Tarla Bitkileri Yetiştirme

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NOHUT YETİŞTİRİCİLİĞİ.
Advertisements

ASPİR TARIMI (Carthamus tinctorius L.)
C YNODON DACTYLON Bermuda Çimi. C YNODON DACTYLON.
Kazanım 1. Ülkemizin kaynaklarıyla ekonomik faaliyetlerini ilişkilendirerek bunların ülke ekonomisindeki yerini ve önemini değerlendirir.
ÜLKEMİZDEKİ TARIM ÜRÜNLERİ
Buğdaygil Yem Bitkileri
Hazırlayan :Nezir FIRTINA
FASULYE.
BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ
ECOGREEN Organik Torf NASIL OLUŞTU ?
Aspir Tarımı.
FİĞ (Vicia L.) CİNSİ: Fiğler bir, iki veya çok yıllık otsu, çoğunlukla tırmanıcı bitkilerdir. Saplar hafif köşeli fakat, kanatlı değildir. Yapraklar, karşılıklı.
DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
TÜYLÜ FİĞ (Vicia villosa Roth)
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
(Petroselinum hortense ve crispum)
BAHÇE BİTKİLERİNİN EKOLOJİK ve FİZYOLOJİK İSTEKLERİ
TÜRKİYEDE YETİŞEN TAHIL ÜRÜNLERİ
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)
PIRASA YETİŞTİRİCİLİĞİ
BİTKİ KATSAYISI, SULAMA RANDIMANI, ETKİLİ YAĞIŞ
KIŞLIK ÜÇGÜL (Trifolium resipinatum L)
MELEZ ÜÇGÜL ( Trifolium hybridum L.)
CHRYSANTHEMUM.
KEREVİZ.
Domuz ayrığı Dactylis glomerata
Mammillaria elongata.
ZİRAAT MÜHENDİSİ AYŞEGÜL DEMİRÖRS
MACAR FİĞİ (Vicia pannonica Crantz)
TÜRKİYENİN İKLİM BÖLGELERİ
PATLICAN.
Ekonomik Önemi, Anavatanı
BROKKOLİ Brassica oleracea L. var. italica
Ekonomik Önemi, Anavatanı
TERE Lepidium sativum L.
K A B A K Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı)
I S P A N A K Ekonomik Önemi, Anavatanı Spinacia oleracea L..
Soğan Nasıl Yetiştirilir?. Mutfağımızın olmazsa olmaz sebzelerinden biri olan soğanın, 100 den fazla türü var. Beyaz, sarı, kırmızı, yazlık ve kışlık.
FİDE DİKİM TEKNİĞİ VE FİDE DİKİM ARAÇLARI FİDE DİKİM TEKNİĞİ VE FİDE DİKİM ARAÇLARI.
Kimyon Ciminum cyminum.
Türkiye’de Yem Bitkileri Tarımının Sorunları
Tanım: Yem bitkileri Evcil hayvanların yeşil ot, kuru ot, tane yem, yumru yem, silo yemi vs. ihtiyacını karşılamak amacıyla tarla topraklarında yetiştirilen.
Ekili Tarla Alanlarının Dağılımı*
KORUNGA (Onobrychis Adams) CİNSİ:
YEM BİTKİLERİ TARIMININ ŞEKİLLERİ
YEM BİTKİLERİ. 1. Baklagil Yeşil Yemler 2. Buğdaygil Yeşil Yemler 3. Diğer Yemler.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Kılçıksız Brom (Bromus inermis).
Türkiye Ekonomisini Etkileyen Faktörler;
TURP YETİŞTİRİCİLİĞİ.
SARITAŞ YONCASI (Melilotus officinalis)
Mısır (Zea mays).
BROKOLİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Hakan Tankuş - Harran Üniversitesi - Şanlıurfa Koşullarında Ara Ürün Olarak Bazı Yem Bitkileri Farklı Hasat Zamanlarında Bitkisel Verim Sonuçları
ASPİR TARIMI (Carthamus tinctorius L.)
Çim Türleri (Lolium Sp.)
TÜTÜN.
Fide Dikimi Hava şartlarının durumuna ve o yılki mevsimin gelişine göre Ege Bölgesi'nde 20 Mart-15 Nisan, Karadeniz Bölgesi'nde Mayıs sonu Haziran başı, Marmara.
Buğdaygil Yem Bitkileri
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
DÜNYA TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK Toprak İşleme Teknikleri
KIRMIZI ÜÇGÜL (Trifolium incarnatum L.)
DÜNYA TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK Toprak İşleme Teknikleri
SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklığın bitki üzerindeki etkilerini ortaya koyan yıl içerisinde de vejetasyon süresini etkileyen bir takım değerler vardır. Bu değerler;
ORGANİK TARIMDA YEŞİL GÜBRELEME
Sunum transkripti:

Tarla Bitkileri Yetiştirme Yem bitkileri 2. hafta

Yem Bitkileri Tarımının Şekilleri Ana Kültür Bitkisi Olarak Yetiştirme Ara Tarım Olarak Yetiştirme

Ana Kültür Bitkisi Olarak Yetiştirme Yılda birden fazla ürün alma olanağı bulunmayan bölgelerde veya çok yıllık yem bitkileri yetiştirildiği zaman, bir tarlanın bir yıl veya daha uzun bir süre ile bir yem bitkisi yetiştirmeye ayrılması şeklindeki bir yetiştirme yöntemidir.

Ara Tarım Olarak Yetiştirme Yılda birden fazla ürün alma imkanı olan bölgelerde tek yıllık yem bitkileri ara tarım olarak yetiştirilirler. Yazlık veya kışlık tahıllarla birlikte bir alt bitki şeklinde yem bitkisi ekimi. Tahıllar veya diğer kültür bitkilerinin anızına yem bitkisi ekimi. İlk ürün kaldırıldıktan sonra anızın bozulup, sonbaharda yem bitkisi ekilmesi

Yem Bitkileri Yetiştirme Tekniği Yeryüzündeki yem bitkileri türü fazla sayıda olduğundan yetiştirme istekleri yönünden büyük farklılıklar göstermektedirler. Her yem bitkisi türünün iklim ve toprak isteği farklı olduğu gibi, toprak hazırlığı, ekim, bakım, hasat ve harman konularında da az, çok farklılıklar görülmektedir. Yem bitkileri yetiştiriciliği yönünden, bu bitkilerin büyük bir kısmı için geçerli olan bazı kuralları şu şekilde açıklanabilir.

Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları 1. Tohumluk 2. Tohum Yatağı Hazırlama 3. Ekim Zamanı 4. Ekilecek Tohum Miktarı 5. Ekim Şekli 6. Bakım 7. Hasat zamanı

Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları Tohumluk Tüm kültür bitkilerinde olduğu gibi yem bitkileri yetiştiriciliğinde de başarı kaliteli tohumluk kullanımına bağlıdır

Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları Tohumluk Fiziksel değeri Biyolojik değeri Genetik değeri

Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları 1. Tohumluk 2. Tohum Yatağı Hazırlama 3. Ekim Zamanı 4. Ekilecek Tohum Miktarı 5. Ekim Şekli 6. Bakım 7. Hasat zamanı

Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları Tohum yatağının hazırlanması Tohum yatağı iyice ufalanmış olmalıdır. Ufalanan toprak bastırılmalıdır. Tohum yatağı besleyici olmalıdır. Tohum yatağı yabancı ot tohumlarından arınmış olmalıdır.

Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları 1. Tohumluk 2. Tohum Yatağı Hazırlama 3. Ekim Zamanı 4. Ekilecek Tohum Miktarı 5. Ekim Şekli 6. Bakım 7. Hasat zamanı

Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları Ekim Zamanı Sıcak mevsim yem bitkilerinin ekimi - İlkbaharda Serin mevsim yem bitkilerinin ekimi - Kışları sert geçen yerlerde İlkbaharda yazlık olarak - Kışları ılıman geçen bölgelerde kışlık olarak

Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları Kışlık ekimin yararları Bitkiler kıştan sonra ilkbaharda hızlı bir gelişme yaparak yeterli bir ot ürünü verirler. Sonbaharda ekilen bitkiler genç fide dönemindeyken kuraktan zarar görmezler. Yazlık ekimlerde genç fidelerin yaz kuraklığı tehlikesi bulunmaktadır.

Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları 1. Tohumluk 2. Tohum Yatağı Hazırlama 3. Ekim Zamanı 4. Ekilecek Tohum Miktarı 5. Ekim Şekli 6. Bakım 7. Hasat zamanı

Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları Ekilecek Tohum Miktarı Ak tavus otu (Agrostis alba L.) 400-500 g/da Koca fiğ (Vicia narbonensis L.) 15-20 kg/da

Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları 1. Tohumluk 2. Tohum Yatağı Hazırlama 3. Ekim Zamanı 4. Ekilecek Tohum Miktarı 5. Ekim Şekli 6. Bakım 7. Hasat zamanı

Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları Ekim Şekli Sıra aralığının faydaları: Toprak neminden faydalanma oranı yükselir. Bitkiler daha uzun ömürlü olurlar. Ekimde daha az tohum kullanılır. Böylece tohumluk masrafı azalır. Çünkü yem bitkisi tohumları genellikle pahalıdır. Minimum miktardaki gübreden, maksimum fayda sağlanır. Yabancı ot mücadelesi kolaylaşır. Daha fazla, daha temiz, daha kaliteli tohum elde edilir.

Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları 1. Tohumluk 2. Tohum Yatağı Hazırlama 3. Ekim Zamanı 4. Ekilecek Tohum Miktarı 5. Ekim Şekli 6. Bakım 7. Hasat zamanı

Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları Bakım; -Yabanccı ot mücadelesi -Sulama -Gübreleme

Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları 1. Tohumluk 2. Tohum Yatağı Hazırlama 3. Ekim Zamanı 4. Ekilecek Tohum Miktarı 5. Ekim Şekli 6. Bakım 7. Hasat zamanı

Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları Hasat zamanı; ot üretiminde Buğdaygiller; Başaklanma- çiçeklenme arasında, Baklagiller;çiçeklenme döneminde biçilmelidir.