Bingöl Kamu Hastaneleri Birliği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ
Advertisements

Avukat ÖZGÜR ERALP – ANKARA Avukat ÖZGÜR ERALP Av.Özgür Eralp.
Elektronik Haberleşme Sektöründe Kişisel Verilerin Korunması
İNTERNET TOPLU KULLANIM SAĞLAYICILARI HAKKINDA YÖNETMELİK
STANDART ve AKREDİTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
BİLİŞİM SUÇLARI BİLİŞİM SUÇLARI.
Türk Ceza Kanunu’nda Bilişim Suçları
Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar
BİLİŞİM ALANINDA SUÇLAR
R.Gazete No R.G. Tarihi: İşyeri hekimi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hekimliği.
Standart ve Akreditasyon Daire Başkanlığı
BİLGİ GÜVENLİĞİ.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Yrd.Doç.Dr.Mustafa AKSOY
ULUSAL VE ULUSLARARASI ALANDA BİLİŞİM SUÇLARI- HUKUKU
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Bilişim Yönetiminde Stratejik Yaklaşımlar
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe E.A.H
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
Veri Güvenliğinin Sağlanması
ERİŞİLEBİLİRLİK Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
T.C. YALOVA VALİLİĞİ BİLGİ İŞLEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2013.
1 BİLİŞİM SUÇLARI YASA TASARISI VE DÜZENLEYİCİ YAKLAŞIMLAR 10 Şubat 2007 İstanbul Meltem ERGÜN.
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Doç. Dr. Atilla SANDIKLI BİLGESAM Başkanı
BİLİŞİM SUÇLARI.
BİLGİ GÜVENLİĞİNİN HUKUKSAL BOYUTU BİLGİ GÜVENLİĞİ BİRİMİ
İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları
Bilgi Güvenliği Hukuksal Süreçler
6360 Sayılı Kanun On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına.
Sertaç ATEŞ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Gürçeşme Anadolu Lisesi
İL STOK HAVUZU VE İHTİYAÇLARIN KARŞILANMASI 2009/45 SIRA NOLU GENELGE Hakan KARAGÖZ Şube Müdürü.
ALACA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Kütahya Aile ve Sosyal Politikalar
FOTOĞRAF & TCK.
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRÜLÜĞÜ
Mustafa ÖZÜNLÜ Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Mart 2015 Ürgüp/NEVŞEHİR
6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME SUNUSU
İNTERNET ORTAMINDA VE SOSYAL MEDYADA ETİK VE HUKUK DOÇ. DR. ARTUN AVCI
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
BİRİNCİ BÖLÜM Sağlıkta Kalite Akreditasyon Daire Başkanlığı
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DİLEKÇE ve BİLGİ EDİNME HAKKI
Bilişim Suçlarına Yönelik Devlet Kurum ve Kuruluşları.
Hastalık ve Erken Ölümleri Önleme Açısından Toplum Sağlığı Merkezleri
Bilişim Suçlarına Yönelik Mevzuat. İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
2709 sayılı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü MADDE 11 – Anayasa hükümleri;  Yasama,  Yürütme ve  Yargı organlarını,
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
MEMUR SUÇLARI 3628 Kanun Kapsamındaki Suçlar
“Başkalarının Günahları Bizi Aziz Kılmaz”
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI
Bilgi Teknolojileri ve Bilişim Hukuku Öğr. Gör Mehmet Akif BARIŞ.
NİSAN 2016 TAŞINIR MAL YÖNETMELİĞİ Levent ÖZGÜMÜ Ş Strateji Geli ş tirme Daire Ba ş kanı NİSAN 2016.
Av. Bilge Aydın Temiz BİLGE AYDIN TEMİZ
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU
R.Gazete No R.G. Tarihi: İşyeri hekimi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hekimliği.
SİBER GÜVENLİK ve KRİPTOLOJİ. Asım Emre Kaya Ülkelerin altyapı sistemlerinin siber uzaya bağımlı hale gelmesi ile; -bireyler -kurumlar -devletler siber.
Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 46 Sayfa:
“Gizlilik, Bireysel Haklar, Kişisel Verilerin Korunması”
VERİ MERKEZLERİ VE BİLGİ GÜVENLİĞİ
Spor Faaliyetleri Dolayısıyla İşlenen Suçlar
SİBER GÜVENLİK BÖLÜM 6.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

Bingöl Kamu Hastaneleri Birliği Bilgi Güvenliği Hukuksal Süreçler Sedat ADEMOĞLU Bingöl Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği

FARKINDALIK Gelişen Teknoloji hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. Akıllı Telefonlar Bilgisayarlar İnternet Smart Tv Bulut Teknoloji

FARKINDALIK 75 milyonun sağlık verileri bizlere emanet ancak bir USB belleğe sığacak kadar küçük…

Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) 20 Ekim 2012 tarihli Resmi Gazete ’de Bakanlar Kurulu Kararı olarak “Ulusal Siber Güvenlik Çalışmalarının Yürütülmesi ve Koordinasyonuna İlişkin Karar” yayınlanmıştır. Bu karar doğrultusunda “Siber Güvenlik Kurulu” oluşturulmuştur. Siber Güvenlik Kurulu’nun ilk toplantısında “Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve 2013-2014 Eylem Planı” kabul edilmiş ve 20 Haziran 2013 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı olarak yayımlanmıştır. Söz konusu eylem planı kapsamında temel görevi koordinasyon ve işbirliği olan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) 27 Mayıs 2013 tarihinde kurularak, faaliyetlerine başlamıştır. Yine söz konusu eylem planı çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (Kurumsal SOME, Sektörel SOME) oluşturulması öngörülmüştür.

Bilgi Güvenliği Politikaları Yönergesi ve Kılavuzu 28/02/2014 tarihli ve 5181.1272 sayılı Bakanlık Makamının onayı ile Bilgi Güvenliği Politikaları Yönergesi 03/03/2014 tarihli ve 5181.1317 sayılı Bakanlık Makamının onayı ile Bilgi Güvenliği Politikaları Kılavuzu yürürlüğe girmiştir.

Bilgi Güvenliği Politikaları Yönergesi Sağlık Bakanlığına ait tüm bilgilerin gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik kapsamında değerlendirerek korunmasını sağlamak.

Bilgi Güvenliği Politikaları Yönergesi Gizlilik: Bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmemesidir. Bütünlük: Bilginin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilmemesidir. Erişilebilirlik: Bilginin ilgili ya da yetkili kişilerce ulaşılabilir ve kullanılabilir olmasıdır.

Bilgi Güvenliği Politikaları Yönergesi Sağlık Bakanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Merkez ve Taşra Teşkilatı Halk Sağlığı Kurumu Merkez ve Taşra Teşkilatı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü Bu kurumların bilişim kaynaklarını kullanan paydaş ve misafirler

Bilgi Güvenliği Politikaları Yönergesi

İN­TER­NET OR­TAMIN­DA YA­PI­LAN YAYIN­LA­RIN DÜ­ZEN­LEN­ME­Sİ VE 5651 Sayılı Kanun İN­TER­NET  OR­TAMIN­DA   YA­PI­LAN YAYIN­LA­RIN    DÜ­ZEN­LEN­ME­Sİ   VE BU YA­YIN­LAR YO­LUY­LA İŞ­LE­NEN SUÇLAR­LA MÜ­CA­DE­LE EDİL­ME­Sİ HAKKIN­DA KA­NUN Erişim sağlayıcının yükümlülükleri MADDE 6 – (1) Erişim sağlayıcı; (İnternet ortamına erişim olanağı sağlayan) a) Herhangi bir kullanıcısının yayınladığı hukuka aykırı içerikten, bu Kanun hükümlerine uygun olarak haberdar edilmesi halinde erişimi engellemekle, b) Sağladığı hizmetlere ilişkin, yönetmelikte belirtilen trafik bilgilerini altı aydan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek süre kadar saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla, c) Faaliyetine son vereceği tarihten en az üç ay önce durumu Kuruma, içerik sağlayıcılarına ve müşterilerine bildirmek ve trafik bilgilerine ilişkin kayıtları yönetmelikte belirtilen esas ve usûllere uygun olarak Kuruma teslim etmekle, ç) Erişimi engelleme kararı verilen yayınlarla ilgili olarak alternatif erişim yollarını engelleyici tedbirleri almakla, d) Başkanlığın talep ettiği bilgileri talep edilen şekilde Başkanlığa teslim etmekle ve Başkanlıkça bildirilen tedbirleri almakla yükümlüdür. (6518 sayılı torba yasa) (2) Erişim sağlayıcı, kendisi aracılığıyla erişilen bilgilerin içeriklerinin hukuka aykırı olup olmadıklarını ve sorumluluğu gerektirip gerektirmediğini kontrol etmekle yükümlü değildir. (3) Birinci fıkranın (b) (c) (ç) ve (d) bentlerinde yer alan yükümlülüklerden birini yerine getirmeyen erişim sağlayıcısına Başkanlık tarafından on bin Yeni Türk Lirasından elli bin Yeni Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.

663 Sayılı KHK Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü 663 SAYILI SAĞLIK BAKANLIĞI VE BAĞLI KURULUŞLARININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ  HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü MADDE 11- (1) Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünün görevleri şunlardır: ç) Sağlık bilişimi ve teknolojisi alanında çalışacak kamu ve özel hukuk tüzel kişileri ile gerçek kişilerin uyacakları kuralları belirlemek, uygulamak, gerektiğinde bunların yazılım ve ürünlerinin uygunluğuna karar vermek ve müelliflerini yetkilendirmek. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü MADDE 8- (1) Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün görevleri şunlardır: j) İlgili mevzuat çerçevesinde kişisel verilerin korunmasına ve veri mahremiyetinin sağlanmasına yönelik düzenleme yapmak.

Türk Ceza Kanunu Özel hayatın gizliliğini ihlal (TCK-Md.134) Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır. Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.

Türk Ceza Kanunu Kişisel verilerin kaydedilmesi (TCK-Md.135) Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir. Kişilerin siyasi, felsefi veya dini görüşlerine, ırki kökenlerine; hukuka aykırı olarak ahlaki eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin bilgileri kişisel veri olarak kaydeden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Türk Ceza Kanunu Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme (TCK-Md.136) Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Nitelikli haller (TCK-Md.137) Bu tanımlanan suçlar bir Kamu Görevlisi tarafından işlenirse verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Türk Ceza Kanunu Verileri Yok Etmeme (TCK-Md.138) Kanunların belirlediği sürelerin geçmiş olmasına karşın verileri sistem içinde yok etmekle yükümlü olanlara görevlerini yerine getirmediklerinde bir yıldan iki yıla kadar hapis cezası verilir. Suçun konusunun Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre ortadan kaldırılması veya yok edilmesi gereken veri olması hâlinde verilecek ceza bir kat artırılır.

Bilgi Güvenliği Politikaları Yönergesi

Bilgi Güvenliği Politikaları Yönergesi

Bilgi Güvenliği Politikaları Yönergesi

Bilgi Güvenliği Politikaları Yönergesi Bilgi Güvenliği İl Yönetim Komisyonu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Müdürlüğü Bilgi güvenliği organizasyonun ve koordinasyonun daha kolay sağlanması, Yapılacak plan ve programların daha kolay hazırlanması ve uygulanması, Yönetim desteğinin sağlanması,

Bilgi Güvenliği Politikaları Yönergesi

Bilgi Güvenliği Politikaları Yönergesi Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü İl Sağlık Müdürlüğü Bilgi Güvenliği Yetkilisi Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği Bilgi Güvenliği Yetkilisi Halk Sağlığı Müdürlüğü Bilgi Güvenliği Yetkilisi 2. Basamak Sağlık Kurumları Özel Sağlık Kuruluşları Üniversiteler 1. Basamak Sağlık Kurumları

Taşra Teşkilatlarının İşleyişi Genelge 2013/3

Bilgi Güvenliği Politikaları Yönergesi

Bilgi Güvenliği Politikaları Yönergesi

Bilgi Güvenliği Politikaları Yönergesi bilgiguvenligi.saglik.gov.tr

Bilgi Güvenliği Politikaları Yönergesi

Bilgi Güvenliği Politikaları Yönergesi Eğitim faaliyetleri işlemlerinin, kurum içerisinde nasıl yürütülmesi gerektiği hususunda bir prosedür geliştirilmelidir. Kurum içerisinde bilgi güvenliği teknik ve farkındalık eğitimleri için yıllık bir plan yapılmalı ve bu planlar çerçevesinde eğitimler gerçekleştirilmelidir. Eğitime katılım formları muhafaza edilmelidir. Yapılan eğitimlerin etkinliği hususunda çeşitli ölçme değerlendirmeleri yapılmalıdır.

DEĞERLİ VAKTİNİZİ AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER … İLETİŞİM İLETİŞİM bilgiguvenligi@saglik.gov.tr bgkilavuzu@saglik.gov.tr mustafa.aslan1@saglik.gov.tr bilgiguvenligi.saglik.gov.tr 0(312) 585 24 33 0(312) 585 24 44 0(312) 585 23 82 DEĞERLİ VAKTİNİZİ AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER …