8 VEZİR PROBLEMİ (N QUEEN PROBLEM)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan: Güray KERA
Advertisements

Hazırlayan: Güray KERA
Hazırlayan: Güray KERA
SATRANÇ SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ
Hazırlayan: Güray KERA
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
P 6. Ünite stack veri tipini anlatmaktadır. p Bu ünitede stack laerin örnek uygulamalarından bahsedilmektedir. p Bu sunumda N-Queens problemini çözmek.
Hazırlayan: Güray KERA
Hazırlayan: Güray KERA
TEK SAYI, ÇİFT SAYI Bir elma, 1 elma, 1 yalnızdır,
Prof. Dr. Halil İbrahim Karakaş
4 Kare Problemi 4 Kare Problemi Hazır mısın? B A Bu şekle iyi bak
BPR151 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - I
Şah ve Vezirin Özellikleri
Lokal Arama Algoritmaları
doğal sayısındaki rakamların sayı değerleri toplamı kaçtır?
A Z B Y C V Ç Ü D U F T H Ş İ S K R M Ö N O
SATRANÇTA BERABERLİKLER
Hazırlayan: Güray KERA
MATEMATİK 2. SINIF DOĞAL SAYILARDA TOPLAMA VE ÇIKARMA İŞLEMİ
MADE IN BAL.
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
YAPAY ZEKA ve UZMAN SİSTEMLER
Hazırlayan: KENDOKU NASIL OYNANIR? Hazırlayan:
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANÇ TAHTASI.
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
Rekabet ortamında arama Adversarial Search
 Merkezi eğilim ölçüleri: Ortalama Ortanca Mod  Ortalama: İki veya ikiden fazla sayının toplamının toplanan sayıların adedine bölünmesiyle elde edilen.
OLAY, İMKÂNSIZ OLAY, KESİN OLAY
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
Sekiz Dama Taşı Bulmacası
Lineer Denklem Çözümü: Gauss Elemesi
Oyunlar.
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2014 (9. Sunu)
DENKLEM ÇÖZME Sonraki sayfa
HANOİ KULELERİ.
TOPLAMA İŞLEMİ VE ALIŞTIRMALAR.
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ TAŞLARIN DİZİLİŞİ VE HAREKETLERİ
Bir varmış bir yokmuş.Kaf dağının ardında bir köy varmış.Bu köyde Nasreddin Hoca ‘da varmış.Nasreddin Hoca bir gün pazardan koyun almaya karar vermiş.Hanımı.
Öğretmenin; Adı Soyadı :
5 ve 50 ile hızlı çarpma 5 ile çarpacağımız sayıyı önce ikiye böleriz. Sonra 10 ile çarparız. Yani ikiye böldüğümüz sayının önüne.
ASAL SAYILAR HAZIRLAYAN EYÜP GÜNER.
Saldırı hazırlamak Öğretmen: GÜRAY KERA.
Saldırıdan kurtulmak Öğretmen: GÜRAY KERA.
NOTASYON SATRANÇ ÖĞRENİYORUM.
SAATLER.
METİNLERİ Matrislerle ŞİFRELEME
TAM SAYILARIN KUVVETİ.
Oyunlar. Giriş YZ da oyunlar 3 sınıfa ayrılarak incelenir. – Rasgele sonuçlu (tavla vb) – Ustalık gerektiren (futbol, golf vs) – Stratejik (satranç,dama,
‘nin çözümünü bulmanın bir yolu yok mu?
n bilinmeyenli m denklem
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANÇ .
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
KENDOKU (4 İŞLEM) NASIL OYNANIR?
BUGÜN SİYASET, ŞİİR, RESİM YOK.. YALNIZCA MATEMATİK VAR BUGÜN..
ÇARPANLAR ve KATLAR.
OYNAYARAK ÖĞRENİYORUM
DERS:MATEMATİK HAZIRLAYAN: CUMA ARAYICI
Sadece 1’e ve kendisine bölünen sayılardır.
İleri Algoritma Analizi
Lineer Denklem Sistemlerinin
doğal sayısındaki rakamların sayı değerleri toplamı kaçtır?
Sadece 1’e ve kendisine bölünen sayılardır.
TERS KALE.
Sunum transkripti:

8 VEZİR PROBLEMİ (N QUEEN PROBLEM)

Vezir (♕ ♛), satranç oyunundaki en güçlü taştır Vezir (♕ ♛), satranç oyunundaki en güçlü taştır. Satranç oyununda her oyuncu oyuna şahın yanında konumlandırılmış bir vezirle başlar.

8 Vezir Bulmacası, 8x8'lik bir satranç tahtasına 8 adet vezirin hiçbiri olağan vezir hamleleriyle birbirini alamayacak biçimde yerleştirmesi sorunudur. Her bir vezirin konumunun diğer bir vezire saldırmasına engel olması için hiçbir vezir başka bir vezirle aynı satıra, aynı kolona ya da aynı köşegene yerleştirilemez

 8 Vezir Bulmacası daha genel olan n Vezir Bulmacası ‘nın özel bir durumudur. n Vezir Bulmacası, n ≥ 4 için n×n boyutunda bir satranç tahtasına n adet vezirin birbirini alamayacak biçimde yerleştirilmesi sorunudur.

BULMACANIN GEÇMİŞİ 8 Vezir Bulmacası (ve genel haliyle n Vezir Bulmacası) ilk olarak 1848 yılında satranç oyuncusu Max Bezzel tarafından ortaya atılmış. Yıllar içinde Gauss ve Georg Cantor gibi pek çok matematikçi tarafından incelenmiştir. İlk çözüm Franz Nauck tarafından 1850'de ortaya atılmıştır. Franz Nauck aynı zamanda bulmacayı nxn'lik bir tahta üzerinde uygulanmak üzere n Vezir Bulmacası haline getirmiştir.

BULMACANIN ÇÖZÜMÜ Toplamda 283.274.583.,552 (64x63x..x58x57/8!) olasılık bulunmasına karşın yalnızca 92 çözüm bulunduğu için bulmacanın çözümü yüksek miktarda hesaplama gerektirir.  Gereksiz yere yapılan hesaplamaların sayısını azaltmak için bazı kısayolların kullanılması mümkündür. Örneğin her bir satırda ya da sütunda tek bir vezirin olabileceği kısıtı uygulanarak çözüm sayısı 16.777.216 (88) düzeyine indirilebilir.

Aşağıdaki adımlar sırasıyla izlenerek  n Vezir Bulmacasının bir çözümü bulunabilir: n sayısını 12'ye böl. Kalanı aklında tut. (n sayısı sekiz vezir bulmacasında 8'dir). 2'den n sayısına kadar olan bütün çift sayıları sırayla yaz. Eğer kalan 3 ya da 9 ise 2'yi listenin en sonuna koy. 1'den n'ye kadar olan tek sayıları listeye ekle; eğer kalan sekizse her bir çiftin kendi arasında yerlerini değiştir (örnek: 3, 1, 7, 5, 11, 9, …).

Eğer kalan 2 ise, 1 ile 3'ün yerlerini değiştir ve 5'i listenin en sonuna al. Eğer kalan 3 ya da 9 ise, 1 ve 3'ü listenin sonuna al. Ortaya çıkan listedeki her bir sayı ilgili için ilgili kolonun listedeki sayının gösterdiği satırına bir vezir koy. Örneğin listedeki ilk sayı 2 ise satranç tahtasında ilk kolonun ikinci sırasına bir vezir konmalıdır.

Sekiz vezir bulmacasının 92 ayrı çözümü vardır Sekiz vezir bulmacasının 92 ayrı çözümü vardır. Ancak bu çözümlerin çoğu birbirinden yalnızca döndürme ve yansıma gibi simetri işlemleriyle üretilebilir. Simetriden doğan bu fazla çözümler birleştirilip tek çözüm olarak sayılırsa, bulmacanın 12 eşsiz çözümü vardır. n vezir bulmacasının en son n = 26 değeri için çözümü bulunmuştur. Ancak, çok yüksek hesaplama gücüne gereksinim duyulduğundan n= 27 için çözüm henüz bulunamamıştır.

Şimdi n=8 için problem çözümünü yapalım; 8’i 12 ye böldüğümüzde kalan 8’dır. 8 e kadar olan çift sayıları yazalım; 2,4,6,8. Daha sonra 1’den n’e kadar olan tek sayıları bu diziye ekleyelim; 2,4,6,8,1,3,5,7. Dizideki tek sayı çiftlerinin yerlerini kendi aralarında değiştirelim; 2,4,6,8,3,1,7,5. Dizide ki sayıları 8x8’lik satranç tahtasında kolonlara yerleştirdiğimizde çözüm bulunur.

Diğer eşsiz 12 çözümden birkaç tanesi..

HAZIRLAYAN ELİF SENA AKKAYA