Kısa Çizgi ( - ) Uzun Çizgi ( — ) NOKTALAMA İŞARETLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Fuat ŞURGUN Dr.Refik Saydam İlköğretim Okulu Bahçelievler/İstanbul
Advertisements

Noktalama İşaretleri.
A)Kitapları soruları defterinize yazınız.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Burcu OLGUN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
ЕKLER VE EK TÜRLERİ.
HAZIRLANA: MERVE KOMAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İÖ)
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
Okulu: 75.Yıl M. Akif Ersoy İlköğr. Okulu Süre:40 dakika Ders:Türkçe
YAZIM KURALLARI Bir dilin sözcüklerinin yazıya doğru olarak aktarılmasını sağlayan kurallara yazım(imla) kuralları denir. Yazım, bir dilin belirlenmiş.
HAZIRLAYAN :Arda UZUNOĞLU
İlgeçler ve bağlaçlar İlgeç:farklı tür ve görevdeki sözcükler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya sözcüklere ilgeç (edat)denir.ilgeçlerin tek başlarına.
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna nokta konulmalıdır?  A)Ah, keşke oraya gitmeseydim  B)Ağzından şu kelimeler döküldü  C)Bahçeye mi çıkmış.
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
İÇERİK KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRME KAYNAKLAR ÇIKIŞ.
Noktalama işaretleri hazırlayan: Gülay Girgin
1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna nokta konmalıdır ?
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
BAĞLAÇ Cümleler veya eşit görev ve türdeki kelimeler arasında anlamca bağ kuran kelimelere bağlama edatı (bağlaç) denir. Bağlaçlar yapım ve çekim eki almaz,
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
=>NOKTALAMA İŞARETLERİ<=
HAZIRLAYAN:ZEHRA ŞAHİN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ(tırnak işareti,ünlem,kısa çizgi)
BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği-2
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
NOKTALAMA İŞARETLERİ Eğik Çizgi ( / ) Yay Ayraç ( )
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Kaynak: NOKTALAMA İŞARETLERİ Kaynak:
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
GÜLİZAR DEMİRCİ CEVAT BARUTÇU ÖMER AYDOĞAN
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
YAZIM KURALLARI.
NOKTALAMA İŞARETLERİ
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
VURGU VE TONLAMA VURGU Konuşma sırasında sözcüğün bir hecesinin ya da cümlenin bir sözcüğünün diğerlerine göre daha belirgin ,daha baskılı söylenmesine.
NOKTA 1. Cümlenin sonuna konur: Türk Dil Kurumu, 1932 yılında kurul­muştur. Saatler geçtikçe yollara daha mahzun bir ıssızlık çöküyordu. (Reşat Nuri Güntekin)
HECE BİLGİSİ.
Romen Rakamları Bu şablon bir grup ayarında eğitim malzemesi sunmak için başlangıç dosyası olarak kullanılabilir. Bölümler Bölüm eklemek için slaydı sağ.
4 /B SINIFI TÜRKÇE NOKTALAMA İŞARETLERİ MERHABA 
Noktalama işaretleri.
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER
NOKTALAMA İŞARETLLERİ
EK FİİL / EK EYLEM /.
TÜRKÇE NOKTALAMA İŞARETLERİ
SÖZ DİZİMİ İLE İLGİLİ İŞARETLER
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
SÖZCÜĞÜN YAPISI KÖK EK GÖVDE.
EK FİİL (EK EYLEM) TÜRKÇE / EK FİİL (EK EYLEM) Eren TAŞKAYA
Noktalama işaretleri.
YAZIM KURALLARI FAHRİYE ŞAHİN 9/C NO:134 BÜNYAN ANADOLU LİSESİ.
9. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ I.
HAZIRLAYAN:ZEHRA ŞAHİN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ(tırnak işareti,ünlem,kısa çizgi)
Masa, masalar, Sakarya, Konya
9. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ I.
Noktalama İşaretleri Nokta ( . ) *Cümlenin sonuna konur.
NOKTALAMA İŞARETLERİ Duygu ve düşünceleri daha açık ifade etmek, cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını belirlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak,
TÜRK BEŞLERİ.
KÖKLER EKLER.
NOKTALAMA İŞARETLERİ NOKTALAMA İŞARETİ NE DEMEKTİR? Duygu ve düşünceleri daha açık ifade etmek, cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını.
Burcu OLGUN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
YAZIM KURALLARI VE NOKTALAMA İŞARETLERİ
HATIRLAYALIM.
Sunum transkripti:

Kısa Çizgi ( - ) Uzun Çizgi ( — ) NOKTALAMA İŞARETLERİ TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri NOKTALAMA İŞARETLERİ Kısa Çizgi ( - ) Uzun Çizgi ( — )

TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri Satıra sığmayan kelimeler bölünürken satır sonuna kısa çizgi konur. Örnek Noktalama işaretleri konusunu daha dik-katli takip etmek, örneklerle kurallar ara- sındaki ilişkiyi iyi kurmak, doğru yorumla- mak gerekir.

TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri 2) Cümle içinde ara sözleri veya ara cümleleri ayırmak için ara sözlerin veya ara cümlelerin başına ve sonuna konur, bitişik yazılır. Örnek Küçük bir sürü -dört inekle birkaç koyun- köye giren geniş yolun ağzında durmuştu. (Ömer Seyfettin)

Dur - ak Aşçı - lar TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri 3) Kelimelerin kökleri, gövdeleri ve eklerini birbirinden ayırmak için kullanılır. Örnekler Dur - ak Kök Ek Aşçı - lar Gövde Ek

Fiil Kökler Al- Dur- Gör- Fiil Gövdeleri Başar- Okut- Yazdır- TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri 4) Fiil kök ve gövdelerini göstermek için kullanılır. Örnekler Fiil Kökler Al- Dur- Gör- Fiil Gövdeleri Başar- Okut- Yazdır-

İsim Yapma Ekleri Fiil Yapma Ekleri TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri 5) İsim yapma eklerinin başına, fiil yapma eklerininse başına ve sonuna kısa çizgi konur. Örnekler İsim Yapma Ekleri -ak -den -ış Fiil Yapma Ekleri -ımsa- -la- -tır-

A-raş-tır-ma Ku-yum-cu-luk Prog-ram TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri 6) Heceleri göstermek için kullanılır. Örnekler A-raş-tır-ma Ku-yum-cu-luk Prog-ram

Türk-Alman ilişkileri 09.30-10.30 Türkçe-Fransızca Sözlük TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri 7) Arasında, ve, ile, ila, ...-den ...-e anlamlarını vermek için kelimeler veya sayılar arasında kullanılır. Örnekler Aydın-İzmir yolu Türk-Alman ilişkileri 09.30-10.30 Türkçe-Fransızca Sözlük

Cümle içinde sayı adlarının yinelenmesinde araya kısa çizgi konmaz. TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri Cümle içinde sayı adlarının yinelenmesinde araya kısa çizgi konmaz. Örnekler On on beş yıl geçti aradan. Toplantıya üç beş kişi geldi.

50 - 20 = 30 50 20 30 TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri 8) Matematikte çıkarma işareti olarak kullanılır. Örnekler 50 - 20 = 30 50 20 30

Bugün hava sıcaklığı -2 °C olacakmış. TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri 9) Sıfırdan küçük değerleri göstermek için kullanılır. Örnek Bugün hava sıcaklığı -2 °C olacakmış.

TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri Uzun Çizgi ( — )

TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri • Yazıda satır başına alınan konuşmaları göstermek için uzun çizgi kullanılır. Buna konuşma çizgisi de denir. Örnek Frankfurt’a gelene herkesin sorduğu şunlardır: — Eski şehri gezdin mi? — Rothschild’in evine gittin mi? — Goethe’nin evini gezdin mi? (Ahmet Haşim)

TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri • Oyunlarda uzun çizgi konuşanın adından sonra da konabilir. Örnek Sıtkı Bey — Kaleyi kurtarmak için daha güzel bir çare var. Gerçekten ölecek adam ister. İslam Bey — Ben daha ölmedim. (Namık Kemal)

Konuşmalar tırnak içinde verildiğinde uzun çizgi kullanılmaz. TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri Konuşmalar tırnak içinde verildiğinde uzun çizgi kullanılmaz. Örnek Arabamız tutarken Erciyes’in yolunu: “Hancı dedim, bildin mi Maraşlı Şeyhoğlu’nu?” (Faruk Nafiz Çamlıbel)

Kısa Çizgi ( - ) Uzun Çizgi ( — ) NOKTALAMA İŞARETLERİ TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri NOKTALAMA İŞARETLERİ Kısa Çizgi ( - ) Uzun Çizgi ( — )

Ayrıntılı bilgi için TDK’nın yazım kılavuzuna başvurabilirsiniz. TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri Sevgili Öğrenciler, Ayrıntılı bilgi için TDK’nın yazım kılavuzuna başvurabilirsiniz.