Tarla Bitkileri Yetiştirme Yem bitkileri 2. hafta
Yem Bitkileri Tarımının Şekilleri Ana Kültür Bitkisi Olarak Yetiştirme Ara Tarım Olarak Yetiştirme
Ana Kültür Bitkisi Olarak Yetiştirme Yılda birden fazla ürün alma olanağı bulunmayan bölgelerde veya çok yıllık yem bitkileri yetiştirildiği zaman, bir tarlanın bir yıl veya daha uzun bir süre ile bir yem bitkisi yetiştirmeye ayrılması şeklindeki bir yetiştirme yöntemidir.
Ara Tarım Olarak Yetiştirme Yılda birden fazla ürün alma imkanı olan bölgelerde tek yıllık yem bitkileri ara tarım olarak yetiştirilirler. Yazlık veya kışlık tahıllarla birlikte bir alt bitki şeklinde yem bitkisi ekimi. Tahıllar veya diğer kültür bitkilerinin anızına yem bitkisi ekimi. İlk ürün kaldırıldıktan sonra anızın bozulup, sonbaharda yem bitkisi ekilmesi
Yem Bitkileri Yetiştirme Tekniği Yeryüzündeki yem bitkileri türü fazla sayıda olduğundan yetiştirme istekleri yönünden büyük farklılıklar göstermektedirler. Her yem bitkisi türünün iklim ve toprak isteği farklı olduğu gibi, toprak hazırlığı, ekim, bakım, hasat ve harman konularında da az, çok farklılıklar görülmektedir. Yem bitkileri yetiştiriciliği yönünden, bu bitkilerin büyük bir kısmı için geçerli olan bazı kuralları şu şekilde açıklanabilir.
Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları 1. Tohumluk 2. Tohum Yatağı Hazırlama 3. Ekim Zamanı 4. Ekilecek Tohum Miktarı 5. Ekim Şekli 6. Bakım 7. Hasat zamanı
Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları Tohumluk Tüm kültür bitkilerinde olduğu gibi yem bitkileri yetiştiriciliğinde de başarı kaliteli tohumluk kullanımına bağlıdır
Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları Tohumluk Fiziksel değeri Biyolojik değeri Genetik değeri
Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları 1. Tohumluk 2. Tohum Yatağı Hazırlama 3. Ekim Zamanı 4. Ekilecek Tohum Miktarı 5. Ekim Şekli 6. Bakım 7. Hasat zamanı
Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları Tohum yatağının hazırlanması Tohum yatağı iyice ufalanmış olmalıdır. Ufalanan toprak bastırılmalıdır. Tohum yatağı besleyici olmalıdır. Tohum yatağı yabancı ot tohumlarından arınmış olmalıdır.
Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları 1. Tohumluk 2. Tohum Yatağı Hazırlama 3. Ekim Zamanı 4. Ekilecek Tohum Miktarı 5. Ekim Şekli 6. Bakım 7. Hasat zamanı
Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları Ekim Zamanı Sıcak mevsim yem bitkilerinin ekimi - İlkbaharda Serin mevsim yem bitkilerinin ekimi - Kışları sert geçen yerlerde İlkbaharda yazlık olarak - Kışları ılıman geçen bölgelerde kışlık olarak
Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları Kışlık ekimin yararları Bitkiler kıştan sonra ilkbaharda hızlı bir gelişme yaparak yeterli bir ot ürünü verirler. Sonbaharda ekilen bitkiler genç fide dönemindeyken kuraktan zarar görmezler. Yazlık ekimlerde genç fidelerin yaz kuraklığı tehlikesi bulunmaktadır.
Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları 1. Tohumluk 2. Tohum Yatağı Hazırlama 3. Ekim Zamanı 4. Ekilecek Tohum Miktarı 5. Ekim Şekli 6. Bakım 7. Hasat zamanı
Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları Ekilecek Tohum Miktarı Ak tavus otu (Agrostis alba L.) 400-500 g/da Koca fiğ (Vicia narbonensis L.) 15-20 kg/da
Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları 1. Tohumluk 2. Tohum Yatağı Hazırlama 3. Ekim Zamanı 4. Ekilecek Tohum Miktarı 5. Ekim Şekli 6. Bakım 7. Hasat zamanı
Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları Ekim Şekli Sıra aralığının faydaları: Toprak neminden faydalanma oranı yükselir. Bitkiler daha uzun ömürlü olurlar. Ekimde daha az tohum kullanılır. Böylece tohumluk masrafı azalır. Çünkü yem bitkisi tohumları genellikle pahalıdır. Minimum miktardaki gübreden, maksimum fayda sağlanır. Yabancı ot mücadelesi kolaylaşır. Daha fazla, daha temiz, daha kaliteli tohum elde edilir.
Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları 1. Tohumluk 2. Tohum Yatağı Hazırlama 3. Ekim Zamanı 4. Ekilecek Tohum Miktarı 5. Ekim Şekli 6. Bakım 7. Hasat zamanı
Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları Bakım; -Yabanccı ot mücadelesi -Sulama -Gübreleme
Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları 1. Tohumluk 2. Tohum Yatağı Hazırlama 3. Ekim Zamanı 4. Ekilecek Tohum Miktarı 5. Ekim Şekli 6. Bakım 7. Hasat zamanı
Yem bitkileri yetiştiricilik kuralları Hasat zamanı; ot üretiminde Buğdaygiller; Başaklanma- çiçeklenme arasında, Baklagiller;çiçeklenme döneminde biçilmelidir.