OTUZ BEŞ YAŞ ŞAİRİ (1910 -1956 ).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Öz (saf) Şiirin Özelliklerinin Özeti
Advertisements

SÖZ SANATLARI.
İ K İ NC İ YEN İ Ş İİ R İ İ K İ NC İ YEN İ Ş İİ R İ İ K İ NC İ YEN İ ’N İ N DO Ğ UŞUNDA ROL OYNAYAN ETMENLER: 1.Toplumsal Etmenler 2.Sanatsal Etmenler.
AŞIK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ (KOŞMA). OZANLARIMIZ.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ŞİİR
Dİnİ tasavvuFİ Türk şİİRİ İslamiyet‘in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla allah'a ulaşma düşüncesine.
ŞİİR VE ŞİİR TÜRLERİ.
BATI EDEBİYATINDA EDEBİ AKIMLAR
Türk Halk Müziği.
TÜRK HALK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ.
TOPLUMCU GERÇEKÇİLİK (Sosyal Realizm)
GARİP AKIMI (I. YENİ).
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATINDA ŞİİR
ÖZELİKLERİ VE TEMSİLCİLERİ
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
ŞİİRDE AHENK.
ŞİİRDE AHENK.
Sembolizm 19.yüzyılın ikinci yarısında parnasizme tepki olarak ortaya çıkmış bir akımdır.
Cumhurİyet dönemİ EdebİyatI.
Cahit Sıtkı Tarancı.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU VE YABAN
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
BATI EDEBİYATINDA EDEBİ AKIMLAR
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
GÖKÇEN DOĞAR HAZIRLIK B 179
CAHİT SITKI TARANCI DESEM Kİ ... Desem ki... İnan bana sevgilim inan,
SERBEST NAZIM VE TOPLUMCU ŞİİR ( )
HOCA DEHHANİ GAZEL-XIII. YÜZYIL SAYFA:
‘KUĞULAR’ masalını dinleyiniz. Empati kurunuz. Masal kahramanlarının yerine kendinizi koyunuz. Hangi duygular içerisinde olduğunuzu belirtiniz.
ORHAN VELİ KANIK MEHMET ALİ SEL.
YE Şİ M ÖZDEM İ R BA Ş AK Ş EH İ R ANADOLU L İ SES İ MANZUME VE ŞİİR.
Hazırlayan Leyla DENİZ. Dilde biri nazım diğeri nesir olmak üzere iki anlatım biçimi vardır. Nazım, ölçülü ve uyaklı anlatım biçimidir. Manzume: Ölçü.
Şiir: Duygu, hayal ve düşüncelerin bir düzene bağlı olarak, çekici/etkileyici bir dil ve ahenkli mısralar içinde aktarılmasıdır. EdebiyatEdebiyat türlerinin.
SELÇUK TÜREYEN SELÇUK TÜREYEN DERİNCE 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
Servet-İ fünun edebİyatI
NÂZIM HİKMET RAN ( ) Selanik'te doğmuştur.
Cumhuriyet Dönemi Roman ve Hikâye -Bu dönemde roman ve hikaye cumhuriyet düşüncesi etrafında biçimlenmiştir. -O dönemdeki sosyal ve siyasi ortamı yansıtır.
iki Başlıkta İncelenir Yıllar arası Türk Edebiyatı ve sonrası Türk Edebiyatı.
Garipçiler (1. Yeniçiler) Geleneksel şiir anlayışına tepki olarak doğdu Garip atıl kitapta görüşlerini ortaya koymuştur Şiirde her kurala karşı çıkmışlardır.
D İ VAN-I H İ KMET EDEBıYAT PROJE ÖDEVI. DIVAN- ı HIKMET NEDIR ? K ı SACA TAN ı YAL ı M -> Ahmed Yesevi’nin söyledigi “hikmet” adlı siirleri bir araya.
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
COŞKU ve HEYECANI DİLE GETİREN METİNLER(ŞİİR)
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
EDİP CANSEVER.
GÜZEL SANATLAR VE EDEBİYAT GÜZEL SANATLAR İÇİNDE EDEBİYATIN YERİ
ÂŞIK TARZI HALK ŞİİRİ.
Müzik Nedir?.
GÖKÇEN DOĞAR HAZIRLIK B 179
Hisarcılar (HİSAR GRUBU)
   Halk edebiyatı -Halk edebiyatı adı üzerinde halkın yaşayışı,hayata bakışı,edebi zevkini yansıtan bir edebiyattır.
EDEBİ KİŞİLİĞİ ve ESERLERİ

CEMAL SÜREYA INCELEME Yağız Fırat BORAN 12-D.
İBRAHİM ŞİNASİ.
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
TÜRK BEŞLERİ.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
 Divan edebiyatı, Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra meydana gelen yazılı edebiyattır. Arap ve Fars edebiyatı etkisi altında gelişmiştir. Bu etki,
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
FECR – İ ÂTİ TOPLULUĞU ( 1909 – 1912)
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
ANONİM HALK EDEBİYATI Anonım halk edebiyatı, ilk söyleyeni unutulan ağızdan ağıza aktarılak, halkın ortak malı olmuş bır edebiyattır. Anonim edebiyat ürünleri,
1980 SONRASI MİSTİK DUYARLILIK ŞİİRİ
Sunum transkripti:

OTUZ BEŞ YAŞ ŞAİRİ (1910 -1956 )

Bir eseri incelerken… Toplum Sanatçı Eser Okur Bu dört kavramı içeren nasıl bir şema oluşturabiliriz?

Cahit Sıtkı’nın Yaşadığı Dönem nasıldır? I. Dünya Savaşı Kurtuluş Savaşı 1928’te Harf İnkılabı Konular: Milli Mücadele Ruhu, Anadolu insanının erdemi, Yurt sevgisi, Doğa güzellikleri, Bireysel duygular ve sorunlar ( 1940’tan sonra) Halk edebiyatı nazım biçimleri ve hece ölçüsü, 1940’lardan sonra serbest şiir Dünyadaki akımlardan etkilenmeler( toplumsal gerçekçilik, varoluşçuluk, gerçeküstücülük gibi…)

Çeşitli akımlar oluşur: Öz Şiir Anlayışını Sürdürenler Yedi Meşaleciler Toplumcu Şiir Milli Edebiyat zevk ve anlayışınI sürdürenler Beş Hececiler Garipçiler Maviciler İkinci Yeniciler 80 Sonrası Şiir

Otuz Beş Yaş Şiirinde Tema Konu Ölçü Birimi Sözcük Dağarcığı ‘‘Ağlarım hatıra geldikçe gülüştüklerimiz’’ Söz Dizimi ‘‘Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden’’ Anlam a) Yansıtmacı anlam b) Yorumsamacı anlam

"Her vakit söylediğim gibi, şiir nihayet dil ve kelime işidir.“ Cahit Sıtkı Tarancı

Öz şiir anlayışı… İmge, söz sanatları, ses akışı Lirizm ve ahenk Batı’dan etkilenmeler Türk edebiyatından etkilenmeler

Şairin Doğu ve Batı kültüründen etkilenmesi ‘‘ Hayatımın yarı yolunda kendimi karanlık bir ormanda buldum.’’ Dante 1- Dante hayat yolunun yarısına vardığını nereden anladı? Acaba kaç yaşında öleceğini biliyor muydu?

2- Dante’nin hayat yolunun yarısında kendini karanlık bir ormanda bulmasıyla Cahit Sıtkı’nın ruhi sıkıntı ve değişimleri bir ilişki benzerlik var mıdır?

Doğu’dan etkilenme… ‘‘Kadrini seng-i musallada bilip ey Bâki Durup el bağlayanlar karşında yârân’’ Bâki

Ödev ÜSTÜ KALSIN Ölüyorum tanrım  Bu da oldu işte.  Her ölüm erken ölümdür  Biliyorum tanrım.  Ama, ayrıca, aldığın şu hayat  Fena değildir...  Üstü kalsın...  CEMAL SÜREYA  İki şairdeki farklı ölüm düşüncelerinden yola çıkarak ölümle ilgili şiir, resim, hikaye, karikatür oluşturun.

Yararlanabilecek kaynaklar: Ramazan Korkmaz, Cahit Sıtkı Tarancı : İkarosun Yeni Yüzü, Akçağ Yayınları, Ankara, 2002. Muzaffer Uyguner, Cahit Sıtkı Taranci : Hayatı Sanatı Eseri, Varlık Yayınları, İstanbul 1966