Epilepsi (SARA) hastalığı nedir?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ BEL OKULU
Advertisements

EMNİYET KEMERİ TAKMANIN ÖNEMİ
I. Uluslararası Geriatri Kongresi
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
YARALANMALARDA İLKYARDIM
HEMİPLEJİ VE TEDAVİ PROGRAMI
ACİL DURUMLAR Kazanım: Acil durumlarda nasıl davranacağını açıklar.
BİR HAYAT REHBERİ! ♫ Lütfen sesi açınız!.
Hazırlayan:Yunus Başaran
BİLİNÇ KAYBI NEDİR? Beynin normal fonksiyonlarındaki bir aksama sonucu; uyku halinden başlayarak, hiçbir uyarıya cevap vermeme haline kadar giden, BİLİNCİN.
EPİLEPSİ BAYILMA KANAMADA İLKYARDIM
ÇOCUKTA EPİLEPSİ. eeg nedir? Beynin elektriksel faaliyetlerinin incelenmesi Beyin elektrosu Beyin dalgalarının ölçülmesi yöntemi.
İlk Yardım İlkeleri  1) Panik yaratmayın ve bilmediğiniz bir konuda hastaya ve yaralıya müdehale etmeyin.
 İnsanlar çevrelerindeki uyarıları beş duyu ile algılayıp bazı olaylara uygun tepkiler gösterirler.  Bu duyular görme, işitme, tatma, koklama, dokunma.
BENİM MESLEĞİM BURCU ER.
KANSER NEDİR? Sağlık Slayt Arşivi:
EPİLEPSİ.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
Saldırgan/Psikiyatrik Hastada Triyaj
Travmalı hasatalara yaklaşım
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
GÜVENLİ ANNELİK.
ÜNİVERSİTE SAĞLIK MERKEZLERİ ÇALIŞANLARININ ÇALIŞMA KOŞULLARI VE ÖZLÜK HAKLARI Başkan: Dr. Rüştü Güner Raportörler: Dr.Özlem Elçin Dr. Sare Mıhçıokur.
Sedef Hastalığı (PSÖRİAZİS) Prof.Dr. Mustafa ŞENOL
Yard. Doç. Dr. Özlem Solak AKÜ FTR AD
EPİLEPSİ.
BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ
EPİLEPSİ BAYILMA KANAMADA İLKYARDIM
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA AKUT KONVÜLZİYONA YAKLAŞIM
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HEKİMLİĞE HAZIRLIK PROGRAMI
5-YARALANMALARDA İLKYARDIM
HAZIRLAYAN SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI
EVDE YAŞANABİLECEK KAZALAR
ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI
HAYIR DİYEBİLMEK LÜLEBURGAZ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
Emzirme Öyküsünün Alınması. Amaç: Emzirme ile ilgili sorunları tanımada yardımcı olacak bir emzirme öyküsünün alınması konusunda bilgi ve beceri kazanmak.
EPİLEPSİ NEDİR ? …………………………………………… OKULU/LİSESİ
KAFA TRAVMALI HASTAYA YAKLAŞIM
MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLARI
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Alkolsüz Bir Hayat İçin» adlı (Metin: Uğur Evcin, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır. Sunudaki.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
FEN VE TEKNOLOJİ.
Kan şekeri düşmesinde ilkyardım uygulama
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
Organlarımız ve Görevleri
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME PROGRAMI
BEL – BOYUN FITIKLARI.
EPİLEPSİDE HEMŞİRELİK BAKIMI Hemş. Sabahat SARI Hemş. Fatma AYKIR
KONVULZİYON GEÇİREN HASTAYA MÜDAHALE Hemş. Rukiye AKDENİZ Hemş
AİLE SAĞLIK ÖYKÜSÜ “GEÇMİŞE KISA BİR BAKIŞ GELECEĞİNİZ İLE İLGİLİ ÇOK ŞEY SÖYLEYEBİLİR” Dr.Metin Okucu Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi.
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
Anksiyete ve depresyonla karışan durumlar Prof. Dr. Kültegin Ögel Acıbadem Üniversitesi
Yaralanmalar Bölüm 5.
Bilinç Bozuklukları Bölüm 8.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Öğr.Gör. Dr. Songül DOĞANAY
YAŞLILIKTA DEPRESYON ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
YRD.DOÇ.DR.NESLİHAN KOÇER İZMİR ÜNİVERSİTESİ
HAZIRLAYAN MİRAC ULUDAĞ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI.
Yrd. Doç. DR. Tülay KUZLU AYYILDIZ ERGENLİK DÖNEMİ SAĞLIK SORUNLARI
SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
SARA-EPİLEPSİ KRİZİ.
BİLİNCİ KAPALI (KOMA)OLAN HASTA / YARALIYA İLK YARDIM
EPİLEPSİ VE TEDAVİ İLKELERİ
1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
UYKU VE RÜYALAR….
Sunum transkripti:

Epilepsi (SARA) hastalığı nedir?

YANLIŞ İNANIŞLAR: Epileptik (saralı) hastalar Cinli, Perili DEĞİLDİR Akıl hastası DEĞİLDİR Gizlenmelerine ve saklanmalarına GEREK YOKTUR Epilepsi BULAŞICI DEĞİLDİR Son 30 yıldır inanışların yıkılması için çaba gösteriliyor

Sadece son 30 yıldır yanlış inanışların yıkılması için uğraş veriliyor

EPİLEPTİK ÜNLÜLER: Dostoyevski Jeanne D’arc Napolyon Van Gogh Sezar Tchaikovsky İskender

Bu kişilerin EPİLEPTİK (SARALI) oldukları bilinmeli ki nöbet geçirdiklerinde YARDIM EDİLSİN Sağlık http://hastaneciyiz.blogspot.com Slayt Arşivi:

Her 100 kişiden bir kişi yaşamı boyunca en az bir defa NÖBET geçirir Her yaşta olabilir

BEYİN : BİLGİSAYAR Normalde beyinde elektriksel aktivite vardır

Nöbetler, çoğu zaman kısa süreli davranışları değiştiren aşırı elektrik boşalımlardır. Nöbetler arka arkaya tekrarlarsa EPİLEPSİ (SARA) diyoruz.

Epilepsi Nedenleri Beyin tümörü Vasküler (infarkt, kanama, anevrizmaya ait k) Kafaya alınan darbeler, trafik kazaları Beynin ve zarlarının iltihabı (menenjit, ensefalit) Doğumdan arta kalan hasarlar (konjenital) Dejeneratif hastalıklar diğer

Her hasta kendi nöbetlerinin diğer hastalarla aynı olduğunu düşünür Her hasta kendi nöbetlerinin diğer hastalarla aynı olduğunu düşünür. YANLIŞ Yüzlerce çeşit nöbet vardır.

EN ÇOK KARŞILAŞILAN NÖBETLER Büyük nöbetler (Kasılmalı-çırpınmalı nöbet) Psikomotor nöbet? Dalma nöbetleri Diğer nöbetler

Diğer Nöbetler Silkinmeli ve sıçramalı Bir uyaran ile olan nöbetler (TV, bilgisayar, atari, banyoda yıkanma, çizgili veya kareli desenlere bakma) Bir kolda, bacakta veya ağız kenarında kasılma ile olan nöbet

Başınınaltına yumuşak bir şeyler yastık gibi konabilir Başınınaltına yumuşak bir şeyler yastık gibi konabilir. NÖBET BAŞLAMADAN ÖNCE Ağzında takma dişleri çıkarılabilir Dişlerinin arasına yumuşak bir kumaş, havlu konabilir

Kravatını veya elbisesini gevşetin Gözlük kullanıyorsa gözlüğünü çıkarın

Nöbet başladıktan sonra yapılacak en iyi yardım sırtüstü yatan hastanın başını bir yana çevirmek Kusmuk veya tükürüğünün solunum yolunu tıkamasını önlemektir Nöbet bitince ağzında salya veya kusmuğu temizlenmeli.

Nöbet sırasında ağzını açmaya veya dişlerinin arasına sert cisimler sokmaya ÇALIŞMAYIN. Dişlerini kırabilir, ağzında yaralar açabilirsiniz Soğan, kolonya vs koklatmak nöbeti sonlandırmaz Su veya katı şeyler yedirilip içirilmeye çalışılmamalıdır

Kol ve bacaklarda kasılma devam ediyorsa durdurmaya çalışmayın İstemeden KIRIK ÇIKIĞA yol açabilirsiniz.

Önceden nöbet öyküsü olmayan çocuk nöbet geçirirse Nöbet 5 (beş)dakikadan fazla sürmüşse Bir nöbet bitip bilinci yerine gelmeden ikinci nöbet geçiriyorsa Kafasını ve vücudunu yaraladıysa Nöbet bitmesine rağmen solunum zorluğu varsa Başka bilinen bir hastalığı varsa ACİL AMBULANS ÇAĞRILMALI

Önceden epilepsisi bilinen bir çocuk nöbet geçirirse Nöbet 5 (beş)dakikadan kısa sürmüşse İlk müdahele tam olarak yapıldıysa HASTANEYE götürülmesine gerek yoktur Nöbet sonrası uyuyabilir Bazı nöbetlerde uyumadan kendine gelebilir

Epilepsisi olanların çoğunluğu normal zekaya sahip kişilerdir. Normal okula devam etmeleri en doğal haklarıdır. Örnek: şeker hastalığı, kalp hastalığı

Okul öğrencilerinin bilgilendirilmesi Bu nöbetler anlatılmadan görüldüğünde korkunç görünebilir. Bilgilendirme iyi yapıldığında ve ilk müdahele eksiksiz öğretildiğinde öğrencilerin nöbet geçiren arkadaşlarına bilinçli yardım edecek ve korkmayacaklardır.

SIK NÖBET GEÇİREN ÇOCUKLAR ve GENÇLER Depresyona yatkın olabilir Ruhsal gerginlik olabilir Kendini değersiz görebilir Okul başarısının kötü olacağını düşünür Özgüvenini kaybedebilir Her şikayeti epilepsi ile ilgili olmayabilir

BESLENME- UYKU Kişi Öğün atlamamalı Uzun süre aç kalmamalı (oruç gibi) Kahve, çay tüketimi çok miktarda olmamalı Uykusuz kalmamalı Alkol kullanmamalı

İŞ BULMA İstatistiklere göre Epileptiklerde işsizlik normal populasyona göre üç kat fazladır. İşte yaralanma oranı İşe gitmeme Hastalığa bağlı iş kaybı ise Sağlıklı populasyona göre FARKLI DEĞİLDİR.

MESLEK SEÇİMİ Diş hekimi Cerrah Pilot Şöför Polis Asker Su altı dalgıçlığı Delici-kesici olan makina başı işleri (kendine zarar vermeyen işler olmalı) Tehlikeli sporlar(dağcılık, bumpy jumping vs)

Doğurganlık Normale göre düşüktür. Çocuk yapmama kararı alma Cinsel istekte azalma Epilepsi ilaçlarından bazıları doğum kontrol ilaçlarının etkisini azaltıp istenmeyen gebelik sayısını arttırabilir.

GEBELİK Normal toplumda % 1-2 büyük anomali varken Epileptik annelerde % 6-10 arasında büyük anomali olur. Gebelik boyunca ultrasonografi ve kan tetkikleri büyük anomaliler saptanabilir.

MOTORLU ARAÇ KULLANIMI Türkiye’de trafik yasasına göre epiletik kişinin sürücü belgesi alma ve kullanma hakkı yoktur. Sağlık http://hastaneciyiz.blogspot.com Slayt Arşivi: