. A,b,c, pozitif tamsayılar ve a tek basamaklı pozitif bir tam sayı olduğuna göre ve, a.b=12 b.c=60 a.c=80 olduğuna göre, a kaçtır? A)4 B)14 C)18 D)10 E)12 ÇÖZÜM: a’nın tek basamaklı pozitif tam bir sayı olduğu söyleniyor ve şıklarda tek basamaklı pozitif tam sayı sadece A seçeneğinde var, öteki seçeneklerdeki tüm sayılar iki basamaklıdır. Cevap:A

Moraliniz iyi olsun “İnsanlar neder?” niye düşünmekten vazgeçin Kendinizden daha iyi durumda olanları değil, daha kötü durumda olanları düşünün! Elde edemediklerinize yerine elinizdekilere sevinin Her türlü olumsuz düşünceyi olumluya dönüştürün!

TEŞEKKÜR Hazırlayan:Neşe SAKARYA Eskişehir Muzaffer Çil Anadolu Lisesi