GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
KANSER VE BESLENME.
Keçiören İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şubesi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
Gıdalarımızı saklama kuralları
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
SAĞLIKLI BESLENME VE ANTİ-AGİNG
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
BESİN SATIN ALMA, BESİN HAZIRLAMA, SAKLAMA VE PİŞİRME İLKELERİ.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
BESİNLERİ SATIN ALMA, HAZIRLAMA, SAKLAMA VE PİŞİRME İLKELERİ.
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
BESLENMENİN ÖNEMİ
Eslenme engeli.

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
PROJESİ.
YETERLİ DENGELİ BESLENME, OBEZİTEDEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME VE BESİN GRUPLARI
DİYABETTE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ VE SAĞLIKLI BESLENME
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BALIKESİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2007.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
SAĞLIKLI BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Sunum transkripti:

GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174 PERŞEMBE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ 2014

GIDA NEDİR ?

Protein, yağ, karbonhidrat, mineral maddeler, vitamin ve su gibi yaşam için gerekli olan maddelerden bir kısmını veya tamamını taşıyan ve besin ihtiyacımızı karşılayan lezzetli,doyurucu,sağlığa yararlı maddelere GIDA denir.

GÜVENİLİR GIDA NEDİR? Güvenilir gıda; temiz, bozulmamış ve içinde sağlığa zararlı maddeler bulundurmayan gıdadır.

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, güvenilir gıdayı beş ana başlık altında tanımlıyor. * Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan izin belgesi olan, * Son tüketim tarihi geçmemiş, * Muhafaza ve satış kurallarına uygun, * Ambalajlı ve etiketli olan, * Gereği gibi hazırlanan ve korunan gıdadır.

GIDA SATIN ALIRKEN VE TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR İNSAN HAYATI İÇİN VAZGEÇİLMEZ OLAN GIDALAR, USÜLÜNE UYGUN ÜRETİLMEZ VE MUHAFAZA EDİLMEZSE İNSAN HAYATINININ SONUNU GETİRİR!

BİR ÜRÜNÜ SATIN ALIRKEN Etiket Bilgileri • Gıda maddesinin adı • İçindekiler • Net miktarı • Firma adı, adresi, üretim yeri • Son tüketim tarihi • T.K.B’dan alınmış üretim iznini gösteren tarih ve sayı kontrol edilmelidir

ETİKETSİZ VE AMBALAJSIZ GIDA SATIN ALMAYINIZ ! ETİKET ÖRNEKLERİ

Etiket üzerindeki son kullanma tarihini mutlaka kontrol ediniz ! SON KULLANMA TARİHİ GEÇEN ÜRÜNLERİ SATIN ALMAYINIZ !

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; 1-SÜT GRUBU : Süt , peynir , yoğurt ( Protein, B vitaminleri, fosfor ve çinko için de iyi kaynaktır. ) 2- ET-YUMURTA- KURUBAKLAGİL GRUBU : Et , tavuk,balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek, ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar bu grupta yer alır. ( Bu grup protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum ve B vitaminleri için iyi kaynaktır. ) 3- SEBZE VE MEYVE GRUBU : Elma,çilek,ıspanak,pırasa … v.b 4- EKMEK VE TAHIL GRUBU : Buğday, pirinç, mısır, çavdar, yulaf vb. gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek vb. ürünler bu gruptadır Yaş cinsiyet ve aktiviteye göre gereken miktarda tüketilmesidir.

SAĞLIKLI BESİN SEÇİMİ: 1-Doğal ve taze besinler tercih edilmelidir. 2- Saflaştırılmamış ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri tercih edilmelidir. (Beyaz ekmek yerine, kepekli esmer ekmek) 3-Daha az tuz içeren besinler tüketilmelidir 4-Hazır meyve suları, gazoz, ve kola gibi içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, süt, ayran veya limonata tercih edilmelidir.

Meyveler Kesildikten veya meyve suyu hazırlandıktan sonra bekletilirse ya da buzdolabında bekletilse bile C vitamini değeri azalır. Sebzeler Yıkanıp, ayıklanıp doğrandıktan sonra bekletilmeden taze tüketilmeli Haşlama-pişirme suları dökülmemeli Salatalar limon veya sirke eklenerek uzun süre bekletilirse, vitaminler kayba uğrar.

GIDANIN BOZULMASI virüsler, bakteriler küflerdir. Gıdalarda bozulmalara sebep olan mikroorganizmalar gıda güvenliği açısından çok önemli sorunlar doğurabilirler .Gıdalara bulaşarak sorun yaratabilen en önemli mikroorganizmalar, virüsler, bakteriler küflerdir.

Bakterilerin Bulunduğu Yerler Besin zehirlenmesine neden olan bakterilerin başlıca kaynağı insandır. İnsanların boğaz , burun , el , deri …vb bakteri yüklüdür. Bakterilerin diğer bir kaynağı da hayvanlardır. Bakteri taşıyıcı olarak kedi , köpek vb. evcil hayvanlar ile sinek , böcek , haşere ve kemirgenler de bu yönden risklidir. Toz , toprak , çamur , kirli sular , kanalizasyon , çöp ve atıklar bakterilerin mutfaklara taşınmasında önemli kaynaklardır.

İmalathanelerde Personelden Kaynaklanan Bulaşma Yolları Eller Ağız Burun Saçlar Diğer vücut yüzeyleri Giysiler

GIDA SİCİL VE ÜRETİM İZNİ SERTİFİKASI EKMEK, SİMİT VE PASTA, TATLI V.B. UNLU MAMULLERİ SATIN ALDIĞINIZ YERLERİN ÜRETİM İZİNLERİ OLUP OLMADIĞINI SORUNUZ.

Gıda Satışı yapılan yerlerde örneğin Okul kantinlerinde bulunan görevlilerin sattıkları gıdaların etiket bilgilerini kontrol ediniz, yediğiniz tostların temiz koşullarda yapıldığından emin olunuz.

174 ALO GIDA HATTI ile Gıdaya ilişkin her türlü şikayet veya talebi, Türkiye’ nin her yerinden 174’ ü çevirerek çağrı merkezine bildirilebilirsiniz. Talepler anında işleme alınacak ve en kısa sürede sonuçlandırılacaktır. Başvuru sonucunuzu, 174 ALO GIDA’yı tekrar arayarak yada verilecek başvuru numarası ile www.tarım.gov.tr ve www.alo174.gov.tr adreslerinden öğrenebilirsiniz.

TEŞEKKÜR EDERİZ