BAĞIL DEĞERLENDİRME Arş. Grv. Recep KARA Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAĞIL DEĞERLENDİRME SİSTEMİ KAÜ İÇİN BELİRLENEN NOT ARALIKLARI
Advertisements

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
BOLOGNA SÜRECİ - DİPLOMA EKİ- DE ATILIM ÜNİVERSİTESİ.
DERS SEÇİMİ NEVİM DEMİRCİ DANIŞIK.
MUTLAK DEĞERLENDİRME SİBEL KULA
TEKNIK EGITIM FAKULTESI ÖĞRETİM YILI AKADEMİK KURUL TOPLANTISI HAZİRAN Dönem başında dersin hedefi, içeriği ve öğrencilerden beklentiler.
Bitirme Çalışması Çevre Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yüksel ARDALI
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
 Avrupa Üniversiteler Birliği, Avrupa Üniversitelerini temsil eden tek kuruluştur.  Avrupa genelinde Yükseköğretim kurumlarının bütünleşmesini sağlayarak.
BAĞIL VE YARI BAĞIL DEĞERLENDİRME
BOLOGNA SÜRECİ BİLGİLENDİRMESİ ( ) MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ.
Bağıl Değerlendirme Sistemi
İstatistikte Temel Kavramlar
EUROPEAN UNIVERSITIES ASSOCIATION (EUA) AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ 10 Ekim 2007.
ÖMER PINAR MEHMET EREN ÖZTÜRK OĞUZHAN ÇAMLICA
GEÇERLİLİK Kapsam Geçerliliği
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
Z ve T puanları Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
AKTS/DE ve TANINMA ÇALIŞTAYI -HEDEFLENEN ÖĞRENME ÇIKTILARI- Naci CANGÜL Çalıştaylara katılanlar; Program çıktıları, ders amaç ve hedefleri, öğrenme çıktıları,
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARISINDA
MUTLAK DEĞERLENDİRME Elif Tuba BEYDİLLİ.
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ
SUNUM İÇERİĞİ Giriş Süreç Ölçeğinde Analiz Şube Ölçeğinde Analiz .
İkinci Dil Olarak Türkçe Öğretimi
Z ve T puanları Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
9 - PERFORMANS ÖLÇÜLMESİ
Sistemin temel niteliği, öğrenci başarısını anlık bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine yayarak belirlemektir.
AYDIN İNCİRLİOVA SPOR LİSESİ BESYO GİRİŞ SINAVLARI.
Recep KILIÇARSLAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN. Bologna Süreci nedir? Pek çok uluslararası kuruluşun işbirliği ile Türkiye’nin de dahil olduğu 47 üye ülke tarafından.
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
Öğrenci İş Yüküne Dayalı AKTS Kredisi Hesaplama. Giriş Üniversitemiz senatosunun 3 Mayıs 2013 tarihinde aldığı karar gereği eğitim öğretim yılından.
Yeni YGS - LYS Sınav Sistemi. Özetle yeni sınav sistemi 1- Geçmiş yılların ÖSS'si ve ÖYS'si gibi bu sınav sistemi de temelde 2 aşamada gerçekleşiyor.
HAZIRLAYAN MEHMET UĞUR BAHADIN KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ.
SINIF GEÇME SİSTEMİ Sevgili Gençler ; Öğretim Yılının sonuna yaklaştığımız ve Sınavlarınızın yoğunlaştığı bu günlerde sizlere Sınıf Geçme Sistemi konusunda.
Yurtdışı Eğitim Şartları-Diploma Denkliği
REHBERLİK SERVİSİ Haftalık ders çizelgelerinde ortak dersler, alan/dal dersleri (mesleki ve teknik ortaöğretim okulları) ve seçmeli dersler bölümleri.
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YUNUS EMRE ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ.
Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği. Sınavlar: Bir dersin yarıyıl sonu veya yılsonu sınavına girebilmeniz için; a) O derse kaydınızı yaptırmış olmanız,
MOTİVASYON.
SINIF GEÇME VE SINAV YÖNETMELİĞİ. PUAN Ortaöğretimde Sınav, ödev, projeler ve uygulamalar, 100 tam puan üzerinden değerlendirilmektedir. Ortaöğretimde.
Recep KILIÇARSLAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN
Ö ğ retim Üyesi Dı ş ındaki Ö ğ retim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalar GÜMÜ Ş HANE ÜN İ VERS İ TES İ REKTÖRLÜ Ğ Ü PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI BÖLÜMÜ. Muhasebe ve Vergi Programı öğrencileri; ▫Muhasebe programı mezunlarına "Muhasebe Meslek Elemanı" unvanı verilmektedir.
ÖĞRENCİ İŞLERİ SIKÇA SORULAN SORULAR
DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS)
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
Giyim Üretim Teknolojisi Programı
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ
Ölçme Sonuçları Üzerinde İstatistiksel İşlemler
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
EGE ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ
Merkeze Yayılma Ölçüleri
İç Geçerlik Varılan bir nedensel ilişkide sonucun deney değişkenleri ile açıklanma düzeyi ile ilgilidir. Deneyde kontrol iç geçerliği arttırmak için yapılır.
SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜNE HOŞGELDİNİZ
STANDART PUANLAR * Z Puanı * T Puanı.
ÖĞRENME ÇIKTILARI HAZIRLAMA VE ÖĞRENCi İŞ YÜKÜ HESABI
Mevlana Değişim Programı Bilgilendirme Toplantısı
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Değişkenler Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme ile İlgili Genel Kavramlar
Mesleki Yeterlilik Kurumu Nedir?
Tıp Eğitimi İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki 7 yıllık gözlem
EĞİTİMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
PSİKOLOJİ VE EĞİTİM PSİKOLOJİSİNİN TANIMI VE İŞLEVLERİ
ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE
Sunum transkripti:

BAĞIL DEĞERLENDİRME Arş. Grv. Recep KARA Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı

Bağıl Değerlendirme Sistemi Nedir? Bir öğrencinin başarısını, o öğrencinin içinde bulunduğu sınıfındaki diğer öğrencilerin başarı düzeyleri ile bağlantılı bir şekilde değerlendirilmektedir

Bu değerlendirme: Bu değerlendirme: Özel bir istatistik yöntem kullanarak yapılmakta Özel bir istatistik yöntem kullanarak yapılmakta Öğrencileri 100 üzerinden aldıkları mutlak (ağırlıklı) notlara göre değil, o dersi alan grup içinde gösterdikleri performansa göre notlandırmaktır. Öğrencileri 100 üzerinden aldıkları mutlak (ağırlıklı) notlara göre değil, o dersi alan grup içinde gösterdikleri performansa göre notlandırmaktır. Bağıl Değerlendirme bir başarı ölçme sistemi değil, ölçme sonucunda elde edilen notları değerlendirme yöntemidir Bağıl Değerlendirme bir başarı ölçme sistemi değil, ölçme sonucunda elde edilen notları değerlendirme yöntemidir

Bu sistemde öğrencinin sınıf ortalamasının ne kadar altında veya üstünde yer aldığı standart sapma ölçeğine göre ifade edilir Bu sistemde öğrencinin sınıf ortalamasının ne kadar altında veya üstünde yer aldığı standart sapma ölçeğine göre ifade edilir Burada elde edilen sayıya o öğrencinin standart skoru adı verilir Burada elde edilen sayıya o öğrencinin standart skoru adı verilir Standart skor göz önünde bulundurularak, öğrencilere AA, BA, BB gibi notlar verilir. Standart skor göz önünde bulundurularak, öğrencilere AA, BA, BB gibi notlar verilir.

BAĞIL DEĞERLENDİRME SİSTEMİNİN GETİRDİĞİ YENİLİKLER Bağıl Değerlendirme Sistemi, farklı Üniversitelerden mezun olmuş öğrencilerin notlarının kıyaslanmasına olanak verir Bağıl Değerlendirme Sistemi, farklı Üniversitelerden mezun olmuş öğrencilerin notlarının kıyaslanmasına olanak verir Sınıfların bölündüğü veya aynı derse farklı öğretim elemanlarının girmesinden kaynaklanan değerlendirme farklılıkları büyük oranda tolere edilmiş olur. Sınıfların bölündüğü veya aynı derse farklı öğretim elemanlarının girmesinden kaynaklanan değerlendirme farklılıkları büyük oranda tolere edilmiş olur.

BDS öğretim üyelerinin öğretim etkinliklerinin yükselmesini ve onların ölçme konusundaki yetkinliklerinin artmasını teşvik eder. BDS öğretim üyelerinin öğretim etkinliklerinin yükselmesini ve onların ölçme konusundaki yetkinliklerinin artmasını teşvik eder. Öğrencilerin gösterdiği gayretin karşılığını bulması ve notların adil bir şekilde dağıtılması, onları başarılı olma yönünde daha çok motive edecektir. Öğrencilerin gösterdiği gayretin karşılığını bulması ve notların adil bir şekilde dağıtılması, onları başarılı olma yönünde daha çok motive edecektir. Bağıl Değerlendirme Sistemi ile oluşan notlar dünyadaki bütün Yükseköğretim Kurumları tarafından geçerli kabul edildiğinden özellikle yurtdışı öğretim tercihi bulunan öğrenciler için büyük avantaj sağlayacaktır. Bağıl Değerlendirme Sistemi ile oluşan notlar dünyadaki bütün Yükseköğretim Kurumları tarafından geçerli kabul edildiğinden özellikle yurtdışı öğretim tercihi bulunan öğrenciler için büyük avantaj sağlayacaktır.

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR Değerlendirilecek ham başarı notlarının öğrencilerin performanslarını iyi yansıtması, başka bir ifadeyle “ölçücü olması” gerekmektedir. Değerlendirilecek ham başarı notlarının öğrencilerin performanslarını iyi yansıtması, başka bir ifadeyle “ölçücü olması” gerekmektedir. Bunun içinde Bunun içinde Not verirken etkinlik sayısını arttırmak Not verirken etkinlik sayısını arttırmak Sınav sorularının zorluk düzeylerini dengelemek gerekir. Sınav sorularının zorluk düzeylerini dengelemek gerekir.

1 Öğretim Elemanı100 üzerinden Ham Başarı Notunu Verir 2 Ham Başarı Notlarının Ortalaması ve Standart Sapması bulunur 3 Ham Başarı Notları z Standart Notuna dönüştürülür 4 z Standart Notları T Standart Notuna dönüştürülür 5 T Standart Notları Harf Notlarına Dönüştürülür.

Öğrenciler arası kıyaslama işlemini Öğrenciler arası kıyaslama işlemini en kapsamlı ve geçerli şekilde yapabildiği, Öğrenciden, öğretim elemanından, programdan ve eğitim öğretim ortamından kaynaklanan çeşitli faktörlerin etkilerini değerlendirmeye yansıtabildiği, Öğrenciden, öğretim elemanından, programdan ve eğitim öğretim ortamından kaynaklanan çeşitli faktörlerin etkilerini değerlendirmeye yansıtabildiği, Daha yapıcı bir yaklaşım içerdiği, Daha yapıcı bir yaklaşım içerdiği,

Dünyada önemli sınav sistemlerince (GRE, CEEB, ACT, SAT vs.) de tercih edilen uluslararası bir değerlendirme standardı olduğu, Dünyada önemli sınav sistemlerince (GRE, CEEB, ACT, SAT vs.) de tercih edilen uluslararası bir değerlendirme standardı olduğu, Akreditasyon sürecinde, Avrupa Birliği ve ABD üniversiteleri ile uyum esnasında ihtiyaç duyulduğu, göz önüne alındığında, en uygun değerlendirme sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır Akreditasyon sürecinde, Avrupa Birliği ve ABD üniversiteleri ile uyum esnasında ihtiyaç duyulduğu, göz önüne alındığında, en uygun değerlendirme sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır