Moleküler Geometri Bir bileşiğin özellikleri moleküllerinin biçimi ve boyutu ile yakından ilgilidir. Moleküler geometri bağ uzunlukları ve bağ açılarına.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAYIF ETKİLEŞİMLER Neşe ŞAHİN.
Advertisements

IR Spektroskopisi.
Kimyasal Bağlar.
Moleküler Geometri VSEPR Valens Bağ Teorisi Molekül Orbital Teori
Kimyasal ve Fiziksel Bağlar
KİMYASAL BAĞLAR A.Kerim KARABACAK.
simetri işlemi ve simetri elemanları
Değerlik Bağı Kuramı Valence Bond Theory.
Elementlerin atomlardan oluştuğunu öğrenmiştik.
Atomların Lewis Sembolleri
Elektronegatiflik, χ Molekül içindeki atomların bağ elektronlarını kendine çekme yeteneğidir. X artar X azalır Kural Dχ > 1.7 : iyonik bağ 1.7 > DX >
Moleküller arasındaki çekim kuvvetleri genel olarak zayıf etkileşimlerdir. Bu etkileşimler, molekül yapılı maddeler ile asal gazların fiziksel hâllerini.
bağ uzunluğu Bent kuralı bağ enerjisi kuvvet sabiti dipol moment
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
3. KOVALENT BİLEŞİKLER.
GENEL KİMYA IV ORGANİK KİMYA
ORGANİK KİMYA VE BİYOKİMYAYA GİRİŞ, LABORATUVAR ARAÇ-GEREÇLERİ II
OKTET KURALINDAN SAPMALAR
Değerlik Bağı Kuramı Valence Bond Theory
Kimyasal Bağlar.
Valence Shell Electron Pair Repulsion
Bölüm 11: Kimyasal Bağ I: Temel Kavramlar
KIMYA BIR SANATTIR.
KİMYASAL BAĞLAR.
1 Kimyasal Bağlar. 2 Atomları birarada tutan ve yaklaşık 40 kJ/mol den büyük olan çekim kuvvetlerine kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar atomlardan bileşikler.
Kimyasal bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
KİMYA KİMYASAL BAĞLAR.
9. SINIF KİMYA MART.
Dipol moment. Valens bağ teorisi ve hibridleşme.
Hibritleşme ve Molekül-İyon Geometrileri
“Nature of the Covalent Bond”
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
KİMYASAL BAĞLAR
BAĞLAR Atom ya da molekülleri bir arada tutan kuvvete bağ denir. Aynı ya da farklı atomları bir arada tutan kuvvete, molekül içi bağ, aynı ya da farklı.
ZAYIF ETKİLEŞİMLER.
London Kuvveti.
NaCl’de, Na bir elektron vererek Na+ katyonunu oluşturur ve bu elektron  Cl tarafından alınır ve Cl- anyonunu oluşturur. Böylelikle.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR IV.DERS
KİMYASAL BAĞLAR Moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir.
Artarsa. artarsa 4 KATILAR tipik geometrik şekilli şekilsiz 5.
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
3. KİMYASAL BAĞ VE KİMYASAL BAĞ KAVRAMININ GELİŞİMİ
ZAYIF ÇEKİM KUVVETLERİ
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
MOLEKÜL GEOMETRİSİ Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
Bağlar Molekül içi bağlar Moleküller arası bağlar Kovalent bağ
VSEPR Valence Shell Electron Pair Repulsion
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
İyonik Bağ ve Kovalent Bağ Türü
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha.
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Kimyasal ve Fiziksel Bağlar
Kimyasal Bağlar.
MOLEKÜL GEOMETRİSİ Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
Bölüm 11: Kimyasal Bağlar
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal Bağlar.
KİMYASAL BAĞLAR Bir molekül, molekülü oluşturan atomların birbirlerine kimyasal bağlar ile tutturulması sonucu oluşur. Atomların kendilerinden bir sonra.
Atomların Lewis Sembolleri
IR Spektroskopisi.
Moleküller Arası Etkileşimler
Atomlar, Moleküller, İyonlar
MOLEKÜL GEOMETRİSİ. MOLEKÜL GEOMETRİSİ Bileşiklerin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin incelenebilmesi için molekül yapılarının bilinmesi gerekir.
ECH 112 Bölüm 1 Doç. Dr. Yasemin G. İŞGÖR
HİBRİTLEŞME. HİBRİTLEŞME tabiattaki gerçek geometrisi arasındaki uyumsuzluğu gidermek amacıyla MELEZ ORBİTALLER HİBRİTLEŞME Bir molekülün elektronik.
Sunum transkripti:

Moleküler Geometri Bir bileşiğin özellikleri moleküllerinin biçimi ve boyutu ile yakından ilgilidir. Moleküler geometri bağ uzunlukları ve bağ açılarına özgü bir biçimde atomların yerini belirtir.

Moleküler Modeller Moleküler geometri farklı biçimlerde gösterilebilir.. Perspektif çizimi: Top-çubuk modeli: Uzay dolgu modeli:

VSEPR Modeli Değerlik, kabuğu, elektron, çifti, itmesi (Valence Shell Electron Pair Repulsion) moleküler geometriyi tahmin etmede kullanılan etkin bir modeldir. VSEPR’in ilk kabulü: Bir molekülün geometrisi elektron çiftleri itmesinin en az olduğu duruma uyar.

VSEPR’in Uygulanması Lewis yapısını çizin. Merkez atomunun etrafındaki elektron çiftlerini sayın. Katlı kovalent bağları bir elektron çifti olarak kabul edin . İtmeyi en aza indiren elektron çiftleri geometrisi elektron-çifti geometrisi olarak adlandırılır. Molekül içindeki atomların düzenlenmesi ise moleküler geometri olarak adlandırılır.

Elektron-Çifti Geometrileri E.Ç.s Geometri 180 2 Lineer 120 Düzlemsel üçgen 3 109.5 4 Dörtyüzlü

Elektron-Çifti Geometrileri E.Ç.s Geometri 90 Üçgen bipiramit 5 120 90 90 6 Sekiz yüzlü

Üçgen Bipiramit Açılar, eksen boyunca açılar(aksiyel, 90° ) ekvatora paralel (ekvatoryal 120°) olmak üzere iki türlüdür.

Bazı Temel Geometriler Mole- Lewis EÇ Bağ kül Yapısı Geometrisi Açısı O C O = · · CO2 2 - Lineer 180 O S O = · · SO2 3 - Düzlemsel üçgen 120 O S O = · · O C O · · O -2 Düzlemsel üçgen CO3-2 3 - 120

Bazı Temel Geometriler Mole- Lewis EÇ Bağ kül Yapısı Geometrisi Açısı H C H H CH4 4 - Dörtyüzlü 109.5 H N H H · · NH3 4 - Dörtyüzlü 109.5

Bazı Temel Geometriler Mole- Lewis EÇ Bağ kül Yapısı Geometrisi Açısı F S F F · · Üçgen bipiramit SF4 5 - 90, 120 F Xe F F · · XeF4 6 - Sekiz yüzlü 90

İdeal Geometriden Sapmalar VSEPR’in diğer varsayımları : Bağ yapmamış elektron çiftleri, bağ yapmış olanlara göre daha büyük bir itme gösterirler. Katlı bağlar, tekli bağlardan daha büyük bir itme gösterirler. Örnek: H2O 104.5

Birden Fazla Merkez Atomu Olan Moleküller Her bir merkez atomunun etrafındaki geometri belirlenmelidir. HC2H3O2: H C C O H H O · · Düzlemsel üçgen Dörtyüzlü

Moleküler Dipol Momentler Pozitif ve negatif yük merkezleri ayrılmış bir molekül polardır. Bir molekülün polarlığı iyonlarla ve diğer moleküllerle etkileşmeye neden olur . Elektriksel alanda dipoller:

Moleküler Dipol Momentler Çok atomlu moleküller için, dipol moment, bütün bağ dipol momentlerinin geometrik toplamıdır. CO2 - Apolar H2O - Polar

Moleküler Dipol Momentler Polar mı yoksa apolar mı? Polar mı yoksa apolar mı? B F · · F B F F 120 BF3: Düzlemsel üçgen Apolar C O H H C H O · · Düzlemsel üçgen 120 CH2O: Polar

Moleküler Dipol Momentler Polar mı yoksa apolar mı? C Cl Cl C Cl · · Cl 109 CCl4: Tetrahedral Apolar H C H H Cl · · C Cl H CH3Cl: Tetrahedral Polar

Polarity of Molecules Dipole Moments of Polyatomic Molecules

The VSEPR Model