T. C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE’DE BÖLGE SINIFLANDIRMASI
Advertisements

1. DEVRE DEĞERLENDİRMESİ
EKONOMİK GÖSTERGELER Gayri Safi Milli Hasıla(2007): 658 Milyar ABD Doları İthalat(2008) : 201,8 Milyar ABD Doları İhracat(2008) : 132 Milyar ABD Doları.
TURKEY Black Sea Mediterranean Sea Use the BUCKET in the
AB TÜRKİYE ODA FORUMU TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYONU Dr. Mustafa LALE Sanayi Dairesi Başkanı 16 Kasım 2009, İSTANBUL.
TÜRKİYE TOPRAKLARININ AŞINIMA DUYARLILIKLARI
Kalite ve Çevre Müdürlüğü TÜRK ODA/BORSA SİSTEMİ İÇİN KALİTE MODELİ ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ IV. Dönem Odalar için Eğitim Semineri Ş. Sibel AYGÜN.
GEÇMİŞTE VE GÜNÜMÜZDE PAYLAŞTIĞIMIZ AVRUPA TOPLU ANKET SONUÇLARI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, KÜTAHYA GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ, GAZİANTEP HARRAN ÜNİVERSİTESİ,
REHBERLİK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Hakem İşleri Organizasyon Şeması
2010 – 2011 ÖĞRETİM DÖNEMİ RAPORU İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi ve TURAD İş Birliği ile Türkiye’de Yerleşik Yüksek Öğretim.
SGM-Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı
REHBERLİK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU
Bölgesel Gelişme Politika ve Uygulamaları
ORGAN BAĞIŞI ile İlgili Duyarlılığın Arttırılması
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
GÜZEL YURDUM TÜRKİYEM.
Projenin Adı: Mesleki Eğitimde Kalite Güvencesi Konusunda Fakındalığın Geliştirilmesi Proje Ortaklarımız: 1- Teknik Eğitim Vakfı Adana Şubesi 2- Adana.
YÖRE YÖRE HALK OYUNLARIMIZ
EĞİTİM FAKÜLTESİ. ULUSLAR ARASI AKREDİTASYON HAZIRLIKLARI Prof. Dr. Firdevs KARAHAN Dekan V.
MESLEK ANALİZİ ÇALIŞTAYI III 21 – 25 Ocak 2013 Ankara
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM OKUL VE KURUMLARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞARI DURUMLARI AÇIKLAMALAR 1. Bu çalışma, Meslekî ve.
T. C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
1 DELL CONFIDENTIAL. 2 NASIL İŞLER? AMAÇ: –Müşterinin teknik desteği kendi adresinde alabilmesidir. –Müşteri Dell Destek Hattını arar. (Hafta içi 9:00-17:30)
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP) MEBGEP.
TÜRKİYE’DE ULAŞIM:.
PISA 2015 UYGULAMASI.
Türkiye’de Meslekî Eğitim ve Öğretimdeki Yeni Yaklaşımlar
Sabancı Gönüllüleri Programı nedir? Tüm Sabancı Topluluğu’nu kapsayan bir sosyal sorumluluk programı İki ana platform 1.Online eğitim 2. Gönüllülük Projeleri.
İMC MÜHENDİSLİK PROJE VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
Bu proje Avrupa Birliği ve Tu ̈ rkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. İLKÖĞRETİM KURUMLARINA DEVAM ORANLARININ ARTIRILMASI PROJESİ (TR2010/ /001.
Matematik ve Fen Bilimleri Proje Çalışması
AKREDİTE ODA VE BORSALAR
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP)
Coğrafya Konuları Türkiye’de İklim İç Anadolu Bölgesi İç Kuvvetler
İletişim fakültesi ŞEHİRLER VE İMAJLAR: MARKA ŞEHİR OLMA SÜRECİNDE TÜRKİYE’DE MALATYA İMAJI.
T.C. Sağlık Bakanlığı Özel Sektör Tetra Pak Ltd. Şti. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tıp Fakültesi Osteoporozdan Korunma ve Osteoporozlular.
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
TÜRKİYEDE SANAYİ ERCE Mola 11-f 768.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
Türkiye’de Diş Macunu Kullanım Miktarı Türkiye’de kişi başına yılda 1 tüp (90 gram) diş macunu düşüyor... Bu oran Rusya’da 293 gr, Çin’de 180 gr, Filipinler’de.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
(with Istanbul, Ankara, and Izmir divided for electoral purposes)
Türkiye’de Yoksulluk ve “Yoksulluğun Yönetilmesi” Mustafa Sönmez Ekim 2016.
GİRİŞİMCİ ÜNİVERSİTE.
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı
ÖZET GİRİŞ MATERYAL VE METOT BULGULAR TARTIŞMA VE SONUÇ KAYNAKLAR
FOTOĞRAFLARLA GÜZEL TÜRKİYE'MİZ.
İSTATİSTİKLERLE ÇOCUK
HALK OYUNLARI.
TIMSS (Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması)
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
ABİDE Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi.
Türkiye’de Yoksulluk ve “Yoksulluğun Yönetilmesi” Mustafa Sönmez Ekim 2016.
TÜGVA YURTLAR ŞAMPİYONASI BÖLGE MÜSABAKALARI SONUÇLARI
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
ABİDE 2016 AKADEMİK BECERİLERİN İZLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ (ABİDE) ARAŞTIRMASI.
KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ (KÜSİ)
TÜİK MAYIS İHRACAT RAKAMLARI
TÜİK NİSAN İHRACAT RAKAMLARI
Türkei mit Koch International
Sunum transkripti:

T. C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI A.Muhsin TÜRKMEN Ergül DEMİR 1

TIMSS PIRLS ÖBBS-2002-2005 sonuçlarıyla TIMSS-1999, PIRLS-2001, PISA-2003, PISA-2006 sonuçları karşılaştırılmış ve örtüştüğü görülmüştür. ÖBBS 2002-2005

RAPOR VE ÖNERİLER VURGULANMIŞTIR. EARGED’CE YAPILAN BÜTÜN ULUSAL VE ULUSLAR ARASI ARAŞTIRMALARIN SONUÇ RAPORLARINDA; -Türkiye’de Eğitim Politikasının (Eğitim sistemi ve uygulamaları) gözden geçirilmesi , - Öğretim Programlarının (müfredat) gözden geçirilmesi , Ders araç, gereç ve materyallerinin, Öğretim yöntem ve tekniklerinin gözden geçirilmesi, -Öğretmenlerin eğitimi ve yeterlilikleri gözden geçirilmesi, -Öğretmen ve öğrencilerin motivasyonunun gerektiği VURGULANMIŞTIR.

TÜRKİYE NE YAPTI? 1.Üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, eğitime karar vericiler, materyal hazırlayıcılar ve toplumun hemen her kesimi sürekli tartıştı. Bu iyi bir gelişme. 2.Eğitimde reform çalışmaları her hükümetin programına girdi. 3.Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ilköğretim (1-5. sınıflar) için yeni müfredatı geliştirip 9 ilde 2004-2005’te pilot uygulaması yapıldı. 2005-2006 Eğitim öğretim yılında da Türkiye genelinde uygulandı. 6. Sınıf pilot uygulamasına başlandı. 7. ve 8. sınıflarda kademeli olarak pilotlaması yapılıp genel uygulamaya geçilmektedir. 12

TÜRKİYE NE YAPTI? 4. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ortaöğretim müfredat çalışmalarına devam etmektedir. 5. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ve İlköğretim Genel Müdürlüğü yeni müfredata uygun ders kitabı ve materyalleri geliştirilmesi devam etmektedir. 6. Öğretmen yeterliliği ve eğitimi konusunda önemli çalışmalar yapılmaktadır. (MEB ve üniversiteler) 7. Yeni müfredata uygun Hizmet içi Eğitim faaliyetleri yapılmaktadır. 13

EARGED NE YAPTI? .EARGED program geliştirme, .Model okul oluşturma, .Kalite kontrolü için ölçme ve değerlendirme, .Eğitimin her alanında eğitim araştırmaları(EARGED tarafından yapılan veya EARGED’ in destek verdiği araştırmalar), .Öğrenci proje çalışmaları, .MEGEP, .Mezunları inceleme çalışmaları yapmaktadır. 14

Picasso’ nun kral kızı tablosu BİZ NASIL BAKIYORUZ? Picasso’ nun kral kızı tablosu 5

Metisse ‘nin kral kızı tablosu BİZ NASIL BAKIYORUZ? Metisse ‘nin kral kızı tablosu 6

T. C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİMDE DURUM BELİRLEME ÇALIŞMALARI KALİTE (ETKİLİLİK VE VERİMLİLİK) KONTROL ULUSLARARASI BOYUTTA (TIMSS, PISA, PIRLS) ULUSAL BOYUTTA (ÖBBS)

ÖBBS’NİN DİĞER SINAVLARDAN FARKI Diğer Sınavlar Amaç Durum belirleme Kişi ya da kuruma göre değişir Katılımcı Örneklem yöntemi ile belirlenir İsteyen girer Kaynak Devlet bütçesinden karşılanır Katılımcılardan alınan harçlar Sonuçlar Politika belirleyici, müfredat, öğretmen yetiştirme, AB, Unesco-BM, MEB Sonuçlar şahısları ilgilendirir başarı/başarısızlık

ÖBBS’NİN DİĞER SINAVLARDAN FARKI Diğer Sınavlar Sonuçları Kullanma Kurumlar araştırmacılar Kişi- kurumlar Zaman Periyodik olarak Kişi ya da kurumun ihtiyacına bağlı Ölçme Aracı Başarı testleri, öğrenci öğretmen anketleri Sadece sınavın amacına uygun testler Ölçme Biçimi Sınav Uygulama Öğrencinin öğrenim gördüğü okulda sınıf bütünlüğü bozulmadan Belli sınav merkezlerinde standart sınav

ÖBBS 2008 ÖRNEKLEMİ ÖBBS 2008 Örneklemi seçilirken TÜİK ve MEB’ nın 2007-2008 istatistiki verileri kullanılmıştır. Buna göre gelişmişlik düzeyine göre belirlenen iller ile okul sayıları esas alınarak, her coğrafi bölgenin Türkiye geneline göre ağırlığı ve her coğrafi bölgede seçilen ilin, bölgeye ağırlığı hesaplanarak bölgeyi temsil edecek şekilde okul ve öğrenci sayıları belirlenmiştir.

TÜİK, EKONOMİK VE SOSYAL GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNE GÖRE TÜRKİYE’Yİ 26 BÖLGEYE AYIRMIŞTIR.

ÖBBS 2008 İLE İLGİLİ ÖRNEKLEM GRUBU BÖLGELER İl Sayısı Okul Öğretmen Öğrenci Marmara Bölgesi 5 35 170 5711 Ege Bölgesi 4 32 160 4025 Akdeniz Bölgesi 3 4573 İç Anadolu Bölgesi 42 210 5187 Karadeniz Bölgesi 8 38 190 5127 Doğu Anadolu Bölgesi 7 49 250 6951 Güneydoğu Anadolu Bölgesi 6839 TOPLAM 36 270 1350 38413 Okul sayılarının %2 si alınarak yapılan ağırlıklandırmaya göre oluşturulan örneklem gurubu

ÖBBS 2008 ÖRNEKLEM GRUBU İLLER BÖLGELER İl İsimleri Marmara Bölgesi Edirne, Bursa, İstanbul, Sakarya, Çanakkale Ege Bölgesi İzmir, Muğla, Kütahya, Afyonkarahisar Akdeniz Bölgesi Adana, Antalya, Hatay İç Anadolu Bölgesi Ankara, Konya, Sivas, Niğde, Nevşehir Karadeniz Bölgesi Artvin, Bolu, Samsun, Sinop, Ordu, Tokat, Trabzon,Zonguldak Doğu Anadolu Bölgesi Ağrı, Erzurum, Bingöl, Kars, Malatya, Muş, Van Güneydoğu Anadolu Bölgesi Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Siirt Okul sayılarının %2 si alınarak yapılan ağırıklandırmaya göre oluşturulan örneklem gurubu illeri

Salvatore DALİ nin resmi Takım çalışmasını gösterir TAKIM ÇALIŞMASI Salvatore DALİ nin resmi Takım çalışmasını gösterir

TEŞEKKÜR EDERİZ A.MUHSİN TÜRKMEN www.meb.gov.tr www.earged.meb.gov.tr