PREKONSEPSİYONEL BAKIM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PERİYODİK MUAYENELER Doç. Dr. Nurver Turfaner Aile Hekimliği AD.
Advertisements

Operasyon Öncesi Hazırlık
Ekim 2012 Ayın Makalesi Eur J Clin Microbiol Infect Dis DOI /s Çeviri: Prof.Dr.Oguz KARABAY.
GEBELİKTE TARAMA TESTLERİ (PRENATAL TARAMA TESTLERİ)
RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ
Yüksek Riskli Gebelikler
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
GEBELİKTE BESLENME Doç. Dr. Nursan ÇINAR.
GEBELERE DEMİR DESTEK PROGRAMI
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
Özel gruplarda aşılama
GEBE KALMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER
DOWN SENDROMU VAKA VE KONU SUNUMU
Aile Hekimliğinde Gebe Takibi
GEBELERDE DEMİR DESTEK PROGRAMI UYGULAMASI
Gestasyonel diabet Dr. Yeşim özkaya.
GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Op.Dr.Zehra METE Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı İZMİR
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İNTRAUTERİN ENFEKSİYONLAR
Tekrarlayan Gebelik Kayıpları
GEBELİK ÖNCESİ HAZIRLIK VE DEĞERLENDİRME
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
GEBELİK (KONSEPSİYON) ÖNCESİ BAKIM
Gestasyonel Diyabet için Riskli Hastaların Saptanması
CİNSEL YOLLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR
Aile Sağlığı Merkezleri için ‘Riskli Gebelik Eğitim Programı’
ÇOĞUL GEBELİKLER.
18-35 yaş grubu kadınlar için kızamıkçık aşısı uygulaması
14 MART TIP BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
Erken Çocukluk Döneminde
GEBELİKTE VE JİNEKOLOJİDE AKILCI İLAÇ KULLANIMI
BÖLÜM 3 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM. BÖLÜM 3 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM.
ARAŞ.GÖR.KEVSER İLÇİOĞLU
Mevsimlik Tarım İşçilerinin Üreme Sağlığı Sorunlarına Yaklaşım
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME PROGRAMI
Tarımsal Bazı Faktörlerin Anne Karnındaki Bebeğe Etkileri Doç. Dr
GEBELİKTE AŞILANMA.
TARIMDA ÇALIŞANLAR AÇISINDAN TERATOJENLER Doç.Dr. Mete KÖKSAL Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı.
3.2 ADIM:HAYATA SAĞLIKLI BAŞLAMA
SPİNA BİFİDA VE GEBELİK
GEBELİK VE LOHUSALIK.
DOWN SENDROMU YENİ DOĞAN YOĞUN BAKIM HEMŞİRE: SEVDE KARAÇIRAK OKTAY
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
Gebelik Öncesi Bakım Yrd. Doç. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD, Konya.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kızamıkçık (Rubella).
Pedİgrİ Dr. Atıl Bişgin Cukurova Universitesi Tıp Fakültesi,
MEME KANSERİ CANAN ZENGİN
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
YAŞLILARDA SERUM B12 VİTAMİNİ, FOLAT VE PLAZMA HOMOSİSTEİN DÜZEYLERİ
Gebelikte kalsiyum ve D vitamini
Tersiyer Bir Merkezde Doğum Yapan Adolesan Reprodüktif ve İleri Yaş Gebelerde Obstetrik ve Neonatal Sonuçların Karşılaştırılması Yrd.Doç.Dr. Sibel SAK.
Gebelik ve Epilepsi.
İNTRAUTERİN BÜYÜME GERİLİĞİ - IUGR
GEBE KALMADAN ÖNCE Doç.Dr.Başak Baksu.
Adölesan Kızlarda Haftalık Demir Folik asit Desteği - Demir Eksikliği Anemisinin Yönetimi İçin Etkin Bir Beslenme Tedbiri Dr Burcu Aykanat Yurtsever Karadeniz.
AMNİYOSENTEZ Doç.Dr. Başak Baksu.
PERİNATOLOJİ NEDİR ? Doç.Dr.Başak Baksu.
ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. BESLENME PROGRAMI TOKSİNLER ALKOL VE SİGARA STRES AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR KAFEİN MİKTARI İLAÇ KULLANIMI.
KORİYON VİLLÜS BİOPSİSİ
İNTRAUTERİN GELİŞME GERİLİĞİ
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
NÖRAL TÜP DEFEKTLERİ Oluşum Mekanizması :
Hipertansif Bozukluklara Bağlı Anne Ölümlerini Önlemede Prensipler
Hipertansif Bozukluklara Bağlı Anne Ölümlerini Önlemede Prensipler
Sunum transkripti:

PREKONSEPSİYONEL BAKIM Arş.Gör.Dr.Halime Pınar DEMİRÖZ

Prekonsepsiyonel bakım nedir? Kadın sağlığı veya gebelik sonuçları üzerine potansiyel risk oluşturabilecek biyomedikal, davranışsal ve sosyal risk faktörlerini, gebelik öncesi saptamak ve bunlardan maksimal fayda sağlayabilecek şekilde yönetimi için harekete geçmektir. ( CDC, 2006)

Prekonsepsiyonel bakım, Muhtemel anne ve çocuğunda effektiflik ve konsepsiyondan önceliğin asıl amaç sayıldığı her türlü ölçüm ve düzenlemedir.(Hollanda Sağlık Konseyi,2007)

Prekonsepsiyonel bakımda A grup parametreler(Atrash ve ark.2008)

Tüm gebeliklerin yarısından fazlasının planlanmadığı tahmin edilmekte olup, en büyük riskleri bu gebelikler taşımaktadır. (ACOG 2006,Finer ve Henshaw,2006) Çoğu genç, bekar, DES, sigara, alkol, yasadışı ilaç kullanan ve folat desteği almayan kadınlardır. (Cheng ve ark.2009; Dott ve ark.2009)

Gebelik öncesi danışmanlık Kronik Hastalıklar Folik Asit Desteği Kızamıkçık İmmünizasyonu Sorgulaması Akraba Evliği ve Genetik Hastalık Sorgulaması İlaçlar ve Radyasyon Madde Bağımlılığı Beslenme Risk Faktörlerinin Belirlenmesi Doğum Öncesi Bakım KonusundaBilgilendirme

özgeçmiş Sezeryan doğum Prematür doğum Düşük öyküsü Ektopik gebelik Ölü doğum Gebelikle ilişkili hipertansiyon Diabet Rh uyumsuzluğu Postpartum hemoraji Trombotik olaylar(DVT/PE)

Geçirilen enfeksiyon hastalıkları Tiroid hastalıkları gibi otoimmün hastalıklar Uterusun şekil bozuklukları Adet düzeni HT, DM gibi kronik hastalıklar

Taşıyıcılık durumları varsa gebelikte gerekli testler yapılmalıdır Taşıyıcılık durumları varsa gebelikte gerekli testler yapılmalıdır. Beta-thalasemi, alfa-thalasemi, orak hücreli anemi ve kistik fibrozis tarama testleri yapılabilir. Daha önceden Down sendromlu ve muskuler distrofili çocuk öyküsü mevcutsa genetik danışmanlık için yönlendirilmelidir.

enfeksiyonlar Rubella Varisella Hepatit B HIV

Yalnızca yüksek riskli olgularda taranmalı HCV TBC Sifiliz Gonore Klamidya Yalnızca yüksek riskli olgularda taranmalı

Konjenital Sitomegalovirüs (CMV) infeksiyonu, en yaygın konjenital viral infeksiyondur. Bu nedenle gebelik planlayan risk grubundaki kadınlara gebelik öncesinde CMV yönüyle tarama yapılmalıdır.

Toxoplazma: Çiğ ve az pişmiş etlerden ve kedi atıkları ile temastan geçebilir. Gebe kalmadan önce toxoplazmozis taraması yapılmalıdır. Bağışık değilse gebe adaylarının gebelik boyunca çiğ et yememesi, kedilerden uzak durması, sebze ve meyveleri bol suda yıkaması önerilmelidir.

Varisella: Antikor taraması ile suçiçeği geçirmemiş kadınların aşılanması tavsiye edilmelidir. HIV,sifiliz, gonore, klamidya taraması riskli kadınlara yapılmalıdır.

ilaçlar İsotretinoin Warfarin Antiepileptikler Kemoterapotikler Lityum gibi

Doğum kontrol hapları majör konjenital anomalilere neden olmamasına rağmen hipoplastik sol kalp sendromu ve gastroşizis riskinde artışa neden olmaktadır. Gebelik planlandığında bu ilaçların kesilmesi önerilmektedir. Rahim içi araç kullananlarda implantın çıkartılması önerilir.

TABLO:1 Antiepileptik Tedavi Seçenekleri ve İlişkili Oldukları Konjenital Anomaliler

Beslenme Gebelik planlayan kadın, gebelikte normalde tükettiği kaloriden en az 350 kk/günde daha fazla tüketmesi gerektiğini bilmeli Gebelik süresince çiğ, et-yumurta-süt-süt ürünleri tüketmemeli(listeria bulaşı) Nörotoksin olan civanın etkilerinden korunmak için haftalık balık tüketimi 350-400gr geçmemeli

OBEZ KADIN ÇOK ZAYIF GDM Makrozomi Preeklampsi Acil-elektif CS Yara yeri enfeksiyonu Postterm gebelik Postpartum hemoraji Üriner enfeksiyon Ölü doğum IUGR Düşük doğum ağırlığı Anemi (ACOG, 2005)

Nöral Tüp Defektleri Kardiyak anomalilerden sonra ikinci en sık rastlanan fetal malformasyondur. İnsidansı:1.4-2/1000

Gebelikten önce ve sonra folik asit kullanımı, fetüsta nöral tüp defekti riskini azaltmaktadır. Gebelik planlayan tüm kadınlar konsepsiyondan 3 ay önce başlayarak günde 0.4 mg. folik asit kullanmalıdır. Geçmişte NTD'li doğum yapmış kadınlar, DM hastaları, soygeçmişte nöral tüp defektli doğumu olanlar, antiepileptik kullananlar ve orak hücreli anemi hastalar ise günde 4 mg folik asit kullanmalıdır.

Fenil alanin kan düzeyi 20 mg/dl' ni üzerinde fenilketonurisi olan kadınların çocuklarında zeka geriliği, mikrosefali olduğundan, gebeliğin başlangıcından itibaren kanda fenilalanın seviyesini düşüren diyet fetal anomali riskini azaltır.

Prekonsepsiyonel iyi kan şekeri regülasyonu önemli Gebelik öncesi danışmanlık gebeliğin tüm dönemlerine ait komplikasyonları azaltmaktadır. (ACOG,2005) Prekonsepsiyonel iyi kan şekeri regülasyonu önemli KŞ regülasyonu yapılana kadar uygun kontrasepsiyon 6 hafta ara ile HbA1c takibi( <%6 olmalı) (ADA,2004)

Gebelerin yaklaşık %10-20 arasında fiziksel travmaya maruz kalır. Aile içi şiddet Gebelik, çiftler arasındaki sorunları arttırabilir ve partnerin gebeyi istismar riskinin arttığı bir dönemdir. Gebelerin yaklaşık %10-20 arasında fiziksel travmaya maruz kalır. (ACOG,1998, Rickert ve ark. 2003) Yakın Partner şiddetinin gebelik intiharları ile ilişkili olabileceğiyle ilgili kanıtlar vardır. (Martin ve ark.2007)

Gebelikler arasında en az 2 yıl süre olması gerektiği konusunda kadınlar bilgilendirilmeli. Bu süre boyunca uygun bir kontreseptif yöntem önerilmelidir.

Egzersiz Egzersizin gebeliği olumsuz etkilediğini gösteren bir bilgi yoktur. Birçok gebe gebelik sırasında egzersizlerine devam edebilir. (ACOG, 2002, Duncombe ve ark. 2006)

TEŞEKKÜR EDERİM