AccessIT AB Projesi Çerçevesinde Geliştirilen Elektronik Sistemler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Stok Fotoğrafçılığı.
Advertisements

Presentation of the 21 ETCF II Partnerships ETCF-II is co-funded by the European Union and the Republic of Turkey TOBB.
Duke University Press Elektronik Koleksiyon ve Servisler.
Kilis 7 Aralık Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi Erasmus Birimi
360Core Kütüphane Kullanıcıları için Kütüphaneciler için
Journal Use Reports Süreli Yayın Koleksiyonu Geliştirmenizde Güçlü Karar Destek Hizmeti - Kasım
Sosyal Ağların Eğitimde Kullanımı
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM Açık Erişim Proje Grubu. KAPSAM Açık Erişim Nedir? Kurumsal Arşivler Açık Erişimli Dergiler Türkiye’de Kurumsal Arşivler (Institutional.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
kaynakca.info TÜRKİYE KAYNAKÇASI
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
Kaynak Paylaşımı: Neler Yapıyoruz. Neler Yapabiliriz
GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi. Açıkerişim nedir?  Bilimsel içerikli çalışmalara internet ortamında serbest erişimin sağlanmasıdır.
VERİTABANLARININ ETKİN KULLANIM TEKNİKLERİ
AÇIK ERİŞİM KAYNAKLARI
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması Doç. Dr. Doğan Atılgan Yard.Doç.Dr.Sacit Arslantekin Yard. Doç. Dr. Özlem Bayram AB’06 Pamukkale Üniversitesi.
Kütüphane Web Sayfası Kullanıcı Eğitimi
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BOLU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BÖLÜMÜ PROJELER KOORDİNASYON EKİBİ LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri (
AB Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ POLİTİKA DESTEK PROGRAMI ( ) 2011 YILI İŞ PROGRAMI.
T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Turizm Stratejisi &
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
HALK KÜTÜPHANELERİ SOSYAL AĞLARDA HALK KÜTÜPHANELERİNE ERİŞİM.
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
İnternet. İnternet...  dünya çapında bir bilgisayar ağı  bilgi süper otoyolu (information super highway)
Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt.
Bilgiye Erişimde Özgürlük. Açık Erişim Hareketi Akademik camia Ortak çıkarlar yaratmak Bilginin paylaşılması toplumsal bir harekettir.
BBY 105 B İ LG İ N İ N ORGAN İ ZASYONU I Prof. Dr. Gülbün Baydur.
ETwinning Twinspace Kullanımı Nisan 2014.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
TÜBESS (TÜRKİYE BELGE SAĞLAMA SİSTEMİ); Ulusal Belge Sağlamada Yeni Bir Boyut 25 Mayıs 2011 Antalya Mehmet BOZ
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
PROJE AÇILIŞ TOPLANTISI 5-6 MART 2009 SAMSUN/TÜRKİYE.
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri.
SLAYT 1BBY220 OCLC WorldCat Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri.
Çukurova Üniversitesi Uzaktan Eğitim Sistemi
Twinspace
Kütüphan-e Türkiye Projesi
Sınıfımızın Yeni İletişim Noktası
Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi
EBA (Eğitim Bilişim Ağı) Portalının Tanıtım Semineri
Hakan Kapucu  Kurumsal Akademik Arşiv Danışma Kurulu oluşturulmuştur.  Danışma Kurulu, Işık Üniversitesi Açık Erişim Politikasını.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 5: Dijitalleştirme Modelleri, Standartları ve Entelektüel Mülkiyet Hakları Arş. Gör. Tolga.
“ INDICATE” UZUN SÜRELİ SAYISAL KORUMA SAHA ÇALIŞMASI Hakan Koray OZLUK Bahadır AYDINONAT 15 – 16 Ekim 2012 Ankara.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 1: Giriş ve Kültürel Miras Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
Sayılarla Yükseköğretim Akademik Arşiv Projesi (YAAP) ve Uluslararası Görünürlük Gültekin GÜRDAL İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ AÇIK ERİŞİM KULLANMA KILAVUZU.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 6: Dijitalleştirilen materyallerin tanımlanması Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Kütüphane ve Dokümantasyon
KIRKLARELİ DEVLET HASTANESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Nisan 2017
İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
BBY 163- BİLGİ YÖNETİMİ KAVRAMLARI
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
ARŞİV KATALOGLARINDA STANDARTLAŞMA SORUNLARI: DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRİMİÇİ ARŞİV KATALOĞU Prof. Dr. Hüseyin ODABAŞ Çankırı Karatekin Üniversitesi.
Dijital kütüphane işlevleri
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
Pratik kullanım rehberi
Uzm. Rıdvan YAYLA – Bilecik Üniversitesi Müh. Fak. Bilg. Müh. Bölümü
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
Öğretim Yılı Oryantasyon Programı
WEB 2.0 Teknolojileri Sibel SOMYÜREK.
Dspace Kurumsal Arşİv KullanIm kILAVUZU
HİTİT ÜNİVERSİTESİ Akademİk açIk erİşİm sİstemİ
Çukurova Üniversitesi Kurumsal Açık Erişim Arşivi Çalışması
Sunum transkripti:

AccessIT AB Projesi Çerçevesinde Geliştirilen Elektronik Sistemler Doç. Dr. Özgür Külcü Hacettepe Üniversitesi kulcu@hacettepe.edu.tr

D

AccessIT Projesi Açık Arşiv Sistemi AccessIT Projesi Çerçevesi MIT ve HP laboratuarlarında geliştirilen son Dspace Açık Arşiv Sisteminin son sürümü 1.6.1. tümüyle Türkçe destekli olacak şekilde geliştirilmiştir. Açık arşiv sistemi için bulut etiketleme (cloud taging) geliştirilmiş ve RSS desteği eklenmiştir.

AccessIT Projesi Açık Arşiv Sistemi Geliştirilen Açık Arşiv Sisteminde birden faklı koleksiyon alanı oluşturulabilmekte ve böylece faklı müze, arşiv ya da kütüphane koleksiyonların sistem içerisinde ayrı ayrı tutulması mümkün sağlanabilmektedir. Koleksiyonlara erişim temel erişim noktalarından olabileceği gibi yeni alanlar da eklenebilmektedir.

Açık arşiv sistemine üye olanlar yeni kaynak ekleyebilmekte, tüm içeriği ya da kendi ekledikleri içeriğe erişebilmektedir. Geliştirilen elektronik arşiv sistemi elektronik metin, imaj, video, slayt vb. farklı dosya türlerini desteklemektedir. Dpace Elektronik Arşiv Sistemi pek çok ülkenin ulusal dijital arşivlerinin (kültürel miras kapsamındaki elektronik ortamda müze, kütüphane, arşiv ve Web kaynaklarının derlendiği platformlar) alt yapısını oluşturduğu gibi (Dspace dünyada en yaygın kullanılan açık kodlu elektron arşiv sistemidir), AB ve çevresindeki ülkelerin dijital arşiv platformu olan EUROPEANA Dspace tabanlı geliştirilmiştir.

yen Açık arşiv sistemi içerisinde kaynaklara erişim kaynağın kapsadığı dönem ya da belirli bir zaman aralığında gerçekleşebilmektedir. Yine kategori ya da koleksiyonlar, yazar, eser adları ya da konu alanları kaynaklara erişim için kullanılabilmektedir. Kullanıcılar ayrıca sistem içerisinde kendi profillerini düzenleyebilmektedirler

Kaynakların başlık, yazar, anahtar kelimeler, yükleme tarihi, yayıncı, özet bilgileri, Web adresi ve hangi koleksiyonun parçası olduğu erişim bilgileri arasında yer almaktadır

Sisteme yeni kaynak yükleme üyeler tarafından herhangi bir İnternet noktasında sisteme erişimle gerçekleşebilmektedir. Sistem kaynakların tanımlanmasında Dublin Core tanımlama kriterlerini kullanmaktadır. Sisteme kaynak bilgileri yüklenirken, kaynakların telif hakları ve kullanım hakkını bulunduran kuruluşlara ait bilgilerin ve kullanım koşullarının eksiksiz doldurulması gerekmektedir .

Yayın hakkını elinde bulunduran kütüphane, arşiv ya da müzenin belirlediği erişim kısıtlamaları çerçevesinde video, elektronik ortamda metin ya da resim dosyalarının bütününe, özet ya da sadece tanımlama ve asıl kaynağın bulundurulduğu kuruluş bilgilerine erişmek mümkün olabilmektedir.

AccessIT Türk Takımı Eğitim Modülü AccessIT Türk Takımı dijitalleştirme ve dijital içerik yönetimi üzerine Moodle tabanlı bir uzaktan eğitim programı geliştirmiştir. Uzaktan eğitim ülkemizde kütüphane, arşiv ve müzelerde çalışan toplam 540 kişiye Ocak 2011’de başlatılması öngörülen 3,9 ve tamamı alınmak istenirse 12 ayrı dersten oluşacak 3 ayrı düzeyde verilecektir. Eğitim programını başarıyla tamamlayanlara AB onaylı dijitalleştirme ve dijital içerik yönetimi sertifikasına sahip olacaklardır.

SERTİFİKA PROGRAMI İÇERİĞİNE GENEL BİR BAKIŞ Introduction to digitisation This topic outlines basic concepts associated with process of digitisation of cultural heritage. In this part you will learn why digitisation is so important and what is the role of small memory institution in the process of digital preservation. Basic digitisation workflows will be also presented to give you an idea of what should be done in order to create and publish digital version of cultural heritage objects in the Internet. What is the rationale for digitisation activities in cultural heritage domain? Lesson How the basic digitisation workflow can look like? Lesson Final quiz for topic 1

III. SERTİTİKA PROGRAMI EUROPEANA İle Ortaklıklar

Genel Değerlendirme- 1 Türkiye’nin 2007 yılında AB Kültür Programına tam üye olmasından bu yana bilgi kaynaklarının dijitalleştirilmesi, korunması ve erişimi üzerine en kapsamlı ve en önemli projesi AccessIT olacaktır. Proje ile ülkemizde dijitalleştirme, dijital içerik yönetimi, elektronik arşivlerin geliştirilmesi, dijital kaynak paylaşımı, dijital kaynakların telif hakları ve erişim uygulamaları üzerine büyük bir bilgi birikimi oluşacaktır. Özellikle dijitalleştirme ve dijital içerik yönetimi üzerine eksikliği hissedilen eğitimli personel ihtiyacı, kütüphane, arşiv ve kütüphanelerden 540 kişiye verilecek eğitimle önemli ölçüde giderilebilecektir. İlgili alanda içerik AB’nin uzunca yıllara dayanan bilgi birikiminin bir ürünüdür, alan çalışmaları ve okuma parçaları hariç 600 sayfaya dayanan eğitim içeriği , örnek laboratuar çalışmaları, video ve görüntülerle desteklenmiştir. İlk 540 kişiye verilecek eğitim, kurumların ilgili alanda eğitim ihtiyacını karşılamak amacıyla ücretsiz olarak gerçekleştirilecektir. Eğitim modüllerinin belirli bir kısmı tamamen Türkçe içerikte olacaktır.

Genel Değerlendirme- 2 Geliştirilen elektronik arşiv sistemi müze, kütüphane ve arşivlerin dijitalleştirdikleri içeriklerine herhangi bir başka yazılıma gereksinim duymadan saklamalarına, gerekli güvenlik koşullarına uygun biçimde korumalarına ve uluslararası standartlarla uyumlu biçimde erişime olanak sağlayacaktır. Halihazırda çoğunluğu AB üyesi 27 ülke kültürel mirasının bir parçası olarak gördüğü müze, kütüphane ve arşiv materyallerinden seçtiklerini Europeana Dijital Arşivi içerisinde Dspace’e uyumlu biçimde aktarma yarışı içerisine girmiş durumdadır. Dijital ortamda var olma, kendi kültürel derinliğini ve zenginliğini diğerlerine gösterebilme noktasında Europeana artık bir Web platformu durumundadır. Örneklerinde olduğu gibi dijital içeriğin ne kadarının kullanıcılara gösterileceği, orijinalinin erişimine dönük haklar bütünüyle kurumlara aittir. Europeana Dijital Arşivi’nde henüz Türkiye’den hiçbir kayıt yer almamaktadır. Türkiye ile ilgili kaynaklar diğer ülkelerden kurumların kendi politikaları çerçevesinde belirlenmektedir. Binlerce yıllık geçmişe ve köklü bir tarihe sahip ülkemizin önyargılarla değil gerçek mirasıyla Avrupa’da göğsünü gererek kendini gösterebilmesi tüm Proje ekibi gibi benim de en büyük dileğimdir.