Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SATRANÇ .

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SATRANÇ ."— Sunum transkripti:

1 SATRANÇ 

2 SATRANÇ NEDİR? Satranç, karşılıklı iki kişi arasında, satranç tahtası üzerinde, oyuna ait özel taşlar ile oynanan bir masa oyunu türüdür. Dünya üzerinde büyük turnuvalar düzenlenir ve genellikle bir spor olarak kabul edilir.

3 SATRANÇ TAHTASI Satranç tahtası, 8×8’lik kare bir zemindir. Toplamda 64 kare vardır. Bunların yarısı siyah yarısı beyazdır. Oyuna başlarken satranç tahtası iki oyuncu arasına beyaz sağ alt köşede olmak üzere konulur.

4 SATRANÇ TAŞLARI Her bir oyuncunun hamle yapması ile oyun gelişme gösterir. Oyunun başında hem siyahtan hem beyazdan 16’şar tane taş vardır. Bu taşlar; 1 adet şah, 1 adet vezir, 2 adet kale, 2 adet fil, 2 at ve 8 tane piyondan meydana gelir. Oyuncular taşlardan farklı olan iki rengi tercih ederler ve oyun başlar.

5 ŞAH Merhaba Arkadaşlar! Ben ŞAH. Çapraz, düz, ileri ve geri sadece bir kare giderek taş alırım. Satranç, ilk çağlardaki savaşın modellemesidir. Bu yüzden liderini kaybeden asker topluluğu nasıl kaybediyorsa, beni kaybeden oyuncu da oyunu kaybeder. Bütün oyun benim üzerime kurulmuştur. Ama aynı zamanda ben oyundaki en güçsüz taşım. Ben oyunda bir taneyim.

6 VEZİR Merhaba Arkadaşlar! Ben Vezir. Boş olan karelere ileri, geri, sağa, sola ve çapraz hareket ederek önünmdeki taşı yerim. Ben oyundaki her taşın (at hariç) hareket yeteneğine sahibim. Satranç oyunun en önemli ve en güçlü taşım.Ben oyunda bir taneyim ve 9 puanlığım.

7 KALE Merhaba Arkadaşlar! Benim adım Kale! İleri, geri, sağa ve sola istediğim kadar gidebilirim. Önümdeki taşı alırım. Ben, bulunduğum hattın üzerinde hareket yönünde rakibe ait ilk taşı almak potansiyeline de sahibim. Ben oyunda tek değilim bir de ikizim var ve biz oyunun 5 puanlık taşıyız.

8 FİL Merhaba Arkadaşlar! Ben Fil. Çapraz ve istediğim kadar giderim. Ben oyunda tek değilim bir de ikizim var. Bizden biri daima beyaz karelerde hareket ederken diğerimiz de daima siyah karelerde hareket ederiz. Tıpkı at gibi oyunda 3 puanlığız.

9 AT Merhaba Arkadaşlar! Ben At. L çizerek ilerler ve taş alırım. Satranç oyununda taşların üzerinden atlayarak, ilerleyen tek taş olduğum için özel ve kendime özgüyüm. L şeklinde geri de gidebilirim. Tam L şeklinde 8 yöne gidebilirim. Oyunda ikizimle birlikte 2 taneyiz ve 3 puan değerinde taşlarız.

10 PİYON Merhaba Arkadaşlar! Ben Piyon. Biz Piyonlar önümüzde taş bulunmadıkça, ileriye doğru ve düz olarak ilerlerleriz. Açılışta (ilk hamlelerinde) istersek iki kare ilerleyebiliriz. İleriye doğru tek kare çapraz olarak diğer taşları alabiliriz. Sekizinci sıraya ulaşan piyonlar oyuncunun istediğine göre şah hariç herhangi bir taşa terfi ederler. Bu taş genellikle en güçlü taş olan vezir olur. Biz oyunda 8 taneyiz ve 1 puan değerindeyiz.

11 Her oyuncunun 16’şar tane taşı bulunur.
8×8 olmak üzere toplamda 64 karesi olan satranç tahtası zemine yerleştirilir. Satranç oyuncusu oyunu bir ordunun komutanı gibi yönetmelidir. 8×8 olmak üzere toplamda 64 karesi olan satranç tahtası zemine yerleştirilir. SATRANÇ NASIL OYNANIR? Satranç oyuncusu oyunu bir ordunun komutanı gibi yönetmelidir. Satrançta kısa boydaki şişman taşlara kale adı verilir. Her oyuncunun iki tane kalesi bulunur.At olarak isimlendiren taşlar oyuna kalenin yanında başlamaktadır.Sivri uçlu attan biraz daha uzun taşlara fil ismi verilir. İkişer tane bulunurlar. Taç şeklindeki taşlara vezir adı verilir. Fil ve Şah arasına yerleştirilir.Geriye kalan piyonlar da tahtanın orta kısmına dizilir. 8 adet beyaz ve 8 adet siyah piyon vardır.Üstünde artı işareti olan taş şahtır ve uzun boyludur. Her oyuncunun 16’şar tane taşı bulunur.Taşlar satranç tahtası üzerine düzgün bir şekilde dizilir. Oyun sırayla oynanır. Oyunların hamleleri birbirini takip eder. İlk hamleyi beyaz taşlara sahip oyuncu yapar.

12 OYUNDAKİ BAZI KISALTMALAR VE ANLAMLARI

13 SATRANCIN TARİHÇESİ M.Ö. 2000'li yıllarda satrancın oynandığına dair bulgular Mısır'da piramitlerdeki kabartmalarda vardır. Satranç ilk olarak M.S 6.yüzyılda Hindistan topraklarında ortaya çıkmıştır. M.S 10. yüzyıla gelindiği vakit tüm Asya topraklarına, Ortadoğu ve Avrupa’da çoktan yayılmıştır. 15.yüzyıldan sonra Avrupa’da soylular arasında çok popüler bir oyun olmuştur. Bu zamandan sonra satranca kraliyet oyunu adı verilmiştir. Oyunun kuralları ve taş dizilimi zaman içerisinde birçok kez şekil değiştirmiş ve 19. yüzyıla gelindiğinde günümüzde oynandığı halini almıştır. 20. yüzyıl Avrupa’sında toplumun entelektüel tabakaları arasında yayılma göstermiş, sonrasında ise dünyanın en favori oyunu haline gelmiştir. Oyunun icadı ile ilgili olarak çeşitli efsaneler bulunur. Bunlardan en bilineni buğday tanesi efsanesidir. 6. yüzyıl sonrasından beri satranç İran’da bilinmekteydi. Buradan 7.yüzyıl ortalarında İslamiyet’in yayılmasıyla beraber Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yayılmıştır. Sonraları şövalyelerin yed, yiğit erdeminden sayılıyorken; diğer taraftan da kilise tarafından uygun bulunmamıştır. Günümüze en yakın tarihte 19.yüzyıl ortasında satranç turnuvaları düzenlenmeye başlanmıştır. İlk resmi Dünya şampiyonu Wilhelm Steinitz isimli kişidir yılında da Dünya Satranç Federasyonu kurulmuştur. Bilgisayarların icadı ile birlikte 20. yüzyılın sonunda iyi satranç oynayabilen satranç programları piyasaya çıkmıştır. Bu programlardan bazıları günümüzde dünya şampiyonları seviyesinde oynayabilmektedirler. Hafızalara yer etmiş olan en iyi örnek Garri Kasparov ile Deep Blue (IBM) arasında oynanmış olan satranç maçlarıdır.

14 https://tr.wikipedia.org/wiki/Satranç
KAYNAKÇA

15 AD: Şule Nur Soyad: AYKANLI Sınıf: 8/A Numara: 302

16


"SATRANÇ ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları